
Η εκδήλωση της Ι.Μ. Πέτρας και Χερονήσσου (το Σάββατο στη Νεάπολη) με θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και άριστα οργανωμένη.
Οι ξεναγοί της Ανατολικής Κρήτης ενημερώθηκαν και πήραν απαντήσεις σε πολλά θέματα που έχουν σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αναλυτικά θα διαβάσετε σε άλλες στήλες της «Ανατολής» Μετά τις ομιλίες, οι ξεναγοί επισκέφτηκαν το ναό της Παναγίας της Βιγλιώτισσας που βρίσκεται κοντά στη Βουλισμένη της Νεάπολης. Εκεί τους περίμεναν για ξενάγηση, η αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεωργία Μοσχόβη και η αρχιτέκτονας Δάφνη Χρονάκη. Ο (σταυρεπίστεγος) ναός πιθανολογείται ότι είναι κτίσμα των αρχών του 14 αιώνα και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις παλιές τοιχογραφίες. Για τη Βιγλιώτισσα έχει γράψει βιβλίο ο πρωτοπρεσβύτερος ης Αγίας Τριάδας, Ευάγγελος Παχυγιαννάκης. Σ’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες, την πορεία της εκκλησίας στο χρόνο, από την δημιουργία της μέχρι σήμερα, μια διάρκεια 700 χρόνων, με ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες.
Η θέση Βιγλί θεωρείται προνομιούχο μέρος, καθώς έχει θέα προς τον κάμπο και τα χωριά του Μεραμπέλλου, αλλά και προς τη θάλασσα. Μια παλιά μαντινάδα το επιβεβαιώνει:
Αν πας στο Μεραμπέλλο
και στο Βιγλί δεν πας,
θα πει τ’ όμορφο πράμα
πως δεν το αγαπάς
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομάδα να περπατάει μέχρι τη Βουλισμένη, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που ένωνε το Βιγλί με το χωριό (διάρκειας 30 λεπτών, με αρχηγό τον Γιώργο Μαμάκη). Εκεί μας περίμεναν τα μέλη και ο δραστήριος πρόεδρος του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλισμένης Δημήτρης Αγγελάκης, για ένα κέρασμα.
Η εκκλησία κέρδισε!Αξίζουν συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσσου κ. Νεκτάριο και σε όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση του Σαββάτου, για τον θρησκευτικό τουρισμό. Μεγάλο είναι το κέρδος της εκκλησίας από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. γιατί αυτός είναι ο σωστός ρόλος της εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, μιας κοινωνίας που αλλάζει συνεχώς και η προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής είναι επιβεβλημένη.
Η θρησκεία δεν πρέπει να είναι κάτι στατικό, αλλά συνεχώς να εξελίσσεται, παρακολουθώντας τις αλλαγές των καιρών, προσαρμοζόμενη και συνάμα προσαρμόζοντας τους ανθρώπους στο σωστό. Οι άνθρωποι έρχονται κοντά στην εκκλησία, αν καταλάβουν ότι οι ιερείς κατανοούν τα σύγχρονα προβλήματά τους. Οι ιερείς (και οι πολιτικοί) θα πρέπει να «κατεβαίνουν» κάθε μέρα στο λαό, να γίνονται ένα με αυτόν και να δίνουν την βοήθειά τους, εκεί και όπου πρέπει. Όταν ο Σεβασμιότατος, στον αποχαιρετισμό, με ρώτησε «πως σου φάνηκε η εκδήλωση», χαριτολογώντας απάντησα
