Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31, 2008

2009 Ευχές!

2009
Πρώτα απ’ όλα ελπίζω να έχουμε όλοι την υγειά μας και… λεφτά στη τσέπη μας! Αν τα έχουμε αυτά, τα υπόλοιπα είναι… εύκολα! Τι άλλο θα μπορούσα να ευχηθώ για το νέο έτος; Πολλά και διάφορα, αλλά στο μυαλό μου έρχονται αυτήν την στιγμή τα παρακάτω:
* Ελπίζω η τιμή του πετρελαίου να παραμείνει τόσο χαμηλά όσο είναι σήμερα…
* Ελπίζω τα ξενοδοχεία μας να γεμίσουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο…
* Ελπίζω να έχουμε όλοι μας, τουλάχιστον όσα χρήματα χρειαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα…
* Ελπίζω να έχουμε μια χρονιά χωρίς πολέμους, χωρίς καταστροφές, χωρίς οικονομικές κρίσεις…
* Ελπίζω να έχουμε και λίγη… τύχη, γιατί κι’ αυτή είναι απαραίτητη…

2009
Πριν από μερικά χρόνια…
…δεν είχαμε καφετερίες και ταβέρνες ανοιχτές το χειμώνα. Φέτος, που είμαστε πιο σφιγμένοι οικονομικά, είναι ανοιχτά τόσα πολλά μαγαζιά εστίασης που, αν έχουμε λεφτά, δεν ξέρουμε που να πρωτοπάμε…
…είχαμε δυο τηλεοπτικά κανάλια να δούμε. Τώρα έχουμε τόσα πολλά που δεν ξέρουμε τι να πρωτοπαρακολουθήσουμε. Έχουμε τρελαθεί στο νευρικό ζάπινγκ από κανάλι σε κανάλι…
…τα αεροπορικά ταξίδια ήταν πανάκριβα. Τώρα, αν κυνηγάς τις ευκαιρίες και κλείσεις έγκαιρα εισιτήριο, μπορείς, αν έχεις λεφτά, να κανείς ταξίδια πάμφθηνα σε όλο τον κόσμο…
…στέλναμε τις ευχές μας μέσω ταχυδρομείου. Τώρα έχουμε τον υπολογιστή μας και το ίντερνετ με τα ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά και τα κινητά τηλέφωνα με τα SMS…

Όπως έγραφε προ ημερών στο «Βήμα», ο Γιώργος Μαρίνος:
Έχουμε πλατύτερους δρόμους, αλλά στενότερες αντιλήψεις.
Ξοδεύουμε πολλά και έχουμε λίγα.
Αγοράζουμε πολλά, αλλά απολαμβάνουμε λίγο.
Έχουμε μεγαλύτερα σπίτια και μικρότερες οικογένειες.
Έχουμε πολλούς ειδήμονες, αλλά περισσότερα προβλήματα.
Πολλαπλασιάσαμε τα υπάρχοντά μας και μειώσαμε τις αξίες μας.
Μιλάμε πολύ, αγαπάμε σπάνια και μισούμε συχνά.
Μάθαμε να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην, αλλά δεν μάθαμε να ζούμε.
Φτάσαμε ως το φεγγάρι, αλλά δυσκολευόμαστε να διασχίσουμε ένα δρόμο, για να συναντήσουμε τον γείτονά μας.
Κατακτήσαμε το Διάστημα και χάσαμε τον δικό μας πλανήτη.
Έχουμε υψηλότερα εισοδήματα, αλλά χαμηλότερες ηθικές αξίες.
Υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα, αλλά και χειρότερη διατροφή.
Κτίζουμε πολυτελή σπίτια, αλλά διαλύουμε την οικογένεια.
Η βιτρίνα της ζωής μας φαίνεται πλούσια και γεμάτη.
Η αποθήκη της όμως είναι έρημη και άδεια...

2009
Κι όμως, όταν προσπάθησα να στεφτώ τρεις λέξεις από το έτος που μόλις πέρασε, αυτές ήταν οι, Βατοπέδι, …τριανταπεντάχρονη και …Αλογοσκούφης! Δυστυχώς το μυαλό μας πάει σε γεγονότα που μας άφησαν αρνητικές αναμνήσεις. Η χώρα μας προσπαθεί χρόνια τώρα να ξεφύγει από τη μιζέρια της, αλλά δεν μπορεί. Τα μικροσυμφέροντα, η ευνοιοκρατία, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία έχουν δέσει την χώρα μας με ένα σφικτό ιστό, σαν αυτό της αράχνης και δεν αφήνουν την πρόοδο να έλθει. Όλα γίνονται με βήμα σημειωτόν, δεν υπάρχει φαντασία και μεράκι! Ο Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη (ΕΟΚ) το 1979 και 20 χρόνια μετά, ο κόσμος διερωτάται «που πήγαν τόσα κοινοτικά κονδύλια;» Απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Όμως, είναι αδιανόητο μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, να μην έχει γίνει… Ελβετία, και ακόμα καλύτερη! Όσο καλός κι’ αν είναι ο ηγέτης, χωρίς καλούς συνεργάτες είναι καταδικασμένος σε αποτυχία…

2009
Την «βγάλαμε» τουριστικά τη χρονιά που πέρασε, αλλά τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σαιζόν δεν είναι αισιόδοξα. Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι κρατήσεις είναι πολύ μειωμένες και, απ’ ότι φαίνεται, όλα θα γίνουν την τελευταία στιγμή, δηλαδή από τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη και μετά. Το 2008 ήταν ένα καταπληκτικό έτος για τα κρουαζιερόπλοια αφού σχεδόν κάθε ημέρα είχαμε ένα στο λιμάνι μας -και πολλές φορές δύο- Απ’ ότι φαίνεται και το 2009 οι κρατήσεις είναι καλές και θα πρέπει με κάθε τρόπο να προσέξουμε αυτούς τους επισκέπτες, που στηρίζουν σημαντικά την οικονομία μας. Τέλος για το 2009 θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλους νέους τρόπους για να «τα παίρνουμε» από τους τουρίστες που μας επισκέπτονται. Θα πρέπει να τους οδηγήσουμε σε άλλες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και συγκεκριμένα αναφέρομαι στον περιπατητικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο πρωτοπόρος του τουρισμού στην Κρήτη. Με καλύτερη οργάνωση θα μπορούσαμε και πάλι να γίνουμε οι πρωτοπόροι σ αυτές τις νέες μορφές τουρισμού…

2009
Εύχομαι το 2009 να κυλίσει ομαλά.. Αυτό βεβαίως δεν είναι δυνατόν να γίνει για όλους μας. Κάποιοι από εμάς θα ταλαιπωρηθούν και θα πονέσουν, αφού αυτή είναι η φύση της ζωής μας. Απλά να ευχηθούμε, τα κακά που θα μας έλθουν να είναι τα λιγότερα δυνατά και μέσα από αυτά να βγούμε πιο δυνατοί. Καλή Χρονιά…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Κυριακή, Δεκεμβρίου 28, 2008

Παγωμένη Πρωτοχρονιά…

Χειμωνιάτικα περάσαμε τα Χριστούγεννα και παρόμοιος καιρός προβλέπεται και την Πρωτοχρονιά. Αν επαληθευθούν τα μετεωρολογικά μοντέλα, την εβδομάδα αυτή η θερμοκρασία στον Άγιο Νικόλαο δεν θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς, ούτε τη διάρκεια της ημέρας! Μάλιστα στο Καθαρό, το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία προβλέπεται να “πέσει” στους -10 βαθμούς Κελσίου! Ήδη, ο πρώτος χιονιάς του φετινού χειμώνα, κάλυψε πλήρως το Λάζαρο και το Σπαθί. Είναι μια ωραία αλλαγή, μετά την παρατεταμένη ανομβρία αλλά και την μεγάλη διάρκεια του καλοκαιριού, που πολλές φορές μας κουράζει. Είναι ωραίο να περπατάς στην πόλη και να βλέπεις την κορφή της Τζίβης χιονισμένη…

Νεκτάριος: «Ελπιδοφόρα φωνή η αγωνία των νέων μας…»
Πολύ σημαντικό ήταν φετινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη μας κ. Νεκταρίου. Με σαφείς αναφορές στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον των νέων μας. Όμως, θεωρεί ελπιδοφόρο το ξέσπασμα των νέων “για ο,τι υποκριτικό και ψεύτικο τους προσφέρουμε” και συγκεκριμένα αναφέρει ότι «…αυτές τις ημέρες γίναμε στον τόπο μας μάρτυρες πολλών γεγονότων και εκδηλώσεων. Προβληματιστήκαμε, πονέσαμε από τα τυπώματα και τα παθήματα των καιρών. Από τις καταλυτικές κραυγές του πλήθους. Από τις εναγώνιες φωνές των αποψυχόντων νέων. Ο τόπος μας περνά βαθύτατη κρίση. Όχι μόνο οικονομική, αλλά προ πάντων ηθική και πνευματική. Η κοσμική πραγματικότητα είναι θαμπή, όπως τότε στη βηθλεεμική νύκτα που γεννήθηκε ο Χριστός. Παρήγορη και ελπιδοφόρα φωνή η αγωνία των νέων, το ξέσπασμά τους, για ο,τι υποκριτικό και ψεύτικο τους προσφέρουμε. Παρήγορη και ελπιδοφόρα η αγωνία των γονέων, όλων των ανθρώπων που δίδουν το παρόν του Θεού και διακρατούν το ήθος και το φρόνημα της Εκκλησίας...»

Στα διπλά μανούσα…
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες επισκέπτομαι μια όμορφη περιοχή του τόπου μας για να δω τα διπλά μανούσα. Κάθε χρόνο έχω την αγωνία αν θα είναι στη θέση τους, αν δεν πέρασε από πάνω τους καμιά μπουλντόζα για να φτιάξει ένα αγροτικό δρόμο. Φέτος τα βρήκα μια χαρά, να μεγαλώνουν κανονικά και σε μερικές ημέρες θα επιστρέψω για να κόψω μερικά. Φέτος οι βροχές ήλθαν καθυστερημένα και γι’ αυτό και η ανάπτυξή τους είναι “ακόμα πίσω”. Ο τόπος μας είναι ο παράδεισος των λουλουδιών. Ιδίως την Άνοιξη! Θεωρώ ότι την Άνοιξη θα μπορούσαμε να εντάξουμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία με πολλά, και σε μεγάλη ποικιλία λουλούδια. Ιδίως την εποχή που βγαίνουν οι Κρητικές ορχιδέες και τα κυκλάμινα, υπάρχουν πολλά σημεία στα χωριά του Δήμου μας, που θα άφηναν εντυπωσιασμένους τους επισκέπτες μας.

Δασκάλα στο Κάιρο…
Η συμπολίτισσα μας Άννα Αρακαδάκη, εδώ και 4 μήνες, διδάσκει στο Ελληνικό Σκολείο του Καΐρου. Γύρισε για λίγες μέρες στην πόλη που γεννήθηκε για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με του δικούς της και την άλλη εβδομάδα επιστρέφει την Αίγυπτο. Η συνάντηση μαζί της, μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μερικές ερωτήσεις που ο καθένας μας θα έκανε σε κάποιον που ζει σε μια χώρα διαφορετική από τη δική μας. Μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει “τραβήξει” πολλά. Η Αίγυπτος δέχθηκε πολλούς Έλληνες -και Κρητικούς- την αρχή του περασμένου αιώνα και η Ελληνική Κοινότητα ήταν από τις πιο μεγάλες και δραστήριες. Πάντα είναι στη μνήμη μου οι ιστορίες που παππού Μανωλάκη, που νέος, το 1907, βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια, σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας. Έκανε τον κουρέα για δυο χρόνια και οι ιστορίες από τις περιπέτειές του εκεί, ανακατεμένες με τα παραμύθια, που πάντα του άρεσε να διηγείται, είναι για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μου.

50 παιδιά μαθαίνουν Ελληνικά!
Η Άννα πήρε την απόφαση να διδάξει στην Αίγυπτο μετά από συζητήσεις που είχε με άλλους δασκάλους που είχαν εργαστεί εκεί. Ήδη ζει εκεί 4 μήνες και νοιώθει απολύτως ασφαλής. Διδάσκει την Τετάρτη τάξη του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καΐρου που έχει συνολικά 50 μαθητές. Η 1η, η 5η και η 6η έχουν από 6 μαθητές και η 4η, 11 μαθητές. Το σχολικό κτίριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τα παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό, θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Καΐρου. Όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν έλθει από την Ελλάδα.

Αιγυπτιακά…
Η πτήση για το Κάιρο, μέσω Αθηνών, είναι 1.5 ώρα, άρα από Ηράκλειο, αν υπήρχε πτήση, θα ήταν μόνο 1 ώρα. Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, σε μια πρώτη ματιά, είναι η πολυκοσμία. Το Κάιρο ζουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Στους δρόμους κυκλοφορούν πάρα πολλά, παλιάς κατασκευής αυτοκίνητα, όπου ο καθένας οδηγεί όπως του κατέβει! «…είναι σαν τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια…» μας λέγει η Άννα. «…εντυπωσιάζουν όμως και οι πολλές αντιθέσεις καθώς συχνά θα δεις στους δρόμους και γαϊδούρια με άμαξες!» Τα μαγαζιά ανοίγουν αργά το μεσημέρι και κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα ! Στη συντηρητική κοινωνία της Αιγύπτου, βρίσκεις τα πάντα. Στις βιτρίνες θα δούμε και μίνι φορεματάκια που οι νεαρές Αιγυπτιώτισσες φορούν κάτω από την εξωτερική μακριά φορεσιά. Όμως για τα ψώνια σου «…δεν επιβιώνεις χωρίς παζάρι!» Τον Δεκέμβρη η θερμοκρασία ήταν ίδια με εδώ αλλά συνήθως η ζέστη είναι ανυπόφορη. Βρέχει δύο φορές το χρόνο! Γενικά η ζωή στην Αίγυπτο για ένα Έλληνα δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Κάποτε είχαν γίνει προσπάθειες για ακτοπλοϊκή επικοινωνία μεταξύ Νότιας Κρήτης και Αλεξάνδρειας. Είναι κρίμα που η ιδέα δεν τελεσφόρησε καθώς θα είχε βοηθήσει το εμπόριο και τον τουρισμό. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης ήταν πολύ καλές από την Μινωική εποχή. Το Κουφονήσι και το λιμάνι της Ζάκρου ήταν οι πρώτοι σταθμοί των Αιγυπτιακών πλοίων. Τότε οι Αιγύπτιοι πήγαιναν «στη χώρα του κεφτιού», όπως αποκαλούσαν την Κρήτη. Ας μην ξεχνάμε και την δεκάχρονη Αιγυπτιακή κατοχή της Κρήτης, από το 1830 έως το 1840. Η Κρήτη ήταν δώρο του Σουλτάνου της Τουρκίας, στους Αιγύπτιους για την βοήθεια που του είχαν δώσει στην καταστολή επαναστάσεων στην Ελλάδα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 23, 2008

Οι νέοι δρόμοι του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη έργων οδοποιίας, ιδίως στις περιοχές επέκτασης του νέου σχεδίου της πόλης μας. Οι κάτοικοι, περιφερειακά, φτιάχνουν πολύ ωραίες κατοικίες αλλά οι δρόμοι μέχρι τα σπίτια τους είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Όπως λέγει ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης «…δυστυχώς σχεδόν 35 χιλιόμετρα δρόμων είναι άφτιαχτα. Το κόστος κατασκευής τους είναι τεράστιο και ο Δήμος δεν μπορεί να το καλύψει από ίδια έσοδα. Έτσι αυτό που μένει να κάνουμε είναι να συντάξουμε μελέτες και να τις υποβάλλει στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ. Προς το παρόν κάνουμε κάποιες σημειακές επεμβάσεις σε δρόμους ιδιαίτερης σημασίας. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα πολλά νέα σπίτια που χτίζονται στην επέκταση του σχεδίου πόλης και συγχρόνως να λύσουμε κάποια κυκλοφοριακά προβλήματα...»

