Σάββατο, Ιανουαρίου 31, 2009

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Φλεβάρης…
Ο Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει εξαγνίζω. Το 153 π.χ. μεταφέρθηκε στη θέση που έχει σήμερα (δεύτερος μήνας του έτους), και σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολόγιου (το 46 π.χ.) περιορίστηκαν οι μέρες του μήνα αυτού από 30 που ήταν ως τότε σε 29, και την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου του αφαιρέθηκε μια ακόμη ημέρα, που προστέθηκε στον μήνα Αύγουστο, προς τιμήν του Αυτοκράτορα. Έτσι τον αποκάλεσαν και «Κουτσοφλέβαρο», επειδή έχει 28 ημέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 29. Όταν ο Φλεβάρης έχει 29 ημέρες τότε έχουμε δίσεκτο έτος και ο λαός μας πιστεύει ότι είναι κακότυχος χρόνος. Λόγω δεισιδαιμονίας, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το χρόνο αυτό δεν πρέπει να φυτεύουμε τα αμπέλια μας, ούτε να γίνονται γάμοι! Παρ’ ότι οι λέξεις μοιάζουν, άλλο Φεβρουάριος και άλλο Φλεβάρης δηλαδή δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Το «Φεβρουάριος» είναι ρωμαϊκή λέξη και ο «Φλεβάρης» βγαίνει από τη λαϊκή ελληνική παράδοση και έχει σχέση με τις φλέβες της γης, γιατί ο μήνας αυτός «ανοίγει τις φλέβες» και γεμίζει τη γη νερά. Τον είπαν και «Μεθυσμένο» γιατί ο καιρός είναι συχνά άστατος και «δεν του βγάζεις… άκρη»!

«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει!»
Ο Φεβρουάριος για την περιοχή μας, είναι συνήθως ο χειρότερος μήνας από πλευράς καιρικών φαινομένων. Οι περισσότερες βροχές αλλά και οι χιονιάδες, μας έρχονται το μήνα αυτό. Όμως ο λαός μας, θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, έβγαλε την παροιμία «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει!» που πάει να πει, ότι και να γίνει μετράμε ανάποδα, η άνοιξη είναι κοντά! Το αντίθετο μήνυμα μας δίνει η παροιμία του επόμενου μήνα και θα τον αποκαλέσουν «Μάρτη γδάρτη παλουκοκαύτη!» Εδώ διαφαίνεται μια απογοήτευση και κούραση του λαού επειδή, πολλές φορές, ο καιρός επιμένει να είναι άσχημος. Όμως θα περάσει και ο Μάρτης και θα έρθει ο επόμενος μήνας οπότε «Απρίλης γρύλης κοντά το θέρος!» Φέτος ο Γενάρης, κάθε άλλο παρά χειμωνιάτικος μήνας έμοιαζε. Ο κόσμος μάζεψε τις ελιές του χωρίς κανένα πρόβλημα, οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά υψηλές για την εποχή, λόγω των νοτιάδων και γενικά σε τίποτε δεν θύμιζε χειμωνιάτικη εποχή (κάναμε οικονομία και στο πετρέλαιο)

«Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας»
Μας έχουν ζαλίσει τις τελευταίες ημέρες, η τηλεόραση κι εφημερίδες, για την υπόθεση της παιδεραστίας! Μας μιλάμε συνεχώς για τα «άτομα υπεράνω πάσης υποψίας» Αρκετά! Κανείς μας δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί… υπεράνω πάσης υποψίας! Όλοι «έχουν πέσει από τα σύννεφα» Κλασική πια έκφραση, σε καθημερινή χρήση, στην πολύπαθη ελληνική τηλεόραση. Δεν μας φταίει ο… συννεφιασμένος καιρός μας! Καλύτερα να προβληματιστούμε για το κατάντημα μιας μικρής μερίδας της κοινωνίας μας και ας αφήσουμε τα σύννεφα να ρίξουν μόνο βροχές! Μπορώ να κατανοήσω οποιαδήποτε σχέση άντρα και γυναίκα, μπορώ να καταλάβω φυσιολογικές αδυναμίες ιερέων, μπορώ να καταλάβω τις σχέσεις των ομοφύλων, άλλα μου είναι ακατανόητο να καταλάβω την «αρρώστια», αυτών που ερεθίζονται κακοποιώντας σεξουαλικά μικρά παιδιά. Μπορώ να καταλάβω την ακμάζουσα πορνοβιομηχανία, όμως μου είναι αδιανόητο αυτό που διάβασα ότι κάποιοι πληρώνουν, άκουσον, άκουσον, τρεις χιλιάδες ευρώ για να παρακολουθήσουν ζωντανά το βιασμό ενός μικρού παιδιού… Το μόνο θετικό είναι ότι τα εγκλήματα αυτά, από πλημμέλημα που ήταν, έχουν γίνει κακουργήματα και το ότι τα ονόματα των δραστών δημοσιοποιούνται.

Η…Πετρούλα μας λέει τον καιρό!…
Αν δεν το ξέρετε…τις τελευταίες ημέρες όλη η Ελλάδα… «κρέμεται» από τα χείλη της Πετρούλας για να μάθει τι καιρό θα κάνει αύριο. Με ναζιάρικο ύφος, η νέα παρουσιάστρια του καναλιού Star, φαίνεται να μετατρέπει τα «παιχνίδια του καιρού» σε «παιχνίδια των αισθήσεων» κι όλα αυτά φυσικά προς άγραν τηλεθέασης. Ξεκινά το Δελτίο της με το «Καλησπέρα, είμαι η Πετρούλα, είμαι ξανθιά και παίζω τα βαρομετρικά στα δάχτυλα»! και το… ολοκληρώνει με το σεξουαλικό υπονοούμενο «Είμαι η Πετρούλα και μόλις τελείωσα». Το εκπληκτικό είναι ότι, την ώρα που η δεσποινίς Πετρούλα λέει τον καιρό, αυξάνεται κατακόρυφα η τηλεθέαση του καναλιού. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι θαυμαστές της Πετρούλας είναι άντρες αλλά όταν μιλάει η Πετρούλα «ποιος νοιάζεται για τον καιρό» Αμφιβάλω, αν κανείς στο τέλος του δελτίου καιρού… θυμάται οτιδήποτε από τον καιρό που μας είπε…

Όλοι παίζουν…
Ρώτησα ιδιοκτήτη καταστήματος τυχερών παιχνιδιών να μου δώσει κάποια στοιχεία για τα “παιχνίδια” που ο κόσμος παίζει! Η απάντησή του ήταν ότι «…στον κόσμο αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια γιατί είναι πρόκληση “να παίζουμε με την τύχη μας”. Τώρα το Γενάρη υπάρχει μια μικρή πτώση». Στην ερώτηση μου «ποιο είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι σήμερα» η απάντηση ήταν άμεση «το ΚΙΝΟ!... γιατί δίνει τα πιο εύκολα λεφτά. Όμως τα πολλά λεφτά τα δίνει το Τζόκερ!» Όσον αφορά τα ποσά που παίζονται «…αυτό ποικίλει και εξαρτάται από την εποχή, τα τζακ ποτ και κάποιους άλλους αστάθμητους παράγοντες» Πολλές φορές λέμε ότι δεν κερδίζουμε στο λαχείο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε είναι να… αγοράσουμε λαχείο! (αν και μερικές φορές ξεχνάμε να κοιτάξουμε αν κέρδισε) Εγώ λέω να ποντάρω στο ΚΙΝΟ! Απ’ ότι κατάλαβα ίσως κερδίσω λίγα χρήματα αλλά θα έχω περισσότερες πιθανότητες να τα πάρω!

«Όλα όσα διαβάσατε μοιάζουν με τραγουδάκι…»
Ο συμπολίτης μας κ. Γιάννης Χουρδάκης είχε την ωραία έμπνευση να γράψει «ένα μικρό έμμετρο οδοιπορικό» αφιερωμένο στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου: «Όλα όσα διαβάσατε μοιάζουν τραγουδάκι …που σκέφτηκε και έγραψε ο Γιάννης ο Χουρδάκης…» Το έμμετρο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και είναι μια εξασέλιδη ποιητική αναφορά στον παλιό Άγιο Νικόλαο και στην ιστορία των ναών της πόλης μας . Ξεκινά από την «παλιά» Αγία Τριάδα και συνεχίζει με τον Άγιο Γεώργιο, την δίπλα Αγία Ειρήνη, τον ναό της Ευαγγελίστριας, τον Άγιο Κωνσταντίνο και φθάνει μέχρι τον Άγιο Αντώνιο. Ψάξτε το!
Κάποτε ο Άγιος Νικόλαος ήτανε χωριουδάκι
και κατά την παράδοση τον έλεγαν «Μαντράκι»
Kαι ασφαλώς γνωρίζετε την τοπική ιστορία
από θρησκευτικής πλευράς είχε μια ενορία:
Τσ’ Αγιάς Τριάδας το ναό που ήταν το κάτι άλλο
μνημείο για την εποχή, ωραίο και μεγάλο.
Αλλά ο τουρισμός ξεκίνησε τη δεκαετία του εξήντα
και φούντωσε κυριολεκτικά μετά το εβδομήντα
αυξήθηκε ο πληθυσμός, το χωριό έγινε πόλη
και μόνο με μια Εκκλησία πως να χωρέσουν όλοι;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2009

H ιστορία της ύδρευσης της πόλης του Αγ. Νικολάου

Από μαρτυρίες και μνημεία, που σώζονται έως σήμερα, προκύπτει ότι η πόλη του Αγίου Νικολάου έως το 1933 κάλυπτε τις ανάγκες της σε πόσιμο νερό από το πηγάδι που βρίσκεται στην Νότια είσοδο της πόλης, μπροστά από το κτίριο της ΑΣΤΕΑΝ (οδός Λατούς) Το πηγάδι αυτό αναπαλαιώθηκε με κάθε σεβασμό στην αρχική του μορφή. Με το νερό αυτό, οι Αγιονικολιώτες γέμιζαν τα ντεπόζιτα τους, τα οποία μετέφεραν με κάρα στα σπίτια τους.

* Το 1933 επί Δημαρχίας Εμμ. Σκυβάλου κατασκευάστηκε η δεξαμενή στο λόφο Αγ. Χαραλάμπους, η οποία τροφοδοτούνταν με το νερό των πηγών Κυνηγού, Χειλιάς και Χαλασά. Για τη διανομή του νερού είχαν διανοιχθεί μερικοί αγωγοί διανομής σε κεντρικά σημεία της πόλης. Αργότερα προστέθηκαν και άλλα δίκτυα διανομής, το νερό όμως δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών της μικρής πόλης εκείνης της εποχής με αποτέλεσμα η διανομή να γίνεται εκ περιτροπής στις διάφορες γειτονιές, με βάνες διακοπής, τα "κλειδιά" όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν.

* Μετά την απελευθέρωση από την Γερμανική κατοχή το 1945, το δίκτυο αυτό αντικαταστάθηκε και επεκτάθηκε σε πολλά σημεία της πόλης με καλύτερες και μεγαλύτερης διαμέτρου σωλήνες. Παρ’ όλα αυτά, επειδή την καλοκαιρινή περίοδο οι απαιτήσεις για νερό ήταν αυξημένες, τέθηκε εκ νέου σε χρήση το σύστημα των "κλειδιών".

* Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση στην υδροδότηση της πόλης. Επί Δημαρχίας Ρούσου Καπετανάκη κατασκευάστηκε νέα δεξαμενή σε υψηλότερο λόφο στην περιοχή «Κοπράνες». Για να αυξηθεί η ποσότητα του νερού, έστω και σε βάρος της ποιότητας του, χρησιμοποιήθηκε το υφάλμυρο νερό πηγαδιού στην περιοχή «Αμμούδα». Ο Δήμος στην προσπάθεια του για εξεύρεση επί πλέον υδάτινων πόρων, συνεργάστηκε με την Νομαρχία και το ΙΓΜΕ, το οποίο είχε αναλάβει την υδρογεωλογική έρευνα ολόκληρου του Νομού.

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία βρίσκονται σε ενημερωτικό έντυπο που η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης της πόλης μας κυκλοφόρησε πέρυσι. Πριν μερικά χρόνια συνταξίδεψα με τον αείμνηστο Νίκο Καραβαλάκη, πηγαίνοντας στο Οροπέδιο Λασιθίου. Στη διάρκεια της διαδρομής μου διηγήθηκε ιστορίες από την εποχή που είχε αναλάβει την κατασκευή κάποιων έργων ύδρευσης στις πηγές Κυνηγού. Με την γλαφυρότητα του λόγου που τον διέκρινε, μου είπε «κι’ ένα σωρό» άλλες ωραίες ιστορίες της εποχής και πολύ λυπάμαι που δεν είχα ένα μαγνητόφωνο μαζί μου για να καταγράψω αυτές και άλλες ιστορίες του κ. Νίκου. Τα γραπτά του στην ΑΝΑΤΟΛΗ πάντα με συγκινούσαν γιατί ο λόγος του είχε μια μοναδικότητα…

Στατιστικά στοιχεία
- Η ΔΕΥΑΑΝ διαχειρίζεται 95 περίπου χιλιόμετρα παλιού και νέου δικτύου ύδρευσης, 23 γεωτρήσεις, 8 αντλιοστάσια και 20 πηγές.
- Το 2007 η κατανάλωση νερού ξεπέρασε 2.760.000 κυβικά μέτρα.
- Το νερό που καταναλώνει η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου προέρχεται από πηγές (8%) και γεωτρήσεις (92%)
- Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού γίνεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και η μικρότερη τον μήνα Φεβρουάριο.
- Η ΔΕΥΑΑΝ έχει την ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησης των βιολογικών καθαρισμών του Αγίου Νικολάου, της Ελούντας και των Λιμνών.