«…με τέτοιες εκδηλώσεις, η εκκλησία κερδίζει νέους οπαδούς!» Τα λουλούδια της Κρήτης που απειλούνται!Το απόγευμα του Σαββάτου (21 Μαρτίου), ο ερευνητής των λουλουδιών κ. Nicholas Turland, μίλησε στον χώρο Bio Aroma για τα λουλούδια της Κρήτης και ειδικότερα για αυτά που απειλούνται από εξαφάνιση. Ο Μ.Turland είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Flowers of Crete» (Λουλούδια της Κρήτης). Η Κρήτη είναι ο παράδεισος των βοτανολόγων, καθώς, συγκριτικά με το μέγεθός της (8.400 τ.μ.), στο νησί μας υπάρχουν 1624 είδη λουλουδιών, από τα οποία, τα 180 είναι ενδημικά δηλαδή φύονται μονάχα εδώ και συνήθως τα βρίσκουμε σε ψηλά βουνά, φαράγγια και απομονωμένες περιοχές. Επειδή πολλά από αυτά τα λουλούδια είναι σπάνια ή βρίσκονται σε κίνδυνο, στην ομιλία του ο κ. Turland
προσπάθησε να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει και να μας ζητήσει να ασχοληθούμε σοβαρά, στο πως θα προστατεύουμε αυτά τα απειλούμενα είδη. Ο κίνδυνος προέρχεται κυρίως από την ανεξέλεγκτη βοσκή των ζώων και από την επέμβαση του ανθρώπου (διανοίξεις δρόμων, κατοικίες κλπ) Ο ομιλητής μας παρουσίασε, σε slides, σπάνια λουλούδια που τα βρίσκουμε κυρίως τα Λευκά Όρη, στον Ψηλορείτη και στην Οροσειρά της Δίκτης. Στην δεξίωση που ακολούθησε, προσφέρθηκε, εκτός των άλλων και ρακί αναμεμειγμένη με βότανα (φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θρούμπι, λεμόνι και άλλα) Είναι μια προσπάθεια του κ. Μανούσου Πεδιαδίτη να παρουσιάσει ένα «άλλο» ποτό που θα συνδυάσει την παραδοσιακή γεύση της ρακής με τα ντόπια βότανα. Εγώ απλά να διαβεβαιώσω ότι το ποτό αυτό ήταν κάτι παραπάνω από καλό και όλοι όσοι παρακολούθησαν την δήλωση, το τίμησαν δεόντως!
Στις κρίσεις ο κόσμος… πίνει!
Παρών στην εκδήλωση για τα λουλούδια ήταν και ο γνωστός οινοποιός της Κρήτης κ. Λυραράκης, στον οποίο έκανα την ερώτηση, αν η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την βιομηχανία του κρασιού. Η απάντηση του ήταν ότι
«…όταν υπάρχει κρίση, η κατανάλωση κρασιού αυξάνεται! Όμως αν ο τουρισμός δεν πάει καλά φέτος, αυτό θα επηρεάσει και εμάς γιατί πολλοί είναι οι επισκέπτες του νησιού που αγοράζουν και παίρνουν πίσω στην χώρα τους τα κρασιά μας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα καλή φήμη» Την εποχή της Ενετοκρατίας αρκετές ποσότητες Κρητικού κρασιού έφευγαν από την Κάντια (Ηράκλειο) για την Βενετία. Τα μέσα του 16ου αιώνα εξάγονταν από την Κρήτη για την Βενετία, σχεδόν 60.000 βαρέλια! Οι πλούσιοι Ενετοί το χρησιμοποιούσαν σε ειδικές εκδηλώσεις γιατί το κρασί αυτό θεωρούνταν μοναδικό σε γεύση και όσοι μπορούσαν να το προμηθευτούν, ήταν οι προνομιούχοι! Ο περιηγητής της Κρήτης Tournefort, γύρω στο 1700 έγραψε ότι «…τα κρασιά της Κάντιας είναι εξαίρετα και συνοδεύεται από ένα βάλσαμο τόσο θελκτικό, ώστε όσοι γεύτηκαν τα κρασιά της Κρήτης περιφρονούν κάθε άλλο κρασί…» Σύμφωνα με τον Χρ. Μπουοντελμόντι (1415),
«…πλοία έφθαναν στο λιμάνι της πόλης Κάντια από όλα τα μέρη του κόσμου για να φορτώνουν κάθε χρόνο το λιγότερο 20.000 βαρέλια κρασί εξαιρετικής ποιότητας» Οι… ξένοι!
Σκέπτομαι ότι,
ένας… ξένος (ο Nicholas Turland) μας μίλησε, το περασμένο Σάββατο, για «τα λουλούδια της Κρήτης» και ότι
δυο... «ξένες» (η Χάρις Γάλλου και η Άννα Μπούρα) θα μας παρουσιάσουν την επόμενη Δευτέρα, στο Επιμελητήριο, το βιβλίο τους για
«τα μονοπάτια και τα φαράγγια της Ανατολικής Κρήτης» Νοιώθω λίγο παράξενα γι’ αυτό, όμως με ευχαριστεί το γεγονός ότι, οι άνθρωποι αυτοί, αν τους ακούσετε να μιλάνε για την Κρήτη, θα καταλάβετε ότι «πονάνε» τον τόπο αυτό, περισσότερο από αρκετούς από εμάς!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