Αναλυτικά θα γίνουν επεμβάσεις στις παρακάτω περιοχές:

α. Περιοχή 4ου Δημοτικού Σχολείου: Θα γίνουν επεμβάσεις διαμόρφωσης των οδών Αγίου Αντωνίου και Γεωργίου Σεφέρη. Είναι δυο σημαντικοί δρόμοι γιατί θα διευκολύνουν την πρόσβαση προς το 4o Δημοτικό Σχολείο, την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και τις πολλές νέες κατοικίες που έχουν φτιαχτεί στην περιοχή. Ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί και το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2009.

β. Από Αμμούδι στον Περιφερικό Ελούντας: Ο οδός Μίνωος, που ξεκινά από το Αμμούδι, στο ύψος των Λυκείων, θα συνεχίσει ευθεία για να συναντήσει τον Περιφερειακό της Ελούντας. Δεν θα στρίβουμε αριστερά (οδός Σαμαράκη) αλλά θα προχωράμε ευθεία, αποφεύγοντας τα Λύκεια και έτσι θα έχουμε γρήγορη πρόσβαση προς Ξερόκαμπο ή Ελούντα, αποφεύγοντας τα φανάρια. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Παπουτσάκη και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 180.000 ευρώ.

γ. Περιοχή Κοπράνες: Εδώ θα φτιαχτεί η οδός Ιπποκράτους. Είναι ένας από τους παλαιότερους δρόμους του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ξεκινά απέναντι από την είσοδο του Νοσοκομείου, διατρέχει όλη τη γειτονιά και καταλήγει κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

δ. Περιφερειακός δρόμος Καμάρας: Είναι ο δρόμος που ξεκινά από τον ναό της Ευαγγελίστριας (φανάρια Ξηροκάμπου), περνά κοντά από την παλιά δεξαμενή, κατέρχεται από την περιοχή Λαγκός και φτάνει στον ποταμό. Εκεί θα κατασκευαστεί και μια γέφυρα. Ο δρόμο αυτός θα αποσυμφορίσει την κυκλοφορία γιατί με την ολοκλήρωσή του, θα μπορούμε να διατρέξουμε άνετα την πόλη χωρίς να χρειάζεται να περνάμε από το Κέντρο. Είναι ένας σημαντικός, αλλά και πολύ ακριβός, δρόμος γιατί υπάρχουν πολλά τεχνικά έργα. Το κόστος (900.000 ευρώ) θα καλυφθεί από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αλλά και από ίδια έσοδα του Δήμου.

ε. Περιοχή Νόμια: Είναι η περιοχή μεταξύ των οδών Καραμανλή και Αναπαύσεως. Αφορά τους δρόμους Γαργαδόρου, Λιμνών, Ωκεανιδών και Δρυάδων. Όταν ολοκληρωθεί η διάνοιξη και διαμόρφωση, θα έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς το Νεκροταφείο και το Γαργαδόρο. Το σημαντικό είναι ότι θα ακολουθήσει η μονοδρόμιση της οδού Αναπαύσεως. Ο δρόμος αυτός θα αναβαθμιστεί γιατί εξυπηρετεί ξενοδοχεία, το Γήπεδο, το Κολυμβητήριο, την Δημοτική πλαζ και πολλές νέες κατοικίες. Στα σχέδια είναι η κατασκευή πεζοδρομίων, φωτισμού και χώρων πρασίνου. Οι επεμβάσεις στις περιοχές 4ου Δημοτικού, Κοπράνες και Νόμια είναι συνολικού προϋπολογισμού 855.000 ευρώ.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις σίγουρα δεν επιλύουν πλήρως τα προβλήματα οδοποιίας, αλλά θα βοηθήσουν σημαντικά στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που βασανίζει την πόλη μας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Θεραπευτηρίου

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σκολείου, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, γιόρτασε τα Χριστούγεννα. Η εκδήλωση του Σαββάτου, δεν ήταν μια συνηθισμένη γιορτή. Λόγω της ιδιαιτερότητας όλων όσων συμμετείχαν, ήταν μια μοναδική εμπειρία που συγκίνησε πολύ. Τα παιδιά αυτά μας έδωσαν ένα μάθημα αισιοδοξίας και θέλησης. Μας έκαναν να θυμηθούμε ότι γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι σαν εμάς, αν και διαφορετικοί μεταξύ τους. Χαίρεσαι να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να απαγγέλουν και να τραγουδούν. Μας απέδειξαν ότι όταν υπάρχει θέληση και αγάπη, πολλά μπορούμε να πετύχουμε. Φιλοσοφήσαμε τη ζωή μας και πήραμε ένα καλό «ταρακούνημα», όλοι εμείς που νομίζουμε ότι ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο και που, δυστυχώς, πολλοί θέλουν να αγνοούν. Σκοπός των παιδιών δεν ήταν να μας παρουσιάσουν μια τέλεια εκδήλωση αλλά να μας μεταφέρουν το μήνυμα των Χριστουγέννων, να μας δώσουν ελπίδα και χαρά. Αξίζει λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που συμμετείχαν και σε εκείνους που επιμελήθηκαν τα σκετς, οι οποίο με υπομονή και αγάπη στήριξαν την προσπάθειά τους.

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός μουσικο-θεατρικού δρώμενου με τίτλο: «Το Εργαστήρι του Αη Βασίλη», από τους εκπαιδευόμενους των εργαστηρίων, τους ενοίκους του Κοινοτικού Διαμερίσματος «Μελιδόνα» και τους περιθαλπόμενους του Θεραπευτηρίου. Την επιμέλεια είχαν η Βάσια Μπασδέλη (εκμάθηση), Ειρήνη Παναγιωτάκη (μουσικός), Ευγενία Ραγιά (φυσιοθεραπεύτρια) και Ειρήνη Χατζημαρκάκη (ψυχολόγος). Τα σκηνικά έγιναν από την Ζωή Γάλλου (εργοθεραπεύτρια) και τη Μαρία Πάγκαλου (εκπαιδεύτρια). Ακολούθησαν Κρητικά παραδοσιακά κάλαντα από μαθητές του μουσικού Δημήτρη Θραψανιώτη και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από άλλες χώρες από τη χορωδία «Ουράνιο Τόξο» σε διεύθυνση της Ίνκας Πεδιαδίτη.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Αρχιεπισκόπου κ. Νεκταρίου, του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κουνενάκη, του υποδιοικητή ΥΠΕ Κρήτης κ. Μανώλη Πεπόνη και του Διευθυντή του Θεραπευτηρίου κ. Γιώργου Γαλανάκη.

Αρχιεπίσκοπος, κ. Νεκτάριος «…ήταν μια ωραία εκδήλωση, αυτές τις γιορτινές ημέρες που θα πρέπει όλοι μας να γίνουμε παιδιά. Αν δεν απλουστεύσουνε τους λογισμούς μας και δεν ανοίξουμε την καρδιά μας δεν θα καταλάβουμε ούτε Χριστούγεννα ούτε γιορτές. Ευτυχώς υπάρχουν τα παιδιά . Τα πρόσωπα αυτά με τα ειδικά χαρίσματα τα απολαύσαμε απόψε στην αυθόρμητη γιορτή τους, τη γιορτή της καρδιάς τους. Καταλάβαμε ότι τα παιδιά αυτά εξεδήλωναν μια απέραντη αγάπη και ικανοποίηση. Ευλογούμαι το έργο σας και καμαρώνουμε το Θεραπευτήριο. Η κοινωνία μας έχει καταλάβει τη μεγάλη προσφορά σας και θα πρέπει η τοπική κοινωνία να στηρίξει περισσότερο αυτό το πολύτιμο έργο. Τα πρόσωπα αυτά για πολλές οικογένειες μπορεί να ήταν ένας μεγάλος σταυρός, όμως σήμερα τα πρόσωπα αυτά μας δίνουν πολύ χαρά και ελπίδα…»

Δήμαρχος, Δημήτρης Κουνενάκης «…ας ευχηθούμε αυτή η ζεστασιά και η συγκίνηση που νοιώσαμε απόψε να μετατραπεί σε μια κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Η σκληρότητα της ζώνης και η καθημερινότητα, δεν μας αφήνουν να δούμε δίπλα μας. Πολλές φορές “περί άλλων τυρβάζουμε”, ενώ οι ανάγκες είναι πολλές και διαφορετικές. Η ζωή χρειάζεται αγάπη και αλληλεγγύη. Η δουλειά που κάνει το Θεραπευτήριο είναι πολύ σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι δίπλα μας υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν επίσης ανάγκη την φροντίδα και την αγκαλιά μας…»

Υποδιοικητής ΥΠΕ Κρήτης, Μανώλης Πεπόνης «…οι φιλοξενούμενοι των μονάδων αυτών, δεν στερούνται υλικών αγαθών, αυτό που θέλουν είναι περισσότερη φροντίδα και ζεστασιά. Η κοινωνία του Λασιθίου έχει αποδεχθεί τις Μονάδες αυτές, αυτό που μας λείπει είναι περισσότερος εθελοντισμός. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που απόψε μας χάρισαν ωραίες ανθρώπινες στιγμές. Προσωπικά εγώ απόψε ένοιωσα οι έρχονται γιορτές. Είναι επίσης σημαντικό ότι, το πείραμα να μεταφέρουμε μια κοινωνική δομή έξω από το Θεραπευτήριο, πέτυχε απόλυτα…»

Πρόεδρος Θεραπευτηρίου, Γιώργος Γαλανάκης «… το εάν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα στο Θεραπευτήριο, οφείλετε σ’ αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Εγώ μόνο υποχρέωση μπορώ να νοιώθω για το προσωπικό του Θεραπευτηρίου και μάλιστα σε μια εποχή που ενώ συνεχώς φωνάζουμε για την άρνηση, εμείς θα πρέπει να αναδείξουμε την θέση. Δεν είναι όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες το ίδιο. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Θεραπευτήριο βάζουν καθημερινά περίσσευμα ψυχής για να μπορέσουμε να δώσουμε στους περιθαλπόμενους καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης. Εμείς παίρνουμε δύναμη από τη συμμετοχή σας. Να τονίσω ότι σήμερα γίνεται για πρώτη φορά μια εκδήλωση έξω από το χώρο του Θεραπευτηρίου...»

Παρευρέθηκαν επίσης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νεάπολης κ. Μιχάλης Βοζυκάκης, ο Πρόεδρος της Παιδόπολης κ. Γιάννης Μαράκης, ο αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμ. Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου κ. Γιάννης Γάλλος και η Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου κ. Άννα Πατεράκη . Η εκδήλωση έκλεισε με το μοίρασμα δώρων από τον Άγιο Βασίλη στους περιθαλπόμενους, και με μικρή δεξίωση με εκλεκτούς μεζέδες που είχε ετοιμάσει το προσωπικό του ιδρύματος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 20, 2008

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Έρχεται ο χειμώνας!
Για άλλη μια χρονιά επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι, ο χειμώνα στην Κρήτη ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου και τελειώνει μέσα του Μάρτη. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, την εβδομάδα αυτή θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Την νύχτα των Χριστουγέννων ο καιρός μάλλον θα είναι βροχερός και η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς! Αν μάλιστα θέλετε να έχετε «Λευκά Χριστούγεννα» μην «τρέχετε» στην Ελβετία, «πεταχτείτε» μέχρι τα οροπέδια του Καθαρό ή του Λασιθίου! Την ημέρα των Χριστουγέννων θα χιονίζει και η θερμοκρασία θα είναι κάτω από το μηδέν!

Οι χειμερινοί κολυμβητές…
Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, παρατείνουν τα μπάνια του καλοκαιριού και μετά τον Οκτώβριο. Την τιμητική της έχει η παραλία του Αμμουδιού όπου καθημερινά κολυμπούν 30 άτομα. Το «παράξενο» είναι ότι οι περισσότεροι κολυμβητές είναι γυναίκες, μόνο 2-3 είναι οι άνδρες! Άλλες παραλίες για τους χειμερινούς είναι η Κιτροπλατεία και ο Γαργαδόρος. Όσοι δεν έχουν δοκιμάσει τις ζεστές χειμωνιάτικες θάλασσές μας, ας το κάνουν από του χρόνου. Το μπάνια του χειμώνα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το σώμα, δίνουν μια ευεξία και φτιάχνουν την διάθεση. Η γιατρός κ. Άννα Αναστασάκη, φετινή χειμερινή κολυμβήτρια, μας λέγει ότι, ιατρικώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «…αρκεί να νοιώθουμε καλά…». Αν ποτέ μπορέσουμε να παρατείνουμε την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, πολλά θα είχε να ωφεληθεί η οικονομία του τόπου μας. Ο καιρός είναι συνήθως καλός και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός, θρησκευτικός, οικολογικός, πολιτιστικός…) Ακόμα και τα ρακοκάζανα θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην τουριστική προβολή του τόπου μας…

Η Σπιναλόγκα σήριαλ…
Διάβασα σε γνωστό περιοδικό ότι, η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου θα γυρίσει σε τηλεοπτικό σήριαλ, το πολύ πετυχημένο βιβλίο της Βικτώρια Χίλσοπ, «το Νησί». Εντυπωσιακή η σκέψη της, δύσκολο όμως τηλεοπτικό εγχείρημα λόγω του θέματός του. Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή των λεπτών της Σπιναλόγκας και έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ευαίσθητο αυτό θέμα, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ξεφεύγει από αυτά που συνήθως μας παρουσιάζουν οι τηλεοπτικές σειρές.

