Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

Πεζοπορίες και φαράγγια στο Λασίθι!

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Χάρις Γάλλου και Άννας Μπούρα με τίτλο «Κυκλικές πεζοπορίες και φαράγγια στην Ανατολική Κρήτη». Παρευρέθηκε η αντινομάρχης κ. Μαρία Πρατσίνη, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Χατζηδάκης και Γιώργος Μενεγάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου κ. Γιάννης Γάλλος και αρκετοί Έλληνες και ξένοι φίλοι. Πριν την παρουσίαση μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μανώλης Θραψανιώτης, ο κ. Μιχάλης Κλώντζας, η Χάρις και η Άννα και ο υπογράφων το κείμενο αυτό. Επιτρέψτε μου να μεταφέρω λίγα λόγια, από την δική μου ομιλία, ίσως γιατί γνωρίζω, «από πρώτο χέρι», τον αγώνα και την αγωνία των συγγραφέων, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν ένα πλήρες και σωστό βιβλίο.

«Το μεγάλο πλεονέκτημά του βιβλίου είναι ότι, όποιος το αγοράσει θα μπορέσει, διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή μιας διαδρομής, να την περπατήσει, χωρίς να έχει την παραμικρή αμφιβολία, αν βαδίζει σωστά . Επίσης, άλλο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι παράλληλα με την περιγραφή, υπάρχει και ένα κατατοπιστικό σκίτσο της διαδρομής που βοηθάει τον περιπατητή. Γι’ αρκετούς που δεν περπατούνε συχνά, θέλω να τονίσω ότι, αρκετές από τις διαδρομές αυτές είναι σύντομες και σχετικά εύκολες, οπότε είναι μια πρόκληση για όλους, να ξεκινήσουν να περπατάνε. Στα παλιά μονοπάτια, θα απολαύσετε την πανέμορφη φύση του Λασιθίου, θα γνωρίσετε την ιστορία του και συγχρόνως, επειδή ζούμε σε μια εποχή εντάσεων και άγχους, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το περπάτημα στα βουνά είναι το καλύτερο ηρεμιστικό, και συγχρόνως το υγιεινό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου ήταν στην Αγγλική γλώσσα και τώρα υπάρχει και η Ελληνική μετάφραση. Οι δυο καλές φίλες μου αγάπησαν πολύ την Κρήτη και η προφορά τους, με το βιβλίο αυτό, είναι τεράστια. Χάρις σ’ αυτό, αρκετοί επισκέπτες μας, γνώρισαν και θα γνωρίσουν, τους μικρούς παράδεισους του νομού μας. Η ευαισθησίας τους και η αγωνία τους να διατηρηθούν αυτά τα μονοπάτια, πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί συχνά ξεπερνούσε τις ευαισθησίες εμάς των ντόπιων. Πολλές φορές με έπαιρναν τηλέφωνο για να μου πουν «πήγανε εκεί να δεις την καταστροφή, πέρασε μια μπουλντόζα και χάλασε το μονοπάτι» ή «έλα να σημαδέψουμε ένα μονοπάτι για να σώσουμε, γιατί σύντομα θα χαθεί» ή «ένας βοσκός έκλεισε το μονοπάτι χωρίς να αφήσει πόρτα για να περνάμε» και ένα σωρό άλλες αγωνίες τους…»

Η κυρίως παρουσίαση περιελάμβανε (με slides) την περιγραφή δυο μονοπατιών (στις Πινές και στην Καλαμαύκα) και ενός φαραγγιού (της Κριτσάς). Στη συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά στη χλωρίδα της Λασιθιώτικης γης, στα προβλήματα που υπάρχουν με τα μονοπάτια (μπουλντόζες, φράκτες, φραγμένα) και σε διάφορα άλλα στοιχεία που η Χάρις και η Άννα θεώρησαν σημαντικά για να τα θίξουν (πηγές και πηγάδια, χαλάσματα, αλώνια, εγκαταλελειμμένα χωριά). Το βιβλίο επανεκδόθηκε χάρις τη βοήθεια του ΠΟΔΑΝ και ειδικότερα του προέδρου του κ. Μανώλη Θραψανιώτη.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2009

Φαράγγι Ρίχτη: ένα θαύμα της φύσης στα Έξω Μουλιανά!

Οι ξεναγοί της πόλης μας και του Ηρακλείου, με ξενάγησαν προ ημερών, σε ωραία φαράγγια του Ηρακλείου (Κρατερού, Κουβανιανό κα Αστρακιανό), αλλά εγώ θέλησα να τους αποδείξω ότι τα Λασιθιώτικα φαράγγια είναι, αν όχι καλύτερα, το ίδιο καλά! Την Κυριακή, μια ομάδα από 12 άτομα (μαζί μας ήταν οι συμπολίτισσες ξεναγοί, Μιράντα, Γεωργία και Μαρία) επισκέφτηκε το φαράγγι του Ρίχτη, που βρίσκεται στα Έξω Μουλιανά. Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε 3 περίπου ώρες. Ξεκινήσαμε από την πλατεία του χωριού και σύντομα περάσαμε κάτω από την γέφυρα του Λαχανά. Εκεί, κατά την ανταλλαγή τον πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας, λέγετε ότι οι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στην Σητεία, για να φύγουν με καράβια για την Τουρκία. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι εντυπωσιακή. Η οργιώδης βλάστηση, τα αμέτρητα πλατάνια και το νερό που τρέχει δίπλα στα πόδια μας, δημιούργησε όμορφα συναισθήματα, ιδίως σ’ αυτούς που έρχονταν εκεί για πρώτη φορά. Δύσκολο να φανταστεί ότι, στο νησί μας , υπάρχει ένα τόσο ωραίο μέρος. Στη διάβα μας συναντήσαμε τέσσερις παλιούς νερόμυλους, αναμνήσεις μας άλλης αποχής, που τώρα είναι καλυμμένοι από πυκνή βλάστηση. Μισή ώρα πριν την έξοδο υπάρχει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης, με το νερό να πέφτει σε μια λίμνη (το καλοκαίρι κάνουμε μπάνιο εκεί!). Όμορφος επίλογος στην πορεία μας, η έξοδος από το φαράγγι στο Κρητικό πέλαγος. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα να «δουλεύουν» στο μονοπάτι, εργάτες και να βελτιώνουν όλα τα περάσματα, ιδίως αυτά που παρουσιάζουν κάποια μεγαλύτερη δυσκολία, Επίσης έχει φτιαχτεί μια μεγάλη ξύλινη σκάλα που βοηθά την κάθοδο δίπλα στον καταρράκτη (είναι μια εργολαβία του Δήμου Σητείας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ) Το απόγευμα (μετά από ένα υπέροχο γεύμα Μεσογειακής διατροφής στο Καβούσι) επισκεφτήκαμε την «Αρχαία Ελιά» και τον Αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά.

Στον «Αζοριά» του Καβουσίου
Δυο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Καβούσι, σε μία στρατηγική θέση, βρίσκεται ένας στρογγυλός λόφος με διπλή κορυφή που ονομάζεται Αζοριάς. Ο Αζοριάς, ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1900 και πρόπερσι έκανε ανασκαφές η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τη μεγάλη διάρκεια κατοίκησης της θέσης, από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή, έως τον 5ο αιώνα π.Χ. Εντοπίσθηκαν τμήματα δημοσίων κτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκες, για επεξεργασία τροφίμων, για δημόσια εστίαση και λατρευτική δραστηριότητα. Οι ανασκαφές είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, γιατί ολόκληρος ο λόφος είναι ένα τεράστιος αρχαιολογικός χώρος και θα χρειαστούν πολλά καλοκαιρία για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Οι αρχαιολογικές θέσεις γύρω από το Καβούσι είναι πολλές. Κοντά στον Αζοριά, βρίσκονται οι προμινωικοί οικισμοί Κάστρο και Βροντάς. Δίπλα από τον Αζοριά περνά και το μονοπάτι που συνέδεε το Καβούσι με την Θρυφτή. Άλλα ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής είναι, το φαράγγι του Μέσωνα (με σπάνια χλωρίδα και πανίδα), το σπήλαιο «Θεριοσπήλιος» (με σταλακτίτες και σταλαγμίτες) και το μονοπάτι (Εθνική Οδός!) που συνέδεε το Καβούσι με Αύγο και από εκεί η διακλάδωση για Λάστρο (αριστερά) και Σταυροχώρι - Σητεία (δεξιά),

Στην «Αρχαία Ελιά»
Καθ’ οδόν προς τον αρχαιολογικό χώρο Αζοριά, η ομάδα της Κυριακής σταμάτησε για να θαυμάσει την τεράστια «Αρχαία Ελιά». Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σαν «Μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Βροντάς», «Κάστρο» και «Αζοριάς» Η περίμετρός του είναι 14.20 μέτρα και η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι 3250 ετών! (1350-1100 π.Χ.) Η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου Γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας στεφανώθηκε με κλαδί ελιάς από το δένδρο αυτό

«Ο Γιατρός της Σπιναλόγκας»
Το απόγευμα της Κυριακής (29-03-2009) έγινε στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πρατσίνη «Ο Γιατρός της Σπιναλόγκας». Στην δίωρη εκδήλωση μίλησαν, η φιλόλογος κ. Χρύσα Κομνή-Παρανούση και ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Πέτρος Πετρακάκης. Προβλήθηκε και βίντεο 25 λεπτών, όπου παρουσιάστηκε η ιστορία της Σπιναλόγκα διαχρονικά (το οποίο επιμελήθηκε ο οδοντίατρος κ. Αθανάσιος Κομνής) Αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου, ήταν το προσωπικό ημερολόγιο ενός δικηγόρου λεπρού της Σπιναλόγκας, που έστειλε ο Μανώλης Φουντουλάκης, στον Γιώργο Πρατσίνη. Η αφήγηση είναι συναρπαστική και αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε γιατί έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία από την σύγχρονη ιστορία του νησιού (της περιόδου των λεπρών και της Γερμανικής κατοχής).

Θάνος Μαρουλής, ο Γεραπετρίτης πρωταθλητής
Ο Θάνος γεννήθηκε στην Ιεράπετρα, είναι πρωταθλητής Ελλάδας στο Beach Volley (βόλεϊ στην άμμο) και μέλος της αντίστοιχης Εθνικής Ομάδας. Ξεκίνησε από τις παραλίες της Αγίας Φωτιάς και της Ψαρής Φοράδας. Χάρις το μεγάλο ταλέντο του στο άθλημα, έχει ήδη γράψει «χρυσές σελίδες» και συνεχίζει «…ακόμα δεν έχω φτάσει πουθενά. Τώρα ξεκινώ…» λέει ο ίδιος. Ο Θάνος τιμήθηκε πέρυσι από τον Δήμο Αγίου Νικολάου και σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε περιοδικό δηλώνει «Ευχαριστώ όσους πίστεψαν σε μένα και με στήριξαν με την αγάπη τους όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μιχάλη Κοζύρη, εκδότη της εφημερίδας «Ανατολή»στον Άγιο Νικόλαο, που στηρίζει τα βήματά από το ξεκίνημα. Ευχαριστώ επίσης τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και τον πρόεδρο του ΟΝΑΔΑΝ κ. Γιώργο Μπελούκα για την τιμή που μου έκαναν τον περασμένο Αύγουστο και για την υποστήριξή τους στην συνέχεια της πορείας μου…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Ο Αγ. Νικόλαος δεν έχει καράβι για να μην… επιμηκυνθεί το ταξίδι!

Δεν μας τα λέει καθόλου καλά, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ Πάνος Καμμένος (παρ’ ότι κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι… μεταξύ Αγίου Νικόλαου - Ελούντας και Πλάκας). Σε απάντησή που έστειλε στην Βουλή (στις 17 Μαρτίου 2009, μετά από σχετική αναφορά του βουλευτή Λασιθίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη), ο κ. Καμμένος, μεταξύ άλλων, γράφει ότι «…κατά την εκτέλεση επιδοτούμενων δρομολογίων από Πειραιά προς Κρήτη και Δωδεκάνησα πραγματοποιούνται δύο προσεγγίσεις την εβδομάδα, στο λιμένα Σητείας, από το επιβατηγό- οχηματαγωγό «ΜΙΛΕΝΑ» (Πειραιάς- Μήλος Θήρα- Ηράκλειο- Σητεία- Κάσος- Πηγάδια Καρπάθου- Χάλκη- Ρόδος και επιστροφή με επιδοτούμενο το τμήμα από Ηράκλειο έως Ρόδο). Στον σχετικό επαναληπτικό διαγωνισμό (στις 11 Μαρτίου 2009) ο λιμένας του Αγίου Νικολάου δεν συμπεριελήφθη καθότι ο χρόνος διάρκειας του δρομολογίου θα επιμηκύνετο, ενώ σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν που η γραμμή εξυπηρετείτο από πλοία της ΛΑΝΕ., η εταιρεία εκτελούσε ελεύθερη προσέγγιση στον Άγιο Νικόλαο (χωρίς, επιδότηση), την οποία σταμάτησε από αρχές του 2008, λόγω μικρού μεταφορικού»

Παρατήρησεις:
α) Τόσα χρόνια που τα πλοία έκαναν το δρομολόγιο Μήλος- Αγ. Νικόλαος - Σητεία - Δωδεκάνησα, το δρομολόγιο… «δεν επιμηκύνετο»;

β) Τι θα πει «μικρό μεταφορικό έργο»; Μα, με τη λογική αυτή στα περισσότερα νησιωτικά λιμάνια δεν θα έπρεπε να προσεγγίζει κανένα πλοίο!

γ) Η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, δεν έχει σχέση με την Κάσο και την Κάρπαθο και την Ρόδο; Ξεχνάμε πόσοι τουρίστες εξυπηρετούνται κάθε καλοκαίρι μέσω του λιμανιού του Αγίου Νικολάου!

δ) Είναι δυνατόν το λιμάνι του Ρεθύμνου να θεωρείτε άγονη γραμμή και να συνδέεται με τα Κύθηρα και τον Πειραιά και μάλιστα τη γραμμή να εξυπηρετεί το πλοίο της Λασιθιώτικης Ναυτιλιακής Εταιρείας (ΛΑΝΕ)!!!

Αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσε κάνεις να γράψει. Θα ήταν καλύτερα αν μας έδιναν μια πιο έντιμη απάντηση «Έτσι κρίναμε και έτσι αποφασίσαμε!» Τελεία και παύλα!

Υπουργός Τουρισμού: «Δεν είναι αρμοδιότητά μας!»
Προ μηνός, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, όπου, μεταξύ άλλων αναφέρει «…υπάρχει μια ευρύτερη ανησυχία για την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Η νησιώτικη Ελλάδα θα υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα, αν υπάρξει, που απευχόμαστε, μείωση του τουριστικού ρεύματος. Για όλους μας έστω για μεγάλη σημασία ο εσωτερικός τουρισμός και θεωρούμε ως εκ τούτου σκόπιμο να γίνει μια προσπάθεια συνεννόησης με τις εταιρείες Μεταφορών με στόχο να μειωθεί σημαντικά το κόστος και να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς την επαρχία και τα νησιά …» Η απάντηση του Υπουργού Τουρισμού (στις 20 Μαρτίου 2009) είναι ότι «… αναφορικά με την μείωση του κόστους μεταφορών για να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση, σας γνωρίζουμε ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης!!! (τα τρία θαυμαστικά τα έβαλα εγώ!). Δηλαδή κ. Υπουργέ του Τουρισμού, μια συνεννόηση του Υπουργείου σας με τις εταιρίες μεταφορών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και να ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά μας, δεν έχει σχέση με τον τουρισμό; Ήμαρτον!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Μαρτίου 28, 2009

Η ευαισθησία μιας μέρας δεν αρκεί!