Η Δεξαμενή - «Πάρκο» και «Μουσείο Νερού Αγίου Νικολάου»
Στο λόγο του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται η παλιά Δεξαμενή της πόλης μας. Φτιάχτηκε το 1933 επί Δημαρχίας Εμμανουήλ Σκυβάλου. Θα πρέπει άμεσα ο Δήμος να υλοποιήσει το έργο της οριοθέτησης του λόφου, δηλαδή να περιφραχθεί ο χώρος που ανήκει στο Δήμο, για να ξέρει τι έχει και ανάλογα να εκπονήσει τις μελέτες ανάπλασης (δημιουργία πάρκου). Αν αξιοποιηθεί σωστά ο λόφος της Δεξαμενής θα δημιουργηθεί ένα νέος χώρος αναψυχής στην πόλη μας. Εκτός από την Εκκλησία και τη Δεξαμενή, στον χώρο αυτό υπάρχουν πολλά γερμανικά οχυρωματικά έργα και κάποια από αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν (καθαριστούν), σαν μνήμες μιας άλλης εποχής. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, αν στο χώρο μπροστά από την κυρίως Δεξαμενή, δημιουργηθεί ένα «Μουσείο Νερού Αγίου Νικολάου» (παλιές βάνες, βρύσες, ρολόγια, φρεάτια και ένα σωρό άλλα παλιά υδραυλικά είδη). Θα πρέπει, επίσης, να φτιαχτούν δυο μονοπάτια για γρήγορη πρόσβαση με τα πόδια. Το ένα μονοπάτι να ξεκινά από το πρακτορείο των λεωφορείων και το άλλο από την αρχή της οδού Επιμενίδου. Η δημιουργία καθιστικών χώρων είναι επίσης απαραίτητη γιατί η θέα από ψηλά είναι εντυπωσιακή, καθώς αγναντεύουμε όλο τον κόλπο του Μεραμπέλλου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2009

Η βασιλόπιττα της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Η βασιλόπιττα της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΑΝ)
Χθες ήταν η σειρά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου (ΔΕΥΑΑΝ) να κόψει την βασιλόπιτά της Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία της επιχείρησης. Στην αρχή μίλησε ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Πανίκος Καρατσής ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του τα δυο τελευταία χρόνια λέγοντας ότι «…προσφέραμε στους συμπολίτες μας ένα έργο υψηλών προδιαγραφών. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχαμε και αυτό θα συνεχιστεί και με τον νέο πρόεδρο κ. Γιάννη Λασηθιωτάκη. Εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια αγάπη την δουλειά σας γιατί αυτό θα είναι για το καλό του τόπου. Τα δυο αυτά χρόνια ήσασταν ένα κομμάτι της ζωής μου και παρά τις όποιες διαφωνίες είχαμε μερικές φορές, στο τέλος καταλήγαμε πάντα στην πιο σωστή λύση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για την άψογη συνεργασία σας…»

* Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην «…σημαντικότερη επιχείρηση που έχουμε, γιατί διαχειρίζεται δυο πολύτιμα πράγματα της πόλης μας, το νερό και την αποχέτευση. Από την καλή λειτουργία της ΔΕΥΑΑΝ εξαρτώνται και τα δυο τα οποία είναι κρίσιμα για τη ζωή της πόλης αλλά και για τον τουρισμό. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι εδώ παράγουν ένα σημαντικό έργο και η ΔΕΥΑΑΝ έχει πια μπει σε ήρεμα νερά. Με τη βοήθεια όλων σας, έχει κάνει αρκετά έργα, κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και έχει κάνει καλό σχεδιασμό για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε έτοιμοι για την ένταξη έργων στα επόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ Οι πολίτες ζητούν νέα έργα και θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε. Σας συγχαίρω όλους για το έργο σας και εύχομαι επιτυχία και στο νέο διοικητικό Συμβούλιο…»
* Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ κ. Γιάννης Λασηθιωτάκης υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και δήλωσε ότι «…θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους όσους εργάζονται εδώ και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε…»
* Στη συνεχεία μίλησε ο Διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιάννης Πεδιαδίτης λέγοντας ότι «…όλοι εμείς που εργαζόμαστε εδώ προσπαθούμε πάντα με ζήλο να πετύχουμε για το καλό της πόλης μας. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάποια ενίσχυση του προσωπικού για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Ήδη ετοιμάζουμε τις μελέτες για τα προγράμματα ΕΣΠΑ…»
* Τέλος, εκ μέρους των εργαζόμενων μίλησε ο κ. Γιώργος Πεδιαδίτης ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος με τη συνεργασία που είχαν οι εργαζόμενοι με την διοίκηση και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί το ίδιο καλά τονίζοντας ότι «…ένας μεγάλος στόχος μας είναι να αποκτήσει σύντομα η ΔΕΥΑΑΝ το δικό της νέο κτίριο…»
* Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σοφία Γιαννικάκη - Βιδάκη, η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ κ. Αφροδίτη Κωστάκη - Βαρκαράκη καθώς και μέλη του Συμβουλίου. Στη συνέχεια έγινε βράβευση των αριστούχων μαθητών των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΑΝ (Γαράκη Αικατερίνη, Καναβού Ελένη, Καναβός Αστέριος, Πεδιαδίτης Δημήτρης, Πεδιαδίτη Εμμανουέλα, Πεδιαδίτη Ηλιάνα, Σιλιγάρδου Ματίνα, Σουμπασάκη Ευαγγελία - Αντωνία). Το φλουρί κέρδισε ο κ. Μανώλης Καναβός
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

«Εόρτια και Μεθεόρτια, ήτοι Αγίας Τριάδος αειζωία»

Ιστορικά και λαογραφικά βιβλία, ποιητικές συλλογές, λειτουργικά και μουσικά έργα, κανόνες και δοξαστικά είναι μόνο μερικά από τα έργα του πρωτοπρεσβύτερου της Ενορίας Αγίας Τριάδας Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, ενός ιερέα με πολλά χαρίσματα που έχει προσφέρει πολλά στην πόλη μας, με αποκορύφωμα την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων που πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Το τελευταίο έργο του Πατρός ονομάζεται «Εόρτια και Μεθεόρτια, ήτοι Αγίας Τριάδος αειζωία», είναι έκδοση της Ενορίας και τα έσοδα του θα διατεθούν για τον εξοπλισμό του Γηροκομείου της Αγίας Τριάδας.

Το βιβλίο εκδόθηκε με αφορμή τις διήμερες (18-19 Οκτωβρίου του 2008) εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τα εγκαίνια του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας. Όπως αναφέρει στα «Προλογικά» του βιβλίου του ο πατήρ Ευάγγελος «…με την ανοχή και τη χάρη της Παναγίας Τριάδος, αξιωθήκαμε να εορτάσομε τα 70χρονα του ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος, από τότε πού ή Θεία Χάρις επισκίασε τον τόπο αυτόν και τον κατέστησε άγιο, πυροφόρο καί πνευματοφόρο, με την Ακολουθία των ιερών Εγκαινίων. Στην Εκκλησία δεν εορτάζομε με λογισμούς θνητών. Απλά εξωραΐζομε τον εαυτό μας με αυτογνωσία, ταπείνωση και συντριβή και προχωρούμε, πλάθοντας με νέα ζύμη τον χρόνο της ζωής μας…»

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (18/10/2008) με τη συναυλία της τετράφωνης μεικτής χορωδίας της Αγίας Τριάδας, να τραγουδά για την πόλη μας, «Δρόμοι παλιοί π’ αγάπησα», δέκα οκτώ όμορφα τραγούδια σε διδασκαλία και διεύθυνση από τον μαέστρο Γιώργο Συντιχάκη. Στο βιβλίο θα διαβάσετε την ομιλία της κ. Έλσης Λασηθιωτάκη στο ξεκίνημα της συναυλίας «…τρυφερό, μελωδικό και τυλιγμένο σε μαζικά πέπλα που θα είναι το αποψινό μας ξεκίνημα. Μουσική και στίχοι μου να δεθούν σε ένα αξεχώριστο σύμπλεγμα και σαν δροσερή μυστική πηγή θα ξεδιψάσουν τις αισθήσεις μας…» και την συγκινητική αντιφώνηση του Πατρός Ευαγγέλου «…σε όλους εσάς οφείλομε η χαρά που πήραμε… λιγοστό προζύμι για να συνεχίσομε να πλάθομε τον άρτο, που τρέφει τη γλυκόπικρη ζωή μας και μετουσιώνει τον ιδρώτα του μόχθου σε έρωτα ζωής. Να εξακολουθήσουμε να τραγουδάμε και να αγαπάμε…»

Στη συνέχεια του βιβλίου θα διαβάσετε την ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Πέτρας και Χέρρονήσου κ. Νεκταρίου που έγινε την επόμενη μέρα (19/10/2008) στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας «…αυτή η ενορία όπως και όλες της πόλεώς μας, καθιστούν ισχυρό τον κοινωνικό ιστό και ευεργετούν τον κόσμο, κάτι που το έχουμε ανάγκη. Ο,τι πιο ιερό, άγιο, ανώτερο στην ύπαρξή μας, στην κοινωνία μας συνδέεται με τον ιερό αυτό Ναό. Εδώ καθημερινά χτυπά η καμπάνα και σκορπίζει δέσμες ελπίδων για την αγάπη τους Θεού σε Σας, στα παιδιά Σας στον τόπο μας…»

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στα πλαίσια των εορτασμών, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος, ιστορικός βηματισμός», ένα ακόμα βιβλίο που έγραψε ο πατήρ Ευάγγελος με όλα τα στοιχεία για τον καθεδρικό ναό της πόλης μας, από της συστάσεώς του μέχρι σήμερα. Στο βιβλίο θα διαβάσετε τις ομιλίες της κ. Έλσης Λασηθιωτάκη («...η συγγραφή αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καθάρια δεξαμενή της τοπικής μας ιστορίας…») και του Πατρός Ευάγγελου («…ο ναός αυτός δεν στερεώθηκε μόνον με τα τσιμέντα και τα σίδερα αλλά και με τις προσευχές των απλών των πονεμένων ανθρώπων…», αποσπάσματα από τις ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου («…οι ενορίες του Αγίου Νικολάου ευεργετούν την κοινωνία μας σήμερα γιατί ο συνεκτικός δεσμός της κοινωνίας είναι πολύ χαλαρός…») και του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κουνενάκη («…ο ρόλος του κοινωνικού ιστού είναι κρίσιμος σε σχέση με την Αγία Τριάδα και την πλατεία μας» , καθώς και άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ, των Ηλία Μιχ. Κοζύρη, Λεωνίδα Κλώντζα και Μανώλη Καφφετζάκη. Κατά βιβλίο «κλείνει» με τα Επιλεγόμενα του συγγραφέα, τη Στήλη ευγνωμοσύνης και την σχετική εργογραφία. Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι ένα κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας και αξίζει να το αγοράσετε. Ας μην ξεχνάμε ότι τα έσοδα θα διατεθούν για τον εξοπλισμό του Γηροκομείου της Αγίας Τριάδας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2009

Η Σπιναλόγκα, «το Νησί» και το Mega!

Πριν από ένα μήνα είχαμε τις πρώτες πληροφορίες ότι το πολυδιαβασμένο βιβλίο της Βικτώρια Χίλσοπ, «το Νησί» θα γίνει τηλεοπτική σειρά από το κανάλι Mega. Το «Νησί» είναι βασισμένο στη ζωή των λεπρών, την εποχή που η Σπιναλόγκα λειτουργούσε σαν λεπροκομείο. Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, ακολούθησαν πολλές συζητήσεις σχετικά με τον τόπο που θα γίνουν τα γυρίσματα της σειράς. Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες που έλεγαν ότι είχε προτιμηθεί περιοχή των Χανίων και όχι ο αυθεντικός χώρος της Σπιναλόγκας. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό μίλησα με τον υπεύθυνο προπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο κ. Στέλιο Κτενιαδάκη.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς;
Τα πάντα είναι σε μια περίοδο προπαραγωγής, δηλαδή αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει να βρούμε το κόστος που θα έχει η σειρά ανά επεισόδιο. Θα πρέπει να φτιαχτούν σκηνικά, να πληρωθούν ηθοποιοί, να δούμε το χρόνο που θα πάρει η παραγωγή, το κόστος διαμονής και πολλά άλλα τα οποία θα μας βγάλουν ένα κοστολόγιο ανά επεισόδιο. Έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 20 επεισόδια. Άρα η εταιρεία παραγωγής αφού κάνει τα κοστολόγια θα πάει στο Mega για να συζητήσει και να πάρει την τελική απάντηση του καναλιού. Αυτή τη στιγμή είναι όλα ρευστά, μέχρι ότου το τηλεοπτικό κανάλι Mega πει το τελικό ναι. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα είναι καθαρά θέμα πολιτικής της εταιρείας παραγωγής και του καναλιού καθώς και θέματα νομιμότητας και τυπικότητας του συμβολαίου.

Αν το Mega πει το ναι, υπάρχει απόφαση που θα γυριστεί το σίριαλ;
Αυτήν την στιγμήν ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, η εταιρεία παραγωγής «Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις», η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου, ο σκηνογράφος και διάφοροι άλλοι αρμόδιοι επισκέπτονται διάφορα σημεία της Κρήτης για να βρεθεί ο καλύτερος και συμφερότερος χώρος για να γυριστεί το σίριαλ. Χθες επισκεφθήκαμε την περιοχή της Πλάκας, είδαμε το νησί από καΐκι και έκαναν μια γενική επισκόπηση του χώρου. Αρχικά λέγαμε ότι τα κάποια από τα πρώτα επεισόδια θα γίνουν περιοχή του Βάμμου Χανίων. Ο λόγος ήταν ότι το χωριό αυτό έχει αναστηλωθεί παραδοσιακά δεν υπάρχουν στύλοι ηλεκτρισμού ή αιρ κοντίσιον καθώς και διαφορές άλλες σύγχρονες παρεμβάσεις. Αυτό είναι δύσκολο να βρεθεί στη δικιά μας περιοχή. Όμως μετά τη χθεσινή επίσκεψη του σκηνογράφου μπορούμε να πούμε ότι μάλλον περισσότερα επεισόδια θα γυριστούν στη δικιά μας περιοχή…

Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα, τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά για την περιοχή μας;
Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ημέρα! Ακόμα και χθες, πολλά άλλαξαν! Να προσθέσω εδώ ότι ο λόγος που δεν φαίνονται κάποια πράγματα είναι ότι δεν θέλει κανένας να δημιουργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες για τα οφέλη, που λόγω και της οικονομικής κρίσης μπορεί να μην έλθουν ποτέ. Το ότι γίνονται casting δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αλλά όταν έλθει η ώρα τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα και έτοιμα για την παραγωγή. Να εκφράσω εδώ την σιγουριά μου για την ποιότητα που θα έχει αυτή η παραγωγή, γιατί όλους τους εμπλεκόμενους τους ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα και, όπως έχω ξαναπεί, ο σεβασμός στον τόπο και στην αληθινή ιστορία των ασθενών…

Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στα γυρίσματα;
Θα πρέπει να στηθεί ένα τεράστιο σκηνικό για να αναπαραστήσει την Πλάκα, όπως ήταν την εποχή αυτή. Το σκηνικό αυτό θα πρέπει να συνδυάζει, τη Σπιναλόγκα, τη θάλασσα και το χωριό. Θα πρέπει επίσης να δούμε και κάποια περιβαλλοντικά θέματα, όπως αν το σκηνικό θα πρέπει να παραμείνει εκεί για μερικούς μήνες. Η λειτουργία στις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου… το αντίθετο μάλιστα! Κρίνοντας από παρόμοιες περιπτώσεις, η Πλάκα δεχτεί πολλούς επισκέπτες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν τα γυρίσματα αφού θα γίνουν πολλές αναφορές για την περιοχή από τα ελληνικά κανάλια και ιδίως το Mega .