Οι λαγοκέφαλοι…
Ερασιτέχνης ψαράς μου είπε προ ημερών ότι, τις τελευταίες ημέρες, έχει ψαρέψει ακόμα δυο επικίνδυνους λαγοκέφαλους. Μάλιστα τον ένα, μόλις 100 μέτρα από την Μαρίνα. Προσοχή, γιατί, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατανάλωση αυτού του τοξικού ψαριού, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη, την «τετροδοτοξίνη» και μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου, να προκαλέσει μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος.

Το τέλος παρεπιδημούντων…
Τα μέτρα του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση του τουρισμού, μπορεί να έκαναν τους ξενοδόχους να χαμογελάσουν, όμως οι Δήμαρχοι «τρέχουν και δεν φτάνουν»! Αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος, που θα υποκαταστήσει τα μεγάλα ποσά που θα έχουν έλλειμμα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ιδίως στους τουριστικούς Δήμους, στους οποίους ο πληθυσμός το καλοκαίρι, πολλές φορές τετραπλασιάζεται σε σχέση με το χειμώνα. Στους Δήμους έχουν ανατεθεί πολλά νέα καθήκοντα. Όμως αυτοί δεν ενισχύονται αντίστοιχα ώστε να κάνουν τα έργα που όλοι φωνάζουμε ότι δεν κάνουν. Για το Δήμο του Αγίου Νικολάου, το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν βλέπω πως θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, αν δεν αλλάξει κάτι. Απ’ ότι φαίνεται, μετά τις γιορτές θα έχουμε μεγάλες κινητοποίησες των Δημάρχων.

Τα ψάρια θέλουν Μαρίνες…
Είναι και αυτή μια άποψη. Με συναντήσαν δύο ψαράδες και μου είπαν ότι αυτοί συμφωνούν με τις κατασκευές μικρών λιμενικών έργων, γιατί στις πέτρες που ρίχνονται στη θάλασσα έρχονται πολλά ψάρια. Σαν παράδειγμα μου είπαν ότι μπροστά στο ξενοδοχείο Κοράλ, τα τελευταία χρόνια, η θάλασσα έχει γεμίσει ψάρια.

Δραστηριότητες στο Μαρδάτι…
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρδατίου και Ρούσα Λίμνης. Την εβδομάδα που μας πέρασε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου και του προέδρου του Νίκου Μασσάρου, ο Σύλλογος είχε δυο ωραίες δραστηριότητες. Καθαρίστηκε ένα ρέμα με πολλά μπάζα και στολίστηκε δίπλα του ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Το ρέμα είχε να καθαριστεί πολλά χρόνια και, αν ξέρατε πως ήταν και δείτε πως είναι σήμερα, θα εκπλαγείτε από την ωραία αλλαγή του χώρου. Τον καθαρισμό έκανε ο εκσκαφέας του Αντώνη Βάρδα και τα μπάζα μετέφεραν φορτηγά του Δήμου (σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Μασσάρο). Δίπλα στο ρέμα φτιάχτηκε ένα εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Για την κατασκευή του δούλεψαν ο Γιώργος Πάγκαλος του ΟΤΕ, ο Βασίλης Δούσλιος και μέλη του Συλλόγου. Για άλλη μια φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία δίνει το σωστό παράδειγμα. Γεγονός είναι ότι, αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι, ιδίως τα χωριά μας, έχουν έντονη δραστηριότατα τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι πολύ θετικό και ευχής έργο θα ήταν αν ακόμα περισσότεροι πλαισίωναν τέτοιες προσπάθειες.

Η οδοντόκρεμα…
Πριν από μερικά χρόνια, όταν τελείωνε η οδοντόκρεμά μου, την πετούσα! Τώρα, όταν αδειάσει τόσο που θα πρέπει κανονικά να την πετάξω, εγώ συνεχίσω να πιέζω και αυτή εξακολουθεί να βγάζει… οδοντόκρεμα για τουλάχιστον 20 φορές ακόμα! Οι καιροί άλλαξαν! Κάποτε γελούσαμε με τους τουρίστες που έπαιρναν από την Κοτάκαινα, 2 ντομάτες και ένα αγγούρι. Τώρα πολλοί άνθρωποι κάνουν το ίδιο. Ακόμα και την μπριτζόλες, που παλιά τις παίρναμε με το κιλό, τώρα τις αγοράζουμε με το κομμάτι…

Κι αυτά…
* Έφυγε ένα ακόμα παλιό σπίτι που βρισκόταν πίσω από την Αγία Τριάδα. Μαζί του και το τελευταίο σημάδι, της προ ηλεκτρισμού εποχής στον Άγιο Νικόλαο…
* Καλή η ιδέα του Ταχυδρομείου να βάλει ειδικό γραμματοκιβώτιο για «τα γράμματα στον Αι Βασίλη»…
* Αυτοί οι κάδοι απέναντι από του Χαλκιαδάκη, με τη στάση των λεωφορείων δίπλα τους, μάλλον δεν… «δένουν»…
* Μου είπαν και για ένα πεσμένο στύλο μετά το Μεραμπέλλο! Περιμένουμε να γίνει ατύχημα για να τον φτιάξουμε;
* Οδηγώντας σε χωριά της Σητείας, μου άρεσε ο γιορταστικός φωτισμός τους. Δεν μ’ άρεσαν οι πολλές αταίριαστες αλουμινόπορτες που έχουν αντικαταστήσει τις παλιές ωραίες παραδοσιακές πόρτες…
* Έρχονται τα Χριστούγεννα…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Απλές γιορτινές ιστορίες…

Αν κάποιος μας ρωτήσει «ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τα Χριστούγεννα», νομίζω ότι το μυαλό όλων μας θα πήγαινε στα παιδικά και νεανικά μας χρόνια. Οι εντυπώσεις των χρόνων αυτών έχουν μείνει για πάντα ζωντανές στη μνήμη μας.

Το 1955…
Στο μυαλό μου έχει μείνει το… «Ευτυχισμένο το 1955»! Δεν μπορώ να προσδιορίσω, γιατί αυτό το συγκεκριμένο χρόνο. Πρέπει να έχει σχέση με κάποια κρυφή υποσυνείδητη ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων που ίσως κάποια μέρα καταφέρω να αποκρυπτογραφήσω…

Οι μπάλες…
Το «δώρο» των παιδικών μου χρόνων ήταν οι μπάλες της «Καρθαίας». Ήταν μια εταιρεία κατασκευές ελαστικών που κάθε χρόνο, το μήνα Δεκέμβρη, έστελνε στο μαγαζί του πατέρα μου, μια κούτα με 6 μπάλες, διαφορετικού χρώματος και μεγέθους. Ήταν το δώρο που περίμενα όλη τη χρονιά, όχι μόνο εγώ αλλά και όλα τα… Αράπικα! Παρ’ όλο που ήταν κάτι φτηνό, δεν μπορούσαμε να βρούμε τέτοιες καλές και δυνατές μπάλες στην αγορά. Φυσικά, σ’ ένα μήνα τις είχαμε… ξεσκίσει όλες και περιμέναμε ξανά να μας έλθουν οι καινούργιες, μετά από ένα χρόνο…

Το ποδόσφαιρο…
Τα χρόνια της Χούντας ήταν τα φοιτητικά μου χρόνια. Όλη η φοιτηταρία κατέβαινε στην Κρήτη για να περάσουμε τις γιορτές με τους γονείς μας. Μια συνήθεια των ημερών, που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι ότι το βράδυ της 31ης είμαστε όλοι μαζεμένοι μπροστά στου Σγουρού για να παίξουμε… ποδόσφαιρο. Να υπενθυμίσω ότι τα αυτοκίνητα τότε ήταν λιγοστά και δεν δημιουργούσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα στην κυκλοφορία. Το πρόβλημα το είχε το δικτατορικό καθεστώς που έστελνε αστυνόμους με την διαταγή να σταματήσουμε αμέσως, διαφορετικά θα μας έβαζαν όλους… φυλακή!

Οι φούσκες…
Μια συνήθεια της 31ης Δεκεμβρίου ήταν οι μεγάλα μπαλόνια -φούσκες- που όλοι αγοράζαμε από το μαγαζί του Κόκκινη. Δεν υπήρχε τότε η σημερινή μεγάλη ποικιλία των δώρων. Όμως, αυτή η μεγάλη φούσκα, ήταν για μας κάτι πολύτιμο. Δώρα αγοράζαμε, επίσης, από του Μαρκάκη αλλά και από το καροτσάκι του Μανώλη στην Πλατεία.

Η Προοδευτική Κίνηση Νέων…
Ήταν το 1955, μόλις είχα απολυθεί από το Στρατό και δεν είχε περάσει ένας χρόνος από την πτώση της Χούντας. Οι νέοι της πόλης μας είχαν ήδη φτιάξει ένα «Κίνημα» με στόχο να προφέρουν στα κοινά της πόλης μας. Όλα ήταν πολύ πολιτικοποιημένα, όπως συμβαίνει πάντα στη χώρα μας, ιδίως τότε που οι μνήμες της χούντας ήταν ακόμα έντονες. Εγώ, νέος πολίτης στην κοινωνία, με φρέσκες τις μνήμες των γεγονότων της Κύπρου και της μεταπολίτευσης, θεώρησα υποχρέωση μου να συμμετάσχω στην Προοδευτική Κίνηση. Δεν με ένοιαζε (και δεν ρώτησα) ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά, το μυαλό μου ήταν πολύ αθώο! (…ένα - δυο χρόνια μετά, που είχαμε εκλογές για νέο προεδρείο… “προσγειώθηκα” ανώμαλα στο τι σημαίνει κομματισμός. Έκτοτε, δεν εντάχθηκα σε κανένα κόμμα και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευτυχή γι’ αυτό) Πως συνδέω όμως την Προοδευτική Κίνηση με τα Χριστούγεννα; Τα μέλη της σε συνεργασία και με αλλοδαπούς κατοίκους της πόλης στόλισαν, για πρώτη φορά, την πόλη μας. Φτιάξαμε μόνοι μας τα διακοσμητικά στολίδια και τα κρεμάσαμε σε διάφορα σημεία της πόλης (κυρίως στην κεντρική πλατεία, στη Λιμάνι και τη Λίμνη) Για πρώτη φορά η πόλη μας ήταν τόσο όμορφα στολισμένη. Θυμάμαι ότι όλοι οι κάτοικοι είχαν να πουν καλά λόγια για την Κίνησή μας…

7 ώρες πριν…
Ήταν το 1989 και η αλλαγή του χρόνου με βρήκε στην Αμερική, στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Η διαφορά ώρας είναι 7 ώρες, δηλαδή όταν εμείς έχουμε μεσάνυκτα, εκεί είναι 5 η ώρα το απόγευμα. Περιπατούσα σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και σκεπτόμουν ότι, τώρα στις 5 το απόγευμα, στην πόλη και το σπίτι μου στον Άγιο Νικόλαο, ο κόσμος χαίρονταν την αλλαγή του χρόνου. Δεν θα ξεχάσω τη μελαγχολία μου στη σκέψη αυτή… Δεν έλειπα πολύ καιρό, αλλά, πώς να το κάνουμε, άλλο πράγμα ο δικός σου τόπος…

Μετάλαβα…
Μερικές ημέρες πριν, πάλι στην Αμερική, ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων πήγα στην τοπική Εκκλησία. Δεν υπήρχε εκεί Ορθόδοξος ναός και έτσι πήγα στην τοπική Χριστιανική Εκκλησία. Έκανε κρύο, είχε ομίχλη, δεν θα ξεχάσω το τοπίο της διαδρομής, τόσο άγνωστο σε μας τους Κρητικούς. Η ατμόσφαιρα στην εκκλησία ήταν κατανυχτική και πολύ «ζεστή». Ωραίοι ύμνοι που όλοι μαζί στην εκκλησία έψαλαν. Στο τέλος της ακολουθίας, όλοι μετάλαβαν και εκεί άρχισαν οι… παράξενες σκέψεις μου. Ήθελα να μετάλαβα κι εγώ… με τραβούσε η ωραία ατμόσφαιρα. Προβληματίστηκα από το γεγονός ότι ήμουν σε Χριστιανική Εκκλησία, όχι όμως Ορθόδοξη και μάλιστα κατά πολλούς αιρετική. Απεφάσισα λοιπόν να ζητήσω την άδεια του Θεού, μιας και βρισκόμουν τον Οίκο Του. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν σαφής και κατηγορηματική «ΜΠΟΡΕΙΣ! Όλοι εδώ είναι Χριστιανοί…». Μετάλαβα και ένοιωσα όμορφα…

11 με 12!
Στην παιδική ηλικία, αλλά και μέχρι πριν 25 χρόνια, οι πιο ωραίες ώρες του χρόνου στην πόλη μας ήταν από 11 έως 12 τα μεσάνυχτα, της ημέρας του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς. Αυτήν του Πάσχα την τηρούμε ακόμα. Όμως πόσο μου λείπει αυτός ο πανζουρλισμός του 11 με 12 στην Κεντρικό Δρόμο, περιμένοντας τον νέο χρόνο. Όλος ο Άγιος Νικόλαος “κατέβαινε κάτω”… δεν μπορούσες να περπατήσεις από την πολυκοσμία. Όμορφες στιγμές που δεν θα ξαναζήσουμε, αλλά θα μπορούσαμε να ξαναζήσουμε. Τώρα, μέχρι τις 9 κάνουμε τα ψώνια μας και μετά σπίτι, με τους φίλους μας για να παρακολουθήσουμε από την… τηλεόραση την αλλαγή του χρόνου. Κάποιοι λένε ότι η ζωή ανακυκλώνεται. Πράγματα που σήμερα μοιάζουν απίθανα, ξαφνικά αλλάζουν! Σκεφθείτε την τωρινή οικονομική κρίση. Λέτε να ξαναγυρίσουμε στα παλιά;
Χαρούμενα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, υγεία και χαρές όλο το ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Τα σκουπίδια και τα μπάζα, το 1309 μ.Χ. και το 2009!

* Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου απαγορεύεται να βγάζουν κάθε είδους σκουπίδια, μετά τη δύση του ηλίου και κατά την διάρκεια της νύχτας.
* Όποιος πολίτης καταγγείλει αυτόν που βγάζει σκουπίδια στο δρόμο, το πρόστιμο για τον παραβάτη είναι 30 ευρώ. Απ’ αυτά, δέκα ευρώ παίρνει ο Δήμος, 10 ευρώ τα όργανα που είναι αρμόδια για την τήρηση της καθαριότητας και τα άλλα 10 ευρώ τα παίρνει αυτός που θα καταγγείλει τον παραβάτη…!
* Αν ο παραβάτης δεν εντοπιστεί, η ποινή αφορά και εκείνους που τα σπίτια τους βρίσκονται κοντά στο χώρο που ρυπαίνετε και ενώ γνώριζαν δεν κατήγγειλαν το δράστη.
* Το πρόστιμο για τους παραπάνω παραβάτες, θα το καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οκτώ σπιτιών που γειτονεύουν με την εστία των σκουπιδιών.
* 20 ευρώ πρόστιμο θα πληρώνουν όσοι δεν καθαρίζουν τους χώρους που βρίσκονται μπροστά από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους.
* Οι πέτρες και τα μπάζα θα πηγαίνουν στους καθορισμένους χώρους.
* Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου θα καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα καθαρισμού της πόλης. Το ποσόν εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του καθενός.

1309 μ.Χ.
Μην ανησυχείτε, τα παραπάνω δεν είναι σημερινές αποφάσεις του Δήμου της πόλης μας. Είναι από διατάγματα των Ενετών κατακτητών της Κρήτης που κοινοποιήθηκαν στους κατοίκους του Χάνδακα, του σημερινού Ηρακλείου, πριν από 700 χρόνια. Στον Χάνδακα, υπήρχε τρομερό πρόβλημα καθαριότητας στους δρόμους, την εποχή της Ενετοκρατίας (1204-1669). Το πρόβλημα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας κυρίως της κοπριάς των ζώων, που πολλοί είχαν στα σπίτια τους. Επιπλέον τα σκουπίδια, τα ανθρώπινα απεκκρίματα και άλλες βρωμιές, ήταν διασκορπισμένα στους δρόμους και γενικά ο τόπος παντού βρωμούσε, με αποτέλεσμα αρρώστιες και μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι Ενετοί κατά καιρούς έβγαζαν διατάγματα προσπαθώντας να αλλάξουν την κατάσταση, όμως, αυτές οι συνήθειες των κατοίκων του Χάνδακα, δύσκολα άλλαζαν. Οι παραπάνω αποφάσεις δεν βελτίωναν ιδιαίτερα την καθαριότητα και γι’ αυτό πολλές φορές οι Ενετοί αναγκάζονταν να επιβάλουν πολύ βαριές ποινές, μέχρι και αγγαρείες στα καράβια τους, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απάνθρωπες και πολλοί πέθαιναν!

2009 μ.Χ.
700 χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει στην Κρήτη! Σκουπίδια και μπάζα ρίχνονται εδώ και εκεί, παράνομες χωματερές βρίσκονται κοντά σε κάθε χωριό… μια κατάσταση τριτοκοσμική
. Στην περιοχή μας, τον τελευταίο καιρό υπάρχει και πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα μπάζα. Ο λόγος είναι ότι το νταμάρι της πρώην ΒΕΣ δεν τα δέχεται πια. Μίλησα σχετικά με τον κ. Αλέκο Αλεξανδράκη, καθώς η εταιρεία του είναι ο ενοικιαστής του χώρου αυτού και μας λέγει ότι «…είχαμε συμφωνήσει να δεχόμαστε τα μπάζα αλλά δυστυχώς, μαζί με αυτά, ο κόσμος έφερνε μαζί και ένα σωρό άλλα σκουπίδια. Θα έπρεπε να έχω συνεχώς εργάτες για τον διαχωρίσιμο των απορριμμάτων και συγχρόνως είχα και τις διαμαρτυρίες των γύρω κατοίκων. Θα πρέπει να εξευρεθεί ένας μόνιμος χώρος ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα για πολλά έτη. Μακροπρόθεσμα, στον χώρο αυτό θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά έργα, χρήσιμα στην πόλη μας…»

Τον κ. Αλεξανδράκη ρώτησα επίσης «ποτέ θα φύγει το Λατομείο από την περιοχή Μαρδάτι για να πάει στη περιοχή των Ταπών» «Επιθυμία μας είναι το Λατομείο στις Τάπες να λειτουργήσει άμεσα. Ήδη έγιναν οι πρώτες εργασίες αλλά δυστυχώς έχουμε πρόβλημα με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 2-3 κάτοικοι του χωριού. Είμαι σίγουρος ότι αν καταλάβουν τι ακριβώς θα κάνουμε εκεί, δεν θα έχουν καμιά αντίρρηση. Εμείς δεν πάμε στη νέα θέση για να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην περιοχή και πολύ περισσότερο στους κατοίκους. Εμείς θέλουμε να είμαστε αγαπητοί εκεί για το κοινό συμφέρον. Από την πλευρά μας, η εταιρεία μας με πολύ χαρά, είναι έτοιμη να βοηθήσει την περιοχή των Ταπών σε οτιδήποτε χρειαστεί. Όλοι μας θέλουμε το καλό του τόπου μας…»

«Τι κάνουμε με τα μπάζα τώρα;» Το ερώτημα απεύθυνα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Μασσάρο του οποίου η απάντηση ήταν «Υπάρχει πρόβλημα!» Αυτό είναι σίγουρο! Το μόνο ενθαρρυντικό είναι -χωρίς να θέλει να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες- ότι τις ημέρες αυτές γίνονται κάποιες συζητήσεις και “αν όλα πάνε κατ’ ευχήν”, το πρόβλημα θα λυθεί και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη βάση. Σήμερα, και μέχρι να βρεθεί νέα λύση, τα μπάζα μεταφέρονται σε περιοχή των Λακωνίων (λίγο μετά το γήπεδο) όπου υπάρχει σχετικός χώρος. Όμως και αυτός θέλει ακόμα 100 φορτηγά για να γεμίσει! Ας ελπίσουμε ότι, η οποιαδήποτε λύση, θα δοθεί σύντομα, διαφορετικά βλέπω πολλά ρέματα να γεμίζουν με μπάζα. Απ’ ότι είδα, αρκετοί συμπολίτες μας, έχουν αρχίσει να τα αποθέτουν παράνομα, στην Αμμούδα, δίπλα στο γήπεδο. Για να είμαι ειλικρινής, τα προτιμώ “σε ένα κεντρικό σημείο”, παρά στα ρέματα. Παλαιότερα είχα διατυπώσει τη γνώμη να βρεθεί ένα χώρος κοντά στην πόλη, να περιφραχτεί και εκεί να πηγαίνουν τα μπάζα. Το καλό με την λύση αυτή είναι ότι από εκεί, εύκολα θα μεταφορτώνονται. Αν ο τόπος απόθεσης είναι μακριά από το σπίτι μας, τότε προτιμώνται οι “γνωστές” λύσεις...
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008

Το πρωί έκλεισε το «Κέντρο των Ηλικιωμένων» και το βράδυ το «Κέντρο των Παιδιών»!

Το πρωί της Τρίτης έγινε η αποχαιρετιστήρια τελετή του οριστικού κλεισίματος του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και το απόγευμα στο ΡΕΞ, σε ανάλογη τελεστή, έγινε το οριστικό κλείσιμο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Σύμφωνα με τον κανονισμό «…στα κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, παιδιά σχολικής ηλικία συμμετέχουν σε οργανωμένα παιδαγωγικά προγράμματα, που στοχεύουν στην ευχάριστη και παράλληλα δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, εκτός σχολικού ωραρίου. Μέσα από τις οργανωμένες ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες των προγραμμάτων τα παιδιά γνωρίζουν το κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού, της εικαστικής αγωγής, τής μουσικοκινητικής έκφρασης, της περιβαλλοντικής αγωγής, του Βιβλίου και την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών»

Μετά από δυο χρόνια δημιουργίας και μέσα σε μια μέρα, «έσβησαν» δυο πολύ χρήσιμα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα ένα για άτομα της τρίτης ηλικίας και το άλλο για παιδιά. Διαφορετική ήταν η ατμόσφαιρα στον απογευματινό αποχαιρετισμό. Το πρωί υπήρχε μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, γιατί οι ηλικιωμένοι είδαν να χάνεται μια σημαντική γι’ αυτούς γωνιά φροντίδας. Το απόγευμα, η συγκίνηση περιείχε περισσότερο θυμό παρά λύπη. Τα παιδιά έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους, δεν φοβούνται τις αλλαγές, Όμως, δεν μπορεί να μην θυμώνει κανείς, όταν μέσα σε μια μέρα «διαγράφονται» δυο προγράμματα που μας ήλθαν από την Ευρώπη και το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να συνεχίσει τη χρημοτοδότησή του. Τα υπουργεία βρίσκουν και χρηματοδοτούν ένα σωρό “άγνωστα σωματεία ημετέρων” και δεν μπορούν να στηρίξουν προγράμματα που βοηθούν όλη την κοινωνία. Για ποιο κράτος δικαίου να μιλάμε!

Στην εκδήλωση, τους παρευρισκόμενους καλοσώρησαν οι κυρίες Μαριλένα Τσαμάνδουρα και Μαριάνα Κουγιεντή. Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ . Μανώλης Θραψανιώτης τονίζοντας ότι «…ανάλογη εκδήλωση είχαμε και το πρωί αλλά εκεί τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα γιατί είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους ηλικιωμένους και μοναχικούς που έχαναν μια στήριξη που χρειάζονταν. Τα δυο χρόνια λειτουργίας του Κέντρου ήταν πραγματικά δημιουργικά. Αυτός ήταν και ο στόχος μας και νομίζω ότι πέτυχε απόλυτα. Το κράτος θα έπρεπε να είχε βρει ένα τρόπο ώστε χρήσιμα προγράμματα όπως αυτό του ΚΔΑΠ να συνεχίζονταν. Για άλλη μια φορά, η χώρα μας δεν μπόρεσε να στηρίξει κάτι αξιόλογο. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε κάποιες δραστηριότητες, όπως το θεατρικό παιχνίδι, η ζωγραφική και τα εικαστικά, μέσω του Δήμου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Είναι ένα στοίχημα που ελπίζω ότι και τη δική σας βοήθεια θα τα καταφέρουμε…»
Η ωραία τελετή έκλεισε με όλα τα παιδιά στην σκηνή, να παρουσιάζουν μια ιστορία με τον Άγιο Βασίλη και τραγούδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Αντί να ανοίγουν νέα ...κλείνουν, τα παλιά Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων!

Ήταν μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Αυτό δεν το γράφω για να δραματοποιήσω μια κατάσταση. Όμως, όταν μια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που διοργάνωσε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), γίνεται, όχι λόγω της επερχομένης γέννησης του Θεανθρώπου, αλλά για να «εορταστεί» το… κλείσιμο του Κέντρου, τότε τα συναισθήματα, όσων βρέθηκαν εκεί, δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά! Δυστυχώς, από το τέλος αυτής της εβδομάδας, το προσωπικό θα πρέπει να αναζητήσει αλλού δουλειά και οι ηλικιωμένοι που δέχονταν τις φροντίδες θα χάσουν μια μικρή χαρά της δύσκολης καθημερινότητάς τους.

Τα ΚΗΦΗ ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια και ήταν ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στόχος του προγράμματος ήταν η φροντίδα των «μοναχικών» ηλικιωμένων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Τις υπηρεσίες δέχονταν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν ήταν κατάκοιτοι αλλά πάσχουν από ορισμένες ασθένειες, όπως είναι η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Το Κέντρο εξυπηρετούσε 15 ηλικιωμένους. Δυο φορές την εβδομάδα υπήρχε γιατρός και μια φορά την εβδομάδα φυσιοθεραπευτής. Στο Κέντρο γίνονταν καθημερινά μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και σακχάρου. Υπάρχουν κρεβάτια για να ξεκουραστούν, χώροι για να κάνουν μπάνιο, να ξυριστούν και γενικά είναι ένας πολιτισμένος χώρος που προσπαθούσε να βοηθήσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή και συνάμα να δώσει το αίσθημα ότι τα άτομα αυτά είναι απαραίτητα και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Το προσωπικό του Κέντρου είναι μία νοσηλεύτρια, δύο κοινωνικοί φροντιστές και μια γενικών καθηκόντων.