Μεγάλη ήταν η Ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Σαββάτου για την «Ώρα της Γης». Όμως αυτό επισκιάζεται από δείκτες που δείχνουν ότι είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, στην υπερκατανάλωση ρεύματος, η οποία αυξήθηκε κατά 70%, τα τελευταία 15 χρόνια. Η Ελλάδα, εάν περιόριζε την κατανάλωση ηλεκτρικού στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 293 εκατ. ευρώ ετησίως! Συμπέρασμα: έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αφού η ευαισθησία μιας μέρας δεν αρκεί!

Τα λιμενικά στο Mirabello!
Τα λιμενικά έργα στην παραλία του ξενοδοχείου Mirabello, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ο λιμενοβραχίονας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τώρα δουλεύονται τα περιφερειακά έργα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Μαμιδάκη. κ. Μίμη Δεσποτάκη «…το τοιχίο του λιμενοβραχίονα απέναντι, θα ντυθεί όλο με πέτρα και γενικά, θα υπάρχουν πολλά πλακόστρωτα, δηλαδή δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το περιβάλλον. Στο κυκλικό κομμάτι μπροστά μας θα μπει γκαζόν και ομπρέλες. Η παραλία έχει ήδη μεγαλώσει και θα επεκταθεί προς τα αριστερά, εκεί που τώρα βρίσκονται, προσωρινά, οι πέτρες. Θα υπάρχει ωραίος φωτισμός και όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα δημιουργηθεί ένας πολύ όμορφο χώρος. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου θα είναι όλα έτοιμα, ώστε να ανοίξει το ξενοδοχείο, με πιο πιθανή ημερομηνία την 23η Απριλίου. Ο προϋπολογισμός των λιμενικών έργων θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ…»

Να αναδείξουμε τις τηγανίτες !
Όταν ήμουν παιδί, το καλύτερο γλύκισμα που έφτιαχνε η γιαγιά Κατίνα ήταν οι τηγανιτές με το μέλι (δεύτερο σε προτίμηση ήταν το ψωμί με πετιμέζι). Παλαιότερα, τα γλυκίσματα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές ήταν συγκεκριμένα και οι τηγανιτές ήταν ό,τι πιο γλυκό θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία. Θα προτείνω να επαναφέρουμε τις τηγανίτες στο μενού μας και να τις καθιερώσουμε σαν το «γλύκισμα του Αγίου Νικολάου». Κάποια μέρη είναι γνωστά για τις μυζηθρόπιτές τους ή για τα λαζάνια ή για τα σουβλάκια… εμείς θα μάθουμε ντόπιους και ξένους να τρώνε μετά το φαγητό τους, τηγανίτες! «Τηγανίτες με το μέλι, πούλο του που δεν τις θέλει!» λέγει μια παροιμία. Είναι πολύ πιο υγιεινές από πολλά άλλα γλυκίσματα που προφέρονται στα εστιατόρια, έχουν ελάχιστο κόστος, φτιάχνονται πολύ γρήγορα, είναι και νηστίσιμες… «Στην Κριτσά βάζουμε αλεύρι, νερό, λίγο αλάτι, τα ανακατεύαμε να γίνουν στητός χυλός και μετά με το κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές μέσα στο καυτό λάδι (γι’ αυτό τις λέμε και κουταλίδια), γυρίζουμε από την άλλη μεριά και σε ένα λεπτό είναι έτοιμες. Τις σερβιρίσουμε με ζάχαρη, μέλι η κανέλα, αλλά και ξηρούς καρπούς, τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια…» εξηγεί η Κριτσώτισα Αριστέα Μιγώμη. Oι αντίστοιχες… Ευρωπαϊκές τηγανίτες λέγονται Pancakes.

Πεζοπορίες και φαράγγια στην Ανατολική Κρήτη
Την Δευτέρα 30 Μαρτίου (στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ώρα 18.00) θα γίνει η παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου των Χάρις Γάλλου και Άννας Μπούρα «Κυκλικές πεζοπορίες και φαράγγια στην Ανατολική Κρήτη». Το βιβλίο μεταφράστηκε και στα Ελληνικά, οπότε δεν μένει παρά να το αγοράσετε και να αρχίσετε να ανακαλύπτετε τους παραδείσους της περιοχής μας. Η Χάρις και η Άννα δούλεψαν σκληρά τα τελευταία χρόνια και μας παρουσιάζουν απλά και αναλυτικά, παλιά μονοπάτια και διασχίσεις φαραγγιών, που όλοι μας μπορούμε να περπατήσουμε, γιατί οι περισσότερες διαδρομές δεν ξεπερνούν πορεία διάρκειας 2.5 έως 3 ωρών. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει με παράλληλη προβολή slides, όπου θα δείτε μαγευτικά τοπία που είναι πολύ δίπλα μας, αλλά άγνωστα στους περισσότερους!

Μικροί, μεγάλοι… όλοι στο Facebook!
Προ ημερών προσπαθούσα να εξηγήσω στη μάνα μου τι είναι το… Facebook! Κάτι είχε δει στην τηλεόραση και η απορία της ήταν εύλογη. Ευτυχώς μόλις πρόσφατα (για να είμαι κι’ εγώ στη μόδα!) είχα γίνει μέλος στο Facebook και προσπάθησα να της εξηγήσω, όσο πιο απλά μπορούσα, όσα μπορεί να καταλάβει κάποιος… «λιγάκι» ηλικιωμένος Της είπα λοιπόν ότι «…έγινα μέλος και έψαξα να βρω, αν είναι μέλη του Facebook, οι δυο γιοι μου. Στην αναζήτηση της ιστοσελίδας, τους βρήκα και ζήτησα να μου απαντήσουν, αν θέλουν «να γίνουν… φίλοι μου!». Ευτυχώς και οι δυο με… δέχτηκαν! Οι φίλοι των φίλων μου (των γιων μου δηλαδή στην περίπτωση αυτή), είδαν ότι συμμετέχω κι εγώ και κάποιοι μου ζήτησαν «να γίνουμε φίλοι»… εγώ δέχτηκα και σιγά - σιγά δικτυώθηκα. Έτσι βρήκα την ανιψιά μου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μια κουνιάδα της γυναίκας μου από την Αμερική…» Αυτά της είπα και ότι κατάλαβε! Με τον ίδιο τρόπο, αναζήτησα και βρήκα έναν καλό φίλο από το Στρατό. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook ή το Twitter πρόσφατα) είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας που, ιδίως στους νέους, πάει να αντικαταστήσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα (email). Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στα δίκτυα αυτά και τα χρησιμοποιούν για την διαπροσωπική τους επικοινωνία γιατί δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη «να δημοσιεύσει μία πληροφορία και επιτρέπει στους άλλους να ασχοληθούν μαζί της»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης 2031 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αγ.Νικολάου

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (20/03/2009) λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης (από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ) που θα γίνουν (ή είναι σε εξέλιξη) τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Επειδή τα έργα αυτά έχουν άμεση σχέση με το μεγάλο αγαθό του νερού, αλλά και την υγιεινή μας, μέσω της σωστής αποχέτευσης, ζήτησα τη βοήθεια του Διευθυντή της ΔΕΥΑΑΝ κ. Γιάννη Πεδιαδίτη για περισσότερες εξηγήσεις και παραθέτω αναλυτικά στοιχεία.

α) Κατασκευή κεντρικών δικτύων ύδρευσης στον Άγιο Νικόλαο
Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 393.000 ευρώ, αφορά υποδομές του εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης μας και συγκεκριμένα την κατασκευή δικτύου ύδρευσης από την περιοχή Πίσιδες (διακλάδωση προς Κατσίκα) μέχρι την Δεξαμενή στις Κοπράνες.

β) Αποχέτευση στο Καλό Χωριό (Ίστρον)
Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ (347.000 από ΘΗΣΕΑΣ + 153.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου), προβλέπει την δημιουργία αγωγού αποχέτευσης στο Ίστρο Καλού Χωριού, ο οποίος θα καταλήξει στη σηπτική δεξαμενή που σύντομα ολοκληρώνεται (ο αγωγός θα περάσει κάτω από τη νησίδα που διέρχεται μέσα από το χωριό)

γ) Αποχέτευση στην Ελούντα
Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 273.000 ευρώ αφορά την αποχέτευση της Ελούντας. Σύμφωνα με τον κ. Πεδιαδίτη «… ο Βιολογικός της Ελούντας ξεκίνησε την λειτουργία του το 2000 και είχε ανάγκη άμεσης επέμβασης προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του. Η απόφαση περιβαλλοντολογικών όρων έληξε το 1999 και έπρεπε να ανανεωθεί. Η αρχική απόφαση προέβλεπε την άρδευση 500 στρεμμάτων η οποία δεν έγινε. Τελικός αποδέκτης, αναγκαστικά, χρησιμοποιήθηκε γεώτρηση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) να γίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον επόμενο Μάιο να έχουμε τη νέα απόφαση και στη συνέχεια θα γίνει η δημοπράτηση του παραπάνω έργου. Η μελέτη αφορά τόσο τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων όσο και την παραλιακή ζώνη από το Σχίσμα μέχρι την Πλάκα»

δ) Κατασκευή αγωγών κοινής ωφέλειας στην Κριτσά
Το δίκτυο του χωριού ήταν παλαιό και επικίνδυνο για την υγεία. Με τα νέα έργα, προϋπολογισμού 366.000 ευρώ, η Κριτσά έχει πλέον, σχεδόν παντού, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τόσο στην ύδρευση όσο και στην αποχέτευση.

ε) Νέα γεώτρηση στη θέση Αρκολάκι
Αξιοποιήθηκε η νέα γεώτρηση στη θέση Αρκολάκι, η οποία θα ενισχύσει το δίκτυο της Ελούντας με καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Το έργο είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

στ) Προμήθεια αποφρακτικού μηχανήματος
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με το Δήμο της Νεάπολης θ αγοράσει νέο αποφρακτικό μηχάνημα άξιας 349.000 ευρώ.

Συνολικά, τα παραπάνω έργα (α-στ) είναι προϋπολογισμού 2.031 εκατομμυρίων ευρώ, όλα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και θα βελτιώσουν σημαντικά τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης σε μεγάλες περιοχές του Δήμου μας.

Η ύδρευση της Ελούντας
Ειδικά για την παροχή νερού στην Ελούντα, αλλά και την ποιότητά του, ο κ. Πεδιαδίτης θέλει να ενημερώσει ότι «…από το 1999 μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΑΝ έχει καταφέρει να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και την ποσότητα του παρεχόμενου νερού προς την Ελούντα με διάφορα έργα. Η Ελούντα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που είχε θα έλεγα δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε την ποιότητα του νερού και το δεύτερο είχε να κάνει με την ποσότητα, αφού η αντλούμενη παροχή από τις γεωτρήσεις ήταν περίπου 100 κ.μ. ανά ώρα. Η υδροδότηση γινόταν εκ περιτροπής και τα νοικοκυριά έπαιρναν νερό κάθε τρίτη μέρα εφ' όσον δεν υπήρχε βλάβη. Βέβαια μια άλλη παράμετρος που υποβαθμίζει την λειτουργία του δικτύου της περιοχής είναι η χαμηλή ποιότητα κατασκευής και η μέτρια αξιοπιστία του. Το πρόβλημα της ποιότητας κατασκευής, όπως είναι ευνόητο, υπάρχει και σήμερα, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, επειδή η ΔΕΥΑΑΝ με διάφορες επεμβάσεις έχει βελτιώσει την λειτουργικότητα του. Επί πλέον σήμερα η ημερήσια παροχή τροφοδοσίας την περίοδο αιχμής ανέρχεται σε 200 κ.μ. ανά ώρα., γεγονός που εξασφαλίζει την συνεχή χωρίς διακοπές υδροδότηση. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση μιας νέας γεώτρησης στο Αρκολάκι, που δίδει 35 κ.μ. την ώρα καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Επίσης το δίκτυο της Ελούντας ενισχύεται το καλοκαίρι από την κεντρική δεξαμενή του Αγ. Νικολάου με 50 κ.μ. ανά ώρα με καλής ποιότητας νερό. Επομένως και η ποιότητα του νερού έχει βελτιωθεί θεαματικά…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Μακάρι να είχαμε την ίδια ευαισθησία παντού!

«Η Ώρα της Γης» θα πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, αύριο Σάββατο 28 Μαρτίου, από 8:30 έως 9:30 το βράδυ και αναμένεται να συμμετάσχουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις! Διαβάζω ότι «…κορυφώνεται η ενθουσιώδης ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας, όσο πλησιάζουμε στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότεροι από 370 δήμοι και κοινότητες έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της “Ώρας της Γης 2009”» (η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό συμμετοχών!) Όλοι μας καλούμαστε να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, μια μικρή συνεισφορά στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών. Χαίρομαι πολύ για την μεγάλη, πρώτη στον κόσμο, ευαισθησία μας στις κλιματικές αλλαγές. Μακάρι να είχαμε την ίδια ευαισθησία, στα σκουπίδια, στα μπάζα, στην ηχορύπανση, στις χωματερές, και στις πάσης φύσεως αδιαφορίες μας σε θέματα περιβάλλοντος.

Οι κρατήσεις είναι σε άνοδο, αλλά…!
Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI, στην Αγγλία, οι κρατήσεις των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων είναι σε άνοδο, καθώς οι καταναλωτές επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια και την πτώση των τιμών σε πολλά βασικά είδη. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «…οι πελάτες επιστρέφουν στην αγορά γιατί τώρα έχουν λίγο καλύτερη αίσθηση για τη ζωή τους σε ό, τι αφορά το διαθέσιμο εισόδημα. Προτιμούν τις χώρες που είναι εκτός ευρώ και τα ξενοδοχείο που τα δίνουν όλα (all inclusive) Η πτώση των τελευταίων ημερών είναι περίπου στο 7% σε σχέση με πέρυσι. Οι κρατήσεις για την Πορτογαλία και την Ισπανία παρουσιάζουν πτώση, αλλά η Τουρκία έχει "τεράστια ζήτηση", καθώς έχουν γίνει πολλά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων all inclusive» Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της TUI Hellas, Νίκο Παπαθανάση, τα κριτήρια που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού κατά τη φετινή περίοδο είναι, η σωστή διαφήμιση, η υψηλή παροχή υπηρεσιών, οι προσφορές, οι μειωμένες τιμές, τα all inclusive και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute booking). «Θα έχουμε και μείωση στη διάρκεια παραμονής των τουριστών, δηλαδή, από τις δέκα ημέρες στη μία εβδομάδα, καθώς και συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου…»

Καθένας και ο…πόνος του!
Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που είχα με τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Σπύρο Δαννέλη και τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Κρήτης Ηρακλείου κ. Νικηφόρο Λαμπρινό (στα πλαίσια της ημερίδας για τον θρησκευτικό τουρισμό) Καθένας και ο πόνος του! Ο ένας μίλαγε για τα προβλήματα του τουρισμού και ο άλλος για τα κομμένα τέλη παρεπιδημούνταν! «Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, αλλά θα το παλέψουμε και προσπαθούμε οι τουριστικές απώλειες να είναι οι λιγότερο δυνατές…» λέγει ο κ. Λαμπρινός. «Μας κοροϊδεύουν! Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή κάτι θα γίνει με τα χαμένα έσοδα, αλλά το ερώτημα είναι πότε!» λέγει ο κ. Δανέλλης. Ο Δήμαρχος είναι υπερήφανος για τον ΧΥΤΑ (είναι ένα από τους πλέον σύγχρονους) που εξυπηρετεί Χερσόνησο και Μάλια και έκανε αναφορά στο πολύτιμο, αλλά ακριβό «μηχάνημα», που «τρώει» τα βαριά αντικείμενα. «Πρόσφατα το φέραμε για μια επίδειξη και μας κόστισε 3000 ευρώ η ημέρα!» Στα άμεσα μελλοντικά του σχέδια είναι η αγορά ενός σπαστήρα για τα αδρανή υλικά.

Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι Βυζαντινές Αρχαιότητες
Η αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεωργία Μοσχόβη και η αρχιτέκτονας Δάφνη Χρονάκη, πριν ξεκινήσουν την ξενάγησή τους στο Βιγλί (στα πλαίσια της ημερίδας για τον θρησκευτικό τουρισμό) εξέφρασαν την λύπη τους για κάποια πράγματα που ειπώθηκαν («έλλειψη συνεργασίας κλπ») από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κάνει για τα μνημεία, αυτά ακριβώς που πρέπει να κάνει. Είναι ανακριβές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα με τα μνημεία. Καλά και αποτελεσματικά έργα μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού…» Ειδική αναφορά έκαναν στα έργα που έγιναν στο ναό του Αγίου Πνεύματος στο Οροπέδιο του Λιμνάκαρου, όπου φορέας υλοποίησης ήταν ο Δήμος Οροπεδίου και σε έργα στην Ιεράπετρα (τζαμί και Βυζαντινό τείχος) όπου φορέας υλοποίησης ήταν ο Δήμος Ιεράπετρας.

Λασίθι, ένας αγνός Νομός!
Ενθουσιασμένος από την παραμονή του στο Λασίθι δηλώνει ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Μαθιουδάκης (με τις φωτογραφίες του, θα κυκλοφορήσει, τέλη του Μάη, πολυσέλιδος Ταξιδιωτικός Οδηγός για τη Κρήτη). «Με εντυπωσιάζει ότι, σε μισή ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, είμαστε στο βουνό. Είσαστε ο πιο αγνός νομός της Κρήτης, γιατί, σε αντίθεση με τους άλλους, η φύση και οι άνθρωποι έχουν δέσει εδώ αρμονικά. Ελπίζω να το κρατήσετε έτσι και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει, αφού αντέξατε μέχρι τώρα…» Χθες επισκέφτηκε την Σπιναλόγκα και το Οροπέδιο του Καθαρού και από αύριο συνεχίζει σε Σητεία και Ιεράπετρα.

«Να το δω και να μην το πιστέψω!»
Είμαι περίεργος να δω, πόσες μέρες να είναι καθαρά τα πλάγια τοιχία του δρόμου από τη σήραγγα του Βραχασίου μέχρι το Σελινάρι! Πέρασα προ ημερών και τα είδα όλα να είναι όμορφα βαμμένα και σε συνδυασμό με το όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έδιναν στους διερχόμενους οδηγούς μια πολύ ωραία και πολιτισμένη εικόνα. Ελπίζω να παραμείνουν καθαρά τουλάχιστον τη διάρκεια του καλοκαιριού («να το δω και να μην το πιστέψω!») γιατί ο δρόμος αυτός έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό μας, καθώς καθημερινά περνούν δεκάδες πούλμαν και άλλα αυτοκίνητα, μεταφέροντας από και προς τον Άγιο Νικόλαο εκατοντάδες τουρίστες. Παλαιότερα είχαμε τα πολιτικά συνθήματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Βραχάσι) αλλά τώρα των ποδοσφαιρικών ομάδων (Θύρα 13, Θρύλος)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Μαρτίου 24, 2009

Το φαράγγι της Κριτσάς

Το φαράγγι της Κριτσάς είναι δίπλα μας και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα στην Κρήτη. Την διάρκεια του καλοκαιριού το επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες. Πέρισυ και πρόπερσι έγινε μια προσπάθεια ανάδειξής του. Συγκεκριμένα, η Κοινότητα Κριτσάς καθάρισε το μονοπάτι μέχρι την κοίτη του ποταμού και ιδιώτες τοποθέτησαν στην είσοδο του φαραγγιού, χάρτες και ορισμένες βοηθητικές σημειώσεις. Επίσης, στα μισά της πορείας μέχρι το χωριό Τάπες, έγινε σήμανση (1η έξοδος) για αυτούς που θέλουν να κάνουν μια πιο σύντομη πορεία και να επιστρέψουν στην αφετηρία από το μονοπάτι που περνά πάνω και παράλληλα προς το φαράγγι. Σηματοδότηση έγινε και από τις Τάπες για όσους θελήσουν να περπατήσουν από πάνω προς τα κάτω. Δυστυχώς οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι αρκετές. Θα πρέπει σε πρώτη φάση, να τοποθετηθεί μια σκάλα 1,5 μέτρου σε ένα σχετικά δύσκολο σημείο που υπάρχει, περίπου 20 λεπτά από την είσοδο και, επίσης, λίγο παραπάνω, σε ένα στενό σημείο, να γίνει ένα «πέρασμα», γιατί η πρόσβαση είναι δύσκολη μετά από βροχή και οι περιπατητές κινδυνεύουν να πέσουν στο νερό. Την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος «μπήκε» στο φαράγγι και στο στενό αυτό σημείο με το νερό, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω. Τα φαράγγια και τα παλιά μονοπάτια είναι οι θησαυροί μας και οφείλουμε να τους αναδεικνύουμε. Μιας και μιλάω για την Κριτσά, θα προτείνω να γίνει διαγράμμιση για σωστότερο παρκάρισμα, στο χώρο του παρκινγκ και απομάκρυνση κάποιων αυτοκινήτων που φαίνεται να είναι εγκαταλειμμένα. Επίσης να σημειώσω ότι, με τις βροχές των τελευταίων ετών, η αρχή του μονοπατιού που ένωνε την Κριτσά με τις Τάπες, το οποίο είχε σκεπαστεί με χώματα, άρχισε να ξαναφαίνεται! Ελπίζω να μην το ξανασκεπάσουν!

Αφιέρωμα των «Νέων» στο Νομό Λασιθίου
Ο φωτογράφος και δημοσιογράφος Βασίλης Μαθιουδάκης, μόλις επέστρεψε από ένα μεγάλο ταξίδι του «στην έρημο του Αλατιού», που βρίσκεται στο οροπέδιο των Άνδεων, στα σύνορα της Χιλής με τη Βολιβία (φωτογραφίες και κείμενο από το ταξίδι αυτό δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Passport της Καθημερινής). Ο Βασίλης, την εβδομάδα αυτή βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο για να φωτογραφίσει, με το έμπειρο μάτι του, τη ζωή και τη φύση στο Νομό μας. Με το υλικό αυτό, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελλάδας «Τα Νέα», θα φτιάξει ένα πολυσέλιδο Ταξιδιωτικό Οδηγό για τη Κρήτη (για το Λασίθι οι 50 σελίδες). Ο οδηγός θα κυκλοφορήσει, σαν ένθετο της εφημερίδας, τέλη Μάη αρχές Ιούνη. Το απόγευμα της Δευτέρας ο φωτογράφος επισκέφτηκε σημεία μέσα στην πόλη (Καμάρα, εκκλησία Αγίου Νικολάου) και τα χωριά Κριτσά, Κρούστα, Πρίνα και Καλό Χωριό. Παρ’ όλο που μας «κυνηγούσε» η βροχή, μόλις φτάναμε στα χωριά, ο καιρός… «άνοιγε». «Νιώθω πολύ τυχερός που ήλθα στο Λασίθι, γιατί κάθε σημείο του, είναι και μια ωραία φωτογραφία…» μας λέγει! Το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκε με την αντινομάρχη κ. Μαρία Πρατσίνη, η οποία του παρέδωσε έντυπο και οπτικοακουστικο υλικό του Νομού μας. Παρόμοιο υλικό παρέδωσε και ο Δήμος Αγίου Νικολάου

Τα προβλήματα των ξεναγών Κρήτης
Ο τουρίστας που έρχεται στην χώρα μας θέλει να περάσει μερικές ευχάριστες ήμερες, να ξεκουραστεί και να κάνει τα μπάνια του, αλλά κυρίως για να γνωρίσει την πατρίδα μας, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Από την στιγμή που θα προσγειωθεί το αεροπλάνο του στο Ηράκλειο, θα αρχίσει να παίρνει τις πρώτες εικόνες από την Κρήτη. Εδώ μετράει και η τελευταία λεπτομέρεια! Πως θα του πρωτομιλήσουν, πως θα τον υποδεθεί ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου ή ο ταξιτζής, τι σκουπίδια θα δει γύρω του, πως θα είναι η τουαλέτα που θα θελήσει να επισκευθεί… όλα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Όμως αυτός που θα βοηθήσει περισσότερο τον επισκέπτη μας, στην καλή ή κακή εικόνα που θα πάρει από τον τόπο μας, είναι ο ξεναγός. Αυτός θα του μιλήσει, θα του εξηγήσει αλλά και θα του δικαιολογήσει, κάποιες κακές εμπειρίες που πιθανόν να έχει δεχτεί.

Στην ημερίδα του Σαββάτου για τον θρησκευτικό τουρισμό, συνομίλησα με τον πρόεδρο των Ξεναγών Κρήτης κ Βαγγέλη Παπανικολάου από τον οποίο ζήτησα να μου κατονομάσει τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

α) Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι υπάρχουν πολλοί ψευτο-ξεναγοί. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ούτε πιστοποίηση ούτε εκπαίδευση, ούτε τα προσόντα για να ξεναγούν σε ένα τόπο με τόση πλούσια ιστορία και τόσα πολλά μνημεία. Εμείς έχουμε υποχρέωση να προφυλάξουμε την Κρήτη μας από συκοφαντίες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ζημιώνουν τον τουρισμό μας

β) Ένα άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί, είναι ότι, θα πρέπει να πιέσουμε το κράτος ώστε τα μνημεία που έχουμε, να τα προστατεύσει και να τα συντηρήσει. Σαν παράδειγμα αναφέρω την Σπιναλόγκα, όπου ενώ έχουν γίνει σημαντικές επεμβάσεις, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το λιμανάκι όπου δένουν τα πλοιάρια. Δεν υπάρχει ασφάλεια, ιδίως όταν φυσά δυνατός αέρας, κάτι συχνό στην περιοχή αυτή.

γ) Ένα τρίτο πρόβλημα αφορά το προσωπικό των μνημείων. Για παράδειγμα σας λέγω ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων είναι κλειστός, το ίδιο η Λατώ, η Κερά κλείνει νωρίς… είναι κρίμα τέτοια μοναδικά μνημεία να παραμένουν κλειστά από έλλειψη προσωπικού

δ) Επίσης ζητάμε από τους Δήμους και την κοινωνία να υπάρχει έντυπο υλικό και ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή. Θέλουμε το υλικό αυτό γιατί μας βοηθά να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα μνημεία αυτά και να δέχονται περισσότερους επισκέπτες.

ε) Τέλος, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τη σηματοδότηση, η οποία σχεδόν παντού είναι ελλιπής! Οι άνθρωποι χάνονται και δεν ξέρουν που να πάνε!

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, ο κ. Παπανικολάου, μας λέγει ότι «…εμείς πάντα προσπαθούμε να αναδείξουμε τον πλούτο της Κρήτης (όπως κάνουμε τώρα τελευταία με τα φαράγγια) και πιέζαμε και τα τουριστικά γραφεία προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς πολλές φορές δεν μας ακούνε. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι εμείς είμαστε αυτοί που ζούμε κάθε μέρα τα διάφορα προβλήματα των επισκεπτών μας και προσπαθούμε ώστε να φύγουν ευχαριστημένοι και να ξαναγυρίσουν στην Κρήτη μας…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Το νερό είναι συνώνυμο με την ανθρώπινη ύπαρξη

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα (αίθουσα REX, Δευτέρα 23 Μαρτίου) οι εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια ημέρα του Νερού». Θέμα της ημερίδας ήταν η «Αειφορία των υδατικών πόρων». Η συμμετοχή των συμπολιτών μας ήταν μικρή , όμως τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μεγάλα και ιδιαίτερα σημαντικά γιατί έχουν σχέση με ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, το νερό. «Το νερό είναι πηγή ζωής, συνώνυμο με την ανθρώπινη ύπαρξη και τη ζωή του πλανήτη μας, αλλά δυστυχώς έπαψε να είναι πλέον ο άφθονος φυσικός πόρος που μας χάρισε απλόχερα η μητέρα φύση. Το νερό ως κοινωνικό και οικονομικό αγαθό είναι βασικό και αναντικατάστατο περιβαλλοντικό στοιχείο όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Όμως είναι το πρώτο θιγμένο περιβαλλοντικό στοιχείο από τα δυο μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας την υπερκατανάλωση και την ρύπανση…», τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ κ. Γιάννης Πεδιαδίτης. «Το νερό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης μιας περιοχής. Το σημαντικότερο όμως είναι, ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με κατανόηση και να ανταποκριθεί με θετικό πνεύμα ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε το σημαντικότερο αγαθό για επιβίωση και ανάπτυξη για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας…» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ κ. Γιάννης Λασηθιωτάκης. Ο αντιπρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Γιώργος Ταβλάς διάβασε χαιρετισμούς του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του βουλευτή Λασιθίου Μιχάλη Καρχιμάκη και των βουλευτών Ηρακλείου, Μαρίας Σκραφνάκη και Κώστα Μπαντουβά. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Νομάρχης κ. Σήφης Αναστασάκης και η Αντινομάρχης κ. Μαρία Πρατσίνη. Στην ομιλία του ο Νομάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…το πρόβλημα με το νεαρό εντοπίζεται κυρίως σε ξηροθερμικές περιοχές όπως είναι και το Λασίθι, όπου, παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων και του υδροφόρου ορίζοντα γεγονός που δημιουργεί σημαντικούς περιορισμούς στη χρήση του νερού… Η ευθύνη μας είναι μεγάλη σε σχέση με την προσπάθεια της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του νερού και της υλοποίησης έργων υποδομής, στα πλαίσια της ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων σε όλη την Κρήτη…» Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ .Δημήτρης Κουνενάκης τόνισε ότι, «…ήδη αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για την κάλυψη των αναγκών μας, ενώ λείπει εντελώς η πολιτική διαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας. Για το πολυσυζητημένο έργο "Αποσελέμη", το οποίο βρίσκετε σε εξέλιξη αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, επιδιώκουμε την κατασκευή των αγωγών προς Άγιο Νικόλαο, Κριτσά και Ελούντα, για την εξασφάλιση των συμφωνημένων ποσοτήτων νερού. Επίσης ζητούμε την δημιουργία μικρών φραγμάτων στο Καθαρό, στον Κρούστα και αλλού, για την εξασφάλιση ικανών ποσοτήτων νερού. Πρέπει να προσεγγίσουμε πλέον το θέμα της αφαλάτωσης, κυρίως από τον Αλμυρό ποταμό, ως εφεδρική λύση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας...»

Βασικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν, ο κ. Ανδρέας Αγγελάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «η ύδρευση και η αποχέτευση σε αρχαίους Κρητικούς πολιτισμούς», ο φωτογράφος EFIAP κ. Μιχάλης Νικηφοράκης μίλησε για τη σχέση της φωτογραφίας με το νερό, ο κ. Ν. Μάνεσης, καθηγητής Πολυτεχνείου, για «τον υδρολογικό κύκλο» και ο κ. Νίκος Παρανυχιανάκης, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την «ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των εκροών των υγρών αποβλήτων». Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Πεδιαδίτης της ΔΕΑΥΥΝ ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τον Βιολογικό (ΒΙΟΚΑ) του Αγίου Νικολάου. Η ομιλία του ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί αφορούσε ένα πολύ σημαντικό έργο που κατασκευάστηκε πριν από 20 χρόνια (το 1989) και, χάρις την άψογη συντήρηση του, εξακολουθεί να λειτουργεί άψογα. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς , αγνοούμε την μονάδα αυτή (βρίσκεται στη θέση Βουρκιά, νοτιανατολικά της πόλης μας, σε απόσταση 700 μέτρων από την θάλασσα, σε έκταση 15 στρεμμάτων) Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του ΒΙΟΚΑ Αγίου Νικολάου, θα κάνω μια εκτενή αναφορά για την Μονάδα τις επόμενες ημέρες.. Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο συμπολίτης μας Χημικός Μηχανικός κ. Γιώργος Διαλυνάς, ειδικός σε θέματα βιολογικών καθαρισμών.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την μετάβαση όλων των συμμετεχόντων, στην Δημοτική Πινακοθήκη όπου λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Τεχνολογίες Υδατικών πόρων και Υγρών Αποβλήτων στην Αρχαία Κρήτη». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 5 Απριλίου. Οι 75 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν παρθεί από αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την Κρήτη τα τελευταία χρόνια. Ξεκινούν από την Μινωική Περίοδο (3200-1200 π.Χ.) και συνεχίζουν με την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο (330 π.Χ.-330 μ.Χ.) , την Ενετική Περίοδο (1204 – 1669) και τη Οθωμανική. Η έκθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί μας δείχνει τις προσπάθειες των προγονών μας να διαχειριστούν, όσο γίνεται καλύτερα, το πολύτιμο αγαθό του νερού.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009

Στην Παναγία τη Βιγλιώτισσα

Η εκδήλωση της Ι.Μ. Πέτρας και Χερονήσσου (το Σάββατο στη Νεάπολη) με θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και άριστα οργανωμένη. Οι ξεναγοί της Ανατολικής Κρήτης ενημερώθηκαν και πήραν απαντήσεις σε πολλά θέματα που έχουν σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αναλυτικά θα διαβάσετε σε άλλες στήλες της «Ανατολής» Μετά τις ομιλίες, οι ξεναγοί επισκέφτηκαν το ναό της Παναγίας της Βιγλιώτισσας που βρίσκεται κοντά στη Βουλισμένη της Νεάπολης. Εκεί τους περίμεναν για ξενάγηση, η αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεωργία Μοσχόβη και η αρχιτέκτονας Δάφνη Χρονάκη. Ο (σταυρεπίστεγος) ναός πιθανολογείται ότι είναι κτίσμα των αρχών του 14 αιώνα και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις παλιές τοιχογραφίες. Για τη Βιγλιώτισσα έχει γράψει βιβλίο ο πρωτοπρεσβύτερος ης Αγίας Τριάδας, Ευάγγελος Παχυγιαννάκης. Σ’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες, την πορεία της εκκλησίας στο χρόνο, από την δημιουργία της μέχρι σήμερα, μια διάρκεια 700 χρόνων, με ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες. Η θέση Βιγλί θεωρείται προνομιούχο μέρος, καθώς έχει θέα προς τον κάμπο και τα χωριά του Μεραμπέλλου, αλλά και προς τη θάλασσα. Μια παλιά μαντινάδα το επιβεβαιώνει:
Αν πας στο Μεραμπέλλο
και στο Βιγλί δεν πας,
θα πει τ’ όμορφο πράμα
πως δεν το αγαπάς
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομάδα να περπατάει μέχρι τη Βουλισμένη, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που ένωνε το Βιγλί με το χωριό (διάρκειας 30 λεπτών, με αρχηγό τον Γιώργο Μαμάκη). Εκεί μας περίμεναν τα μέλη και ο δραστήριος πρόεδρος του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλισμένης Δημήτρης Αγγελάκης, για ένα κέρασμα.

Η εκκλησία κέρδισε!
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσσου κ. Νεκτάριο και σε όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση του Σαββάτου, για τον θρησκευτικό τουρισμό. Μεγάλο είναι το κέρδος της εκκλησίας από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. γιατί αυτός είναι ο σωστός ρόλος της εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, μιας κοινωνίας που αλλάζει συνεχώς και η προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής είναι επιβεβλημένη. Η θρησκεία δεν πρέπει να είναι κάτι στατικό, αλλά συνεχώς να εξελίσσεται, παρακολουθώντας τις αλλαγές των καιρών, προσαρμοζόμενη και συνάμα προσαρμόζοντας τους ανθρώπους στο σωστό. Οι άνθρωποι έρχονται κοντά στην εκκλησία, αν καταλάβουν ότι οι ιερείς κατανοούν τα σύγχρονα προβλήματά τους. Οι ιερείς (και οι πολιτικοί) θα πρέπει να «κατεβαίνουν» κάθε μέρα στο λαό, να γίνονται ένα με αυτόν και να δίνουν την βοήθειά τους, εκεί και όπου πρέπει. Όταν ο Σεβασμιότατος, στον αποχαιρετισμό, με ρώτησε «πως σου φάνηκε η εκδήλωση», χαριτολογώντας απάντησα «…με τέτοιες εκδηλώσεις, η εκκλησία κερδίζει νέους οπαδούς!»

Τα λουλούδια της Κρήτης που απειλούνται!
Το απόγευμα του Σαββάτου (21 Μαρτίου), ο ερευνητής των λουλουδιών κ. Nicholas Turland, μίλησε στον χώρο Bio Aroma για τα λουλούδια της Κρήτης και ειδικότερα για αυτά που απειλούνται από εξαφάνιση. Ο Μ.Turland είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Flowers of Crete» (Λουλούδια της Κρήτης). Η Κρήτη είναι ο παράδεισος των βοτανολόγων, καθώς, συγκριτικά με το μέγεθός της (8.400 τ.μ.), στο νησί μας υπάρχουν 1624 είδη λουλουδιών, από τα οποία, τα 180 είναι ενδημικά δηλαδή φύονται μονάχα εδώ και συνήθως τα βρίσκουμε σε ψηλά βουνά, φαράγγια και απομονωμένες περιοχές. Επειδή πολλά από αυτά τα λουλούδια είναι σπάνια ή βρίσκονται σε κίνδυνο, στην ομιλία του ο κ. Turland προσπάθησε να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει και να μας ζητήσει να ασχοληθούμε σοβαρά, στο πως θα προστατεύουμε αυτά τα απειλούμενα είδη. Ο κίνδυνος προέρχεται κυρίως από την ανεξέλεγκτη βοσκή των ζώων και από την επέμβαση του ανθρώπου (διανοίξεις δρόμων, κατοικίες κλπ) Ο ομιλητής μας παρουσίασε, σε slides, σπάνια λουλούδια που τα βρίσκουμε κυρίως τα Λευκά Όρη, στον Ψηλορείτη και στην Οροσειρά της Δίκτης. Στην δεξίωση που ακολούθησε, προσφέρθηκε, εκτός των άλλων και ρακί αναμεμειγμένη με βότανα (φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θρούμπι, λεμόνι και άλλα) Είναι μια προσπάθεια του κ. Μανούσου Πεδιαδίτη να παρουσιάσει ένα «άλλο» ποτό που θα συνδυάσει την παραδοσιακή γεύση της ρακής με τα ντόπια βότανα. Εγώ απλά να διαβεβαιώσω ότι το ποτό αυτό ήταν κάτι παραπάνω από καλό και όλοι όσοι παρακολούθησαν την δήλωση, το τίμησαν δεόντως!

Στις κρίσεις ο κόσμος… πίνει!
Παρών στην εκδήλωση για τα λουλούδια ήταν και ο γνωστός οινοποιός της Κρήτης κ. Λυραράκης, στον οποίο έκανα την ερώτηση, αν η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την βιομηχανία του κρασιού. Η απάντηση του ήταν ότι «…όταν υπάρχει κρίση, η κατανάλωση κρασιού αυξάνεται! Όμως αν ο τουρισμός δεν πάει καλά φέτος, αυτό θα επηρεάσει και εμάς γιατί πολλοί είναι οι επισκέπτες του νησιού που αγοράζουν και παίρνουν πίσω στην χώρα τους τα κρασιά μας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα καλή φήμη» Την εποχή της Ενετοκρατίας αρκετές ποσότητες Κρητικού κρασιού έφευγαν από την Κάντια (Ηράκλειο) για την Βενετία. Τα μέσα του 16ου αιώνα εξάγονταν από την Κρήτη για την Βενετία, σχεδόν 60.000 βαρέλια! Οι πλούσιοι Ενετοί το χρησιμοποιούσαν σε ειδικές εκδηλώσεις γιατί το κρασί αυτό θεωρούνταν μοναδικό σε γεύση και όσοι μπορούσαν να το προμηθευτούν, ήταν οι προνομιούχοι! Ο περιηγητής της Κρήτης Tournefort, γύρω στο 1700 έγραψε ότι «…τα κρασιά της Κάντιας είναι εξαίρετα και συνοδεύεται από ένα βάλσαμο τόσο θελκτικό, ώστε όσοι γεύτηκαν τα κρασιά της Κρήτης περιφρονούν κάθε άλλο κρασί…» Σύμφωνα με τον Χρ. Μπουοντελμόντι (1415), «…πλοία έφθαναν στο λιμάνι της πόλης Κάντια από όλα τα μέρη του κόσμου για να φορτώνουν κάθε χρόνο το λιγότερο 20.000 βαρέλια κρασί εξαιρετικής ποιότητας»

Οι… ξένοι!
Σκέπτομαι ότι, ένας… ξένος (ο Nicholas Turland) μας μίλησε, το περασμένο Σάββατο, για «τα λουλούδια της Κρήτης» και ότι δυο... «ξένες» (η Χάρις Γάλλου και η Άννα Μπούρα) θα μας παρουσιάσουν την επόμενη Δευτέρα, στο Επιμελητήριο, το βιβλίο τους για «τα μονοπάτια και τα φαράγγια της Ανατολικής Κρήτης» Νοιώθω λίγο παράξενα γι’ αυτό, όμως με ευχαριστεί το γεγονός ότι, οι άνθρωποι αυτοί, αν τους ακούσετε να μιλάνε για την Κρήτη, θα καταλάβετε ότι «πονάνε» τον τόπο αυτό, περισσότερο από αρκετούς από εμάς!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Ας είμαστε και πάλι οι πρωτοπόροι!

Την εβδομάδα που πέρασε, η πόλη αρχίζει, σιγά σιγά, να αλλάζει. Όλοι ξεσκονίζουν, βάφουν, καθαρίζουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους, περιμένοντας τους πρώτους τουρίστες. Ειδικά για φέτος, μετά από όλα όσα έχουμε ακούσει, υπάρχει μια γενική επιφυλακτικότητα, όμως όλοι ελπίζουμε ότι το τέλος όλα θα πάνε καλά. Περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει όλοι «να βάλουμε τα δυνατά μας» για να ευχαριστηθούν όσοι έλθουν στην περιοχή μας, γιατί αυτοί θα πουν «τα καλά λόγια» και θα φέρουν κι άλλους επισκέπτες στα μέρη μας. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο πρωτοπόρος στον τουρισμό και θα παραμείνουμε πρώτοι γιατί έχουμε περισσότερα προσόντα από τους άλλους ανταγωνιστές μας!

Τα καταφύγια της περιοχής μας
Κατά την διάρκεια της κατοχής (1940-44), οι Γερμανοί είχαν φτιάξει πολλά καταφύγια και οχυρωματικά έργα στα καλύτερα σημεία της περιοχής μας. Ήταν τα στρατηγικά εκείνα μέρη από τα οποία είχαν οπτική επαφή με την ανοιχτή θάλασσα. Οι Γερμανοί είχαν πάντα τον φόβο της απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων σε μια από τις ακτές της περιοχής μας. Ακόμα και ο δρόμος που ενώνει την Φουρνή με την Ελούντα, φτιάχτηκε την περίοδο της κατοχής, γιατί οι Γερμανοί είχαν πεισθεί ότι από εκεί, πιθανότατα, θα γινόταν η απόβαση των συμμάχων και θα έπρεπε να έχουν γρήγορη πρόσβαση από τα Πάνω Μεραμπέλλο. Αυτά τα γράφω γιατί προ ημερών «ανακάλυψα» ένα «ωραίο» καταφύγιο στην περιοχή της Ρούσα Λίμνης, που «έβλεπε» από ψηλά τον Αλμυρό αλλά και όλο τον κόλπο του Μεραμπέλλου. Από κατοίκους της περιοχής έμαθα ότι υπήρχαν εκεί πολλά παρόμοια καταφύγια, αλλά τα περισσότερα καταστράφηκαν. Αξιόλογα καταφύγια υπάρχουν επίσης στο λόφο της Δεξαμενής. στη βόρεια πλευρά του Αλμυρού, στην κορφή του Θύλακα, στο Αμμμούδι, στην Πλάκα, στις παραλίες του Καλού Χωριού, άλλα και σε άλλα στρατηγικά σημεία.

Να διατηρήσουμε τα απομεινάρια!
Όλα τα οχυρωματικά έργα που ανέφερα παραπάνω, τα θεωρώ «μνημεία» μιας εποχής, που δεν πρέπει να ξεχνάμε και συνάμα δεν θέλουμε να επαναληφθεί. Γι’ αυτό οφείλουμε να τα διατηρήσουμε και να τα αναδείξουμε για να θυμούνται οι επόμενες γενεές. Πολλή συζήτηση που είχε γίνει παλαιότερα για τα τζαμιά της Κρήτης, που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι, όταν έφυγαν από το νησί. Αυτά που υπήρχαν στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, οι κάτοικοι τα κατέστρεψαν και στα λίγα που κράτησαν, γκρέμισαν τους μιναρέδες. Εμείς εδώ στην Ανατολική Κρήτη δεν θέλαμε τίποτα που να μας θυμίζει την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ιδιαίτερα η Σητεία που υπέφερε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κρήτης. Αντιθέτως στο Ρέθυμνο και στα Χανιά οι κάτοικοι διατήρησαν κάποια και νομίζω ότι όλοι νοιώθουμε «παράξενα» όταν περπατάμε δίπλα τους. Οι λαοί που πέρασαν από τη Κρήτη άφησαν πίσω τους στοιχεία από τη ζωή και τον πολιτισμό τους. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, αυτή είναι η ιστορία μας και πιστεύω ότι τα αξιόλογα «απομεινάρια», οφείλουμε να τα διατηρήσουμε.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην Ελλάδα η Τουρκάλα συγγραφέας Σαμπά Αλτίνσαϊ, η οποία είχε παππού, τον Κρητικό Ιμπραήμ Γιαρμακαμάκη. Στο ιστορικό της μυθιστόρημα με τον τίτλο «Κρήτη μου» αναφέρεται στην περίοδο 1898-1923, αποτυπώνοντας τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων. «Έχουν και οι κοινωνίες μια μοίρα, όπως έχουν και οι άνθρωποι. Η μοίρα τούτη γράφεται κάποτε με πολύ πόνο. Εγώ νοιώθω Κρητικιά! Στο βιβλίο μου, δεν ήθελα να δείξω ότι οι χριστιανοί ήταν καλοί και οι μουσουλμάνοι κακοί ή το αντίθετο…» Μάλιστα, θέλοντας να δείξει τον πόνο που αισθάνεται για τον ξεριζωμό της οικογένειάς της από την Κρήτη, αναφέρει μία φράση που της είχε πει κάποτε ο πατέρας της: «Αν βγάλεις ένα λουλούδι από μία γλάστρα, δεν θα πιάσει σε μια άλλη»!