Έχουν βρεθεί οι ηθοποιοί;
Σίγουρα ονόματα μέχρι στιγμής θεωρούνται η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Αιμίλιος Χειλάκης

Σπιναλόγκα
Το αρχαίο όνομα της Σπιναλόγκας ήταν Καλυδών αλλά μετά την κατάληψή της από τους Ενετούς ονομάσθηκε Σπιναλόγκα. Η Σπιναλόγκα άρχισε να οχυρώνεται το 1574 -πάνω στα ερείπια αρχαίου κάστρου- όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την Κύπρο και οι Ενετοί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θα ερχόταν και η σειρά της Κρήτης. Με την οχύρωση του νησιού οι Ενετοί ήθελαν να διαφυλάξουν τα πλοία τους από τους πειρατές και τον τουρκικό στόλο, αλλά και να εξασφαλίσουν τις αλυκές της Ελούντας. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, το 1649, η Σπιναλόγκα έμεινε ακόμη στα χέρια των Ενετών άλλα 65 χρόνια, μέχρι το 1715. Αυτό οφείλεται στην άρτια οχύρωσή της. Σταδιακά στη Σπιναλόγκα διαμορφώνεται ένας οικισμός αμιγώς οθωμανικός. Η ανασφάλεια που επικράτησε τα τέλη του 19ου αιώνα, ανάμεσα στους Οθωμανούς της Κρήτης, λόγω της επαναστατικής δράσης των χριστιανών, ανάγκασε τους περισσοτέρους Οθωμανούς κατοίκους της Σπιναλόγκας να εγκαταλείψουν το νησί. Από το 1897, και για ένα έτος περίπου, στη Σπιναλόγκα εγκαταστάθηκαν Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις (ήταν τότε η προστάτιδα δύναμη του Νομού Λασιθίου)…

Την περίοδο 1905 μέχρι 1957, στην Σπιναλόγκα είχαν οδηγηθεί όλοι οι λεπροί της Κρήτης (πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στην περιοχή «Μισκινιά», έξω από το Ηράκλειο) Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήσαν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πυροβολεία, υπόγειες στοές και ναρκοπέδια γιατί φοβόντουσαν απόβαση των Άγγλων σ' εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ ανέβηκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι' αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα. Ο γιατρός Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε σαν δελτία ειδήσεων στους κατοίκους. Τελικά το 1957, με την ανακάλυψη του φαρμάκου της θεραπείας, η Σπιναλόγκα έκλεισε για να γίνει σήμερα ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα. Στο νησί είναι «μαζεμένη» η ιστορία των τελευταίων 800 χρόνων, από το 1204 έως το 1669 (Περίοδος της Ενετοκρατίας) και από το 1669 έως το 1898 (Περίοδος της Τουρκοκρατίας).
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2009

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Η χορωδία Αγίας Τριάδας έκοψε την πίτα της
Μια ευχή σας εύχομαι
για τον καινούργιο χρόνο
την πόρτα σας να τη χτυπά
η ευτυχία μόνο…

Βροχή σας δίνω τις ευχές
με τον καινούργιο χρόνο
να γίνουν θάλασσα οι χαρές
να πνίξουν κάθε πόνο…

Βάζω φτερά στη σκέψη μου
ευχές τηνε φορτώνω
να τις μοιράσει όπου αγαπά
για τον καινούργιο χρόνο…

Με τους παραπάνω πολύ όμορφους στίχους, ο Στρατής Κουρουπάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου και βασικό μέλος της χορωδίας, έκοψε την πίτα της τετράφωνης μικτής χορωδίας της ενορίας Αγίας Τριάδας, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου σε ταβέρνα της πόλης μας. Τα μέλη της χορωδίας και αρκετοί φίλοι διασκέδασαν και ευχήθηκαν, το 2009, «…να γίνουν θάλασσα οι χαρές να πνίξουν κάθε πόνο!». Η χορωδία αυτή φτιάχτηκε το 1997, με βάση την Εκκλησιαστική Χορωδία, για να αποδώσει «τραγούδια “καθημερινά” που όλοι έχουμε τραγουδήσει…». Έχει ήδη δώσει αρκετές συναυλίες με μεγάλη επιτυχία και η προσπάθεια συνεχίζεται αφού πολύ σύντομα θα γίνει άλλη μια παρουσίαση. «Πίσω» από την άτομα που απαρτίζουν τη χορωδία υπήρχαν δυο άνθρωποι με πίστη και μεράκι σ’ αυτό που κάνουν, ο Πατήρ Ευάγγελος Παχυγιαννάκης και ο ακούραστος δάσκαλος της μουσικής Γιώργος Συντυχάκης.

Στο Λιμνάκαρο…
Το Λιμνάκαρο είναι ένας εντυπωσιακό οροπέδιο, κάτω από την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Δίκτη, ένας μαγευτικός τόπος σε ύψος 1250 μέτρων, περίπου 400 μέτρα ψηλότερα από το οροπέδιο του Λασιθίου. Τον χώρο αυτόν επισκέφθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου την περασμένη Κυριακή. Το ξεκίνημα έγινε από το χωριό Αβρακόντε και ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μετά από ανηφορική πορεία μιάμισης ώρας αντικρίσαμε το οροπέδιο. Το μονοπάτι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση όμως η πορεία ήταν δύσκολη λόγω του δυνατού αέρα και της βροχής που έπεφτε συνεχώς. Ίσως ήταν ο δυνατότερος αέρας που έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια, περπατώντας στα βουνά της περιοχής μας. Η επιστροφή έγινε από τον αγροτικό δρόμο ο οποίος πρόσφατα τσιμεντώθηκε κι έτσι η πρόσβαση στο Οροπέδιο με αυτοκίνητο είναι πια ευκολότερη. Το μεσημέρι βρεθήκαμε σε ταβέρνα του Οροπεδίου όπου ο τοπικός Ορειβατικός Σύλλογος έκοβε την πίτα του. Γεγονός είναι ότι, άλλη μια Κυριακή πέρασε πολύ ευχάριστα («…γέμισαν οι… μπαταρίες μας!») και ο Σύλλογος καλεί να έλθετε κι εσείς στις επόμενες πεζοπορίες. Μπορεί να… εγγυηθεί ότι θα περάσετε καλά!

- Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει τις Άλπεις και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στην Φλώρινα απ' όπου ξεκινά το Ελληνικό κομμάτι. Διασχίζει ολόκληρη την Ελλάδα, φτάνει στο Γύθειο και από εκεί νοητά στο Καστέλλι Χανίων, απ' όπου αρχίζει το Ε4 της Κρήτης και φτάνει μέχρι την Ζάκρο όπου τελειώνει. Το Ε4 δίνει την δυνατότητα στους περιπατητές να γνωρίσουν την άγνωστη Κρητική φύση, καθώς περνά από παλιά μονοπάτια, οικισμούς, μοναστήρια και βέβαια τα ψηλά βουνά της Κρήτης.
- Η ορθοπλαγιά του Σπαθιού (2147 μέτρα) είναι η δεύτερη εντυπωσιακή ορθοπλαγιά της Κρήτης, μετά τον Γκίγκιλο, και έχουν ανοιχτεί 14 αναρριχητικές διαδρομές βαθμού δυσκολίας από IV (4) έως VI+ (6+)
- Στα 1650 μέτρα βρίσκεται το πλήρως εξοπλισμένο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου. Αξίζει μια επίσκεψη και στην Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος ενώ θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω το μοναδικό ραδίκιο του Λιμνάκαρου.

Οι περίοικοι να τα… αγκαλιάσουν!
Υπάρχουν κάποια σημεία της πόλης που, συχνά, δεν είναι ιδιαίτερα καθαρά. Για διάφορους λόγους μαζεύουν εύκολα σκουπίδια και όλοι περιμένουμε πότε θα περάσουν οι οδοκαθαριστές του Δήμου για να καθαριστούν. Μερικές φορές οι χώροι αυτοί γεμίζουν σκουπίδια, λίγη μόλις ώρα αφ’ ότου καθαρίστηκαν. Μια συμπολίτισσα μας, προτείνει, οι περίοικοι «να αγκαλιάσουν» τους χώρους αυτούς που βρίσκονται γύρω από την κατοικία τους ή τον επαγγελματικό τους χώρο και διαθέτοντας 2-3 λεπτά να κάνουν ένα γενικό καθάρισμα μέχρι την επόμενη επίσκεψη των οδοκαθαριστών. Δεν πρέπει μόνο να ζητάμε, ας κάνουμε κι εμείς κάτι χωρίς να μας το ζητήσουν. Είναι μια κοινωνική προσφορά, όπως αρμόζει σε πολιτισμένες κοινωνίες.

Σκόρπιες σκέψεις…
- Αν υπήρχε οικονομική κρίση στον Άγιο Νικόλαο, οι τιμές θα είχαν πέσει σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες…!
- Αν δεν κλείσουμε δρόμους η αεροδρόμια η Κυβέρνηση (-σεις) δεν… βλέπει τα προβλήματα!
- Ο Άγιος Νικόλαος «κάνει» τους τουριστικούς επιχειρηματίες και όχι αυτοί την πόλη!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Οι πολιτικοί γάμοι στον Άγιο Νικόλαο

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει, τον αριθμό των πολιτικών γάμων που έγιναν στον Άγιο Νικόλαο από το 2004 και μετά, τα ποσά που εισπράχθηκαν από την τέλεση των γάμων και τον αριθμό αυτών που έγιναν μέσω ειδικών γραφείων.

2004 61 γάμοι
2005 - 90
2006 - 122
2007 - 101
2008 - 101 γάμοι

Από τον παραπάνω πίνακα διαπιστώνουμε ότι:
1. Από το 2004 και μετά, υπάρχει μια άνοδος των πολιτικών γάμων
στον Άγιο Νικόλαο, με καλύτερο έτος το 2006, όπου είχαμε τον αριθμό ρεκόρ των 122.
2. Τα έσοδα του 2008 ήταν ικανοποιητικά, λόγω και της αύξησης του ποσού που εισπράττει ο Δήμος για την τέλεση. Το 2008 ένας γάμος στο Δημαρχείο κόστιζε 150 ευρώ (έγιναν 72 τέτοιοι) και ο γάμος «πολυτελείας» σε ξενοδοχείο η άλλο επιθυμητό χώρο κόστιζε 550 ευρώ (έγιναν 29 τέτοιοι)
3. Ένα μεγάλο ποσοστό γάμων (σχεδόν το 50% τα δυο τελευταία χρόνια) οργανώνεται από Γραφεία που έχουν μια ειδίκευση στο χώρο αυτό

Η καθιέρωση του πολιτικού γάμου βρήκε αντίθετη την Εκκλησία. Γεγονός είναι ότι παρά την αύξηση του αριθμού των πολιτικών γάμων, οι περισσότεροι προτιμούν τον παραδοσιακό θρησκευτικό γάμο, ένα «μυστήριο» που έχει μια ιδιαίτερη γοητεία και όχι την ψυχρότητα μιας σύντομης τελετής που θα γίνει σε ένα Δημαρχείο. Για πολλούς Δήμους της χώρας μας, η τέλεση πολιτικών γάμων θεωρείται σαν μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού. Δήμοι όπως της Ρόδου, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας τελούν πολλούς τέτοιους γάμους κάθε χρόνο και έχουν ένα σημαντικό έσοδο από την υπηρεσία αυτή. Έχουν φτιάξει και ειδικά έντυπα για την σχετική διαφήμιση. Ο Άγιος Νικόλαος μπορεί να αποτελέσει δημοφιλή προορισμό για ζευγάρια που θέλουν να συνδυάσουν την τελετή τους γάμου τους με το γαμήλιο ταξίδι.

Ένας γάμος που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και αρκετές εντάσεις ήταν αυτός που έκανε ο Δήμαρχος της Τήλου σε ομόφυλο ζευγάρι, το περασμένο καλοκαίρι Κατά τον Δήμαρχο της Τήλου, «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο και το Σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων», κατά τον Εισαγγελέα κ. Σανιδά, «ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ ενός άνδρα και μας γυναίκας. Γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του από τη διάταξη του άρθρου 136,, δεν είναι νοητός», κατά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, «η κίνηση αυτή είναι παράνομη και ανυπόστατη, ενώ χαρακτηρίζει αυθαίρετες και πραξικοπηματικές αυτού του είδους τις συμπεριφορές», το ΠΑΣΟΚ, «παρέπεμψε στο πρόγραμμά του στο οποίο γίνεται αναφορά στα ατομικά δικαιώματα και στον σεβασμό της διαφορετικότητας, όπως επίσης και στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια», το ΣΥΡΙΖΑ «χαιρετίζει και βρίσκεται στο πλάι του δημάρχου Τήλου», κατά τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, «όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ηρεμία, με σοβαρότητα και με σοφία» και τέλος ο ΛΑΟΣ είπε, «το είδαμε και αυτό. Το επόμενο βήμα είναι να καταργηθεί ως ρατσιστικός ο γάμος ετερόφυλων, ως προϊόν καταπίεσης του ενός φύλλου από το άλλο εδώ και 30 αιώνες».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2009

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Η μεταφορά άμμου, από την Αφρική στην Κρήτη, με τους δυνατούς νοτιάδες, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για την περιοχή μας. Ασυνήθιστη είναι η χρονική περίοδος αλλά και η ένταση του φαινομένου. Συνήθως τέτοιους αέρηδες -για πολλές ημέρες- έχουμε το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Το πρωί της Παρασκευής η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 100 μέτρα Το ψιλόβροχο χειροτέρεψε την κατάσταση γιατί τα πάντα γέμισαν με σκόνη. Από ότι φαίνεται, την εβδομάδα αυτή οι νοτιάδες θα συνεχιστούν, σε μικρότερη μάλλον ένταση και που και που θα έχουμε ασθενείς βροχοπτώσεις. Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι αμυγδαλιές δεν έχουν αρχίσει ακόμα να ανθίζουν -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-…οπότε οι χιονιάδες (;) είναι ακόμα πίσω!