Στην αρχή της σεμνής τελετής και με καταφανή συγκίνηση, αποχαιρέτησε τους παρευρισκόμενους ο υπεύθυνος του ΚΗΦΗ κ. Μανώλης Θραψανιώτης, οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «…σήμερα, αντί να είναι ημέρα χαράς για τα Χριστούγεννα, δυστυχώς για μένα και το προσωπικό είναι μια μέρα λύπης που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας, γιατί αυτό το ωραίο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, έφτασε στο τέλος του. Ήταν είναι πρόγραμμα που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενώ θα έπρεπε το Κράτος να είχε φροντίσει για τη συνεχεία αυτής της δομής, περίμενε από τους Δήμους να βρουν τους πόρους χρηματοδότησής τους. Όμως, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από το Δήμο με τα λιγοστά έσοδα του, να είναι αυτός που θα χρησμοδοτούσε τη συνέχεια του Κέντρου. Λυπάμαι γιατί μια γωνιά που εσείς βρίσκατε καταφύγιο, συμπαράσταση και καλή παρέα δεν θα υπάρχει πλέον. Αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν έναν άλλο Γολγοθά, γιατί και αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού δουλειές. Προσωπικά θέλω να κρατήσετε όλες τις καλές στιγμές που ζήσαμε μαζί. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή και ο Δήμος, με την εθελοντική συμπαράσταση των συμπολιτών μας ίσως καταφέρει έναν άλλο τρόπο λειτουργίας ενός παρόμοιου Κέντρου…» Σε παρατήρηση ηλικιωμένου ότι κάτι θα πρέπει να γίνει ο κ. Θραψανιώτης είπε χαρακτηριστικά «…δυστυχώς βλέπουμε στην τηλεόραση τα εκατομμύριο να “χορεύουν” δίπλα μας και κάποιοι επιτήδειοι να τα τσεπώνουν. Είναι λυπηρό να μην μπορούμε να συνεχίσουμε προσπάθειες όπως αυτή που κλείνει σήμερα» Σε άλλη παρατήρηση ότι τα ΚΗΦΗ συνεχίζουν στο Ηράκλειο η απάντηση ήταν ότι «…εκεί ο Δήμος έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από τον δικό μας. Αυτό και λόγω των δομών που κατασκευάσθηκαν λόγω των πρόσφατων Ολυμπιακών έργων» Στη συνέχεια μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Κλώντζας ο οποίος τόνισε ότι «…δεν υπάρχει Δήμαρχος που να μην θέλει το καλό του τόπου του. Ο Δήμος θέλει να ανοίγει και όχι να κλείνει τέτοιους χώρους. Δυστυχώς πολλές φορές δεν μπορεί πράξει διαφορετικά. Λυπάμαι κι εγώ για την εξέλιξη αυτή γιατί βλέπω και την πολύ καλή σχέση που έχετε όλοι όσοι ζήσατε στο χώρο αυτό τα τελευταία δυο χρόνια…»

Όμως, η ζωή συνεχίζεται! Εγώ είδα εκεί ανθρώπους αισιόδοξους και δυνατούς. Όλοι έχουν περάσει πολλά στη ζωή τους. Είμαι σίγουρος ότι έχουν ζήσει πολλές παρόμοιες καταστάσεις στη ζωή τους. Κάπου αλλού θα αναζητήσουν τώρα τη χαρά που τόσο έχουν ανάγκη τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Θα μου μείνουν αξέχαστα τα λόγια μιας κυρίας από το προσωπικό «σκέπτομαι πολύ αυτούς τους τρεις φίλους μας που έπασχαν από Αλτσχάιμερ… τώρα θα πρέπει βρουν άλλους για να τους περιποιούνται…» Αυτά είναι λόγια ανθρώπων που έχουν μέσα τους αγάπη και αυτήν θέλουν να την προσφέρουν και τους συνανθρώπους μας. Ακολούθησε ένα πλούσιο «τελευταίο δείπνο» όμως το φαγητό με δυσκολία “κατέβαινε κάτω”… Ήταν μια ασυνήθιστη ημέρα λύπης αλλά και αισιοδοξίας. Οι άνθρωποι αυτοί μας δίνουν δύναμη. Και τι ζητούν από εμάς; Λίγη συντροφιά και μια καλή κουβέντα!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008

Η «επανάσταση» του Θεανθρώπου!

Η εκκλησία της Αγίου Αντωνίου στην περιοχή του Αμμουδιού φαίνεται ότι ολοκληρώνεται εξωτερικά. Αρκετές μέρες δούλεψαν οι εργάτες στο καλούπωμα του τρούλου και τις τελευταίες ημέρες, σταδιακά, ρίχνεται το μπετόν. Ο τρούλος έδωσε μια μεγαλοπρέπεια στην εκκλησία, καθώς «έδεσε» άριστα με το υπόλοιπο σώμα. Με την ολοκλήρωση, του Ι. Ν. του Αγίου Αντωνίου και του Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας, αλλά και του νέου Ι. Ν. του Τιμίου Σταυρού, ο Άγιος Νικόλαος θα έχει αρκετές μεγάλες εκκλησίες για τις ανάγκες των πιστών. Είναι σίγουρο ότι οι εκκλησίες αυτές θα γεμίσουν μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Καλό θα ήταν λοιπόν, να γίνει μια παράλληλη -πλην της θρησκευτικής- αξιοποίηση των μεγάλων χωρών που διαθέτουν. Μια καλή ιδέα θα ήταν να διοργανωθούν, μέσα ή και έξω απ’ αυτές, διάφορες εκδηλώσεις που δεν θα είναι απαραίτητα στενά θρησκευτικές.

Αν οι εκδηλώσεις αυτές συνδυαστούν με τις ανάγκες της νεολαίας τότε η εκκλησία μας θα έχει εκπληρώσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Δεν μου αρέσει που το πλήρωμα της εκκλησίας, τις Κυριακές είναι κυρίως ηλικιωμένοι! Οι νέοι της εποχής μας νοιώθουν μόνοι, «βαριούνται», πολλά παιδιά μεγαλώνουν «μόνα» τους καθώς οι γονείς τους, στην αγωνία εξασφάλισης του επιούσιου, δεν διαθέτουν, όσο παλιά, χρόνο για τα παιδιά τους. Εδώ έρχεται και ο σωστός ρόλος της εκκλησίας, η οποία θα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες προκλήσεις της εποχής. Για παράδειγμα, όλοι οι νέοι έχουν άμεση καθημερινή σχέση με τους υπολογιστές. Θα πρέπει λοιπόν και οι ιερείς να μάθουν τους υπολογιστές και τα νέα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας, για να μπορούν να μιλήσουν στους νέους, στην γλώσσα που καταλαβαίνουν. Αν ο ιερέας αρχίσει να μιλάει στο παιδί του Γυμνασίου για… ΜP3 και Google, η επαφή με την τωρινή πραγματικότητα θα είναι άμεση και η εκκλησία μας θα αποκτήσει «νέους οπαδούς» Ο Χριστός, για την εποχή του, ήταν επαναστάτης! Ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν τα κανάλια για να Του «τα σέρνουν» από το πρωί μέχρι το βράδυ!. Είθε η επερχομένη γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει σε όλο τον κόσμο την «επανάσταση» της αλλαγής που όλοι χρειαζόμαστε…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

«Τα παράπονά σου στον Δήμαρχο!»

Όταν κάτι στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, ακόμη και στις σχέσεις μας με τους άλλους πάει στραβά και θέλουμε να το αλλάξουμε, αλλά δεν μπορούμε, έρχεται η αποστομωτική φράση: «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο!» Αιχμηρή, σκωπτική, αλλά και διαχρονική αποδεικνύεται η σοφία του λαού μας, απ’ όπου βγήκε και η φράση «τα παράπονά σου στον δήμαρχο!». Που σημαίνει ότι «…τι μας τα λες εμάς, δεν φταίμε, πέστα στον Δήμαρχο που έχει την εξουσία» (αλλά και αυτός τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να κάνει τίποτε...)
Ας δούμε, όμως τι είδους παράπονα υπέβαλαν οι πολίτες της πόλης μας στο Δήμο, για τον μήνα Νοέμβριο. Συνολικά 41 συμπολίτες μας, κάλεσαν το 28413 40110 για να εκφράσουν τα παραπονά τους. Από αυτά αφορούσαν:
Θέματα ύδρευσης: 2
Ανακύκλωσης: 6
Ηλεκτρολογικά: 15
Τεχνικών υπηρεσιών: 5
Δημοτικής αστυνομίας: 3
Καθαριότητας: 5
Διάφορα: 6
Στα 26 από αυτά δόθηκε λύση, ενώ στα υπόλοιπα 15 δεν έγινε ενέργεια για διαφόρους λόγους.

Όποιος πολίτης θέλει να υποβάλει κάποιο αίτημα, υπάρχουν δυο εύκολοι τρόποι:
* Ο ένας είναι να πάρει τηλέφωνο στο Δήμο. Στην ιστοσελίδα του Δήμου www.dimosagn.gr διαβάζουμε: «Δεν ανάβει το φωτιστικό του δρόμου; Υπάρχουν σκουπίδια; Κάποιο άλλο πρόβλημα; Επικοινωνούμε με το "Γραφείο του Δημότη" στο τηλέφωνο: 28413 40110»
* Ο άλλος τρόπος είναι να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στο Δήμο, στην διεύθυνση: dimos.agn@gmail.com
* Πολύ σύντομα θα υπάρχει και τρίτος τρόπος επικοινωνίας, πάλι από την ιστοσελίδα τους Δήμου και μέσω της ενεργοποίησης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (Υπηρεσία Αιτήματα / Καταγγελίες Πολιτών) Ήδη διαβάζουμε ότι «μέσα από την υπηρεσία αυτή έχετε την δυνατότητα να υποβάλλετε αιτήματα ή προτάσεις προς το Δήμο, αλλά και καταγγελίες που αφορούν παραλήψεις και λανθασμένες ενέργειες του Δήμου».

Συζητώντας συνεχώς μεταξύ μας για τα προβλήματα της πόλης θα περίμενε κανείς να κατακλειστεί ο Δήμος από μηνύματα και τηλεφωνήματα, με τα οποία οι πολίτες θα κατέθεταν τα παράπονά τους αλλά και προτάσεις και αλλαγές που θα επιθυμούσαν. Ο αριθμός των 41 μόνο παραπόνων, δηλαδή ένα και κάτι την ημέρα, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός. Θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ενεργοί πολίτες, να ζητάμε και να διεκδικούμε συνεχώς αυτά που οι αρμόδιοι -όχι μόνο στο Δήμο άλλα και σε άλλες υπηρεσίες- δεν κάνουν, ενώ πληρώνονται για να τα κάνουν. Υπάρχουν αρμόδιοι στις διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι πληρώνονται για να σκέπτονται και να ενεργούν για τη λύση των προβλημάτων. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε «εμείς» το α’ ή β’ πρόβλημα της πόλης, και ο αμειβόμενος αρμόδιος να μην το βλέπει… ή να μην θέλει να το δει! (εδώ μπαίνει και το θέμα του πως πρέπει να σκέπτεται ένα δημόσιος υπάλληλος… ένα τεράστιο θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση…)

Σε επιστολή του σε όλες τις υπηρεσίες, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης ζητά να μάθει γιατί ορισμένα από τα παράπονα που προώθησαν σ αυτές παραμένουν αναπάντητα και τονίζει ότι «… ο στόχος του Γραφείου του Δημότη είναι να συλλέγει τα παράπονα και τις παρατηρήσεις και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να απαντά τους πολίτες. Σε περίπτωση που το αίτημα δεν μπορεί να επιλυθεί, θα πρέπει ο δημότης να ενημερώνεται για τα αίτια…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 13, 2008

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Ο επισκέπτης από το Βορρά…
Ξεκίνησε από τα βόρεια παγωμένα κλίματα και «προσγειώθηκε» στη Λίμνη της πόλης μας. Ένας εντυπωσιακός σκουρόχρωμος πελεκάνος ξεχειμωνιάζει στην φιλόξενη πόλη μας. Ήδη τον έχουν «υιοθετήσει» οι ψαράδες της περιοχή και φροντίζουν να μην του λείψει τίποτα. Ο πελεκάνος είναι πολύ φιλικός σε όλους, μας επιτρέπει να τον πλησιάσουμε και να τον φωτογραφήσουμε, δείχνει υγιής και ήρεμος και φαίνεται να απολαμβάνει τις χειμερινές διακοπές του. Δεν τολμώ να σκεφτώ ότι κάποιας από του ντόπιους, και μη, κατοίκους της πόλης θα διανοηθεί να του κάνει κακό…

Έγραψε ιστορία…
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τέταρτης «έγραψε ιστορία» Αν ποτέ γραφτεί σε βιβλίο η ιστορία του Δήμου, είναι σίγουρος ότι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο θα αφιερωθεί στην συνεδρίαση αυτή. Άκουσα τον Μίμη Δεσποτάκη να μιλά για την οικογένεια Μαμιδάκη και όλα όσα έχει προσφέρει στην πόλη μας…την λιμενολόγο Μαριλένα Φράγκου να μας λέει ότι «θα σκίσω τα πτυχία μου» αν τα έργα του Μιραμπέλλο κάνουν ζημιά στην περιοχή… την αντιπολίτευση σύσσωμη να μιλά για νόμιμη άδεια που θα πρέπει να εκτελεστεί… την συμπολίτευση να με “μπερδεύει”… τον Μανώλη Βαρκαράκη να υπεραμύνεται τα έργα και να ρωτά «τι τουρισμό θέλουμε»… τον Βασίλη Χατζηδάκη και την Οικολογική Ομάδα Μεραμπέλλου να μιλούν για το τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και τέλος άκουσα τον Δήμαρχο να υπεραμύνεται της απόφασης που είχαν συζητήσει οι σύμβουλοι της πλειοψηφείας, δηλαδή την άσκηση ένδικων μέσων αν δεν συμφωνηθεί η αλλαγή των σχεδίων με νέα ηπιότερης μορφής. Η πλειοψηφεία των συμβούλων δεν συμφώνησε με τα ένδικα μέσα και απογοητευμένος ο Δήμαρχος άρχισε να σκέπτεται ότι επί Δημαρχίας του λήφθηκε μια απόφαση που ο ίδιος ήταν πολύ αντίθετος. Απ’ ότι φαίνεται, τώρα αρχίζουν άλλα προβλήματα…

Μια ιδέα…
Τις τελευταίες ημέρες ο δυνατός νοτιάς δεν επιτρέπει στους θαμώνες των καφετεριών να απολαμβάνουν τα ποτά τους δίπλα στη θάλασσα. Μεταφέρω εδώ μια ιδέα που είδα σε άλλα μέρη! Τις λίγες ημέρες που τα μαγαζιά θα είναι άδεια, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, κάνουν μεγάλες περιφορές στις τιμές. «Όλοι οι καφέδες ένα ευρώ για σήμερα» Είμαι σίγουρος ότι με την τιμή αυτή ο νοτιάς, θα φαίνεται «χάδι στο μέτωπό μας»!