Το κυλιόμενο πεζοδρόμιο!
Οι μαθητές της Β’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου έστειλαν μια «όμορφη» επιστολή στον Δήμαρχο της πόλης μας γιατί «…δεν είναι δίκαιο να ακούτε μόνο τους μεγάλους, πρέπει να ακούτε και τις ιδέες των παιδιών». Στην επιστολή αυτή, γραφούν για το πράσινο της πόλης, για τις παιδικές χάρες, για τα λουλούδια και τα πεζοδρόμια και καταλήγουν με μια «επαναστατική» ιδέα που διάβασαν στο βιβλίο της Γλώσσας που διδάσκονται στο Σχολείο τους «Κύριε Δήμαρχε, διαβάσαμε μια ιστορία για μια πόλη που έφτιαξε ένα κυλιόμενο πεζοδρόμιο και έλυσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Το κυλιόμενο πεζοδρόμιο γυρίζει γύρω από την πόλη με μικρή ταχύτητα για να μπορεί ο κόσμος να ανεβαίνει και να κατεβαίνει και να κοιτάζει τις βιτρίνες. Πάνω στο πεζοδρόμιο υπάρχουν παγκάκια για τις κυρίες με τα ψώνια και ιδιαίτερα για τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Χάρη σ’ αυτό το πεζοδρόμιο καταργήθηκαν τα αυτοκίνητα. Ο δρόμος υπάρχει ακόμα αλλά είναι άδειος και χρησιμεύει για να παίζουν τα παιδιά μπάλα! Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ίδιο. Αυτό θα μας άρεσε πολύ!» Μπορεί η ιδέα να ακούγεται λίγο «τρελή» αλλά από τέτοιες τρέλες ιδέες γεννιέται η πρόοδος!

Γιόγκα
Επειδή στη ζωή χρειαζόμαστε συνεχώς «μια αλλαγή» και νέες εμπειρίες, αποφάσισα να κάνω μερικά μαθήματα Γιόγκα. Είχα διαβάσει και είχα ακούσει πολλά για την πανάρχαια παρά αυτή «μέθοδο ευζωίας» που ξεκινά από το 3000 προ Χριστού. Η μέθοδος γιόγκα είναι η ιδανική γι αυτούς που έχουν περάσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους, γιατί περιλαμβάνει πολλές απλές ασκήσεις που βοηθούν τον οργανισμό. Πολλές από τις ασκήσεις αυτές, τις συστήνουν συχνά οι γιατροί για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος. Σε ένα βιβλίο διαβάζω ότι «…αυξάνει την ενέργεια, τη ζωτικότητα, την ευεξία και τη δημιουργικότητα…. κρατά τον οργανισμό γερό, νεανικό και ακμαίο και αναπτύσσει την ευφυΐα, την αντίληψη, τη μνήμη και τη λογική. Απαραίτητη για όσους πάσχουν από άγχος, υπερένταση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης…» Θα σας ενημερώσω… αν αποκτήσω όλα τα πολλά παραπάνω ωραία! Πάντως για αρχή καλά τα πάω!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Για μια καθαρή πόλη!

Η ανακύκλωση, η καθαριότητα της πόλης και η οικολογική συμπεριφορά όλων μας, ήταν τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος, κ. Πανίκος Καρατσής, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης, τα μέλη τη Επιτροπής Καθαριότητας και φορείς από τα δημοτικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Καρατζή:

Ανακύκλωση: Η ανακύκλωση λειτουργεί περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν φτιάξαμε τον σταθμό μεταφόρτωσης, ο οποίος θα μας έλυνε πολλά προβλήματα. Κάποια πράγματα στην ανακύκλωση ξεκίνησαν ανάποδα. Έχουμε ουσιαστικά ένα αυτοκίνητο, το οποίο μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά στο Ηράκλειο, αυτό έχει κάνει ήδη 100.000 χιλιόμετρα και δυστυχώς βγήκε προβληματικό, γιατί χαλάει συχνά. Για τους λόγους αυτούς πολλές φορές δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου οι οποίες αυξάνονται συνεχώς. Άρα η πρώτη μας προτεραιότητά μας είναι να γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης για να πηγαίνουν εκεί τα υλικά και στη συνέχεια να μεταφορτώνονται για το Ηράκλειο . Ήδη στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε την απόφαση για να τον φτιάξουμε και ορίσαμε τον χώρο, ενώ συντάσσεται και η σχετική μελέτη. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι. Αν δεν φτιάξουμε τον σταθμό πάντα θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Τώρα τρέχουμε για να προλάβουμε και ελπίζουμε ότι τους επομένους μήνες θα είμαστε έτοιμοι. Επίσης προβλέπεται να ενοικιαστούν δυο πρέσες που θα μας βοηθήσουν με τα υλικά της ανακύκλωσης.

Ανακύκλωση (μάζεμα) λαδιών από τα σπίτια: Έχουμε έχει συζητήσει το θέμα με κάποιες εταιρείες και σκοπεύουμε να δώσουμε κάποιο κίνητρο (αντάλλαγμα) στις νοικοκυρές που θα μας δώσουν τα λάδια (ένα σαπούνι ή κάτι άλλο), ώστε τα λάδια αυτά να μην τα πετάνε! Θα τα βάζουν σε ένα δοχείο και η εταιρεία που θα συμφωνήσουμε θα αναλάβει να τα μαζεύει.

Κάδοι κομποστοποίησης: Είναι ένας ειδικός κάδος που μπορεί ο καθένας να έχει στο σπίτι του για τα βιολογικά απορρίμματα (χόρτα, υπόλοιπα τροφών κλπ) Αυτοί δεν μυρίζουν καθόλου και βγάζουν το καλύτερο λίπασμα για τις βιολογικές καλλιέργειες . Αν γίνει αυτό, θα μειωθεί πολύ το κόστος της καθαριότητας, αφού θα δουλεύουν λιγότερα απορριμματοφόρα αλλά και εργάτες. Το κόστος των κάδων είναι από 100 έως 400 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος. Ο κάδος αυτός είναι ιδανικός γι’ αυτούς που μένουν έξω από την πόλη και έχουν κήπους γιατί δεν θα χρειάζεται πια να αγοράζουν λιπάσματα. Η χρήση των κάδων αυτών έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος γιατί θα μειωθούν τα πάσης φύσεως υγρά που επιβαρύνουν τον ΧΥΤΑ.

Δρόμοι και μαγαζιά: Πέρυσι είχαμε τον εργολάβο ο οποίος φέτος δεν υπάρχει γιατί η κυβέρνηση δεν εγκρίνει. Εκ των υστέρων άλλαξε γνώμη και είπε ότι μπορούμε να βάλουμε ξανά εργολάβο για το 2009, αλλά ήδη ήταν πολύ αργά. Τώρα τρέχουμε να αγοράσουμε νέα απορριμματοφόρα, μια χρονοβόρα διαδικασία και γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες λύσεις. Σκοπεύουμε να ενοικιάσουμε απορριμματοφόρα και να εφαρμόσουμε διπλές βάρδιες. Επίσης έχουμε κάνει τις προκηρύξεις για να προσλάβουμε εργάτες καθαριότητας. Ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καθαριότητας (καθάρισμα, άσπρισμα) για όλα τα χωριά του Δήμου μας.

Τα οικόπεδα: Τα οικόπεδα είναι μικροί σκουπιδότοποι. Υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να τα καθαρίσουν. Ετοιμάζουμε επιστολές στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών και θα τους ζητήσουμε να τα καθαρίσουν άμεσα και από τα χόρτα και από τα σκουπίδια. Αυτό αφορά και τα εγκαταλειμμένα σπίτια.

Μπάζα από τις εκσκαφές: Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στο Λατομείο Αλεξανδράκη, αλλά υπάρχουν νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε. Όσον αφορά τα στρώματα τα κλαδιά και άλλα βαριά αντικείμενα, υπάρχει επίσης και μια άλλη, αλλά ακριβή λύση, με ένα ειδικό μηχάνημα (αξίας 500 χιλ. ευρώ) το οποίο διαλύει τα πάντα και τα κάνει σκόνη. Αυτή η λύση είναι δυνατή σε συνεργασία με άλλους Δήμους. Το υλικό που απομένει από το μηχάνημα είναι χρήσιμο γιατί με αυτό θα σκεπάσουμε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ (υγειονομική ταφή)

Βαρέα αντικείμενα: Θα πρέπει ο κόσμος να μάθει να τα βγάζει έξω τις συγκεκριμένες ημέρες. Είμαστε κοντά στην αγορά ενός οικοπέδου, όπου εκεί θα μαζεύουμε όλα τα βαριά αντικείμενα.

Εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα: Όταν η Δημοτική Αστυνομία εντοπίσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, ακολουθείται μια διαδικασία. Μετά από 45 ημέρες το παίρνει και μετά από 10 ημέρες, αφού πρώτα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης, αυτός χάνει κάθε δικαίωμα στο αυτοκίνητό του. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα λύσουμε και αυτό το πρόβλημα και θα απαλλάξουμε από όλα τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Συμπληρωματικά ο κ. Καρατσής ενημέρωσε ότι το κύτταρο που λειτουργεί στο ΧΥΤΑ έχει ενάμιση μόνο χρόνο ζωής και «…πιεζόμαστε να δεχθούμε και τα απορρίμματα της Ιεράπετρας. Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρόκειται να τα δεχθούμε γιατί η Ιεράπετρα είναι ένας μεγάλος Δήμος και αν πάρουμε και τα δικά της απορρίμματα, τότε ο χρόνος ζωής του κυττάρου να είναι μικρότερος από ένα χρόνο. Για το Βραχάσι δεν έχουμε πρόβλημα γιατί είναι στη γειτονιά μας και ήδη παίρνουμε τα απορρίμματα της Νεάπολης και του Οροπεδίου Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία νέου κυττάρου, αλλά αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2015».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Δήμαρχος ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «…όλοι μας έχουμε ευθύνη για καλή καθαριότητα και δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το Δήμο. Θα πρέπει να αλλάξουμε την συνείδηση στον κόσμο και αυτό μπορεί να γίνει είτε με επηρεασμό, είτε με κάποιο κίνητρο, ακόμα και με ένα πρόστιμο. Οπωσδήποτε κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί η καθαριότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης μας. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το περιβάλλον, να προσέχουμε το χώρο μπροστά στο σπίτι μας και τη γειτονιά μας. Εμείς σαν Δήμος θα προσπαθήσουμε με καλή οργάνωση να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την τουριστική πόλη μας…»

Η συζήτηση έκλεισε με τις απόψεις και προτάσεις των παρευρισκόμενων. Η διετής πείρα της Επιτροπής Καθαριότητας, μας λέγει ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά των συμπολιτών μας θα επιτευχθεί μόνο με ένα τρόπο, την επιβολή προστίμων, σε αυτούς που δεν τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, γιατί ενώ όλοι συμφωνούμε στο τι είναι το σωστό, στην πράξη δεν το τηρούμε!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

«Πως πάνε οι κρατήσεις;»

Αυτό ήταν το ερώτημα που έκανα στους προϊσταμένους κρατήσεων δυο μεγάλων ξενοδοχείων της πόλης μας. Δυστυχώς και οι δυο ανησυχούν γιατί τα μέχρι τώρα «σημάδια» δεν μας δίνουν ιδιαίτερη αισιοδοξία και όλα κινούνται υποτονικά. Το ένα ξενοδοχείο θα ανοίξει στις 14 του Απρίλη και ο υπεύθυνος μας λέγει ότι «… τον Απρίλιο του 2007 κάναμε 5.600 διανυκτερεύσεις, τον Απρίλιο του 2008, 3600 και φέτος μέχρι στιγμής, μόνο 1160!. Βεβαίως τα στοιχεία αυτά θα αλλάξουν μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά η πτώση ίσως να αγγίξει και το 30%. Να σημειωθεί ότι φέτος κάναμε καλύτερες τιμές για να φέρουμε κόσμο αλλά και πάλι οι εξελίξεις δεν μας δίνουν αισιοδοξία». Αυτά από το ένα ξενοδοχείο. Το άλλο προβλέπεται να ανοίξει στις 22 του Απρίλη αλλά και εδώ και ο προβληματισμός των υπευθύνων είναι, εξ ίσου, μεγάλος καθώς «…οι κρατήσεις έχουν μια στασιμότητα, είναι λιγότερες από πέρυσι και αυτό δεν ξέρουμε που θα βγει. Στον τουρισμό τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, μέχρι την τελευταία στιγμή. Σίγουρα σε σχέση με πέρυσι είμαστε πολύ πίσω αλλά όλοι ευχόμαστε ότι κάτι θα αλλάξει και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Ένας κρύος καιρός στην Βόρεια Ευρώπη, ίσως φέρει κόσμο στην χώρα μας. Όμως μας ανησυχεί και το ότι οι Ευρωπαίοι βιώνουν πιο έντονα την φετινή οικονομική κρίση. Επίσης, μας ενοχλεί ιδιαίτερα το φετινό σκληρό παζάρι που μας κάνουν, για να μειώσουμε και άλλο τις τιμές μας. Ένα αισιόδοξο σημείο είναι ότι δεν έχουμε ακούσει για περικοπή πτήσεων προς Κρήτη…!» Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει, ούτε αισιοδοξία αλλά ούτε απαισιοδοξία και όλοι περιμένουν, και εύχονται, ότι κάτι καλό θα γίνει την τελευταία στιγμή!

Έργα στο Καθολικό μπροστά από την οδό Σωτήρχου!
Ο δρόμος πίσω από το ξενοδοχείο Minos Beach έχει ονομαστεί οδός Σωτήρχου, προς τιμήν του ανθρώπου που ουσιαστικά ξεκίνησε τον «καλό τουρισμό» στην Κρήτη. Ο Σωτήρχος προέβλεψε το μέλλον του τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο και τόλμησε να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή για την εποχή ξενοδοχειακή μονάδα, από την οποία πέρασαν πολλοί επώνυμοι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του τόπου μας. Από το σημείο που τελειώνει το ξενοδοχείο, δίπλα στη θάλασσα, φτιάχνεται ένα μεγάλο μονοπάτι μέχρι την στροφή προς τα ξενοδοχεία και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξή του και έχει γίνει το δίκτυο νερού, γιατί κατά μήκος του μονοπατιού προβλέπεται να δένουν βάρκες. Τώρα «πέφτουν» τα πρώτα μπετά, στην συνέχεια θα πλακοστρωθεί και θα γίνει τοίχος στήριξης κατά μήκος της οδού Σωτήρχου. Το έργο φτιάχνεται από το Λιμενικό Ταμείο και είναι προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Ταμείου Μανώλης Δανδουλάκης μας λέγει ότι «…το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή του Καθολικού και θα εξυπηρετήσει τους περιπατητές αλλά και τους βαρκάρηδες»

«Ξετρύπωσε» η οδός Μίνωος!
Χθες «ανέβηκα» την οδό Μίνωος (ξεκινά από το Αμμούδι) και «ξετρύπωσα» στον περιφερειακό της Ελούντας! Η αλλαγή, μετά την τελευταία προ δυο εβδομάδων επίσκεψή μου, είναι εντυπωσιακή γιατί ο δρόμος έχει ενωθεί με τον περιφερειακό και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης. Το έργο αυτό φτιάχνεται από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, είναι προϋπολογισμού 180.000 ευρώ και δημιουργείται είναι πολύ άνετος, και μεγάλος σε πλάτος, δρόμος. Μόλις δοθεί στην κυκλοφορία, θα βελτιωθεί σημαντικά το κυκλοφοριακό στην περιοχή αυτή, αφού η πρόσβαση προς το 4ο Δημοτικό Σχολείο, την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και κατ’ επέκταση προς Ελούντα θα είναι πλέον εύκολη και άνετη.