Η Κρήτη είναι αδικημένη…
Την ημέρα του «άμμου», στον πηγαιμό για Ηράκλειο, άκουγα από ραδιοφωνικό σταθμό ότι το πρωί της Παρασκευής τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω της χαμηλής ορατότητας που είχε δημιουργηθεί από τη μεταφορά του άμμου. Το αεροδρόμιο αυτό, παρότι είναι το δεύτερο στην Ελλάδα μετά αυτό των Αθηνών, είναι από τα λίγα αεροδρόμια στη χώρα μας που στερούνται συστήματος αυτόματης προσγείωσης (ILS) Ακόμα και σε αυτό, το πολύ σημαντικό για την ασφάλεια όργανο, η Κρήτη είναι αδικημένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα έργα (;) στο Σελινάρι…
Στην επιστροφή από Ηράκλειο πέρασα από την ελεύθερη λωρίδα του «Εθνικού» δρόμου (στον πηγαιμό πάμε από παρακαμπτήριο) και προσπάθησα να «ανακαλύψω», που γίνονται τα έργα. Δεν είδα τίποτα! Ίσως οι εργασίες να γίνονται στο πάνω μέρος του δρόμου και εγώ δεν αντιλήφθηκα τίποτα. Από ότι διάβασα τα έργα θα τελειώσουν σύντομα… «να το δω και να μην το πιστέψω!» Όμως, λίγο τα προβλήματα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, λίγο τα έργα στο Σελινάρι, έκανα πάλι σκέψεις που δεν μου αρέσουν. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι φράσεις «αν κρατούσε η χούντα 1-2 χρόνια ακόμα, ο δρόμος θα είχε τελειώσει…» και ότι «…αν η χούντα δεν έφτιαχνε το δρόμο Αγίου Νικολάου - Ηράκλειο, τώρα αυτός θα ήταν σαν αυτόν Αγίου Νικολάου - Σητείας» Δεν είναι ώρα να αναλύσουμε, την ζημιά που έκανε η χούντα στη χώρα μας. Όμως, ψυχρά σκεπτόμενος, τα επιχειρήματα αυτά δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα! Λίγα χιλιόμετρα έμειναν να φτιαχτούν και βλέπουμε πόσο καθυστερούν να ολοκληρωθούν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πηγαινοερχόταν με την Δήμητρα στην Ελούντα και έβλεπε τα προβλήματα διέλευσης από Μάλλια και Χερσόνησο αλλά και το κομμάτι Αγίου Νικολάου - Ελούντας. Έπαιρνε και μονοκούκι της ψήφους του Νομού μας! Δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα και ειλικρινά ζηλεύω όλους αυτούς που πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει, αν βγει άλλη Κυβέρνηση ή άλλο κόμμα…

Η Κριτσά να γίνει… Αρχάνες!
Έκανα μια σύντομη επίσκεψη στις Αρχάνες. Πέρυσι σε μια ημερίδα που είχε γίνει στο ΡΕΞ, ο Δήμαρχος των Αρχανών είχε πει κάτι που «αν ήμουν Δήμαρχος» θα ένιωθα λίγο άβολα. Μας είπε ότι «…κάποια στιγμή είχα πάρει πόσα πολλά κοινοτικά κονδύλια που δεν ήξερα τι να τα κάνω!» Οι Αρχάνες μεταμορφώθηκαν και έχουν γίνει ένα χωριό υπόδειγμα που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Ένα χωριό που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και μοιάζει σε πολλά πράγματα με τις Αρχάνες, είναι η Κριτσά. Και τα δυο χωριά έχουν, παραδοσιακά σπίτια, αρχαιολογικούς χώρους, ωραία σοκάκια, πολλές εκκλησίες και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για άριστη ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η Κριτσά μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των Αρχανών και να γνωρίσει και πάλι «παλιές δόξες». Οργάνωση και φαντασία χρειάζεται! Πολλοί Ηρακλειώτες, για τη βραδινή τους έξοδο, θα προτιμήσουν το φαγητό σε μια από τις πολλές ωραίες ταβέρνες του χωριού. Και να μην παραλείψω να αναφέρω και την επίσκεψή μου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του χωριού. Το βροχερό πρωινό της Παρασκευής ήταν κανονικά ανοικτό με το φύλακα του στη θέση του… όχι σαν το δικό μας που είναι και πάλι κλειστό…

Παρακαλώ… κλείνετε την πόρτα!
Και πάλι για το Ηράκλειο θα συνεχίσω. Ήμουν σε μια δημόσια αίθουσα και περίμενα για να συναντήσω κάποιον γνωστό μου. Έξω έβρεχε και έκανε σχετική ψύχρα. Η κεντρική πόρτα ήταν κλειστή και από αυτούς που μπαινόβγαιναν, σχεδόν κανείς δεν έκλεινε πίσω του, την πόρτα. Όλοι την άφηναν μισάνοικτη. Την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, όπου το κάπνισμα απαγορεύονταν, κάποιος κάπνιζε αρειμανίως. Παρακαλώ πολύ «κλείνετε την πόρτα» και «μην καπνίζετε»…

Το λάδι πάντα θα έχει αξία!
Νομίζω ότι στο Λασίθι, το λάδι μας δίνει ένα συμπληρωματικό εισόδημα, δηλαδή δεν είναι πολλοί αυτοί που ζουν αποκλειστικά από το λάδι. Τα χωράφια είναι μικρά και ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μεγάλες εκτάσεις ώστε να έχουν για μαζική παραγωγή λαδιού. Διαβάσαμε προχθές ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει το βαμβάκι και το καλαμπόκι, δυο προϊόντα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα αντίστοιχα άλλων μεγάλων κρατών. Αν υπάρχει στην Ελλάδα ένα προϊόν που αξίζει η κυβέρνηση να στηρίξει, αυτό είναι το λάδι. Είναι ένα προϊόν εκτός συναγωνισμού και λάδι σαν αυτό της Κρήτης, της Κριτσάς και του Καλού Χωριού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο! Ό,τι λάδι και να βγάζουν άλλες χώρες, εμείς εκεί μπορούμε να είμαστε ασυναγώνιστοι. Διαβάζω ότι στην Ιταλία, η τιμή του κιλού εξαρτάται από το ποσοστό πρόσμιξής του με το Κρητικό παρθένο ελαιόλοδο και οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 4 και 8 ευρώ. Αν θελήσει κανείς να αγοράσει ένα κιλό γνήσιο Κρητικό λάδι μπορεί να πληρώσει μέχρι και 30 ευρώ! Αυτή είναι η δύναμη μας και αυτό το προϊόν πρέπει να προσέξουμε γιατί δεν πρόκειται ποτέ να χάσει την αξία του. Προ ημερών διάβασα ότι ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς κάνει κάποιες κινήσεις συνεργασίας. Αυτό είναι πολύ σωστό και όλοι ελπίζουμε ότι θα πετύχει… Αρνητικός παράγοντας στις όποιες εξελίξεις είναι οι Ισπανοί καθώς η τιμή του λαδιού κινείται με βάση τις τιμές της Ισπανίας, η οποία αυτή την περίοδο μπορεί και προσφέρει λάδι κάτω από τα δύο ευρώ. Κατά συνέπεια, η μείωση των τιμών «μετακυλείται» σε όλα τα ελαιόλαδα σε μια προσπάθεια των εταιριών εμπορίας λαδιού να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό.

Ποιος παίρνει επιδότηση;
Διαβάστε τα παρακάτω σχόλια, δεν είναι δικά μου, μου τα έστειλαν με ηλεκτρονικό μήνυμα και απλά τα αφήνω στην κρίση σας:
«Ψαράς ψαρεύει και πολλά ψάρια του μένουν απούλητα, χαλάνε και τα πετάει. Του δίνει το κράτος λεφτά; ΟΧΙ!
- Ξενοδόχος επεκτείνει και ανακαινίζει το ξενοδοχείο του και την τουριστική περίοδο πετυχαίνει πληρότητα 20-30%. Του δίνει το κράτος επιδότηση; ΟΧΙ!
- Κλωστοϋφαντουργός φτιάχνει υφάσματα με τριπλάσιο κόστος από τα κινέζικα και του μένουν απούλητα. Παίρνει επιδότηση από το κράτος; ΟΧΙ!
- Κατασκευαστής φτιάχνει πολυκατοικία με ακριβό κόστος υλικών και μετά η κρίση ρίχνει τις τιμές κάτω του κόστους. Τον επιδοτεί το κράτος; OXI! Αυτό το παραμύθι με τις επιδοτήσεις να τελειώσει…»

Μια σωστή ιδέα…
Πολύ μου άρεσε η ιδέα του Γιώργου Καρατζαφέρη στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Πρότεινε τον συνδυασμό της στρατιωτικής θητείας με τα φοιτητικά χρόνια. Δηλαδή αν κάποιος είναι φοιτητής σε Πανεπιστήμιο της Πάτρας, να κάνει συγχρόνως και την στρατιωτική θητεία του σε κοντινό στρατόπεδο. Έτσι δεν θα πηγαίνουν χαμένοι οι 12 ή 15 μήνες θητείας. Μπορεί σε πολλά να διαφωνώ με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ, αλλά την συγκεκριμένη πρόταση… την υπογράφω!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2009

Χρησιμοποιείστε την «ΣΥΝ-συγκοινωνία»!

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αξιοποιώντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Συν- Κοινωνία» και τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε, θα επιδιώξει σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες συγκοινωνιακές υπηρεσίες προς τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου. Ο Δήμος θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 279.000 ευρώ, για το 14μηνο, Ιανουάριος 2009 έως Φεβρουάριο του 2010. Βασικός στόχος της συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι η άρση της κοινωνικής, γεωγραφικής και οικονομικής απομόνωσης. Περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό, μας εξηγεί εκ μέρους του Δήμου, η κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη.

«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-Κοινωνία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, αφορά μια συγκεκριμένη περίοδο και μετά τη λήξη του, θα σταματήσει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου εκτός από τις 4, 5 μεγάλες πόλεις, οι υπόλοιποι Δήμοι δεν έχουν μεγάλα αστικά κέντρα και δεν έχουν επενδύσει σε αστική συγκοινωνία. Το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία» είναι ένας τρόπος να ενισχύσει το Υπουργείο τα μέσα Μαζικής μεταφοράς και να συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να πάει το λεωφορείο εκεί που πήγαινε παλιά και που τώρα τα δρομολόγια έχουν καταργηθεί. Στον Άγιο Νικόλαο, που δεν έχουμε αστική συγκοινωνία, ο Δήμος, μέσω του προγράμματος αυτού, θα επιδοτήσει το ΚΤΕΛ ώστε λεωφορεία να πηγαίνουν σε κάποια χωριά του Δήμου μας. Το ΚΤΕΛ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και αν δεν έχει κέρδη από κάποια δρομολόγια, δεν τα κάνει ή καταργεί αυτά που υπάρχουν. Ήδη έχει καταργήσει όλες τις γραμμές που δεν ήταν συμφέρουσες. Εκεί έρχεται τώρα ο δικός μας ο Δήμος και λέγει ότι μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-Κοινωνία» “θα επιδοτήσω με 279.000 ευρώ κάποιες λεωφορειακές γραμμές και τα μισά χρήματα περίπου θα διατεθούν για την αστική συγκοινωνία της πόλης του Αγίου Νικολάου και τα υπόλοιπα για τα δημοτικά διαμερίσματα”. Στα δημοτικά διαμερίσματα μένουν κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοκίνητα και θα πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε. Κάποιοι λένε “για ένα άτομο στους Ποτάμους θα στέλνουμε λεωφορείο;” Εδώ έχουμε ένα θέμα πολιτικής και κοινωνικής επιλογής…»

Οι γραμμές που θα επιδοτηθούν είναι:
α) Το Σχολικό Λεωφορείο που εξυπηρετεί τους μαθητές
β) Η Γραμμή ΤΕΙ που ο Δήμος επιδοτεί ένα μέρος του εισιτηρίου ( οι φοιτητές πληρώνουν 1 ευρώ)
γ) Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την Αστική Συγκοινωνία του Αγίου Νικολάου. Ήδη έχει ξεκινήσει πειραματικά μια γραμμή και σταδιακά θα επιδοτηθεί το ΚΤΕΛ να κάνει δρομολόγια σε πολυσύχναστες γραμμές όπως είναι προς Αλμυρό, Χαβάνια κλπ.

Στα Δημοτικά διαμερίσματα
Ποτάμοι
Στους Έξω Ποτάμους το ΚΤΕΛ εκτελεί δρομολόγιο κάθε Πέμπτη. Οι κάτοικοι δεν είναι ικανοποιημένοι και ο Δήμος θα επιδοτήσει ένα ακόμα δρομολόγιο που θα γίνεται κάθε Δευτέρα. Το καλοκαίρι, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο που υπάρχει τουρισμός, θα υπάρχει ένα ακόμα δρομολόγιο κάθε Κυριακή και το λεωφορείο θα πηγαίνει μέχρι το οροπέδιο Λασιθίου (ο Δήμος επιδοτεί το ΚΤΕΛ και όχι το εισιτήριο και γι’ αυτό οι επιβάτες θα πληρώνουν κανονικά. Ο Δήμος επιδοτεί μόνο τα σχολικά δρομολόγια)
Πρίνα
Στην Πρίνα υπάρχει κάθε μέρα σχολικό λεωφορείο, που πληρώνει η Νομαρχία. Ο Δήμος, την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και τους μήνες του καλοκαιριού, θα επιδοτήσει δρομολόγια για την Πρίνα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.
Τάπες
Ο Δήμος επιδοτεί ένα δρομολόγιο κάθε Τετάρτη (το ζήτησαν οι κάτοικοι λόγω της λαϊκής αγοράς)
Σκινιά
Το ΚΤΕΛ έχει δρομολόγιο για το Σκινιά (Βρουχά, Λούμα) κάθε Τετάρτη. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ο Δήμος θα επιδοτεί καθημερινό δρομολόγιο (και το Σαββατοκύριακο). Τους υπόλοιπους 12 μήνες ο Δήμος να επιδοτήσει δυο δρομολόγια, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.
Λακώνια
Ο Δήμος επιδοτεί ένα δρομολόγιο κάθε μέρα (και το Σαββατοκύριακο) την περίοδο που το ΤΕΙ θα είναι κλειστό.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις ώρες των δρομολογίων θα ανακοινωθούν στην ΑΝΑΤΟΛΗ τις επόμενες ημέρες.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2009

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Νέος πρόεδρος!... νέες ελπίδες;
Δεν το κρύβω ότι ανατρίχιασα παρακολουθώντας την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα. Δεν το πίστευα, και νομίζω ότι δεν το πίστευε κανείς γνώστης της Αμερικάνικης ιστορίας, ότι το 2009, πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο θα ορκιζόταν ένας Αφροαμερικανός, απόγονος μιας κενυάτικης φυλής. Δεν έχουν άλλωστε περάσει πολλά χρόνια από τις εποχές που οι μαύροι στην Αμερική δεν είχαν καν πολιτικά δικαιώματα για να ψηφίσουν. «Οι Αμερικανοί επέλεξαν την ελπίδα αντί για τον φόβο», επεσήμανε ο νέος Πρόεδρος και φρόντιζε να λέει και να ξαναλέει στις ομιλίες του ότι «δεν υπάρχει λευκή Αμερική και μαύρη Αμερική, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Θα ήταν άραγε περήφανη η Ρόζα Παρκς βλέποντας σήμερα τον Μπαράκ Ομπάμα; Η γυναίκα από την Αλαμπάμα έγινε θρύλος, επειδή το Δεκέμβρη του 1955 αρνήθηκε να υποκύψει στον κανόνα που έλεγε ότι οι μαύροι έπρεπε να παραχωρούν τη θέση τους ακόμα κι αν υπήρχε ένας λευκός όρθιος στο λεωφορείο. Οι μαύροι της Αμερικής είναι απόγονοι των μαύρων σκλάβων που έφεραν στις φυτείες (ζάχαρης, βαμβακιού, ρυζιού) οι Ευρωπαίοι κατακτητές. Τώρα πια, οι μαύροι αυτοί είναι διαφορετικοί από τους Αφρικανούς μαύρους, γιατί ουσιαστικά είναι μιγάδες και προέρχονται από επιμειξίες με λευκούς. Οι επιμειξίες αυτές ήταν εντονότερες στην βόρειο Αμερική στην οποία οι μαύροι είναι διαφορετικοί από τη νότια και αποκαλούνται Αφροαμερικανοί.

Λένε ότι η Αμερική είναι μια χώρα όπου ο κάθε πολίτης της, θα μπορούσε να γίνει πρόεδρός της. Θα νόμιζε κανείς, λοιπόν, ότι η Αμερική είναι η χώρα της καλύτερης Δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν είναι έτσι καθώς «άλλες δυνάμεις» φαίνεται να κυβερνούν τη χώρα αυτή και ο κάθε πρόεδρος φαντάζει αδύναμος στο να ελέγξει κάποιες καταστάσεις. Όπως και να είναι, ο νέος πρόεδρος αποκλείεται να είναι χειρότερος από τον πρόεδρο που διαδέχθηκε. Για να καταλάβουμε την σημασία της σημαντικής αλλαγής που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραθέσω κάποια στοιχεία από τη ζωή των μαύρων στην Αμερική, στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, μόλις 40 χρόνια πριν. Μας τα διηγείται η Μπέθ Κλώντζα, που πέρασε ένα σημαντικό μέρος της ζωής της στην πολιτεία αυτή.