Το τριγωνάκι…
Δεν μπορώ να μην το ξανασχολιάσω. Αυτό το τρίγωνο στο τέλος της Ρούσου Καπετανάκη, αρχή της Επιμενίδου, στη στροφή προς Κριτσά, έπρεπε να είχε, κατά απόλυτη προτεραιότητα, φυτευτεί με ωραία λουλούδια και δένδρα. Από εκεί περνάει όλος ο Άγιος Νικόλαος, σχεδόν κάθε μέρα. Τόσο δύσκολο είναι να ολοκληρωθούν τα έργα εκεί. Παραπάνω, στην Επιμενίδου, φύτευσαν τις αλυτάνες, εκεί γιατί καθυστερούν; Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Ας καθυστερήσουν το κόψιμο των μουρνιών 2-3 μέρες…

Είμαστε για τα μπάζα!
Ζητώ συγγνώμη για τον παραπάνω τίτλο. Δεν αφορά όλους μας. Κάποιος «κύριος» πέταξε προ ημερών στην κοίτη του ποταμού, δίπλα από τους Παιδικούς Σταθμούς, πολλά μπάζα! Ό,τι και να λέμε, ό,τι και να γράφουμε, κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με τις πράξεις τους αυτές προσβάλουν όλη τη κοινωνία. Υπάρχει χώρος όπου μπορούν να αποθέσουν αυτά τα μπάζα. Δεν μπορούμε «εμείς» να κυνηγάμε τον καθένα που θα ρίξει τα σκουπίδια του! Και γράφω «εμείς» γιατί εμείς όλοι την πληρώνουμε. Η πόλη μας θα ήταν πολύ πιο περιποιημένη, αν δίναμε στις υπηρεσίες καθαριότητες λιγότερη δουλειά να κάνουν…

Οι «ευχές» της Εφορίας
Προ ημερών με πήρε τηλέφωνο ο λογιστής μου για να μου πει ότι με ζητούν στην Εφορία. Τέτοια τηλέφωνα πάντα που ανεβάζαν την πίεση αλλά είπα μέσα μου, χρονιάρες μέρες, μάλλον για τις ευχές των Χριστουγέννων με θέλουνε! Πήγα διστακτικά στα γραφείο της Εφορίας και άρχισα να ψάχνω το γραφείο των… ευχών! Μου υπέδειξαν ποιο είναι και με υποδέχθηκαν, ομολογώ, πολύ ευγενικά. Μου πρόσφεραν και καρέκλα για να καθήσω, ένιωσα πιο άνετα… αλλά η αγωνία μου μεγάλωνε γιατί άρχισα να υποψιάζομαι ότι δεν με ήθελαν για ευχές αλλά για κάτι άλλο. Άλλωστε οι φάκελοι μπροστά από τον υπάλληλο έμοιαζαν στα μάτια μου σαν βέλη έτοιμα να μου επιτεθούν. Ευτυχώς η αγωνία μου δεν κράτησε για πολύ! «ξέρετε μας έχουν έλθει οι περαιώσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών και θα πρέπει να πληρώσετε κάποιο ποσόν» Επειδή έχω τραβήξει παρόμοιες καταστάσεις πολλές φορές στη ζωή μου, δεν στενοχωρήθηκα και πολύ. Ξέρω ότι με την Εφορεία, μόλις πλησιάσεις στην εξόφληση μιας οφειλής… έρχεται η επόμενη… Αυτό που πραγματικά άρχισα να σκέπτομαι είναι «πως θα το πω στη γυναίκα μου!» Αυτή σαν καλή φορολογούμενη είναι πολύ τυπική και “τα κόβει όλα!” Όσες φορές της είπα ότι πρέπει να «κλέβει» και λιγάκι την Εφορεία αυτή η … τρελή μου έλεγε «και πως θα κάνει έργα το κράτος;» Άντε τώρα να την πείσω ότι το Ελληνικό κράτος θεωρεί ότι οι δηλώσεις και οι αποδείξεις που έκοβε τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν, κατά την εφορεία, αληθινές και ότι αυτή θεωρεί ότι την «κλέβεις». Ελπίζω να μην διαβάσει σήμερα την ΑΝΑΤΟΛΗ… (κε Έφορα τα παραπάνω γράφτηκαν μεταξύ σοβαρού και αστείου)

Όλα για την παιδεία!
Μια εβδομάδα μετά το θάνατο του νεαρού μαθητή στην Αθήνα και τα κανάλια έχουν σαν πρώτο θέμα απόψε, αν τη βραδιά αυτή ο υπουργός Παιδείας ήταν στα… μπουζούκια! Κύριε Πρωθυπουργέ, τωρινέ και επόμενε, μια λύση και μοναδική λύση υπάρχει, αν θέλετε να βοηθήσετε. Αυξήστε τα κονδύλια για την παιδεία, φτιάξετε πολλά γυμναστήρια και σύγχρονα σχολεία και κάντε κάτι για τους ανέργους. Τα υπόλοιπα είναι απλά δικαιολογίες…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2008

Τιμήθηκαν οι Εθελοντικές Ομάδες του Λασιθίου

Με την ευκαιρία του προσφάτου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, δέχθηκε χθες στο Ηράκλειο όλες τις Εθελοντικές Ομάδες της Κρήτης. Θέλησε να τιμήσει όλους αυτούς που, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, δίνουν την βοήθειά τους σε όσους την χρειάζονται. Από τον Νομό Λασιθίου, τιμήθηκαν, τα Τμήματα Σαμαρειτών και Διασωστών Αγίου Νικολάου, Ιεραπέτρας και Σητείας και η Ομάδα Διάσωσης Αγίου Νικολάου. Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης μίλησε με θερμά λόγια για την μεγάλη σημασία του εθελοντισμού και τόνισε ότι «…θέλουμε διασώστες εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους» Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, η Αστυνομία, οι Νομαρχίες και Δήμοι της Κρήτης. Άξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι η δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων του Νομού Χανίων που φαίνεται ότι πρωτοπορεί στην Κρήτη. Τα Χανιά έχουν 20 εθελοντικές οργανώσεις όπου συμμετέχουν 1000 εθελοντές. Η Νομαρχία Χανίων, αναγνωρίζοντας το έργο τους, έχει βοηθήσει προσφέροντας 100.000 ευρώ. Από την Άγιο Νικόλαο, εκ μέρους των Σαμαρειτών τιμήθηκαν η Γιάννα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Σταυρακάκης και από την Ομάδα Διάσωσης, ο Δημήτρης Κουλουγουσίδης, ο Γιάννης Γαράκης και ο Μανώλης Κουλουγουσίδης. Ο Ομάδας Διάσωσης της πόλης μας, έχει προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην περιοχή μας. Μόνο φέτος, έχει συμμετάσχει σε 11 διασώσεις και 11 κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών. Όσοι έχουν τον χρόνο και την διάθεση ας πλαισιώσουν αυτές τις ομάδες. Είναι μια προσφορά που η κοινωνία εκτιμά και επιδοκιμάζει.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Θα στείλουμε βιβλία στους Έλληνες μαθητές της Κωνσταντινούπολης

Η Πολιτιστική Ομάδα των Καθηγητών του Αγίου Νικολάου είχε μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία. Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, έστησε χθες στην Πλατεία ένα κιόσκι (από 11.00 έως 19.00). Αυτό που ζητούσαν ήταν βιβλία, που δεν μας χρειάζονται, για να τα στείλουν στους Έλληνες μαθητές της Κωνσταντινούπολης.

Για την πρωτοβουλία των καθηγητών μας μίλησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Μιχάλης Τσιολάκης «Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού, η Πολιτιστική Ομάδα των καθηγητών μαζεύει βιβλία για να στείλει στους Έλληνες μαθητές της Πόλης. Είναι μια ελάχιστη συνεισφορά στα πλαίσια του εορτασμού. Ήταν μια ιδέα του συνάδελφου καθηγητή κ. Γιώργου Μαυροειδή, ο οποίος έχει δουλεύει στην Κωνσταντινούπολη και ξέρει από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκεί οι μαθητές. Τα βιβλία αυτά, με έξοδα των καθηγητών θα το στείλουμε στους μαθητές τις ημέρες των εορτών. Βιβλία έχουμε πάρει αρκετά από τους συμπολίτες μας και το απόγευμα περιμένουμε περισσότερα καθώς θα μας έλθουν οι προσφορές του Δήμου και των βιβλιοπωλείων. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και την ΠΑΕ ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως) γιατί μόλις έμαθαν για την ενέργειά μας αυτή, μας πήραν τηλέφωνο και θα μας υποσχέθηκαν βοήθεια στην αποστολή των βιβλίων. Το περίπτερο μας θα είναι σήμερα (χθες) στην Πλατεία αλλά τις επόμενες ημέρες όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με την Πολιτιστική Ομάδα και να μας δώσει τις προσφορές του (Κα Κατερίνα Λαυρεντάκη στο τηλέφωνο 6944 441483)

Για την πρωτοβουλία των καθηγητών μας μίλησε και ο εμπνευστής της κ. Γιώργος Μαυροειδής, γεωπόνος καθηγητής που διδάσκει στοιχεία Γεωπονίας. «Οι Έλληνες μαθητές στη Κωνσταντινούπολης έχουν μεγάλη ανάγκη από βιβλία, γιατί υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Έχω εργαστεί εκεί και γνωρίζω τον Ελληνισμό της πόλης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία. Έχουμε υποχρέωση να τα βοηθήσουμε. Όσο ζούσα στην Πόλη προσπαθούσαμε με προσφορές να φέρουμε στην Πόλη όσο πιο πολλά βιβλία μπορούσαμε για τις ανάγκες των μαθητών. Δυστυχώς τα σχολεία αυτά, κλείνουν πλέον. Έχουν απομείνει 350 περίπου παιδιά στα Δημοτικά και Λύκεια. Πριν τέσσερα χρόνια φοιτούσαν στα Ελληνικά σχολεία 700 παιδιά, σήμερα είναι 350 και με την αποφοίτηση των παιδιών από τα Λύκεια ο αριθμός θα μειωθεί περισσότερο. Οι καθηγητές είναι Έλληνες από την Ελλάδα, αλλά και Ρωμιοί, Τούρκοι υπήκοοι. Όλα είναι αμιγή Ελληνικά Σχολεία εκτός από την Σχολή του Γένους όπου φοιτούν και αραβόφωνα παιδιά. Είναι μια προσπάθεια του Πατριάρχη για να μην μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών και αναγκαστεί να κλείσει. Οι Αραβόφωνοι διδάσκονται σαν πρώτη γλώσσα τα Ελληνικά και σαν δεύτερη την Τούρκικη. ….»

Για άλλη μια φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει θαύματα. Η Ελληνική Κυβέρνηση, οι οργανώσεις και οι απλοί πολίτες έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε συνεχώς όσον Ελληνισμό έχει απομείνει στην Βασιλεύουσα Πόλη. Το Πατριαρχείο παραμένει εκεί ως φάρος της Ορθοδοξίας. Οι σχέσεις μας με την γείτονα χώρα, δυστυχώς δεν βελτιώνονται με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι λαοί, ο απλός κόσμος. Τα συμφέροντα και ο ανταγωνισμός κρατούν σταθερά μια ένταση μεταξύ των λαών μας, εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας. Φανταστείτε πόσα σχολεία και άλλα έργα θα μπορούσαν να γίνουν σε Ελλάδα και Τουρκία, αν δεν δίναμε τόσα εκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα. Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών είναι μονόδρομος. Δεν έχω πάει στην Τουρκία, αλλά μου κάνει εντύπωση αυτά που ακούω από όσους επιστρέφουν από ένα ταξίδι εκεί. Όλοι έχουν εντυπωσιαστεί με την «ζεστασιά» που τους υποδέχονται. Κανένας δεν μου είπε ότι βρέθηκε σε εχθρικό περιβάλλον. Αμφιβάλλω αν εμείς δεχόμαστε, τους απλούς Τούρκους πολίτες επισκέπτες της χώρας μας, με τον ίδιο τρόπο. Διερωτώμαι επίσης, πως θα αντιδρούσαμε αν, όπως το Πατριαρχείο, ήταν στην Αθήνα, ένα αντίστοιχο σημαντικό Μουσουλμανικό Κέντρο! Για να μην αναφερθώ και στο μεγάλο κεφάλαιο των Τουρκοκρητικών που έφυγαν, όπως λένε, «από τον παράδεισο της Κρήτης» την αρχή του περασμένου αιώνα. Οι ιστορίες που μας διηγούνται, όσοι τους συναντούν, είναι πολύ συγκινητικές. Σαν λαοί μοιάζουμε σε πολλά, η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ μας, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στους λαούς μας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2008

Οι αγώνες θα δικαιωθούν μόνο όταν είμαστε ενωμένοι!

Γενική απεργία είχαν κηρύξει χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων. Η απεργία αυτή συνδυάστηκε με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον άδικο θάνατο του νεαρού μαθητή στην Αθήνα. Στη πόλη μας έγιναν, την ίδια ώρα (10.00), δυο συγκεντρώσεις! Η μια ήταν του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) και έγινε στην κεντρική Πλατεία και η άλλη της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ που έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Στην πρώτη (ΠΑΜΕ) συμμετείχε και το τοπικό Κομουνιστικό Κόμμα, καθώς θεωρεί ότι το Συνδικαλιστικό Μέτωπο ΠΑΜΕ εκφράζει καλύτερα τις θέσεις του. Την ίδια ώρα, στην Πλατεία είχαν κατέβει και πολλοί μαθητές οι οποίοι κρατώντας πανό διαδήλωσαν «κατά της κρατικής βίας» και των αστυνομικών φωνάζοντας «όχι στη βία». Μετά τους χαιρετισμούς διαφόρων φορέων και πριν ξεκινήσει η πορεία σε δρόμους της πόλης μας, σε πρόταση που έγινε να περιμένουν και το Εργατικό Κέντρο για να γίνει μαζί η πορεία, δημιουργήθηκε ένταση αλλά ευτυχώς τα πνεύματα ηρέμισαν γρήγορα.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και μετά τις ομιλίες έγινε πορεία προς την Πλατεία. Εκεί ο πρόεδρος κ. Μανώλης Πεπόνης μας δήλωσε ότι «…την σημερινή ημέρα, εκτός από τα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, υπάρχει και το τραγικό γεγονός του θανάτου του μαθητή. Θα πρέπει όλοι μας, όσο μπορούμε καλυτέρα, μέσω των συνδικάτων και τα σωματείων να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά μας που είναι μεγάλα…»

Στην ερώτηση για τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις διαφορές με το ΠΑΜΕ ο κ. Πεπόνης μας λέγει ότι «…το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου πάντα προτείνει στο ΠΑΜΕ να κάνουμε κοινές συγκεντρώσεις, να είμαστε όλοι μαζί και μάλιστα εγώ έχω προτείνει η κεντρική ομιλία να γίνεται από εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο είναι ένα θεσμικός φορέας, δεν μπορεί να είναι κάτω από μια παράταξη. Εδώ το μέρος είναι μικρό και δεν έχουμε την πολυτέλεια χωριστών συγκεντρώσεων. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και προτείνω ξανά, η κεντρική ομιλία να γίνεται από το ΠΑΜΕ. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο ομιλητής, μας ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι στο Λασίθι. Οι στόχοι πρέπει να είναι ενιαίοι γιατί μόνον έτσι θα πετύχουμε όσα διεκδικούμε. Ο κόσμος ας κρίνει. Εμείς ήλθαμε εδώ για να κάνουμε πορεία όλοι μαζί, αλλά το ΠΑΜΕ, δεν ξέρω τι φοβήθηκε, δεν είναι εδώ…»

Αργότερα οι πορείες διαλύθηκαν χωρίς ιδιαιτέρα παρατράγουδα. Περνώντας από την Πλατεία, οι πιο «θερμοί» μαθητές μάζεψαν όσα νεράντζια της Πλατείας μπορούσαν να φτάσουν. Έριξαν μερικά σε διερχόμενο αστυνομικό και τα υπόλοιπα τα πέταξαν στους τοίχους του Δήμου! Καλύτερα νεράντζια παρά πέτρες και καδρόνια!