Δεν επιτρέπεται να έχουμε πίσω μας αυτοκίνητα!
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος οδηγεί σε ένα επαρχιακό δρόμο και για διάφορους λόγους οδηγεί πολύ αργά και πίσω από αυτόν σχηματίζεται ουρά από αυτοκίνητα (σε πολλές χώρες, η οδήγηση κάτω από ένα όριο είναι παράβαση) Οι λόγοι που ο οδηγός πάει σιγά μπορεί να είναι πολλοί, ίσως γιατί είναι νέος οδηγός ή υπερβολικά προσεκτικός, πιθανόν να μην γνωρίζει καλά το δρόμο, μπορεί να είναι ηλικιωμένος, αλλά, ίσως ο σημαντικότερος λόγος της αργής οδήγησης να είναι ότι ο δρόμος είναι σχετικά στενός με πολλές στροφές και λίγες ευθείες. Τι παρατηρώ συχνά; Όταν τελειώσουν οι στροφές και ο οδηγός βρεθεί σε μια ευθεία, αντί να πάει δεξιά και να αφήσει τους οδηγούς που είναι πίσω του να τον προσπεράσουν, αυτός πατάει γκάζι μέχρι τις επόμενες στροφές, όπου και πάλι θα οδηγήσει αργά και η ουρά πίσω του θα μεγαλώνει! Άρα η σωστή συμπεριφορά επιβάλλει να βοηθούμε αυτούς που είναι πίσω μας να μας προσπεράσουν και μάλιστα να βγάζουμε και φλας δεξιά. Έτσι τους υποδεικνύουμε ότι αυτό είναι ένα καλό σημείο για να μας προσπεράσουν. Πιο απλά, για κανένα λόγο, δεν επιτρέπεται να έχουμε πίσω μας αυτοκίνητο (-α), εκτός και αν για κάποιους λόγους το σημείο είναι δύσκολο για προσπέραση. Συν τοις άλλοις, είναι και εκνευριστικό να οδηγούμε και πίσω μας να είναι «κολλημένοι» άλλοι οδηγοί (αν κάποιος νομίσει ότι, με τα παραπάνω σχόλιο, αναφέρομαι σ’ αυτόν, δεν εννοώ… αυτόν!)

Και οι… Μινωίτες είναι τουρκική φυλή!
Στο βιβλίο Ιστορίας που διδάσκεται σήμερα συστηματικά στις μεγαλύτερες τάξεις του τουρκικού σχολείου οκταετούς υποχρεωτικής φοίτησης. διαβάζουμε ότι «…όλοι οι πολιτισμοί του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και ο ελληνικός, ήταν τουρκικής προέλευσης!» Αλλά το πιο παράλογο και τρελό είναι ότι θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο! Σύμφωνα με αυτές τις απίστευτες θεωρίες, οι Έλληνες δεν ήταν παρά ένα μικρό παρακλάδι του «μεγάλου τουρκικού λαού»,του «μοναδικού που είχε τη δύναμη να δημιουργεί μεγάλα κράτη και πολιτισμούς»! Τα σχόλια περιττεύουν!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2009

Τιμή σε αυτούς που «κρατούν» τα χωριά μας ζωντανά!

Κάθε φορά που περνώ κοντά από το χωριό Αδριανός (η παλιά ονομασία του ήταν Αρκουδά και μετονομάστηκε σε Αδριανό το 1932) σχεδόν πάντα θα σταματήσω στο μικρό καφενεδάκι της κυρά Αναστασίας, για να πιω ένα «μέτριο ελληνικό». Σύμφωνα με τον Μονόλη Παπαδογιάννη, «…το νεότερο τοπωνύμιο Αδριανός προέρχεται από βαπτιστικό και το παλαιότερο τοπωνύμιο Αρκουδάς, παρά τις καθαρά ζωωνυμικές ρίζες του μάλλον προέρχεται από οικογενειακό, που με τη σειρά του κατάγεται από Βυζαντινό παρωνύμιο». Πλησιάζοντας το χωριό έχω πάντα την αγωνία, αν η Κυρά-Αναστασία θα είναι στο πόστο της για να μου φτιάξει τον καφέ. Πρέπει να πλησιάζει τα 80 και, ο Θεός να της δίνει χρόνια, κρατά το καφενεδάκι της ανοιχτό για να εξυπηρετήσει τους εξι (6) υπερήλικες εναπομείναντες κατοίκους του Αδριανού (εκτός από την Αναστασία, εκεί μένει η αδελφή της Ευγενία, ο Νίκος Μαράκης με την γυναίκα του και ο Γιάννης Πεπόνης με τη γυναίκα του). Αυτοί οι άνθρωποι κρατούν τα χωριά μας «ζωντανά» και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να στηρίζονται οι τελευταίοι κάτοικοι κάθε χωριού, γιατί όταν φύγουν κι αυτοί, όλα δυστυχώς τελειώνουν! Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι, στη θέση Φορτέτσα, υπάρχουν λείψανα ενός μεγάλου υστερομινωικού οικισμού και πολύ σημαντικά θεωρούνται τα σπήλαια «Ατσιγγανόσπηλιος» και «Μαρήδω(ν)» καθώς και το βάραθρο «Βορεινή Λατσίδα». Τέλος ο ποταμός που «κόβει» στη μέση το χωριό (και καταλήγει στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου) είναι αξιοποιήσιμος. Σημαντική βοήθεια στη «διατήρησης της παράδοσης της περιοχής, προσφέρει ο τοπικός σύλλογος «Αορίτες».

Οι Αγιονικολιώτες Ιρλανδοί γιόρτασαν τον Άγιο Πατρίκιο
Οι Ιρλανδοί γιορτάζουν στις 17 Μαρτίου τον Άγιο Πατρίκιο (Saint Patrick Day), τον προστάτη Άγιο της χώρας τους. Όσοι Ιρλανδοί μένουν στον Άγιο Νικόλαο, αλλά και οι φίλοι τους, γιόρτασαν το βράδυ της Τρίτης, σε καφετέρια της Λίμνης, τον Άγιο Πατρίκιο. Ο Άγιος διέδωσε τον χριστιανισμό στην Ιρλανδία τον 4o αιώνα μ.Χ. Ταξίδεψε σε όλη την Ιρλανδία, ίδρυσε μοναστήρια, σχολεία και εκκλησίες για να προσηλυτίσει τους Ιρλανδούς στο χριστιανισμό. Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Ένα ζευγάρι Ιρλανδών, που έρχεται συχνά μαζί μας στις πεζοπορίες του Ορειβατικού, με κάλεσε για ένα ποτό και να γιορτάσω μαζί τους τον Άγιο. Πήγα και νόμιζα ότι βρισκόμουν σε… άλλη χώρα! Τουλάχιστον 70 αλλοδαποί φίλοι μας, διασκέδαζαν, με κιθάρες και τραγούδια δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κάτοικοι…Μαρίνας και επειδή γνωρίζω αρκετούς σας λέγω ότι, όλοι τους είναι πολύ ευτυχισμένοι που περνούν ένα μέρος της ζωής τους στη πόλη μας. Είναι λάτρεις της Κρήτης και αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη αγοράσει σπίτια στα χωριά, ακόμα και χωράφια με ελιές. Αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας γιατί αυτοί είναι που διαφημίζουν τη Μαρίνα μας και μας φέρνουν συνεχώς νέους πελάτες.

Στο φαράγγι του Καρτερού!
Οι ξεναγοί των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου αναζητούν συνεχώς «νέα» όμορφα μέρη της Κρήτης για να τα δείξουν και να τα περπατήσουν μαζί με τους επισκέπτες μας του καλοκαιριού. Η πρόσκληση των ξεναγών, Μιράντας Σπίθα, Γεωργίας Ανδρουλάκη και Μαρίας Μπετεινάκη, ήταν μια πρόκληση για μένα να επισκεφθώ, για πρώτη φορά, το φαράγγι του Καρτερού, μήκους 21 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το χωριό Μυρτιά (πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη) και καταλήγει κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Για το φαράγγι αυτό μου είχε πει πολλά ο μεγάλος φωτογράφος της Κρήτης Βασίλης Δρόσος που το είχε επισκεφθεί πρόσφατα και εντυπωσιάστηκε. Η Νομαρχία Ηρακλείου έχει κάνει παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του φαραγγιού και είναι εύκολα βατό. Έχω διαβεί αρκετά φαράγγια στην Κρήτη και δεν φανταζόμουν ότι μου διέφευγε (ίσως) το καλύτερο! (μου θυμίζει πολύ το δικό μας το φαράγγι του Ρίχτη, στα Μουλιανά). Τα έργα ανάπλασης ήταν προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κρήτης. Μέσα στο φαράγγι του Καρτερού βρίσκονται εκκλησάκια, νερόμυλοι και πανδοχείο βυζαντινής περιόδου που έχουν χαρακτηριστεί ως βυζαντινά μνημεία. Επίσης, το φυσικό περιβάλλον είναι σπάνιας ομορφιάς με πλούσια πανίδα και χλωρίδα και τρεχούμενα νερά, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς (το απόγευμα της Δευτέρας) περπατήσαμε για 3 ώρες και διαβήκαμε μόνο ένα μέρος του φαραγγιού. Την τελευταία ώρα της πορείας μας, «συνάντησα» πέντε διαφορετικά είδη Κρητικής ορχιδέας. Όταν, με το καλό, περάσω και τα 21 χιλιόμετρα, θα σας μεταφέρω τις εκτυπώσεις μου και θα το επισκεφθούμε όλοι μαζί με τον Ορειβατικό Σύλλογο.

«Κατόπιν ενεργειών του Βουλευτή»!
Διάβασα στις ειδήσεις ότι «…ο Βουλευτής Λασιθίου Μιχάλης Καρχιμάκης κατέθεσε στη Βουλή τις παρακάτω αναφορές που αφορούν αιτήματα φορέων και πολιτών: α) αναφορά για τον κ. Υπουργό Πολιτισμού μετά από αιτήματα του Τοπικού Συμβουλίου ΚΡΙΤΣΑΣ για την έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο της ΛΑΤΟΥΣ, καθώς και την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού για τη διερεύνηση ωραρίου λειτουργίας στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑ και β) αφορά για τον κ. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με την ακτοπλοϊκή επανασύνδεση του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και την ένταξη της γραμμής στις επιδοτούμενες άγονες γραμμές» Κάθε φορά που διαβάζω αυτές τις ανακοινώσεις, εκνευρίζομαι λιγάκι, γιατί μου θυμίζουν το παλιό «κατόπιν ενεργειών του Βουλευτή». Ο Πλακιωτάκης και ο Καρχιμάκης, καλά κάνουν με τις αναφορές τους, αλλά εμένα θα μου άρεσε η Πολιτεία και τα όργανά της, να προλαμβάνουν τις ανάγκες του κόσμου, να κάνουν τα αυτονόητα και να μην χρειάζεται κάθε φορά η παρέμβαση (ή το ρουσφέτι) του βουλευτή για να γίνει κάτι καλό! Δηλαδή χρειάζεται η παρέμβαση του κάθε Καρχιμάκη για να διορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού φύλακες στη Λατώ! Πέρσι, οι Κριτσώτες αναγκάστηκαν να σπάσουν τις πόρτες της αρχαίας Λατούς, για να μπαίνουν στο χώρο οι επισκέπτες μας!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Οι δικές μας προτάσεις για κυκλοφοριακό και παρκάρισμα!

Πολύ συχνά βάζουμε στο στόμα μας πει την φράση, «αν ήμουν Δήμαρχος» ή «αν είχα εξουσία» θα έκανα αυτά και αυτά! Τώρα έχουμε όλοι την ευκαιρία, να πούμε τη γνώμη μας σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε κάθε μέρα, γιατί επηρεάζει άμεσα τον τρόπο της ζωής μας. Αναφέρομαι στο κυκλοφοριακό και στο πρόβλημα του παρκαρίσματος. Είναι γεγονός ότι ολοκληρωτική λύση δεν υπάρχει, παρά μόνο αν καταργήσουμε τελείως τα αυτοκίνητα! Αυτό δεν γίνεται, επομένως, το μόνο που απομένει είναι να βρούμε τρόπους που θα βελτιώσουν τη σχέση μας με το αυτοκίνητο. Οι μελετητές (που εργάζονται για να μας προτείνουν λύσεις) θα περιμένουν μέχρι τις 15 Απριλίου τις δικές μας προτάσεις, αυτά που νομίζουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουν, τις «γενναίες λύσεις» που θα ομορφύνουν την εμφάνιση της πόλης μας. Η βελτίωση του κυκλοφοριακού και της εξεύρεσης χώρων πάρκινγκ είναι ίσως η σημαντικότερη προτεραιότητα που πρέπει να θέσουμε σαν πολίτες, αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη

2.000.000 : 14.000 = 142!
Κάποιοι αναζητούν τρόπους, για το πως θα μπορέσει ο Δήμος μας να αναπληρώσει τα χαμένα 2.000.000 ευρώ μετά την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων. Σας μεταφέρω τις σκέψεις ενός συμπολίτη μας, όπως ακριβώς μου τις είπε (υποθέτω μεταξύ σοβαρού και αστείου): «Αν διαιρέσουμε τα χαμένα έσοδα των 2.000.000 ευρώ δια του αριθμού των 20.000 κατοίκων του Δήμου Αγίου Νικολάου, σε κάθε δημότη αναλογούν να πληρώσει 100 ευρώ. Όμως, επειδή στους κατοίκους αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά και οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, η διαίρεση δεν είναι σωστή! Ο ενεργός πληθυσμός είναι περίπου 10.000 και αν προσθέσουμε και τους κάθε είδους μόνιμους αλλοδαπούς, ίσως η λογική διαίρεση να είναι 2.000.000:14.000= 142 ευρώ! Όμως αυτό αδικεί τις μεγάλες οικογένειες, αφού ένας εργένης θα πληρώσει 142 ευρώ και μια οικογένεια με δυο μεγάλα παιδιά έως και 568 ευρώ…! Ίσως θα πρέπει να πληρώνουν με βάση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ…» Μετά… μπερδεύτηκε και ο ίδιος με τις προτάσεις του και ο συνομιλητής μου, δεν ολοκλήρωσε τις σκέψεις του. Κάποιος άλλος προτείνει σαν λύση «…να βάλουν οι Τουριστικοί Δήμοι διόδια στις εισόδους της πόλης!» Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε εσάς!

Ο Άγιος και τα χωριά του…
Κοιτάζοντας κάποιους αριθμούς, ένοιωσα όπως νοιώθουν πολλές φορές οι Έλληνες μπροστά στην τεράστια -σε έκταση- Τουρκία! Η Κριτσά εκτείνετε σε έκταση 103.279 χιλιάδων στρεμμάτων και ο Άγιος Νικόλαος σε έκταση μόνο 19.204 χιλ. στρ. Ακόμα και ο Κρούστας είναι μεγαλύτερος με 30.481 στρ., η Ελούντα με 23.954 στρ. και το Καλό Χωριό με 24.999 στρ. Τα υπόλοιπα χωριά τα… «τρώει» ο Άγιος Νικόλαος. Βεβαίως όταν κάνουμε… «πόλεμο» με την Κριτσά, μπορεί να είναι 5 φορές μεγαλύτερη η έκτασή της, αλλά εμείς έχουμε 4 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό… άρα έχουμε ελπίδες! Κάπως έτσι μας βλέπουν και οι Τούρκοι, ότι είμαστε μια μπουκιά γι’ αυτούς. Όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, αν ποτέ βρεθούμε στην ανάγκη να πολεμήσουμε, η Κριτσά έχει πολλά παλικάρια και είναι αυτή που θα δημιουργήσει το πιο αξιόμαχο τάγμα για να πολεμήσει. Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι ο πληθυσμός του Αγίου Νικολάου (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία) είναι 10.906 κάτοικοι, της Κριτσάς 2.703, της Ελούντας 2.185, του Καλού Χωριού 1. 143, των Λιμνών 424 και συνολικά ο Δήμος έχει 19.462 κατοίκους σε έκταση 317.834 στρεμμάτων.