«Πριν μεταφερθούμε στη Βόρεια Καρολίνα μέναμε στην Πολιτείας της Νέας Υόρκης σε περιοχή όπου δεν υπήρχαν μαύροι. Στη Βόρεια Καρολίνα μετακομίσαμε, όταν εγώ ήμουν 10 χρόνων. Στην Πολιτεία αυτή ζούσαν αρκετοί μαύροι επειδή ήταν μια περιοχή που υπήρχαν μεγάλες καλλιέργειες από καπνό και καλαμπόκι. Μέχρι πρόσφατα αυτή ήταν η βάση της οικονομίας τους. Για να δουλέψουν οι φυτείες αυτές χρειάζονταν πολλοί εργάτες και αυτοί ήταν μαύροι που μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου παρέμειναν στο Νότο, γιατί δεν είχαν που αλλού να πάνε. Το τέλος του εμφυλίου πολέμου τους βρήκε μεν ελεύθερους αλλά δεν είχαν τίποτα για να ζήσουν. Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν αποτέλεσμα κυρίως των πολύ σοβαρών οικονομικών διαφορών μεταξύ των πολιτειών. Στη διάρκεια του πολέμου ο Αβραάμ Λίνκολ πίεσε τις νότιες Πολιτείες με το νόμο για κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Οι Πολιτείες αυτές δεν μπορούσαν να επιζήσουν οικονομικά χωρίς την εκμετάλλευση των μαύρων και γι’ αυτό αποφάσισαν να φύγουν από την Ένωση των Ηνωμένων Πολιτειών και να κάνουν το δικό τους κράτος. Ο Αβραάμ Λίνκολ δεν το δέχτηκε αυτό, γιατί δεν ήταν σωστό να διασπαστεί το Αμερικάνικο κράτος. Και από εκεί ξεκινά ο εμφύλιος πόλεμος. Την Αμερικάνικη σημαία που κατέβασαν οι επαναστάτες από το φρούριο στη Νότια Καρολίνα, για να βάλουν αυτήν του καινούριου υποτίθεται κράτους, την είχε ο παππούς μου.

Βρέθηκα λοιπόν στη πολιτεία της Νότιας Καρολίνας σε ηλικία δέκα ετών. Στο Δημοτικό που πήγα δεν υπήρχε μαύρο παιδί. Οι μαύροι είχαν ένα ξεχωριστό σχολείο. Στο σχολείο μου όλοι ήταν λευκοί, ακόμα και οι καθαρίστριες. Το σχολείο των μαύρων ήταν χωριστά και μάλιστα βρισκόταν έξω από την πόλη. Θυμάμαι μια μέρα που χάλασε το σχολικό λεωφορείο μας. Τότε μας έφεραν το λεωφορείο των μαύρων και δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι πολλά παιδιά αρνήθηκαν να ανέβουν στο λεωφορείο αυτό γιατί με αυτό είχαν ταξιδέψει μαύρα παιδιά. Τότε ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα τον παραλογισμό της κατάστασης. Όταν ήμασταν παιδιά πηγαίναμε στον κινηματογράφο. Υπήρχαν δύο διαφορετικές οι είσοδοι, μια για τους λευκούς και μια για τους μαύρους. Η πόρτα των μαύρων οδηγούσε στον εξώστη δηλαδή δεν επιτρέπονταν στους μαύρους να καθίσουν στη κεντρική αίθουσα. Αυτό πολλές φορές ήταν πρόβλημα για μας, γιατί συχνό ήταν το φαινόμενο να μας πετούνε από τον εξώστη διάφορα αντικείμενα! Επίσης σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως τα πρατήρια βενζίνης, συχνά υπήρχαν δύο τουαλέτες, η μια έγραφε απ’ έξω «Λευκοί» και η άλλη έγραφε «Έγχρωμοι».

Αργότερα, με υποτροφία πήγα σε ιδιωτικό λύκειο για να έχω καλύτερες προοπτικές στην εισαγωγή μου σε Πανεπιστήμιο. Τότε δημιουργήθηκαν πολλά ιδιωτικά λύκεια για να φοιτούν μόνο οι λευκοί, γιατί τα δημόσια έπρεπε να δέχονται και λευκούς και μαύρους, αφού όλοι είχαν ίσα δικαιώματα Στο μεταξύ, το κίνημα που δημιούργησε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ είχε όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη. Θυμάμαι τι ντόρος είχε γίνει, όταν πήγε το πρώτο μαύρο κοριτσάκι σε σχολείο μαζί με λευκά παιδιά! Επίσης, τις διαμαρτυρίες που είχαν γίνει όταν ο πρώτος μαύρος πήγε σε Πανεπιστήμιο του Μισισίπι. Ο κυβερνήτης της πολιτείας στεκόταν εμπόδιο για να μην εισέλθει στο Πανεπιστήμιο. Και φθάνουμε στην εποχή που δολοφονείται και ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Ήμουν στην πενταμελή Επιτροπή του σχολείου και αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τον διευθυντή του σχολείου μας, να κυματίσει μεσίστια η σημαία μας. Με έκπληξη ακούσαμε τον διευθυντή μας να συμφωνεί με την πρότασή μας αυτή… δεν το περιμέναμε. Το κάναμε και τελικά δεν υπήρχαν αντιδράσεις

Πήγα στο Πανεπιστήμιο το 1973 και ήμουν ευχαριστημένη και αισιόδοξη γιατί για πρώτη φορά στη ζωή μου θα έκανα παρέα και με μαύρους. Ζώντας στη Βόρεια Καρολίνα δεν είχα καμία σχέση με αυτούς. Όμως τότε ήταν σε έξαρση ένα άλλο κίνημα. Οι μαύροι θέλανε να είναι ζουν χωριστά από τους λευκούς. Δηλαδή έλεγαν ότι δεν πρέπει να έχουμε καμιά σχέση με τους λευκούς μετά από όλα όσα μας είχαν κάνει. Θυμάμαι μια πολύ όμορφη μαύρη που είχε δεσμό με λευκό. Μετά από έντονες πιέσεις των μαύρων αναγκάστηκε να διακόψει τον δεσμό της. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια κάποιου συμφοιτητή μου μαύρου ότι “…μπορεί να έχουμε μια φιλία, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι σαν την φιλία των μαύρων γιατί μας χωρίζει ολόκληρη η ιστορία της Αμερικής”. Ακόμα και η Εκκλησία μου, η Αγγλικανική, είχε άλλη Εκκλησία για λευκούς και άλλη για μαύρους. Την αλλαγή με τον Ομπάμα δεν την περίμενα και ούτε πίστευα ότι θα γίνει τόσο σύντομα. Αυτό που εγώ θεωρούσα πιο σίγουρο, ήταν να δω μια γυναίκα για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών…»

Θα κλείσω με μια προσωπική μαρτυρία. Την Βόρεια Καρολίνα επισκέφθηκα για πρώτη φορά το 1979. Ήταν μέρες Χριστουγέννων και αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι το υπηρετικό προσωπικό σε όλα τα σπίτια που επισκέφθηκα ήταν μαύροι. Εύκολα μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι η θέση των μαύρων στη κοινωνία ήταν πολύ διαφορετική -πολύ κατώτερη- από αυτήν των λευκών. Θυμάμαι καλά την ερώτησή μου «μα είναι ακόμα δούλοι;»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2009

Για ψύλλου πήδημα…

Συζητώντας για θέματα δικαστικά, αναφέρθηκε η έκφραση "πολλές φορές πάμε στα δικαστήρια για… ψύλλου πήδημα"! Κάποιος από την παρέα έκανε την ερώτηση, "από που άραγε να προέρχεται αυτή η έκφραση!" Κανείς δεν ήξερε την απάντηση και γι' αυτό το έψαξα και διαβάστε τι βρήκα. Η έκφραση αυτή φαίνεται να έχει σχέση με το μάτιασμα! Το μάτιασμα είναι ένα «είδος πίστης» των ανθρώπων και είναι κάτι πολύ παλιό και πολύ διαδεδομένο στους αρχαίους χρόνους, με ιδιαίτερη έξαρση κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ακόμα και σήμερα, πιστεύουν στο μάτιασμα και πολύ συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση «Φτου, να μη σε ματιάσω». Από ότι φαίνεται η έκφραση αυτή ξεκίνησε από την αρχαία Ρώμη. Όταν, στην αρχαία Ρώμη, ματιαζόταν κάποιος, κατέφευγε σε ειδικές «ξεματιάστρες» ή «μάγισσες» για να τον ξεματιάσουν. Η μέθοδος «ξεματιάσματος» πού ακολουθούσαν οι «ξεματιάστρες» ήταν η έξης: χρησιμοποιούσαν… γυμνασμένους ψύλλους οι οποίοι πηδούσαν γύρω από ένα δοχείο με νερό.
- Αν ό ψύλλος έπεφτε μέσα στο δοχείο και πνιγόταν, τότε αυτός πού τον μάτιασε ήταν εχθρός.!
- Αν δεν πνιγόταν τότε, το μάτιασμα ήταν από φιλικό πρόσωπο και θα περνούσε γρήγορα!
Κάποτε μια «ξεματιάστρα» υπέδειξε σ' έναν πελάτη της ένα τέτοιο εχθρό με το όνομά του. Εκείνος πήγε, τον βρήκε και τον σκότωσε. Έτσι άρχισε μια φοβερή βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες, που κράτησε πολλά χρόνια. Ωστόσο, από το δραματικό αυτό επεισόδιο, που το προξένησε μια ανόητη πρόληψη, βγήκε και έμεινε η φράση, «για ψύλλου πήδημα» δηλαδή για μια πολύ ασήμαντη αφορμή.

Πολύ συνηθισμένες είναι και οι παρακάτω εκφράσεις:
- ψάχνω ψύλλους στα άχυρα: αναζητώ μάταια πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν…
- μου μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά: αρχίζω να έχω υποψίες…
- ούτε ψύλλος στον κόρφο μου: δεν θα ήθελα να μου συμβεί αυτό που έπαθε κάποιος άλλος…

Κάθε μέρα χρησιμοποιούμε πολλές συμβολικές εκφράσεις, οι οποίες όμως αποδίδουν επακριβώς αυτό το οποίο θέλουμε να πούμε. Γεγονός είναι ότι τον τελευταίο καιρό «έχουμε χάσει τα πασχάλια μας» γιατί «χρωστάμε και της Μιχαλούς». Όμως «δεν ιδρώνει το αυτί μας» γιατί στο τέλος «άλλος να πληρώσει τη νύφη»! Συμβουλή μου είναι «μάζευε κι ας είναι και ρώγες» αλλά ποτέ να μην ξεχνάτε ότι «αν δεν λαδώσεις δεν κάνεις δουλειά…» Όλοι ελπίζουμε να μην μας «κοστίσει ο κούκος αηδόνι» και να μην αποδειχθεί «άνθρακας ο θησαυρός»…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Συγκέντρωση χρημάτων για τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό Λαό

Στην πλατεία της πόλης του Αγίου Νικολάου έχει στηθεί περίπτερο με σκοπό «την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά νοσοκομειακού και φαρμακευτικού υλικού προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό Λαό της Λωρίδας της Γάζας

Στο σχετικό έντυπο διαβάζουμε:
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Λασιθίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία έμπρακτης βοήθειας και αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό Λαό της Λωρίδας της Γάζας. Χιλιάδες άνθρωποι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά ζουν τραγικές στιγμές φόβου και απόγνωσης. Ανάμεσα στους νεκρούς και τραυματίες συμπεριλαμβάνονται γυναίκες και μικρά παιδιά. Η στόχευση και το κτύπημα σχολείων αποκαλύπτει σε όλο του το μέγεθος το αδίστακτο, των εγκληματικών αυτών επιχειρήσεων, αλλά και τις τεράστιες ανάγκες σε νοσοκομειακό και φαρμακευτικό υλικό που απαιτείται για την περίθαλψη παιδών κ.λπ. Για το σκοπό αυτό οι παραπάνω φορείς αποφάσισαν την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά νοσοκομειακού και φαρμακευτικού υλικού (σύμφωνα με τις ανάγκες που προσδιόρισαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις). Για τη συγκέντρωση των χρημάτων, πέρα από άλλους τρόπους που εξετάζονται (τοποθέτηση περιπτέρων σε κεντρικά σημεία, εράνους κλπ),αποφασίστηκε να ανοιχτεί λογαριασμός στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα όπου και ατομικά ή σαν φορέας όποιος θέλει μπορεί να τα καταθέτει στον παρακάτω λογαριασμό: DE 117672. Ας ενώσομε τη φωνή και την απαίτηση μας για την άμεση κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων, για την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ, για την ΕΙΡΗΝΗ και την Αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων. Ας δείξουμε την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό Λαό.

Για την προσπάθεια αυτή, μας μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανώλης Πεπόνης: «Ο κόσμος ρωτάει, και έχει δίκιο, αν τα χρήματα που θα μαζέψουμε, θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Τα χρήματα να κατατεθούν σε λογαριασμό της ΓΣΕΕ, η οποία έχει ήδη έρθει σε επαφή με παλαιστινιακές οργανώσεις και ρώτησε ποιες είναι οι βασικές τους ανάγκες. Μας είπαν ότι έχουν ανάγκη από νοσοκομειακό και φαρμακευτικό υλικό. Αυτό λοιπόν θα αγοραστεί και θα παραδοθεί στους Παλαιστίνιους. Άρα τα λεφτά δεν χάνονται. Καλούμε τους συμπολίτες μας να βοηθήσουν, έστω και με ένα ευρώ…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2009

Προσεγγίζοντας την Δημοκρατία …

* Η διαρκής διεκδίκηση της δημοκρατίας σημαίνει μια αέναη πρόοδο προς τα εμπρός...
Την Κυριακή έγινε στο Επιμελητήριο, το πρώτο φετινό «μάθημα» του «Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΟΔΑΝ). Ομιλητής («δάσκαλος») ήταν ο κ. Κώστας Θεολόγου, πολιτειολόγος. διδάσκων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου είχαμε διαβάσει ότι «…στο πρώτο μάθημα του νέου έτους, ο κ. Θεολόγου θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την δημοκρατία, σφαιρικά και φιλοσοφικά. Οι πολιτικές διαστάσεις του θέματος αναδύονται αβίαστα, μόλις διατυπώνονται οι έννοιες ισότητα, συμμετοχή, πολίτης, δικαιώματα, ελευθερίες, απόφαση, εκλογές… Μάλιστα η επικαιρότητά τους είναι αναμφισβήτητη. Θεωρείται, ίσως, ότι η δημοκρατία είναι ένα εύκολο θέμα ανάλυσης και συζήτησης, επειδή όλοι έχουν κάτι να πουν γι’ αυτήν. Μια σφαιρική προσέγγιση απαιτεί ευρεία γνώση των παραμέτρων του θεσμού, δηλαδή του πολιτεύματος...»

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μανώλης Θραψανιώτης λέγοντας ότι «…η Δημοκρατία, είναι έννοια ταυτόσημη με την Ελλάδα, γιατί στη χώρα μας γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και θεμελιώθηκε η έννοια τής ισότητας των πολιτών. Έννοια που επικαλούμαστε καθημερινά, όταν αναφερόμαστε για ισότητα ή ίσα δικαιώματα, στην μόρφωση, την δουλειά, την υγεία, για ισότητα των φύλων, στα δικαιώματα των μειονοτήτων, στο δικαίωμα να έχουν στέγη και πατρίδα αυτοί που τα στερούνται, το δικαίωμα τέλος στην ουτοπική αναζήτηση μιας κοινωνίας της ισότητας, δηλαδή μια αληθινής Δημοκρατικής κοινωνίας..»