Ζώντας από κοντά τις χθεσινές δυο συγκεντρώσεις, έφυγα πολύ προβληματισμένος. Μπερδεύτηκα, προσπαθώντας να καταλάβω τις αντιθέσεις των διαφορετικών κινημάτων και απόψεων. Αν κάποιος δεν είναι κομματικοποιημένος ή ενταγμένος σε ένα κόμμα, γρήγορα θα απογοητευθεί καθώς οι αγώνες που δεν είναι ενιαίοι και μαζικοί, δύσκολα πετυχαίνουν…Ίσως η χώρα μας χρειαζόταν ένα σοκ για να συνέλθει. Δυστυχώς αυτό ήλθε με τον θάνατο ενός αθώου παιδιού και με τις μεγάλες καταστροφές σε πολλές πόλεις. Σε μια χώρα, όπου ο κόσμος θεωρεί ότι ακόμα ισχύει το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, που ακούει για τα εκατομμύρια του Βατοπεδίου, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Αν μάλιστα η επερχομένη οικονομική κρίση δημιουργήσει πολλούς ανέργους, τότε ο κοινωνικός αναβρασμός θα είναι τρομαχτικός με συνέπειες πολύ χειρότερες από αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες. Οι ευθύνες αυτών που κυβερνούν είναι τεράστιες. Αν μια κυβέρνηση μπορέσει να επιβάλλει ισονομία, κράτος δικαιοσύνης και χρηστή οικονομική διαχείριση, τότε η χώρα μας θα «πάει μπροστά». Αν όχι… «ο Θεός να βάλει το χέρι του!»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Οι αγώνες «Ανωμάλου Δρόμου των Ενόπλων Δυνάμεων» στην πίστα της Κριτσάς!|

Ξεκινά το πρόγραμμα «Αθλοχώροι Σχολείων»
Την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου
, διεξήχθησαν προς τιμήν του πολιούχου της πόλης μας, αγώνες ιστιοπλοΐας, ανωμάλου δρόμου και πόλο. Αργότερα στην Μαρίνα έγινε η απονομή των επάθλων στους νικητές. Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο Λασιθιώτης υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος κλήθηκε από τον πρόεδρο του ΟΝΑΔΑΝ κ. Γιώργο Μπελούκα για να βραβεύσει τους νικητές. Κατά την διαδικασία της απονομής, ο κ. Μπελούκας ζήτησε από τον υφυπουργό, σαν δώρο στην πόλη μας, να μας ανατεθεί η διοργάνωση του Ανώμαλου Δρόμου των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός συμφώνησε και έτσι ο αγώνας θα διεξαχθεί στην πίστα της Κριτσάς που φτιάχνετε τώρα στην θέση Κουτάραντος. Η ανάληψη αυτή ήταν μεγάλη επιτυχία καθώς, όπως μας λέγει ο κ. Μπελούκας, τους αγώνες διεκδικούσαν πολλές άλλες πόλεις. Αντιρρήσεις υπήρχαν λόγω των μεγάλων εξόδων αλλά και της απόστασης από το Κέντρο. Τελικά με την παρέμβαση του κ. Πλακιωτάκη, οι αγώνες θα γίνουν στο Δήμο μας.

Το επόμενο τρίμηνο θα γίνουν συνολικά τέσσερις αγώνες «ανώμαλου δρόμου» στην περιοχή μας
* 14 Ιανουαρίου: Πανλασιθιώτικοι αγώνες Ανώμαλου δρόμου
* 18 Ιανουαρίου: Παγκρήτιοι αγώνες Ανώμαλου του ΣΕΓΑΣ
* 1η Φεβρουαρίου: Πανελλαδικοί αγώνες Ανώμαλου με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και
* Μάρτιο 2009: Αγώνες Ανώμαλου των Ενόπλων Δυνάμεων
Οι συμμετοχές σε κάθε αγώνα υπολογίζονται σε 400! Με τις παραπάνω διοργανώσεις των ανωμάλων δρόμων, η Κριτσά φαίνεται να εξελίσσεται σε κέντρο αθλητισμού!

Σχετικά με τα “προγράμματα μαζικού Αθλητισμού” κ. Μπελούκας μας ενημερώνει ότι πάνε πολύ καλά Περίπου 500 άτομα συμμετέχουν σε διάφορα σπορ. Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση και για ένα νέο πρόγραμμα άθλησης που λέγεται “Αθλοχώροι Σχολείων” (θα αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου). Σκοπός του προγράμματος είναι «να αυξηθούν οι προσφερόμενες εναλλακτικές δυνατότητες στα παιδιά του Δήμου Αγίου Νικολάου να αθληθούν στους πιο κοντινούς αθλητικούς χώρους και συγχρόνως να δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να αθλούνται στον ίδιο χώρο. Απευθύνεται σε όλα τα αγόρια και κορίτσια του δημοτικού σχολείου, γυμνασίου και λυκείου, αλλά και σε όλες τους δημότες» (περιλαμβάνει την οργάνωση αθλητικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων σε διαδεδομένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλευ, χάντμπολ, ενόργανη, πινγκ- πονγκ κλπ)

Για το πρόγραμμα αυτό ο κ. Μπελούκας μας λέγει «θα ανοίξουμε τις αυλές των σχολείων, κάθε μέρα από 3 έως 8 το βράδυ και εκεί θα γίνονται αθλήματα με υπεύθυνους γυμναστές που έχουν προσληφθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Θα υπάρχουν 2 γυμναστές στον Άγιο Νικόλαο (ο Γιάννης Αμαριωτάκης και η Βίκυ Λαζινού ) και ένας στην Κριτσά (ο Βαγγέλης Ασκοξυλάκης)»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

10ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ

Τέλος Δεκεμβρίου ξεκινά το Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Ο πρόεδρος του ΟΝΑΔΑΝ κ. Γιώργος Μπελούκας είχε ζητήσει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διοργάνωση του πρωταθλήματος. Προ καιρού είχε δημοσιευθεί στην ΑΝΑΤΟΛΗ επιστολή του κ. Κώστα Κλώντζα, Μηχανικού. Εκεί είχαν εκφραστεί κάποιες γνώμες και αντιρρήσεις που αφορούσαν το πρωτάθλημα αλλά και την «φιλοσοφία» της διοργάνωσης. Με αφορμή επιστολή αυτή, ο πρόεδρος του ΟΝΑΔΑΝ κάλεσε τον κ. Κλώντζα για να συζητήσουν. Ο κ. Μπελούκας μας ενημέρωσε ότι «…συζητήθηκαν όλες οι προτάσεις, άκουσα τις απόψεις και φέτος ευελπιστούμε ότι το πρωτάθλημα να είναι το καλύτερο που έχουμε διοργανώσει μέχρι σήμερα! Την Πέμπτη θα καλέσουμε τις ομάδες για να καθορίσουμε τους όρους διεξαγωγής και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ξεκινήσει. Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν την περίοδο του Πάσχα. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 12 ομάδες που σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι θα είναι σχεδόν 200 άτομα! Οι διαιτητές και οι κριτές είναι επαγγελματίες από το Ηράκλειο ώστε να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο των αγώνων. Επίσης φέτος θα έχουμε και πλήρη ιατρική κάλυψη. Χορηγός θα είναι η εταιρεία Europlan και το πρωτάθλημα θα ονομαστεί «10ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Europlan »
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Η επιτυχία της «Ψηφιακής Σύγκλισης» εξαρτάται από την χρήση από τους πολίτες!

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στον ΡΕΞ ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη και λειτουργία των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το μεγάλο στοίχημα για την επιτυχία, ή όχι, αυτών των υπηρεσιών, δεν είναι να φτιάχνουμε ωραία και πολυδάπανα προγράμματα. Επιτυχία είναι να μάθουν όλοι όσοι είναι χρήστες του ίντερνετ, να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες και μάλιστα με τρόπο πολύ κατανοητό. Αν ένας νέος χρήστης προσπαθήσει να υποβάλει ένα αίτημά του στον Δήμο μέσω διαδικτύου, και σε μια-δυο κινήσεις του «δεν βγάλει άκρη», φεύγει και σχεδόν ποτέ δεν θα ξαναγυρίσει. Επομένως, όταν οι υπηρεσίες αυτές θα είναι 100% έτοιμες, θα πρέπει να παρουσιαστούν στους πολίτες, με απλό και κατανοητό τρόπο, με παραδείγματα και αναλύσεις και να εξηγήσουν ότι «φτιάξαμε αυτές τις υπηρεσίες για να σας κάνουμε τη ζωή εύκολη και όχι για να σας ταλαιπωρήσουν!» (μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ τη φράση «να δίνουν οδηγίες για μπουνταλάδες!»). Επομένως το επόμενο μεγάλο βήμα στις νέες τεχνολογίες (γενικά κι όχι μόνο για τις παραπάνω) είναι η κατανόησή τους. Επειδή, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, δεν είχαν υπολογιστές από τα παιδικά τους χρόνια, όλα αυτά είναι περισσότερο δυσνόητα. Πράγματα που ένα παιδί θεωρεί σαν αυτονόητα, δεν είναι κατ’ ανάγκη κατανοητά και από τους γονείς του!

Την ημερίδα άνοιξε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «…o Δήμος μέσω της δικτυακής πύλης www.dimosagn.gr στόχο έχει:
* την αναβάθμιση των Υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες.
* Την εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση με την μείωση των επισκέψεων στο Δήμο.
* Την ηλεκτρονική διαχείριση των υποθέσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων και
* την συνεχή και αδιάλειπτη ενημέρωση των πολιτών
. Χρειάζεται όμως η ενημέρωση και η εξοικείωση των πολιτών και των επιχειρήσεων, ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των υποδομών που φτιάξαμε. Προσβλέπουμε επίσης στην εξυπηρέτηση του τουρισμού και των επισκεπτών μας, δεδομένου ότι σήμερα πλέον, αυτές οι υποδομές αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόρο…»

Στη συνέχεια μίλησε ο προϊστάμενος των Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Νομαρχίας κ. Μανώλης Ζαχαρενάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας Λασιθίου www.lasithinet.gr και μίλησε για στις παρεχόμενες, μέσω αυτής, ηλεκτρονικές υπηρεσίες «…η Νομαρχία αλλά και οι Δήμοι του Νομού, έχουν κάνει σημαντικά βήματα στις νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει λοιπόν να τις αξιοποιήσουμε γιατί τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα φανεί. Στόχος μας είναι να κινήσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών. Αν το κοινό δεν ενδιαφέρεται για κάτι, τότε αυτό δεν αξιοποιείται. Για παράδειγμα αναφέρω την επιτυχία των κινητών τηλεφώνων που λόγω του ότι τον εξυπηρετούσαν άμεσα, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Άρα επιτυχία θα είναι, η προσαρμογή στις ανάγκες του πολίτη. Σήμερα παρουσιάζουμε τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Επίσης θα μιλήσουμε για την ψηφιακή ασφάλεια και για τα προγράμματα της ψηφιακής σύγκλισης…»

Εκ μέρους του Δήμου Αγίου Νικολάου, ο κ. Μιχάλης Μακάκης παρουσίασε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που οι δημότες θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιήσουν μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου www.dimosagn.gr Αυτές θα περιλαμβάνουν (μέσω ίντερνετ):
* Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Πιστοποιητικών Δημοτολογίου
* Πληρωμή Δημοτικού Φόρου
* Αιτήματα και Καταγγελίες Πολιτών
* Δημοσίευση Αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου
* Πληρωμή Προστίμων ΚΟΚ


* Για την ιστοσελίδα της Νομαρχίας www.lasithinet.gr και τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες μίλησε ο κ. Γιάννης Πλέσσας.
* Για τα συστήματα GIS (Geographic Information Systems) Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών μίλησε ο συμπολίτης καθηγητής κ. Βασίλης Δεσποτάκης. Τα GIS είναι ένα σύνολο εργαλείων συλλογής, αποθήκευσης και ανάλυσης γεωγραφικών δεδομένων. Το έργο «GIS Portal για περιβαλλοντολογική και πληροφόρηση» υλοποιήθηκε από την Ν.Α. Λασιθίου στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ. Εφαρμογές των συστημάτων GIS θα βρούμε στη διαχείριση του περιβάλλοντος, στο σχεδιασμό των οικισμών, στην ασφάλεια στη θάλασσα, σε αρχαιολογικές έρευνες και σε πολλές άλλες εφαρμογές.
* Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο κ. Γιάννης Πραγγίδης (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Modus) και ο κ. Δημήτρης Παλαιοκώστας (της εταιρείας OTS)

Από την προχθεσινή ημερίδα, αξίζει να αναφέρουμε την ενημέρωση που έκανε ο κ. Μανώλης Ζαχαρενάκης ότι η Νομαρχία Λασιθίου θα αγοράσει από την εταιρεία Iconos, δορυφορικό φωτογραφικό υλικό, όπου σε μικρή κλίμακα θα μπορούμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις του Νομού μας (καλυτέρα από το γνωστό Google Earth) Η υπηρεσία αυτή θα είναι ελεύθερη σε όλους τους πολίτες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Νομαρχία Λασιθίου έχει κάνει σημαντικά βήματα στις νέες τεχνολογίες και αυτό που απομένει είναι η γενίκευση της χρήσης τους από τους πολίτες.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2008

Οι δηλητηριάσεις είναι διαχρονικές!

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου σε κτηνιατρείο της πόλης μας, είδα δύο μεγαλόσωμα σκυλιά που μόλις είχαν φέρει οι ιδιοκτήτες τους στο ιατρείο, από τις περιοχές των Ποτάμων και της Ελούντας. Και τα δυο ήταν δηλητηριασμένα! Το θέαμα είναι δύσκολο να περιγραφεί μιας και εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις. Όταν τελείωσε η πρώτη άμεση ιατρική επέμβαση θέλησα να μάθω κάποια πράγματα σχετικά με τις δηλητηριάσεις των ζώων στην περιοχή μας.

Είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών;

Όχι, είναι φαινόμενο της τελευταίας εκατονταετίας στο Νομό Λασιθίου! Βεβαίως, κατά καιρούς τα κρούσματα είναι περισσότερα.

Τι δηλητήρια χρησιμοποιούν συνήθως;

Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε!