Από τα Καβούσα στην Αγία Πελαγία Κριτσάς
Μεταφέρω την απορία και αγανάκτηση του δικηγόρου κ. Νίκου Ταβλά «…ποιος έκανε και ποιος παρέλαβε το κεντρικό δρόμο της Κριτσάς από τα Καβούσα μέχρι την Αγία Πελαγία! Η όψη του δρόμου είναι άθλια και θα πρέπει να φτιαχτεί άμεσα! Οι Κριτσώτες παραδώσαμε το χωριό «περβόλι», επί εποχής Κοκκίνη… αυτή μοσχομύριζε!» Πράγματι, η αποκατάσταση του οδοστρώματος μετά τις εργασίες που έγιναν προ μηνών είναι απαράδεκτη. Προσωπικά θεωρώ ότι η Κριτσά έχει πολύ καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από τις Αρχάνες, αρκεί κάποιοι να τολμήσουν και σαν πρώτο βήμα θα προτείνω την πεζοδρόμηση του χωριού από την στροφή του Κρούστα μέχρι την έξοδο προς Καθαρό. Αυτό είναι κάτι που μπορεί αν εφαρμοστεί από… αύριο!

Τα πρώτα λεωφορεία του Άγιου!
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς συμπολίτες μας που μου εμπιστεύονται (για μια μέρα) τις παλιές φωτογραφίες που διαθέτουν και αφορούν τον τόπο μας. Ήδη έχω μαζέψει αρκετές και κάθε μέρα επικοινωνούν για να μου παραδώσουν και άλλες. Ήδη νοιώθω μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό που ξεκίνησα να κάνω, όμως η ιδέα με ενθουσιάζει και ελπίζω ότι σύντομα να παραδώσω μια ολοκληρωμένη εργασία. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας δυο φωτογραφίες που μου έδωσε η κ. Μαρία Μυλωνάκη, καθηγήτρια αγγλικών. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε το πρώτο φορτοεπιβατικό λεωφορείο (μετέφερε επιβάτες και εμπορεύματα) που «κινήθηκε» στον Άγιο Νικόλαο την εποχή 1940-43. Στην δεύτερη φωτογραφία, είμαστε πια στην εποχή 1949-1950 και βλέπουμε τον περίφημο για την εποχή «Καρνάβαλο», ένα λεωφορείο καθαρά επιβατικό. Υπερήφανος μπροστά στα λεωφορεία του, ο αυτοκινητιστής Κωνσταντίνος Μυλωνάκης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Μαρτίου 16, 2009

«Ζητούμε ένα ποσοστό 20-25% από το ενιαίο τέλος ακινήτων!»

Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τους Δήμους, επειδή η Βουλή θα αποφασίσει για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, από το 2.5% στο 0.5%! Θεωρώ σαν δεδομένο ότι ο νόμος θα ψηφιστεί και γι’ αυτό ζήτησα από τον Δήμαρχο κ.Δημήτρη Κουνενάκη, να μου πει ποια θα είναι «τα επόμενα βήματα», δηλαδή αν υπάρχει κάποια ελπίδα και ποιος μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος που θα αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα. «Δεν θέλουμε καν να το πιστέψουμε ότι θα ψηφιστεί ο Νόμος και έχουμε μια μικρή ελπίδα ότι η κίνηση του κ.Νικήτα Κακλαμάνη, ότι θα παραιτηθεί, ίσως οδηγήσει σε φρονιμότερες σκέψεις. Κι’ εγώ θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι θα ψηφιστεί η μείωση και υπάρχει μια κινητικότητα ώστε να βρεθούν τρόποι που θα αναπληρώσουν αυτά τα έσοδα και αυτό ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί» Ρώτησα αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο και μας απαντά ότι «…υπάρχουν κάποιες σκέψεις που είχαμε προτείνει σαν τοπική Αυτοδιοίκηση. Κυρίως ζητούμε ένα ποσοστό της τάξεως του 20-25% από το ενιαίο τέλος ακινήτων. Εάν αυτό προχωρήσει τότε παίρνουμε κάποια χρήματα που θα αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδά μας. Όλοι πια κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα έχω επικοινωνήσει με πολλούς δημάρχους από όλη την Ελλάδα και όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά όχι εις βάρος των Δήμων γιατί σε τελική ανάλυση χαμένος να είναι η κοινωνία και ο τουρισμός» Να συμπληρώσω ότι το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων αντικαθιστά το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια προς… Κρήτη!
Γράψτε λάθος, ο σωστός τίτλος είναι «Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια προς Αυστραλία»! Οι παρακάτω ειδήσεις έχουνε άμεση σχέση με τον τουρισμό. Στην πρώτη, βλέπουμε τους «απίθανους» νέους τρόπους που ανακαλύπτουν οι Κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να φέρουν τουρίστες στην χώρα τους! Πιο συγκεκριμένα, η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια σε όσους τουρίστες την επισκεφτούν από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό ("Mayday Project"),όσοι τουρίστες αποδεχθούν το δωρεάν (με επιστροφή) αεροπορικό εισιτήριο θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δαπανήσουν κατά την παραμονή τους στην Αυστραλία τουλάχιστον δυόμιση χιλιάδες ευρώ. Η δεύτερη είδηση έχει σχέση με τα ανησυχητικά μηνύματα από τις Ευρωπαϊκές αγορές. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικά μειωμένος θα είναι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών το 2009, που μπορεί να φτάσει το 20-25%. Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο τα αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια ενδέχεται να είναι πολύ ακριβά φέτος αναγκάζοντας τον κόσμο να ταξιδεύει με το αυτοκίνητό του στις διακοπές. Η ανεργία στη Ρωσία έχει ξεπεράσει το 8% και το ρούβλι έχει υποτιμηθεί κατά το ένα τρίτο έναντι των ξένων νομισμάτων. Η τρίτη είδηση, δεν ξέρω αν θα πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά έχει το ενδιαφέρον της. Χθες η εφημερίδα Daily Mail του Λονδίνου κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Πιο ζεστά και από την Ελλάδα!» καθώς η Κυριακή ήταν η πιο ζεστή μέρα που έζησε η Μ. Βρετανία, μέχρι στιγμής, στη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Η θερμοκρασία έφτασε στους 15,5 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας τις προηγούμενες ημέρες του παγετού να φαίνονται σαν μακρινή, κακή ανάμνηση.

Τι Άλπεις, τι… Δίκτη!
Ίσως γίνομαι κουραστικός γράφοντας και πάλι, το πόσο ωραία πέρασε η παρέα του Ορειβατικού Συλλόγου, την Σαββατοκύριακο που μας πέρασε! Τις εντυπώσεις μου θα διατυπώσω χρησιμοποιώντας … τηλεγραφική γραφή: Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ορειβατικός Σύλλογος ξεκινά από το οροπέδιο Λιμνάκαρου (1150 μέτρα) την πορεία ανάβασης προς το καταφύγιο του Ορειβατικού Λασιθίου. Η ομάδα αποτελείται από 20 άτομα όλων των ηλικιών. Η μικρότερη ορειβάτης της παρέας ήταν 6 ετών κι ο μεγαλύτερος ορειβάτης 66 ετών. Ο καιρός ήταν καλός, αλλά η θερμοκρασία μόλις +7 βαθμοί Κελσίου. Ακολουθήσαμε ανηφορικό μονοπάτι και σε μια ώρα ήμασταν στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου. Το καταφύγιο βρίσκεται στη θέση Στροβίλι (1350 μέτρα) και είναι πλήρως οργανωμένο, με πολλά κρεβάτια, μια μεγάλη σόμπα και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Φυσικά διαθέτει τουαλέτα αλλά και τηλεόραση την οποίαν όμως αρνηθήκαμε να ανοίξουμε! Το ρεύμα παράγεται από γεννήτρια. Ανάψαμε την ξυλόσομπα, τακτοποιηθήκαμε στα κρεβάτια μας και ετοιμαστήκαμε για το βραδινό φαγητό. Το μενού περιλάμβανε, πατάτες οφτές, ντάκο, ελιές, φάβα, λουκάνικο, ταραμοσαλάτα, πατάτες τηγανητές, μακαρόνια με τυρί και μπριτζόλες στα κάρβουνα (γι’ αυτούς που δεν νηστεύουν) Τα ποτά ήταν ρακί, κρασί και το επιδόρπιο, μήλα και γλυκό! Η θερμοκρασία στις 8 το βράδυ ήταν +2 βαθμοί και στις 10, -2! Μετά τις 9 έβρεχε συνεχώς χιονόνερο. Κοιμηθήκαμε γύρω στις 11 η ώρα. Αρκετοί… ροχάλιζαν αλλά γενικά οι περισσότεροι κοιμήθηκαν τόσο καλά, όσο και στο σπίτι τους. Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 8 η ώρα, όλοι είμαστε στο πόδι! Η θερμοκρασία ήταν 0 βαθμοί Κελσίου και όλοι νομίσαμε ότι είχε χιονίσει τη νύχτα! Όμως αυτό που βλέπαμε δεν ήταν χιόνι αλλά πάχνη, αφού το βρεγμένο έδαφος είχε παγώσει! Το πρωινό περιελάμβανε τσάι του βουνού, κέικ, τυρί και αυγά. Περιμέναμε να λειώσει η πάχνη και να «καθαρίσει» λίγο ο καιρός και στις 9 ξεκινήσαμε την τρίωρη πορεία μας βόρεια του καταφυγίου. Μετά από μια ώρα περπατούσαμε σε ένα πανέμορφο αλπικό τοπίο Αρκετοί έκαναν τσουλήθρες πάνω στο χιόνι. Περάσαμε από την περιοχή Ξηροκάμπια (1550 μέτρα) και ενώσαμε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που έρχεται από το Σελάκανο. Η πορεία μας ολοκληρώθηκε στην Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται στη μέση του Οροπεδίου Λιμνάκαρου (η εκκλησία έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο). Αυτά τα ολίγα και να επαναλάβω ξανά ότι, εσείς που δεν ήλθατε… χάσατε!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Μαρτίου 14, 2009

«Τα σπάνια φυτά της Κρήτης απειλούνται!»

Το Σάββατο 21 Μαρτίου (18.00), θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα ομιλία ενός γνωστού ερευνητή των λουλουδιών της Κρήτης. Πρόκειται για τον ο κ. Nicholas J. Turland, αναπληρωτή Επιμελητή στο Βοτανικό Κήπο του Missouri στις Η.Π.Α. και ειδικό σε θέματα της «Κρητικής Χλωρίδας». Θα μιλήσει για «τα σπάνια φυτά της Κρήτης που απειλούνται!». Ο Μ.Turland είναι ο ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου «Flowers of Crete» (Λουλούδια της Κρήτης) που εκδόθηκε από το Βασιλικό Βοτανικό Κήπο της Αγγλίας . Η διάλεξη θα συνοδεύεται από προβολή slides και θα γίνει στο χώρο Bio Aroma, του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο χημικός κ. Μανούσος Πεδιαδίτης (μεταξύ των κόμβων Κριτσάς και Ηρακλείου) Εκεί θα έχετε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθείτε το αποστακτήριο των αιθέριων ελαίων των βοτάνων (η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται βασίζεται είτε σε άγρια βότανα που συλλέγονται από τα βουνά της Κρήτης είτε από φυτά βιολογικής καλλιέργειας). Επίσης μπορείτε να περιηγηθείτε ένα μικρό αλλά πολύ περιποιημένο βοτανικό κήπο, να ξεναγηθείτε στο Λαογραφικό μουσείο του χώρου. αλλά και να δείτε το μικρό εκτροφείο σαλιγκαριών. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα από το μεράκι του κ. Πεδιαδίτη, να συνδυάσει την παραγωγή Κρητικών προϊόντων με στοιχεία από την παράδοσή μας.

Για το έργο, αλλά και την ομιλία που θα δώσει ο Nicholas Turland, μας μίλησε σε Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, η κ.Julia Jones, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελούντα και είναι λάτρης της Ελλάδας και των πανέμορφων λουλουδιών που μας χαρίζει η Κρητική γη. Ο Nicholas Turland έχει επισκεφθεί την Κρήτη 23 φορές! Τη φορά αυτή θα παραμείνει στο νησί μας δυο εβδομάδες και θα δώσει μια και μοναδική ομιλία, αυτήν που θα παρακολουθήσουμε στο Bio Aroma, στις 21 Μαρτίου. Ο ερευνητής, από το 2003, συμμετέχει σε μια ομάδα εργασιών με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σ’ ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα της National Geographic Society για «τα απειλούμενα αγριολούλουδα από την παραδοσιακή γεωργία της Κρήτης». Την ανησυχία της για τα απειλούμενα λουλούδια της Κρήτης, μου εξέφρασε και η κ.Jones, η οποία προσπαθεί «να βρει βοήθεια» (χορηγούς) για να συνεχίσει το σημαντικό έργο της.

Τι είναι τα βότανα
Βότανα ονομάζονται τα φυτά τα οποία έχουν κάποιες ξεχωριστές ιδιότητες, όπως αρωματικές, φαρμακευτικές, καλλυντικές και χρωστικές. Η Κρητική γη είναι ένας βοτανικός παράδεισος. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι έχει ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα της Ευρώπης. Λόγω των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών και της ποιότητας του εδάφους έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών από τα οποία πολλά είναι ενδημικά, δηλαδή φυτά που υπάρχουν μόνο στην Κρήτη (200 περίπου ενδημικά σε σύνολο 2170 φυτών).

Τι είναι τα αιθέρια έλαια
Τα αιθέρια έλαια είναι οι συμπυκνωμένες δυνάμεις των βοτάνων. Είναι σύνθετα μείγματα οργανικών ουσιών που περιέχονται σε όλα τα αρωματικά φυτά και είναι υπεύθυνα για το άρωμα του κάθε φυτού Βρίσκονται μέσα σε ειδικούς αδένες εκκρίσεως του κάθε φυτού που είναι είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί (άνθη, φύλλα, κλαδιά, φλοιός, ρίζες ) Ο ρόλος τους στα φυτά είναι η προστασία από τα βλαβερά έντομα, την υψηλή ή τη χαμηλή θερμοκρασία, την επούλωση πληγών, την αντοχή στην ξηρασία και την προσέλκυση εντόμων για γονιμοποίηση. Τα αιθέρια έλαια εισέρχονται στο σώμα από δύο οδούς, μέσω της όσφρησης και μέσω των πόρων του δέρματος. Οι κυριότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια να εισέλθουν στο σώμα είναι οι εισπνοές. το μασάζ και τα λουτρά.

Τι είναι η Αρωματοθεραπεία
Αρωματοθεραπεία ονομάζεται η θεραπεία που γίνεται με τη σωστή χρήση και εφαρμογή των αιθέριων ελαίων. Είναι η αρχαιότερη και η πλέον φυσική θεραπευτική μέθοδος μαζί με τη φυτοθεραπεία.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Από το «Καδιώ» στα «ταχύπλοα «Superfast»!