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Μαμάκης, υπεύθυνος της περιβαντολλογικής εκπαίδευσης στη Νεάπολη, έκανε μια εισαγωγή στο θέμα:
- Στο χέρι μας είναι, η Δημοκρατία να μην είναι κουτσουρεμένη και υποκριτική. Στο χέρι μας είναι, η Δημοκρατία είναι να μην είναι δειμοκρατία. Στο χέρι μας είναι και στον βαθμό που στον καθένα μας αναλογεί να έχουμε μία καλύτερη δημοκρατία όπου η ευτυχία των πολλών θα είναι αυτονόητη…
- Στην Ελλάδα κινούμαστε, δυστυχώς σε κάθε θέμα με τις μπάντες. Λείπει ίσως η κουλτούρα της εξειδίκευσης στη προσέγγιση των γεγονότων και των εννοιών, με αποτέλεσμα την απαξίωση των διαδικασιών, ακόμη και αν αυτές είναι θεσμικές. Κυριαρχεί το «έλα μωρέ τώρα, στις λεπτομέρειες κολλάς; Δεν βλέπεις τι γίνεται...». Το αποτέλεσμα είναι να γενικεύουμε ανεπίτρεπτα και αυτό δεν λειτουργεί απλώς σε βάρος της δημοκρατίας. Διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν έχουμε λύσει κανένα πρόβλημα…
- Είναι ανάγκη η συζήτηση περί δημοκρατίας να μη μείνει μακριά από την ουσία… Ποιος είναι με ποιον και ποιος δεν συμφωνεί με τον άλλον. Άλλοι μιλούν για «διαδηλωτές», άλλοι για «κουκουλοφόρους», για «ταραξίες», για «νεαρούς», για «αναρχικούς», για «αντιεξουσιαστές», για «αλήτες». Και άλλοι μιλούν απλώς για «παλιόπαιδα». Άλλοι προσπαθούν με βάση όλα αυτά να ανακαλύψουν τη σχέση της Δημοκρατίας με την ασκούμενη πολιτική…

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Θεολόγου, ο οποίος έκανε μια αναλυτική «προσέγγιση στη Δημοκρατία»:
- Όταν αναφερόμαστε στην Δημοκρατία μιλάμε, γενικά, «για μια μέθοδο συλλογικής λήψης απόφασης που χαρακτηρίζεται από ένα είδος ισότητας μεταξύ των συμμετεχόντων σε ένα ουσιαστικό στάδιο της συλλογικής λήψης απόφασης»
- Για την επίτευξη μιας σωστά, δηλαδή δημοκρατικά, οργανωμένης κοινωνίας οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας α) στις διαδικασίες λήψης απόφασης και β) στην ευθύνη που προκύπτει από την συμμετοχή των πολιτών. Εδώ αναδύεται ο ζωτικός ρόλος της τεχνολογίας...
- Το ζητούμενό μας είναι η ενίσχυση της ευθύνης των πολιτών και η ενδυνάμωση του αισθήματος δέσμευσής τους στην λήψη αποφάσεων, ακόμη κι όταν δεν συναινούν με το αποτέλεσμά της. Αυτό θα προκύψει με την ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής τους στις δημοκρατικές λειτουργίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις. Την δυνατότητα αυτή μας την προσφέρει η τεχνολογία...
- Άρα, τι χρειάζεται η δημοκρατία ή ο εκδημοκρατισμός ως ζητούμενο και ως στόχος; Χρειάζεται να βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση μεταρρύθμισης, διεκδικώντας… Αλλιώς θα σταθούμε ακίνητοι, άβουλοι, απονευρωμένοι και απαθείς. Ίσως δηλαδή η διαρκής διεκδίκηση της δημοκρατίας να σημαίνει μια αέναη πρόοδο προς τα εμπρός...

Το μάθημα «έκλεισε» με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που έγιναν στον ομιλητή, αλλά και κάποιες τοποθετήσεις από τους παριστάμενους. Θα τελειώσω με την παρατήρηση του κ. Θραψανιώτη «…φαίνεται ότι το λάδι είναι πιο πολύτιμο από τη Δημοκρατία» Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με τον σχετικά μικρό αριθμό συμπολιτών μας που παρακολουθούσαν την ομιλία… Έτσι είναι αγαπητέ Μανώλη, «αν δεν μαζέψουμε το λάδι και δεν ανέβει η τιμή του, τότε «για… ποια Δημοκρατία μιλάμε;»! Είναι γεγονός ότι η έννοια Δημοκρατία είναι πολύ παρεξηγημένη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι «Δημοκρατία είναι να έχω εγώ την ελευθερία να κάνω ότι θέλω και την ίδια ελευθερία αποδέχομαι και για τους άλλους, αρκεί να μην ενεργούν ενάντια στα… δικά μου συμφέροντα!»

Κλείνοντας, θα σας μεταφέρω μια δήλωση που μας έκανε ο κ. Θεολόγου και έχει σχέση με τη Δημοκρατία, αλλά και την πόλη του Αγίου Νικολάου: «Το παιχνίδι της Δημοκρατίας παίζεται, κατά κύριο λόγο, στην συμμετοχή και στην ισότητα των πολιτών. Στην τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στις μικρές κοινωνίες αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί πιο πετυχημένα και να κερδηθεί το παιχνίδι της συμμετοχής. Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια πόλη που προσφέρεται με το μέγεθος του και θα πρέπει να καλλιεργηθεί και ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπολίτες μας και να τονίσω να μην υποτιμούν την πόλη που ζουν. Ο Άγιος Νικόλαος έχει αρκετά Ευρωπαϊκά στοιχεία. Είναι μια πόλη την οποία πρέπει να εκτιμήσουν και να την προσέξουν, συμμετέχοντας. Να δείξουν έμπρακτα την μέριμνά τους για την πόλη, συμμετέχοντας στα κοινά…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

* Άλλη μια εβδομάδα χωρίς βροχές, με νοτιάδες. Οι θερμοκρασίες διατηρούνται σχετικά υψηλές για την εποχή, τίποτε δεν θυμίζει Γενάρη. Ας ελπίσουμε ότι μόλις τελειώσει το μάζεμα της ελιάς, θα μας έλθουν 1-2 χιονιάδες, να γεμίσουν οι πηγές και να έχουμε νερό το καλοκαίρι...
* Σταμάτησαν -τρόπος του λέγειν- και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα! Νομίζω ότι αυτό είναι ένα «δώρο» των Ισραηλινών, όχι στους Παλαιστίνιους, αλλά στον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για να μην αμαυρώσουν την αυριανή τελετή της ορκωμοσίας του…

Τα 44 καλυτέρα σημεία στον πλανήτη…
Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς (New York Times) δημοσίευσε άρθρο με τα σαράντα τέσσερα (44) καλύτερα μέρη στον κόσμο που συμφέρει να επισκεφθεί κανείς το 2009. Μεταξύ αυτών, στη 15η θέση, συμπεριλαμβάνει μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάνει αναφορά στην νέα εταιρεία Easy Cruise (αντίστοιχη της αεροπορικής Easy Jet) που θα οργανώνει κρουαζιέρες στο Αιγαίο σε αρκετά συμφέρουσες τιμές. Μια εφταήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά κοστίζει περίπου 385 ευρώ το άτομο. Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που τα πλοία της Easy Cruise επισκέπτονται. Ίσως θα πρέπει βρούμε του υπεύθυνους της νέας ναυτιλιακής εταιρείας και να τους μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα του δικού μας λιμανιού.

Χαμομήλι από την Αλβανία!
Αγόρασα χαμομήλι και το κουτάκι έγραφε «φτιαγμένο στην Αλβανία» Δεν έχω τίποτα με την Αλβανία και το χαμομήλι της ήταν πολύ ωραίο. Όμως νιώθω παράξενα, ζώντας στην Κρήτη, να αγοράσω χαμομήλι που δεν βγαίνει από την Κρητική γη. Παγκοσμιοποίηση και στο χαμομήλι. Δεν είμαστε αγροτική χώρα… δεν είμαστε βιομηχανική χώρα… τι είμαστε τέλος πάντων; Μάλλον χώρα υπαλλήλων για ένα σίγουρο μισθό. Οι Εγγλέζοι έφεραν από τις αποικίες τους το τσάι και έμαθαν όλο τον κόσμο να το πίνει και οι Σκωτσέζοι έφτιαξαν το ουίσκι και έμαθαν τους Κρητικούς να πίνουν ουίσκι αντί για ρακί ή κρασί. Ο Θεός μας έδωσε τόσα και τόσα αρωματικά φυτά και εμείς, μάλλον δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε! Δεν επιτρέπεται να φεύγει τουρίστας από την Κρήτη χωρίς να έχει στις αποσκευές του λίγο δίκταμο ή φασκόμηλο (και οπωσδήποτε ένα μπουκαλάκι λάδι). Όλα είναι θέμα σωστής οργάνωσης. Αν κάποια από τα προϊόντα της Κρητικής γης, τα είχε ένας άλλος λαός, η τύχη τους μάλλον θα ήταν πολύ καλύτερη…

Παρατημένα υλικά…
Προ καιρού ότι είχα γράψει για τις ανακαινίσεις που γίνονται σε πολλά εξωκκλήσια της περιοχής μας. Ενώ -τις περισσότερες φορές- γίνεται σωστές προσπάθειες για να βελτιωθεί ο εξωτερικός (ή ο εσωτερικός) χώρος τους, όταν τελειώσουν οι εργασίες, ότι έχει απομείνει, τσιμέντα, άμμος χαλίκια, παραμένουν για μήνες, ίσως χρόνια, παρατημένα έξω από τον ιερό χώρο. Προ ημερών είχα επισκεφθεί τρεις παλιές εκκλησίες στην περιοχή της Πρίνας. Σε όλες υπήρχαν παρατημένα υλικά απ’ έξω και ήταν τα ίδια υλικά που είχα συναντήσει και πέρυσι! Μια ζωή κάνουμε μισοτελειωμένες δουλειές (δεν είμαστε «μερακλήδες»…)

Αποκλεισμένα μονοπάτια…
Τα μονοπάτια είναι δημόσιοι χώροι και δεν ανήκουν σε κανένα. Φτιάχτηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια και αρκετά από αυτά, μέχρι και πριν από 50 χρόνια, χρησίμευαν για τις μετακινήσεις των ανθρώπων. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες, κάποια από αυτά είναι αδιάβατα, μετά από περιφράξεις κάποιων συμπολιτών μας. Τα μονοπάτια αυτά ποτέ δεν ήταν ιδιοκτησία κανενός. Είναι σαν έχει περιφράξει κάποιος ένα κομμάτι επαρχιακού δρόμου, ας πούμε στον κάμπο των Λακωνίων, και για να πάω στους Καρτέρηδες θα πρέπει να στρίψω από τις Κακοκάμωτες! Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος γιατί τα περισσότερα από τα μονοπάτια αυτά είναι σε περιοχές που δεν περπατάει ποτέ κανένας «αρμόδιος». Τουλάχιστον ας αφήνουν μια πόρτα για να μπορούν να τα διαβούν οι περιπατητές. Τα μονοπάτια είναι Εθνική κληρονομιά μας και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι τουρίστες τα περπατάνε για να γνωρίζουν την πανέμορφη ελληνική φύση (εναλλακτικός τουρισμός)

Αγώνες μπάσκετ και πιγκ-πογκ…
Από την περασμένη εβδομάδα είναι σε εξέλιξη το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ. Επίσης το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε το δεύτερο τουρνουά πιγκ-πογκ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έξω Λακωνίων. Στα Λακώνια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ατσαλάκης είχε οργανώσει, και πάλι, τα πάντα στην εντέλεια. Οι αγώνες ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Τέτοιες δραστηριότητες από τους πολιτιστικούς συλλόγους, έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Όσον αφορά το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ, κάθε εβδομάδα γίνονται συναρπαστικοί αγώνες και αξίζει τον κόπο να πάτε να παρακολουθήσετε. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικές, ιδίως τώρα την διάρκεια του χειμώνα. Όλοι θα πρέπει να αθλούμαστε γιατί αυτό είναι υγεία… ξεκινήστε από τον καθημερινό περπάτημα…

Στις Αλυκές της Ελούντας…
Προ ημερών επισκέφθηκα τις Αλυκές στην Ελούντα. Με ικανοποίηση διάβασα προ ημερών ότι υπάρχει σχέδιο ανάπλασης της περιοχής με την δημιουργία Μουσείου Αλατιού αλλά και ενός περιφερειακού μονοπατιού. Όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα της ΚΕΠΑΝΕΛ, οι αλυκές δημιουργήθηκαν από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και για 6 συνεχείς αιώνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διατροφή και επιβίωση του πληθυσμού. Το 1583 υπήρχαν στην Ελούντα 42 αλυκές από τις οποίες οι 13 βρισκόταν στη θέση της σημερινής πλατείας («Όξω Ελούντα»). Οι περισσότερες αλυκές ανήκαν σε ιδιώτες και το ένα τέταρτο περίπου στο δημόσιο. Το 1647 με την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους οι αλυκές πέφτουν σε τουρκική διαχείριση, αλλά καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου από τους Ενετούς το 1653 επειδή οι αλυκές αποτελούσαν σημαντικό κεφάλαιο για τους Τούρκους. Το 1670 όμως οι Τούρκοι τις έθεσαν ξανά σε λειτουργία, εκτός εκείνων της «Όξω Ελούντας» που μπαζώθηκαν οριστικά το 1972. Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής (1941-44) οι αλυκές της Ελούντας προμήθευαν αλάτι τα χωριά του Λασιθίου ή της Πεδιάδας ανταλλάσοντας το με άλλα είδη διατροφής. Ο χώρος των 60 στρεμμάτων ανήκει ιδιοκτησιακά στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Επειδή όμως ο χώρος είναι αρχαιολογικός λόγω της γειτονίας του με την αρχαία Ολούντα, υπάγεται στη διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ανέκδοτο...
Το είπε προ ημερών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, όταν τον ρώτησαν τι έγινε με τον ανασχηματισμό του Καραμανλή. Έδωσε μια σοφή απάντηση. "Πήγε η κόρη να ρωτήσει την μάνα της, τι βρακί να φορέσει την πρώτη νύχτα του γάμου, γαλάζιο ή κόκκινο; και απαντάει η μάνα: Ότι βρακί και να βάλεις παιδί μου, θα σε ......ο γαμπρός!"
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Ιανουαρίου 17, 2009

Στον εσπερινό, του Αγίου Αντωνίου, στο Αμμούδι…

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Αντωνίου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον εσπερινό, στον ομώνυμο ναό, που βρίσκεται στην περιοχή του Αμμουδίου. Πριν την ακολουθία, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος επιθεώρησε το τμήμα του κυρίως ναού, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του εντυπωσιακού τρούλου, έχει πάρει μια άλλη όψη και δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως λέγει ο κ. Νεκτάριος, ο τρούλος αυτός πιθανότατα να είναι ο μεγαλύτερος στην Κρήτη!