Νέα δεδομένα στην ατμοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης με τον Πειραιά,. καθώς από την περασμένη Παρασκευή «…η Attica Group δρομολόγησε «γρήγορο πλοίο» (Superfast XII) στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιά. Το ταχύπλοο πλοίο αναπτύσσει ταχύτητα 30 μιλίων, έχει μεταφορική ικανότητα 1.640 επιβατών και 650 Ι.Χ. οχημάτων» Η Κρήτη, φαίνεται ότι, χρόνο με το χρόνο, «έρχεται» όλο και πιο κοντά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σαν παιδί θυμάμαι τους γονείς μου να μιλάνε για τις περιπέτειες ενός ταξιδιού τους στο Πειραιά με το πλοίο «Καδιώ» (το γκρι σκούρο «Καδιώ» ήταν μια μεγάλη κορβέτα που μετασκευάσθηκε σε επιβατικό. Εξυπηρετούσε τις Κυκλάδες και την Κρήτη μέχρι το 1950. Η μητέρα μου θυμάται ότι, επειδή το πλοίο ήταν μικρό, σε ένα ταξίδι της στον Πειραιά, πρότεινε στον πατέρα μου να πάνε στο Ηράκλειο για να πάρουν ένα μεγαλύτερο καράβι (ότι γίνεται και τώρα). Πήγαν στο Ηράκλειο και εκεί διαπιστώνουν ότι δρομολόγιο για τον Πειραιά θα έκανε το… «Καδιώ»! Τι να κάνουν… μπήκαν και το…«κούνημα» που έκαναν, το μνημόνευσαν συχνά τα επόμενα χρόνια!) Ακολούθησαν τα πλοία της σειράς «Κολοκοτρώνης», για να φτάσουμε στις δικές μου παιδικές αναμνήσεις και στα πλοία «Αρκαδία» και «Δέσποινα». Θυμάμαι έντονα, να τρέχω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, στον Παραλιακό, για να παρακολουθήσω την είσοδό τους στο λιμάνι μας, που τότε έφτανε μέχρι το σημερινό Λιμεναρχείο. Η «επανάσταση» στην ακτοπλοΐα έγινε με τα πλοία των Ευθυμιάδη και Τυπάλδου («Μίνως», «Φαιστός», «Χανιά» και το αδικοχαμένο «Ηράκλειο»), τεράστια για την εποχή τους, με το πλεονέκτημα της μεταφοράς πολλών επιβατών (είχαν τεράστια σαλόνια) αλλά και εκατοντάδων αυτοκινήτων. Όλα τα εμπορεύματα έφευγαν πλέον από το Ηράκλειο, τα μοτορσίπ Μ/S «Ίκαρος», «Ιωάννης» και «Δαίδαλος», που έκαναν μεταφορές εμπορευμάτων στα λιμάνια Αγίου Νικολάου και Παχειάς Άμμου, «ξεπεραστήκαν» και οι Γεραπετρίτες θησαύρισαν με τις γρήγορες πλέον μεταφορές των αγροτικών προϊόντων τους στις αγορές της Ευρώπης. Η φωτογραφία είναι του 1965 και στο παλιό λιμάνι μας υπήρχε μεγάλη κίνηση γιατί, εκτός από το επιβατικό «ΔΕΣΠΟΙΝΑ», φαίνεται να έχουν «δέσει» την ίδια μέρα, δυο μοτορσίπ και μια τράτα!

Το ελαιόλαδο, το πυρηνέλαιο και το πυρηνόξυλο!
Μιας και μιλάμε για λιμάνια και πλοία, το Σαββατοκύριακο, το πλοίο «Ερμίνα» φόρτωνε από το λιμάνι της πόλης μας, πυρηνόξυλο. Το πυρινόξυλο είναι δευτεροβάθμια επεξεργασία της ελιάς και χρησιμοποιείται σαν καύσιμη ύλη. Καθώς τα ελαιοτριβεία δεν μπορούν να αφαιρέσουν το σύνολο του ελαιολάδου που περιέχει η ελιά, δίνουν ότι απομένει τα πυρηνελαιουργεία. Αυτά κάνουν μία περαιτέρω επεξεργασία του ελαιοπυρήνα, που ολοκληρώνει την απομάκρυνση του ελαιολάδου και έχουμε το γνωστό πυρηνέλαιο (θεωρείται καλύτερο από τα σπορέλαια γιατί έχει τα υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων υδρογονανθράκων. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία). Σε παράλληλη μεταποιητική φάση παράγεται το πυρηνόξυλο, ένα ξηρό υπόλειμμα της πυρήνας, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη με θερμαντική ικανότητα ίση περίπου προς το ένα τρίτο αυτής του πετρελαίου θέρμανσης. Παρά του ότι το πυρηνόξυλο σήμερα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών, δεν έχουν αναφερθεί εφαρμογές του στη Κρήτη για τη θέρμανση μεγάλων δημοσίων κτιρίων παρά το γεγονός ότι η χρησιμοποίηση του παρουσιάζει σημαντικά οφέλη. Η παραγωγή πυρηνόξυλου στο Λασίθι υπολογίζεται σε 17 χιλιάδες τόνους περίπου. Το πλοίο «Ερμίνα» έκανε ένα πρώτο σταθμό στο λιμάνι του Ηρακλείου, πήρε ό,τι πυρηνόξυλο υπήρχε εκεί, στη συνέχεια ήλθε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου και ο τελικός προορισμός του είναι το λιμάνι της Πρέβεζας.

Με τα πόδια στη δουλειά!
Την Παρασκευή τοποθετηθήκαν οι πρώτοι αισθητήρες στους δρόμους του Αγίου Νικολάου, για να μετρήσουν τον αριθμό των διερχόμενων αυτοκινήτων. Αυτό θα βοηθήσει τους συγκοινωνιολόγους να μας προτείνουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις στο κυκλοφοριακό και στη στάθμευση. Στην εκδήλωση («Οργάνωση κυκλοφορίας και στάθμευσης της πόλης του Αγίου Νικολάου») που έγινε την περασμένη Πέμπτη, όλοι οι ομιλητές τα είπαν πολύ ωραία. Κάνεις δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που έκαναν, αν και μερικά πράγματα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, είτε λόγω κόστους, είτε διότι είναι τεχνικώς δύσκολα, είτε και λόγω συμφερόντων! Γενικά όλοι θέλουμε μια λύση στο κυκλοφοριακό και στη στάθμευση, αρκεί να… μην βλάπτει εμάς! Οι μελετητές θα μας προεκτείνουν μακροπρόθεσμες λύσεις, όμως θα μπορούσαν άμεσα οι αρμόδιοι να τολμήσουν κάποιες αλλαγές που θα μας έδιναν λύσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα. «Αν είχα εξουσία» θα έβγαζα ένα «φιρμάνι» και θα απαγόρευα σε αυτούς που εργάζονται στη Νομαρχία και στις διάφορες υπηρεσίες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (Τράπεζες, ΙΚΑ, Εφορεία κλπ), να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στη δουλειά, αν τα σπίτια τους είναι 400 μέτρα από την πλατεία του Αγίου Νικολάου. Εύκολα θα καταλάβει κανείς την διαφορά, αν κάνει μια βόλτα μέσα στην πόλη το πρωί του Σαββάτου, όπου όλες οι υπηρεσίες είναι κλειστές. Επίσης φανταστείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η κίνηση στην οδό Επιμενίδου, αν το ΙΚΑ και η Εφορία, ήταν έξω από την πόλη. Ας μην ξεχνάμε όμως και κάτι άλλο ότι, όλοι όσοι δουλεύουν σε γραφεία, κάνουν καθιστική ζωή και γι’ αυτό, μια βόλτα 5-10 λεπτών μέχρι το Γραφείο τους επιβάλλεται και για λόγους υγείας. Τα παραπάνω αφορούν και αυτούς που έχουν μαγαζιά στο Κέντρο της πόλης καθώς όλοι έχουν την απαίτηση να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους… έξω από τα μαγαζιά τους!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Μαρτίου 12, 2009

Δεν πρέπει να κλονιστεί το τουριστικό προϊόν!

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου τουριστικών καταλυμάτων Νομού Λασιθίου (και μέλος της Ομοσπονδίας Ανατολικής Κρήτης) κ. Γιάννης Λεβέντης είναι κατηγορηματικός: «Η άρση του τέλους παρεπιδημούντων θα πλήξει μακροχρόνια τα συμφέροντα του τουριστικού προϊόντος, γιατί θα παράγει μόνο ελλιπείς και κακές δημοτικές υπηρεσίες, με συνέπεια να κλονίζεται ολόκληρο το τουριστικό προϊόν. Εμείς σαν ο Σύνδεσμος Τουριστικών Καταλυμάτων σκεπτόμαστε καλοπροαίρετα και όχι μοιρολατρικά ή κακόβουλα. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι ξεχασμένος και αφημένος στη μοίρα του από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αλλοίμονο αν δεν μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενδιαφερθεί, γι’ αυτόν τον όμορφο, αλλά αδικημένο από την πολιτεία, τόπο. Εάν τελικά καταργηθεί το «τέλος», τα έσοδα που θα χάσουν οι Δήμοι θα πρέπει να αναπληρωθούν ώστε να γίνουν τα έργα που πρέπει. Βεβαίως θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζουμε το ποσόν των «τελών» και ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν…» Προσωπικά νομίζω ότι οι Δήμοι θα πρέπει να επικεντρώσουν τον αγώνα τους. στον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων. Θεωρώ δεδομένο ότι θα ψηφιστεί η μείωση του Τέλους Παρεπιδημούνταν, αφού είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού. Άρα σαν μοναδική λύση απομένει, η προσπάθεια για μεταφορά χρημάτων στους Δήμους από κάποιον άλλο φορέα.

«Κυκλικές διαδρομές και φαράγγια στην Ανατολική Κρήτη»
Στις 30 Μαρτίου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΟΔΑΝ) θα παρουσιάσει το βιβλίο της Άννας Μπούρα και της Χάρις Γάλλου, «Κυκλικές διαδρομές και φαράγγια στην Ανατολική Κρήτη». Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται αναλυτικά, πεζοπορίες σε παλιά μονοπάτια και διασχίσεις φαραγγιών. Είναι μια σημαντική εργασία, την οποία η Άννα και Χάρις δουλεύουν πολλά χρόνια και είναι άξιες συγχαρητηρίων γιατί αυτή έγινε από δυο… «ξένες» που κατάφεραν να γνωρίζουν την περιοχή μας πολύ καλυτέρα από τους ντόπιους!. Ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μανώλης Θραψανιώτης μας λέγει ότι «…οι δύο συμπολίτισσες μας δεν γεννήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο, τον διάλεξαν όμως για να ζήσουν και καταπιάστηκαν να περιγράψουν τις ομορφιές της περιοχής μας. Περπάτησαν και κατέγραψαν τοπία, διαδρομές και μονοπάτια που χαράχτηκαν στην προσπάθεια να εξυπηρετήσουν και να καλύψουν ανθρώπινες ανάγκες στο πέρασμα του χρόνο. Αν ακολουθήσει κανείς τις διαδρομές αυτές θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να παρατηρήσει τις φυσικές ομορφιές της Κρητικής γης. να ξαποστάσει και να δροσιστεί στις αμέτρητες πηγές , να χαρεί το περιβάλλον, να συνδυάσει την σωματική άσκηση με την πνευματική ισορροπία. …» Λεπτομέρειες για την παρουσίαση του βιβλίου θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ας το φιλοσοφήσουμε…
Χθες προσπέρασα την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και βαδίζοντας προς την Πλατεία, σταμάτησα στο ταμπλώ που υπάρχει εκεί, για να διαβάσω «τις κηδείες και τα μνημόσυνα». Κοιτάζοντας κανείς αυτά τα «μαυρόασπρα» χαρτιά δεν μπορεί κανείς παρά να φιλοσοφήσει τη ζωή. Σκέπτομαι και στενοχωριέμαι γιατί, γνωρίζω πια σχεδόν όλα τα ονόματα αυτών που διαβάζω! (παλαιοτέρα δεν γνώριζα σχεδόν κανένα… άρα μεγαλώνουμε και μπαίνουμε στη σειρά!) Πριν μερικά χρόνια δεν έδινα μεγάλη σημασία στα αγγελτήρια θανάτου, γιατί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, που αφήναν τον «μάταιο αυτό κόσμο», μου ήταν άγνωστοι! Στα νεανικά μας χρόνια, δεν μας ένοιαζε και πολύ το ποιος πέθαινε, είχαμε τη ζωή μπροστά μας και προσπερνούσαμε το θάνατο, που φάνταζε πολύ μακριά μας. Θυμάμαι ότι, ακόμα και την αυτοκτονία ενός καλού φίλου μας στο Πανεπιστήμιο, η παρέα την «ξέχασε» σε μια-δυο μέρες! Αργότερα που φτιάξαμε την δικιά μας οικογένεια και «ήλθαν» τα παιδιά, αρχίσαμε σιγά - σιγά να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης σε πολλά πράγματα. Όμως ακόμα και τότε, ο χαμός προσφιλών προσώπων, μας «ταρακουνούσε» για λίγο, γιατί γρήγορα ξαναμπαίναμε στη ρουτίνα της ζωής, αγωνιώντας μόνο για ένα πράγμα, το βασιλιά χρήμα. Όλοι, λίγο-πολύ, ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα μαζί μας στην «άλλη ζωή»! Αν κάτι έχει αξία, και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε, είναι να «γεμίσουμε» το «βιβλίο» της ζωής μας με πολλές «σελίδες δημιουργικού έργου»… να πάρουμε, αλλά πρωτίστως θα δώσουμε! Αρκετά από φιλοσοφία, ας αλλάξουμε θέμα! Το επόμενο σχόλιο είναι πιο… ουσιώδες!

Κύριοι, το Σάββατο είναι ημέρα σας!
Σχεδόν κάθε μέρα εορτάζουμε μια παγκόσμια ημέρα (συνολικά υπάρχουν 184 τέτοιες ημέρες!). Κάποιες είναι αναγνωρισμένες από μεγάλους οργανισμούς, όμως κάποιες προκαλούν από γέλιο μέχρι... ευχαρίστηση! Το Σάββατο (14 Μαρτίου) εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας. Ξεκίνησε το 2002 από την Αμερική. Είναι η ανδρική εκδοχή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς ένα μήνα μετά την επέτειο του Αγίου. Την πρωτοβουλία, την ημέρα αυτή, έχει η γυναίκα! Στην αρχή προσφέρει στον καλό της μια καλοψημένη μπριζόλα και στη συνέχεια… «αυτό». Την συγκεκριμένη ημέρα λοιπόν οι κυρίες, θα μπορούν επιτέλους να δείξουν στον άντρα, πόσο πολύ νοιάζονται γι' αυτόν!! Ούτε καρτούλες.. ούτε λουλούδια.. ούτε μπιχλιμπίδια...μόνο «μια μπριτζολίτσα και τα λοιπά…»!! Με την ευκαιρία να πληροφορήσω ότι το Σαββατοκύριακο αυτό εορτάζουμε επίσης:
* Στις 14 Μαρτίου: «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π» (…στην Αμερική, η ημέρα αυτή (14/3) γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14).
* Στις 15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (…τέσσερα είναι τα καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή).
* Στις 15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας (… που κατευθύνεται κατά των «ανεπιθύμητων προσώπων», που περιλαμβάνουν φτωχούς, άστεγους, μετανάστες, εργάτες, ιερόδουλες και ακτιβιστές)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