Μετά το τέλος του εσπερινού, στην καθιερωμένη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για ένα «…θαύμα που γίνεται στον Ναό αυτό! Με την αγάπη του κόσμου, η εκκλησία αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα και ευχαριστώ όλους σας. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που λένε ότι χτίζουμε πολλές εκκλησίες και μεγάλες. Όταν είχαμε μικρούς ναούς μας λέγανε, γιατί να έχουμε μικρούς ναούς, τώρα μας “κατηγορούν” γιατί έχουμε μεγάλους ναούς, Αυτές οι εκκλησίες κτίζονται με μια προοπτική, δεν είναι μόνο για μας, εμείς κάποτε θα φύγουμε… Ο ναός δεν είναι μόνο ένας εκκλησιαστικός χώρος, είναι η ζωή μας, γιατί εδώ θα περνάμε τις χαρές και τις λύπες μας. Έχουμε πια ένα κόσμημα για μια περιοχή η οποία έχει μέλλον και συνεχώς αναπτύσσεται και αναβαθμίζεται… Η εκκλησία αυτή είναι ο καλύτερος γείτονας για τους ανθρώπους που μένουν στη γειτονία αυτή και θα είναι και ο καλύτερός τους φύλακας!...» Στο τέλος έκανε μια ευχή «…του χρόνου να λειτουργήσουμε επάνω, στον κυρίως ναό». Στην έξοδο, εκτός του άρτου, προσφέρθηκαν στους πιστούς, μελομακάρονα και κουμπάνια.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας «Τύπου Α» για το Δήμο Αγίου Νικολάου

Η Περιφέρεια Κρήτης με σχετικό έγγραφό της (αριθ. 8631/13-1-2009) «επιβεβαίωσε» το Δήμο Αγίου Νικολάου ότι έχει την «Διαχειριστική Επάρκεια “Τύπου Α” των δικαιούχων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης» (ΕΣΠΑ). Η βεβαίωση επάρκειας «Τύπου Α» αφορά έργα με τεχνικό αντικείμενο και συγκεκριμένα:
α. τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών / Τμήμα Έργων και Μελετών και το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης
β. τη Διεύθυνση Διοικητικού / Τμήμα Διοικητικών Υπηρεσιών και Οικονομικών Υπηρεσιών και
γ. το γραφείο Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Σύμφωνα με την απόφαση «…η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και θα συνοδεύει κάθε μελλοντική πρόταση προς αυτά μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νέου Ελληνικού Προτύπου Διαχείρισης Έργων…»

Για την «Επιβεβαίωση» αυτή, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης μας λέγει ότι «…o Δήμος μας απέκτησε διαχειριστική επάρκεια “Τύπου Α”, από την περιφέρεια Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες μας υπέβαλαν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και πραγματοποίησαν όλες τις σχετικές εργασίες και τώρα ο Δήμος δικαιούται, και μπορεί να διαχειριστεί προγράμματα από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, ΕΣΠΑ). Μπορεί πλέον να υποβάλει Δελτία, να αναλαμβάνει την διαχείριση και πιστοποίηση έργων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ήδη στα πλαίσια αυτά, θα υποβάλουμε Δελτία για διάφορα έργα που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το πιστοποιητικό δεν το έχουν πάρει πολλοί Δήμοι…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Ο Δήμαρχος θα συναντηθεί με τον νέο Υπουργό Τουρισμού

Ο νέος Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, θα έχει συνάντηση (την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, στις 11.00) με την αντιπροσωπεία των Δήμων της Ελλάδας, η οποία θα αποτελείται, από τον Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τον Δήμαρχο Λαρισαίων και Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη και τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου και Πρόεδρο του Δικτύου Τουριστικών Δήμων κ. Δημήτρη Κουνενάκη. Στην συζήτηση θα τεθούν εκ μέρους των Δημάρχων, οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά την εξαγγελία για την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων (2%), για το οποίο υπάρχει κάθετη άρνηση των Δημάρχων της χώρας.

Πρόσφατα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα επικύρωσε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στη σύνοδο των δημάρχων και των προέδρων των Τοπικών Ενώσεων, σε ότι αφορά την μείωση του ποσοστού απόδοσης στους ΟΤΑ του τέλους παρεπιδημούντων, από 2% σε 0,5%. Σύμφωνα με τον κ. Νικήτα Κακαλμάνη «…αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη Τρίτη που γίνει η πρώτη συνάντηση με τον πρώτο από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς -και αναφέρομαι στον υπουργό Τουρισμού τον κ. Μαρκόπουλο, γιατί θα ακολουθήσει ο κ. Παυλόπουλος μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μετά ο κ. Παπαθανασίου- η θέση που θα διατυπώσουμε είναι ότι δεν ξεκινάμε καμία απολύτως κουβέντα και δεν κάνουμε κανέναν απολύτως διάλογο για το θέμα του 2%, εάν δεν παρθεί πίσω η εξαγγελία, γιατί περί εξαγγελίας πρόκειται και όχι περί διάταξης. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό από την Κυβέρνηση τότε είμαστε διατεθειμένοι να αναθέσουμε μία μελέτη στην ΕΕΤΑΑ και μέχρι 30 Ιουλίου του 2009 να ερευνήσει το πλαίσιο της αντικατάστασης και όχι της κατάργησης του συγκεκριμένου εσόδου των ΟΤΑ από κάτι άλλο…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Το κόψιμο της πίττας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Οι γιορτές και οι ευχές έχουν ιδιαίτερη σημασία, όταν γίνονται σε χώρους όπως το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Με την ευκαιρία του νέου έτους, σε μια σεμνή τελετή που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος «ευλόγησε την πίτα». Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Πανίκος Καρατζής, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κώστας Τσουκάκης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Διευθυντής του Θεραπευτηρίου κ. Γιώργος Γαλανάκης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Γιάννης Γάλλος, ο Διοικητής της Αγροφυλακής κ. Στέφανος Στειακάκης, εκπρόσωποι των κομμάτων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στο «…πόσο δύσκολο είναι το έργο σας και ξέρουμε ότι κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερο. Κάθε φορά που περνάω έξω από το νοσοκομείο, το κοιτάζω και σκέπτομαι “πότε θα τελειώσει” Ο κ. Τσουκάκης με ενημέρωσε ότι τα χρήματα υπάρχουν, αλλά έχουμε και τις εμπλοκές του Δημοσίου. Εύχομαι όλα να ξεπεραστούν σύντομα. Προσωπικά πιστεύω ότι το νοσοκομείο έπρεπε να είναι σε ένα διαφορετικό χώρο, μακριά από το κέντρο της πόλης. Ο νομός μας έχει ανάγκη από ένα μεγάλο νοσοκομείο. Γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες και τις δυσκολίες του έργου σας… έχουμε γίνει και εμείς δυσκολότεροι! Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος! Όλοι μας έχουμε μάθει να ζητούμε και να διεκδικούμε. Δεν είναι το τι κάνω εγώ αλλά τι μπορώ να πάρω και τι να διεκδικήσω! Δεν είναι τι να προσφέρω εγώ, αλλά τι να πάρω! Όλοι σας επικαλείται ένα λειτούργημα σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα όπως είναι η υγεία. Κάποτε θα αρρωστήσουμε όλοι μας, κάποτε να περάσουμε από εδώ! Στα χέρια σας κρέμεται την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων σας…»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο του ιδρύματος και είπε ότι «…το νοσοκομείο μας είναι πολύτιμο για την κοινωνία μας και θέλω να τονίσω τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει και στον τουρισμό μας. Οι καλές υπηρεσίες του νοσοκομείου μας είναι άμεσα συνδεδεμένες και με τον υψηλό τουρισμό που θέλουμε να προσφέρουμε. Πρόσφατα κάναμε μια σύσκεψη στο Δήμο για τα θέματα του νοσοκομείου. Εκεί θίχτηκαν διάφορα σημαντικά θέματα. Το Νοσοκομείο μας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και ιδιαίτερα περισσότερο προσωπικό και καλύτερες υποδομές. Αλλά και όπως λειτουργούμε τώρα, έχουμε ένα πολύτιμο χώρο υγείας και αυτό οφείλεται βασικά στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν όλοι όσοι εργάζονται εδώ, Διοίκηση και προσωπικό. Όλοι μας έχουμε την αγωνία να λυθούν όλα τα προβλήματα και να στελεχωθεί σωστά το Νοσοκομείο μας…»

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κώστας Τσουκάκης, στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο χρόνος που πέρασε ήταν μια δύσκολη χρονιά. Το προσωπικό μας, οι εργαζόμενοι στον τόσο ευαίσθητο αυτό χώρο, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό και προσφέροντας αρκετές φορές πάνω από τις δυνάμεις τους κατάφεραν και ανταπεξήλθαν στις υποχρεώσεις τους. Όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι, προσπαθήσαμε να κάνουμε την δουλειά μας καλά. Το Νοσοκομείο έχει αναπτύξει 144 κρεβάτια και εφημερεύει καθημερινά. Σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό υπάρχει σχετική έλλειψη προσωπικού. Με το νέο οργανισμό όμως, ο οποίος πιστεύω ότι θα εγκριθεί σύντομα από τον Υπουργό Οικονομικών, το Νοσοκομείο θα αποκτήσει άλλη δυναμική και τα κενά, στο προσωπικό που απαιτείται, για να λειτουργήσουμε καλύτερα, θα μπορέσουν να καλυφθούν. Έχουμε προχωρήσει στην προμήθεια νέων Ιατρικών μηχανημάτων -είμαστε στην τελική φάση για την προμήθεια καινούργιου ακτινολογικού μηχανήματος- περιμένουμε την έγκριση για την προμήθεια νέων πλυντηρίων και έχουμε προχωρήσει στην ανακαίνιση των περισσοτέρων ορόφων του παλαιού κτιρίου. Η ολοκλήρωση της Β' Φάσης, οι δύο όροφοι που κατασκευάζονται μετά από μια σχετική καθυστέρηση, αναμένονται να παραδοθούν μέχρι τα μέσα του 2009 και θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρου που υπάρχει σήμερα με την μεταφορά σε αυτούς των χειρουργείων, της ΜΕΘ και της Μαιευτικής -Γυναικολογικής κλινικής. Ή ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, μιας μονάδας που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κενό στην περιοχή μας στον τομέα της Ψυχιατρικής, έχει ολοκληρωθεί. Στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων εγκαταστάθηκε δίκτυο Αερίων - ξεκίνησε η δημιουργία Ιατρείου επειγόντων περιστατικών- και ενός πολυχώρου...»

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσουκάκης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκη για την συνεχή βοήθεια που προσφέρει, τον Βουλευτή κ. Καρχιμάκη, το Νομάρχη Λασιθίου κ. Αναστασάκη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκη, την Επίτροπο του Ελεγκτικού και όλους τους φορείς, οι οποίοι με κάθε τρόπο βοηθούν στη λύση των προβλημάτων. Επίσης ευχαρίστησε τον Διοικητή Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Κεφαλογιάννη και τους Υποδιοικητές κ. Μανώλη Πεπόνη και κ. Π. Τζανετάκη καθώς και το προσωπικό του ΓΝΑΝ γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «…χωρίς την βοήθεια τη δικιά σας δεν θα γινόταν τίποτα…» Ειδική αναφορά έκανε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργαζομένων λέγοντας «…συνεχίστε να απαιτείτε και εμείς σαν συνεργάτες, όλοι μαζί θα προσπαθούμε για το καλύτερο…»

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κύριος Τσουκάκης διάβασε χαιρετισμούς του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη (…στο Λασίθι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας και στα τέσσερα νοσοκομεία, στο θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, στην Παιδόπολη Νεάπολης και στην ίδρυση τομέων ΕΚΑΒ Σητείας και Ιεράπετρας, κυρίως σε θέματα υποδομής, επέκτασης των δυνατοτήτων τους, καθώς και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών…), του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, (…ο τόπος μας βιώνει μια διαρκή υποβάθμιση των παρεχόμενων από το Κράτος υπηρεσιών Υγείας και το γεγονός ότι τα κονδύλια που πρέπει να διατεθούν για την εξασφάλιση παροχής αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας περικόπτονται από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, οδηγεί στην περαιτέρω διόγκωση των ήδη σοβαρών προβλημάτων…) του Νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη (…η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στηρίζει την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών υγείας στο νομό μας. Ιδιαίτερα, σ' ότι αφορά το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, σε στενή συνεργασία με τη Διοίκηση του νοσοκομείου σας, προχωρούμε στην αποπεράτωση της Β' φάσης, προϋπολογισμού 4,9 εκ. €…) και του υποδιοικητή ΥΠΕ Κρήτης κ. Μανώλη Πεπόνη. Ευχές έδωσε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Ανδρέας Λαμπράκης. Η εκδήλωση έκλεισε με το κόψιμο της πίτας και μια μικρή δεξίωση με εκλεκτούς μεζέδες που είχε ετοιμάσει το προσωπικό του Νοσοκομείου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2009

Το ΚΡΗΤΗ TV στο Λασίθι…

Το Κρητικό τηλεοπτικό κανάλι Κρήτη TV και ο δημοσιογράφος κ. Κωστής Παπαγεωργίου, βρέθηκαν χθες στον Άγιο Νικόλαο, στα πλαίσια ενός αφιερώματος του καναλιού στο Νομό Λασιθίου. Θα επισκεφθούν όλο το Νομό, με σκοπό να καταγράψουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και να αναδείξουν κάποια από τα προβλήματα. Ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, τους συνόδευσε στην περιήγησή τους στην πόλη μας, όπου το συνεργείο «τράβηξε» τα σχετικά πλάνα. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν και τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ενορίας της Αγ. Τριάδας. Περιηγήθηκαν όλους τους χώρους της Μονάδας και ο Νομάρχης μίλησε στην κάμερα για τα εκτελούμενα έργα. Στο τέλος της επίσκεψης, ο κ. Αναστασάκης μας είπε ότι «…θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κ. Παπαγεωργίου και το κανάλι γιατί είναι μια από τις ελάχιστες φορές που καλούνε θεσμικούς παράγοντες του νομού μας για να προβάλουν τα προβλήματα που έχουμε. Ο δημοσιογράφος Κωστής Παπαγεωργίου κάνει ένα ρεπορτάζ για το νομό Λασηθίου και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί το ΚΡΗΤΗ TV εκπέμπει σε ολόκληρη την Κρήτη. Θέλουμε να αναδείξουμε προβλήματα σχετικά με ελλείψεις υποδομών και να δούμε τα έργα που γίνονται στη περιοχή μας έτσι ώστε το Κρητικό Κανάλι να παρουσιάσει μια συνολική εικόνα από τον Άγιο Νικόλαο και το Νομό Λασηθίου…»

Ψηφιακή εκπομπή καναλιών
Το Κρήτη TV, μαζί με το Creta Channel και το Κύδων TV συμπεριλαμβάνονται στα 42 περιφερειακά κανάλια που προκρίθηκαν, πρόσφατα, για ψηφιακή εκπομπή του αναλογικού τους προγράμματος. Τα δύο πρώτα έχουν ως έδρα το Ηράκλειο και το τρίτο τα Χανιά. Και τα 3 κανάλια έχουν αναπτύξει δίκτυο αναμεταδοτών και καλύπτουν σχεδόν όλη την Κρήτη. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012 και να εκπέμπουν μόνο ψηφιακά. Αυτό είναι το λεγόμενο switch off (αναλογικό κλείσιμο). Στην περιοχή μας, τώρα η τηλεοπτική εικόνα έρχεται στους δέκτες μας αναλογικά,. κυρίως από τους αναμεταδότες που βρίσκονται στον Σταυρό της Νεάπολης και στη Φανερωμένη. Η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται από τη καλή επαφή που έχουμε με τις κορυφές αυτές. Αν το σπίτι μας δεν έχει καλή οπτική επαφή τότε έχουμε τα γνωστά «χιόνια». Αν το σπίτι μας «βλέπει» τις κορυφές έχουμε καλή εικόνα. Μέχρι σήμερα, αν θέλαμε να έχουμε μια «καθαρή εικόνα» θα έπρεπε να έχουμε δορυφορικό δέκτη και κάτοπτρο. Αυτή είναι η ψηφιακή μετάδοση εικόνας μέσω δορυφόρου. Στην επίγεια ψηφιακή, θα έχουμε την ίδια ποιότητα εικόνας, αλλά η μετάδοσή της γίνεται από επίγειες πηγές. Η επίγεια ψηφιακή επιτρέπει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να παρέχουν εντυπωσιακά καθαρότερες εικόνες, καλύτερη ποιότητα ήχου και περισσότερες επιλογές προγραμμάτων.

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αγ. Τριάδας
Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδας, που επισκέφθηκε το ΚΡΗΤΗ TV, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την διαρρύθμιση των χώρων:
* Στον υπόγειο χώρο θα λειτουργήσουν, η κουζίνα, τα πλυντήρια, τα ψυγεία, το ιατρείο και οι αποθήκες.
* Στον ισόγειο χώρο υπάρχει η αίθουσα υποδοχής, η τραπεζαρία, το φαρμακείο, το φυσιοθεραπευτήριο, ο θάλαμος διαμονής προσωπικού και ένα Γραφείο
* Στον 1ο και 2ο όροφο βρίσκονται οι θάλαμοι διαμονής των ενοίκων.
Το δυναμικό της Μονάδας είναι για 25 άτομα. «Ψυχή» της προσπάθειας αυτής είναι ο πρωτοπρεσβύτερος της Ενορίας Αγίας Τριάδας πατήρ Ευάγγελος Παχυγιαννάκης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2009

Σεισμός 5.3 Ρίχτερ…

Όλοι αισθανθήκαμε χθες, γύρω στις 8.15 το πρωί τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου. Ευτυχώς το εστιακό βάθος του σεισμού είναι μεγάλο και δεν υπήρξε τα παραμικρό πρόβλημα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι «ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμικότητα της περιοχής και δεν εμπνέει καμιά ανησυχία» Σύμφωνα με τους επιστήμονες «σεισμός είναι η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης» Για τον υπολογισμό του μεγέθους χρησιμοποιούμε την κλίμακα Ρίχτερ και το όνομά της το πήρε από τον Τσάρλς Ρίχτερ το 1935. Σύμφωνα με την κλίμακα αυτή, 5 ρίχτερ σημαίνει «σεισμό αισθητό στην ύπαιθρο. Αυτοί που κοιμούνται ξυπνούν. Αιώρηση κρεμασμένων αντικειμένων. Ανατροπή μερικών μικρών αντικειμένων» και 6 ρίχτερ σημαίνει, «αισθητός από όλους. Πολλοί τρομοκρατούνται και τρέχουν έξω από τα κτίρια. Οι άνθρωποι περπατούν με αστάθεια. Μικρές καμπάνες ηχούν. Μετακίνηση ή ανατροπή πολυάριθμων μεγάλων αντικειμένων και επίπλων. Βλάβες σε σοβάδες, κεραμίδια, καπνοδόχους. Βλάβες λίγες, ελαφρές» Ο χθεσινός σεισμός (5.3R) πράγματι ξύπνησε αυτούς που ακόμα κοιμόντουσαν και σε ορισμένα σπίτια (ιδίως στα χωριά) έγινε ανατροπή μικρών αντικειμένων. Οι επιπτώσεις ενός σεισμού στους ανθρώπους και στις κατασκευές έχουν σχέση με το μέγεθός του αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το εστιακό βάθος, η κατασκευή του κτιρίου, το έδαφος θεμελίωσης της κατασκευής και διάφοροι άλλοι παράγοντες. Συζητώντας με κατοίκους της περιοχής μας διαπίστωσα ότι ο καθένας ένιωσε διαφορετικά το σεισμό. Κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι οι κάτοικοι της Νεάπολης αισθάνθηκαν πιο έντονα το σεισμό. Προσωπικά ένοιωσα ένα… «γλυκό» κούνημα χωρίς έντονες αναταράξεις.

Οι κυριότεροι σεισμοί στην Ελλάδα την τελευταία τριακονταετία είναι αυτοί του Αγίου Ευστρατίου το 1967 (7,1 ρίχτερ με 20 νεκρούς, 39 τραυματίες, 175 καταρρεύσεις κτιρίων), της Θεσσαλονίκης το 1978 ( 6.5 ρίχτερ με 45 νεκρούς κυρίως από την κατάρρευση οκταώροφης πολυκατοικίας, 220 τραυματίες, 9.480 κτίρια με μη επισκευάσιμες βλάβες και του Βόλου το 1980 (6.5 ρίχτερ με 24 τραυματίες, 5.222 κτίρια κατεστραμμένα) Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, τις Νέες Εβρίδες, το Περού, τα νησιά Σολομώντα και τη Χιλή.

Η Κρήτη βρίσκεται πάνω σε σεισμική ζώνη και συγκεκριμένα στον χώρο όπου η αφρικανική τεκτονική πλάκα εισέρχεται κάτω από την ευρασιατική. Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια η αφρικανική πλάκα άρχισε να κινείται βόρεια προς την Ευρώπη και να γλιστράει κάτω από την ευρασιατική. Αυτή η κίνηση έσπρωχνε την Κρήτη και η ευρασιατική πλάκα γλιστρούσε πάνω από την αφρικανική, με αποτέλεσμα να ανυψώνεται περισσότερο. Αυτές οι κινήσεις συνεχίζονται ακόμα και σήμερα καθώς η αφρικανική πλάκα κινείται βόρεια κατά 1,5 εκατοστό τον χρόνο, ενώ η ευρασιατική νοτιοδυτικά κατά 2,9 εκατοστά τον χρόνο. Έτσι η Κρήτη μεταβάλλεται ακόμα και σήμερα, καθώς η βόρεια πλευρά βυθίζεται σταδιακά, ενώ αντίθετα η νότια ανυψώνεται. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι τμήματα του αρχαιολογικού χώρου στη Ζάκρο να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ αντίθετα στον νότο διακρίνεται η παλιά στάθμη του νερού περίπου 8 μέτρα πάνω από τη σημερινή. Καθώς η αφρικανική πλάκα αναγκάζεται να κατέβει σε μεγαλύτερο βάθος προς το κέντρο της γης, συναντά υψηλότερες θερμοκρασίες και αρχίζει να λιώνει. Αυτό δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις βόρεια της Κρήτης, όπου υπάρχουν αρκετά ηφαίστεια σε νάρκη. Το πιο γνωστό είναι της Σαντορίνης με την μεγάλη έκρηξη πριν από 3.500 χρόνια που είχε σημαντικές συνέπειες για την Κρήτη καθώς το παλιρροϊκό κύμα έφτασε τα 10 μέτρα ύψος και σάρωσε τις βόρειες ακτές του νησιού, ενώ η σεισμική δόνηση προξένησε μεγάλες καταστροφές σε όλο το νησί. Γενικώς η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Όλες οι περιοχές της κινδυνεύουν να πάθουν βλάβες μικρές ή μεγάλες από σεισμό. Απαραίτητο είναι λοιπόν να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε και να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Τρίτη και 13 σήμερα!
Γρουσούζικη θεωρείται η σημερινή ημέρα. Ο λόγος φαίνεται να έχει σχέση με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, που έγινε ημέρα Τρίτη. Όσον αφορά την προκατάληψη με το 13, αυτό μάλλον συνδέεται με τον αριθμό αυτών που δείπνησαν στον Μυστικό Δείπνο (οι μαθητές του Χριστού ήταν 12 και το 13 πρέπει να προέκυψε επειδή στο Μυστικό Δείπνο ήταν 13, δηλαδή 12 οι μαθητές συν ο Χριστός). Κατά μια άλλη θεωρία, το 12 είναι ο αριθμός που εκφράζει την τελειότητα (διαιρείται με το 2, 3, 4). Το 13 «σπάει» αυτή την αρμονία! (το μόνο 13 που θεωρείται επιθυμητό, είναι ο δέκατος τρίτος μισθός των εργαζομένων!)

Στσ’ αμάνιτες!
Προ ημερών πήγα στσ’ αμάνιτες! Πίσω από το Πεντοχέρη, μια περιοχή μεταξύ του Κρούστα και της Πρίνας. Δυστυχώς πήγα καθυστερημένος γιατί δεν βρήκα σχεδόν τίποτα. Μόνο 3 - 4 και αυτοί όχι από τους καλούς! Η περιοχή αυτή είχε καεί πριν από 25 χρόνια και τώρα στη θέση των καμένων πεύκων υπάρχει μια χαμηλή βλάστηση που όμως ευνοεί την ανάπτυξη των μανιταριών. Εντύπωση μου έκανε, τα πολλά πατήματα ανάμεσα στη βλάστηση αλλά και τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά ποτήρια που άφησαν οι προηγούμενοι!

Ένα κιλό λάδι… ένας καφές!
Δεν έχει άδικο ο φίλος που έλεγε προ ημερών «…θα πάρω μια νταμιτζάνα λάδι και θα πάω σε μια καφετέρια της πόλης μας μαζί με 3-4 φίλους μου. Ελπίζω ότι το περιεχόμενο της νταμιτζάνας να φτάσει για να πιούμε όλοι από ένα καφέ!» Είναι λυπηρό ότι ένα από τα καλύτερα προϊόντα που μας δίνει η γη να έχει αυτήν την εξευτελιστική τιμή. Διαβάζουμε ότι στο Ηράκλειο οι ελαιοπαραγωγικές Ενώσεις δεν αγοράζουν λάδι και ότι ο Συνεταιρισμός της Σητείας δίνει στους παραγωγούς προσωρινή τιμή 1,70 ευρώ το κιλό! Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς λέγει ότι «…προτιμούμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε από το να αγοράζουμε ρίχνοντας τις τιμές ακόμα χαμηλότερα…».

Τα πορτοκάλια και μανταρίνια του Καλού Χωριού!
Περπατώντας στον κάμπο του Καλού Χωριού και βλέποντας τα πολλά πορτοκάλια και μανταρίνια πάνω στα δέντρα διερωτάται κανείς «αν θα πουληθούν όλα και αν θα φαγωθούν όλα!». Γεγονός είναι ότι φέτος οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην Ισπανία οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, 0,10 για τα πορτοκάλια και 0,15 για τα μανταρίνια! Στην Ελλάδα οι τιμές είναι λίγο καλύτερες λόγω της ζήτησης που υπάρχει από Βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές μέχρι τις εβδομάδες 27/12/2008 – 9/1/2009, ήταν: μανταρίνια 8.369 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 13.290 τόνων και πορτοκάλια 50.398 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 41.367 τόνων

Οι τουριστικοί προορισμοί του 2009
Το δορυφορικό ταξιδιωτικό κανάλι Travel Channel έκανε παρουσιάσεις των καλύτερων προορισμών στην Ευρώπη για το έτος 2009. Πρώτος καλύτερος φετινός προορισμός θεωρείται η Τουρκία και ακολουθούν το Μαυροβούνιο και η Αυστρία. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, η Τουρκία παρουσιάζει «…ισορροπία κόστους και υπηρεσιών που εγγυάται άλλη μια καλή χρονιά», το Μαυροβούνιο «…είναι ο αγαπημένος τόπος όσων αναζητούν την πιο πράσινη πλευρά της Ευρώπης» και τέλος την Αυστρία «…λόγω των εορτών για τα 200 χρόνια από το θάνατο Χάιντν». Βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολύ δυνατούς ανταγωνιστές. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θα πρέπει το κράτος και όλοι όσοι ασχολούνται στο τουριστικό κύκλωμα να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να έχουμε την σημαντική αυτή πηγή εσόδων.

Κι άλλο τριγωνάκι…
Προ ημερών έγγραφα για το τριγωνάκι που βρίσκεται στο τέλος της οδού Καπετανάκη και στην αρχή της οδού Καπετανάκη. Κάτι για λουλούδια που λέγανε να φυτέψουν, αλλά ακόμα περιμένουμε! Υπάρχει άλλο ένα σημείο της πόλης όπου χρειάζεται επέμβαση. Είναι το τρίγωνο πριν τη γέφυρα του Ξεροπόταμου και έξω από το ξενοδοχείο «Γέφυρα». Όλο και περισσότεροι οδηγοί που έρχονται από την οδό Καραμανλή χρησιμοποιούν τη στροφή αριστερά προς τον “Παραποτάμιο Δρόμο”, για να παρακάμψουν το κέντρο. Επίσης πολλοί είναι και αυτοί που έρχονται περιφερειακά και στρίβουν δεξιά για να μπουν στην οδό Καραμανλή. Μετά τις αλλαγές που έγιναν στην είσοδο του παραποτάμιου δρόμου, το τρίγωνο αυτό θα πρέπει να φύγει γιατί είναι πλέον άχρηστο και να γίνει μια πιο σωστή διαγράμμιση. Έτσι όπως είναι τώρα, περισσότερο εμποδίζει παρά διευκολύνει τους οδηγούς.

Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι
Επειδή πολλά διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με αναφορές στα μικρά νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, διαβάστε μερικά στοιχεία για τα νησιά αυτά.
* Το Φαρμακονήσι είναι ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ νησί των Δωδεκανήσων και το όνομα του λέγεται ότι το πήρε από τα βότανα που υπήρχαν εκεί στην αρχαιότητα. Οι κάτοικοι της Κω λένε ότι ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα από το νησί, πάνω στο οποίο υπάρχει η βάση αρχαίου ναού. Η απόσταση από τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι μόνο 5,5 ν.μ.. Βόρεια του στα 9,5 ν.μ. βρίσκεται το Αγαθονήσι. Είναι άνυδρο και βραχώδες και η έκταση του είναι 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του είναι 74 κάτοικοι.
* Το Αγαθονήσι είναι επίσης EΛΛΗΝΙΚΟ νησί των Δωδεκανήσων, που βρίσκεται νότια της Σάμου. Η έκτασή του φθάνει τα 13,6 τ.χλμ. το δε μήκος ακτών του 30,8 χλμ. Υπάρχουν δύο οικισμοί το Μεγάλο και Μικρό Αγαθονήσι με 158 κατοίκους. Εκκησιαστικά υπάγεται δια της Πατριαρχικής εξαρχίας της Πάτμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Η τουριστική του ανάπτυξη είναι πολύ αργή περισσότερο από τη δυσκολία και του υψηλού κόστους της μεταφοράς των δομικών υλικών. Μόλις το 1980 προμηθεύτηκε το νησί με ηλεκτρογεννήτρια. Το όνομά του οφείλεται στο Αγαθόχορτο που απαντάται πλούσια στο νησί.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