Ποιοι είναι συνήθως οι λόγοι που κάποιος θα δηλητηριάσει;

Πολλές φορές λόγω αντιδικιών μεταξύ βοσκών ή κυνηγών «…γιατί μπαίνουν στα δικά μας χωράφια», άλλοι δεν θέλουν ζώα κοντά στην αυλή τους και υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που δηλητηριάζουν «…έτσι» χωρίς να έχουν κανένα λόγο! Προσωπικά μου έχουν τύχει πολλά περιστατικά. Έντονο είναι το φαινόμενοι των δηλητηριάσεων την αρχή κάθε τουριστικής περιόδου «…για να καθαρίσει ο τόπος!»

Από τη στιγμήν που καταλάβουμε ότι ένα σκυλί είναι δηλητηριασμένο, πόσο περιθώριο χρόνου έχουμε για να το σώσουμε;

Εξαρτάται από το τι του έχουν δώσει, από το βάρος του, αν είναι φαγωμένο ή όχι και βασικά από την έγκαιρη επέμβαση του ιδιοκτήτη ώστε το σκυλί να κάνει εμετό άμεσα. Φυσικά βοηθά η χρήση αντίδοτου. Τα δυο αυτά σκυλιά τελικά σώθηκαν. Τα είχαν δηλητηριάσει πριν από δυο ώρες. Όσο πιο γρήγορα επέμβουμε τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε για να σώσουμε τα ζώα. Η λογική είναι να φύγει από το σώμα όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα δηλητηρίου, πριν απορροφηθεί. Συνήθως, όταν βάζουν φόλα, η ποσότητα είναι τόσο μεγάλη που… φανταστείτε μια κουταλιά λανέϊντ ψεκάζει 200 τετραγωνικά κήπου για τα έντομα, αν ο οργανισμός πάρει αυτήν την ποσότητα, πόσο θα αντέξει; Όταν οι κυνηγοί είναι στο κυνήγι, τα σκυλιά έχουν άδειο στομάχι, οπότε αν φάνε κάτι δηλητηριασμένο επιδρά στον οργανώσιμο τους πιο άμεσα καθώς απορροφάτε πολύ γρήγορα.

Υπάρξει κάτι που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι άμεσα;

Νομίζουν ότι αν δώσουν στο σκυλί λάδι αυτό θα βοηθήσει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Εμείς θέλουμε το ζώο να βγάλει ότι έφαγε, με το λάδι δεν βοηθάμε…

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο «στον Άγιο Νικόλαο η ζωοφιλία μεταφράζεται με το πόσα ζώα έχουμε παρά με το πόσο καλά τα προσέχουμε» Το να έχεις ένα ζώο δεν είναι μόδα, είναι αγάπη προς αυτό. Όταν αγοράσουμε ή μας δίνουν ένα σκυλάκι, αυτό σημαίνει καθημερινές ευθύνες. Πρέπει να το ταΐζουμε σωστά, να έχουμε ένα σωστό χώρο διαμονής και βασικά να το πηγαίνουμε τη βόλτα του (στη βόλτα μας αυτή να μην ξεχνάμε τα απαραίτητα για τα απορρίμματά τους) Επίσης, δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα σκυλί, δεμένο συνεχώς, με ένα μέτρο λουρί!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Η ναυτική ιστορία της πόλης μας και η ναυτοσύνη των Αγιονικολιωτών…

Οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Νικολάου για να γιορτάσει τον Πολιούχο της πόλης, Άγιο Νικόλαο, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Η τελευταία εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Ναυτοσύνη των Αγιονικολιωτών. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν, έζησαν, μέσα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες και τις νοσταλγικές παλιές φωτογραφίες, την σύγχρονη ιστορία της πόλης μας και ειδικότερα το κομμάτι που έχει σχέση με την θάλασσα. Η θάλασσα είναι σημαντικό μέρος της ζωής όλων των Αγιονικολιωτών. Γύρω απ’ αυτήν αναπτύχθηκε οικονομικά ο Άγιος Νικόλαος από τις αρχές του περασμένου αιώνα και σ’ αυτήν βασίστηκε η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε ο τόπος μας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μανώλης Θραψανιώτης ο οποίος μίλησε για «…την ιδέα του κ. Μανώλη Αρναουτάκη, να τιμήσουμε του ναυτικούς της πόλης μας. Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ενός ευαισθητοποιημένου συμπολίτη μας. Τους τελευταίους μήνες δούλεψε στην συλλογή στοιχείων και σήμερα μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα. Τώρα προσδοκούμε δυο πράγματα, κατ’ αρχήν να μαζέψουμε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν είτε γραπτά είτε φωτογραφίες με τη προοπτική έκδοσης ενός βιβλίου και το δεύτερο να στήσουμε ένα μνημείο σ’ αυτούς που πρόσφεραν και έχουν σχέση με τη θάλασσα…»

Στη συνέχεια μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Γιώργος Ταβλάς ο οποίος έκανε μια αναδρομή στην ναυτική ιστορία της πόλης μας:
* 2ος αιώνας π.Χ. – Στη θέση του σημερινού Αγίου Νικόλαου βρισκόταν η Καμάρα, το επίνειο της Λατούς. Η ισχυρή Καμάρα εκμεταλλευόμενη το φυσικό λιμάνι της γίνεται πανίσχυρη με μεγάλο εξαγωγικό εμπόριο. Τα πλοία των Λατίων πλέουν όλες τις γύρω θάλασσες και υπάρχουν πολλές αναφορές σε κείμενα “Συνθηκών” με τις γύρω πόλεις. Γνωστός σε όλους είναι ο Νέαρχος, ο φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον συνόδευσε στα βάθη της Ασίας.
* 13ος αιώνας - Οι Γενουάτες καταλαμβάνουν την Κρήτη και στο Λασίθι, πάνω στο λόφο της σημερινής Νομαρχίας χτίζουν ένα φρούριο που ονομάζουν Καστέλ Μιραμπέλλο. Το κάστρο αυτό μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά σημεία των Ενετών. Αναφορές του 1618 και του 1688 κάνουν λόγο για ένα πυκνοκατοικημένο βούργο (χωριό) όπου οι κάτοικοι καταγίνονται με το ψάρεμα και “λόγω του πλήθους των όρμων και των μικρών λιμένων είναι οι εμπειρότεροι του είδους σε ολόκληρο το Βασίλειο της Κρήτης”.
* Το 1821 έγινε μια σημαντική ναυμαχία κοντά στο λιμάνι της πόλης ανάμεσα στην ψαριανή γολέτα του Χ. Κοτζιά -που είχαν μισθώσει Μεραμπελλιώτες επαναστάτες- και δέκα τεσσάρων τουρκικών πλοίων που τελικά αναγκάζονται σε υποχώρηση στην Σπιναλόγκα.
* Από το 1830 και μετά υπάρχουν αναφορές για το εμπόριο χαρουπιού από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου που βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
* Το 1859 ο Βαλή Πασάς επιτρέπει την οικοδόμηση γύρω από το φυσικό λιμάνι και αργότερα ο Κωστής Αδοσίδης Πασάς προχωρεί στην διάνοιξη του καναλιού της Λίμνης.
* Το 1878 έρχονται στον Άγιο Νικόλαο αρκετοί Σφακιανοί και μαζί με τους κατοίκους που άρχισαν να εγκαθίστανται στην πόλη από τα γύρω χωριά, δημιουργήθηκε ο σημερινός Άγιος Νικόλαος.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Μανώλη Αρναουτάκη, ο οποίος ήταν και ο αρχικός εμπνευστής της διοργάνωσης αυτής. Είχε διαβάσει σχετικό άρθρο στην ΑΝΑΤΟΛΗ του συμπολίτη κ. Μανώλη Βαρκαράκη και σκέφτηκε ότι είναι υποχρέωση των νεότερων να συγκεντρωθούν πληροφορίες για να γραφτεί η ιστορία των ναυτικών της πόλης μας. Στην ομιλία του έκανε αναφορά στους παλιούς ναυτικούς των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και σε νεότερους που έγραψαν ιστορία με την δράση αλλά και τα κατορθώματά τους.
* Μας μίλησε για τον φάρο που έχτισε Γαλλική Εταιρεία στο νησάκι των Αγίων Πάντων
* Για την μεγάλη ανάπτυξη της πόλης τη δεκαετία του 30 λόγω του εξαγωγικού εμπορίου του λαδιού, των αμυγδάλων, των χαρουπιών αλλά και του αλατιού και των ακονιών από την Ελούντα.
* Για μεγάλα τεχνικά έργα έγιναν στο λιμάνι μας το 1937, με την ολοκλήρωση της προκυμαίας της Λίμνης και αυτών μπροστά στο Ριφιφί.
* Έκανε μεγάλη αναφορά στους ιδιοκτήτες των μεγάλων εμπορικών καϊκιών της εποχής που τα ταξίδια τους έφταναν μέχρι την Αλεξάνδρεια και μας περίγραψε μερικές από τις περιπέτειές τους. Μας θύμισε ονόματα καϊκιών και πλοίων που οι μεγαλύτεροι ακόμα θυμούνται.
* Μίλησε για πολλούς ντόπιους ναυτικούς, για τον ξεχωριστό Αγιονικολιώτη ναυτικό Νικόλαο Φαφούτη και έκλεισε την ομιλία του με αναφορές σε αδικοχαμένους ναυτικούς μας, σαν ένα μικρό φόρο τιμής.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Μανώλη Αρναουτάκη για την προσπάθειά του αυτή. Οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία μας και ιδίως την τοπική ιστορία μας. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, αυτήν την ιστορία θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και ιδίως οι νέοι μας.

Μετά τους δυο βασικούς ομιλητές, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος συνεχάρη τους ομιλητές και έκανε μια σύντομη αναφορά στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του τριήμερου. «… απόψε ακούσαμε την ιστορία της ζωής μας. Πριν αρχίσει ο τουρισμός, ο προσανατολισμός μας ήταν κυρίως στη θάλασσα και συνεχίζει πάντα να αποτελεί τη βάση της ζωή μας. Οι ναυτικοί μας ήταν για χρόνια η βάση της οικονομίας μας. Θα πρέπει τα στοιχεία που σήμερα μας παρουσίασαν οι ομιλητές να τα επεξεργαστούμε περισσότερο και θεωρώ σημαντική την ιδέα για ανέγερση ενός μνημείου τιμής στους ναυτικούς μας…» Στον Δήμαρχο έγινε ερώτηση σχετικά με το ιστορικό κτίριο του Τελωνείου. Είναι από τα πιο παλιά της πόλης μας. Επί Κρητικής Πολιτείας χρησιμοποιείται για την στέγαση του γαλλικού στρατιωτικού κλιμακίου καθώς ο Νομός Λασιθίου τελούσε υπό τη Γαλλική Διοίκηση. Ο Δήμαρχος είπε ότι γίνονται συνεννοήσεις με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και ελπίζει ότι σύντομα θα εξευρεθεί άλλος χώρος στέγασης του Τελωνείου – αλλά και του Λιμεναρχείου- ώστε αυτά θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Ναυτικός πράκτορας κ. Κώστας Μαρής και ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιώργος Χατζηδάκης. Τόνισαν την σημασία της θάλασσας για την πόλη μας και μας θύμισαν παλιές εικόνες του λιμανιού μας. Ευχάριστη έκπληξη, στη συνέχεια, ήταν η απαγγελία τεσσάρων ποιημάτων που έγραψε στις μακρινές θάλασσες ο συμπολίτης μας ναυτικός Βαγγέλης Αγκριθαράκης. Μας συγκίνησε με την ευαισθησία του καθώς μετέφερε θύμισες από τα ταξίδια και τις περιπέτειες που έζησε.

…καθώς τη βόλτα μου έκανα
πάλι εχθές το βράδυ
μια φιγούρα φάνηκε
μέσα από το σκοτάδι

…ήταν η κυρά Γιώργαινα
η μάνα του Μιχάλη
εκεί πάνω στον πόνο της
μοιρολογούσε πάλι

είχε το γιο που χάθηκε
στου ωκεανού τα βάθη
μα εκείνη τον περίμενε
πάλι κοντά της νάρθει…

Η βραδιά έκλεισε με την εντυπωσιακή και καθ’ όλα άψογη, συναυλία του Άλκη Καλούμενου, «Γράμματα εν πλώ» σε ποίηση του Νίκου Καββαδία. Γνωστά τραγούδια ερμηνευμένα από την Ξανθούλα Πορφυράκη, το Μανώλη Μενεγάκη, τον Έβρο Μιχαηλίδη και το Νίκο Στεφανάκη. Την εκδήλωση θεωρώ ως μια από τις κορυφαίες φέτος. Καλό θα ήταν να επαναληφθεί για τους μαθητές των σχολείων. Πολλά έχουν να διδαχθούν…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 03, 2008

12 μήνες τουρισμό;

Μια συζήτηση με τον Σπήλιο Βλαχούλη,
διευθυντή των ξενοδοχείων ΕΡΜΗΣ- ΚΟΡΑΛ


Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος Μαμιδάκη κρατά το ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ ανοιχτό και τους χειμερινούς μήνες. Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία γιατί στηρίζει την τοπική οικονομία, «μπαίνοντας μέσα!», όπως θα διαβάσετε παρακάτω! Θέλοντας να πληροφορηθώ περισσότερα για την νηπιακή αυτή μορφή «χειμερινού τουρισμού» στην πόλη μας, επισκέφθηκα το Ξενοδοχείο ΚΟΡΑΛ και μίλησα με τον Διευθυντή του κ. Σπήλιο Βλαχούλη (φέτος είναι προσωρινά ανοιχτό το Κοράλ, καθώς στο ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ γίνονται έργα αναβάθμισης που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα) Με τον κ. Βλαχούλη είχα μια μακρά, πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία για τον τουρισμό του χειμώνα αλλά και για γενικότερα τουριστικά θέματα. Παρούσα στην συζήτησή μας ήταν και η κ. Κατερίνα Μαμιδάκη, υπεύθυνη των πωλήσεων.

Θα μπορούσαμε ο Άγιος Νικόλαος και η Κρήτη να έχουν τουρισμό 12 μηνών;

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την μεταφορά. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα, αν δεν έχεις ένα σίγουρο τρόπο προσπέλασης στον προορισμό. Οι αεροπορικές εταιρείες κοιτάζουν τα κέρδος και δεν θα ανοίξουν ένα νέο προορισμό αν δεν υπάρχει σίγουρη πελατεία. Μια προσπάθεια που έγινε προ ετών για πτήσεις τσάρτερ στην Κρήτη, την διάρκεια του χειμώνα, απέτυχε. Μάλιστα υπήρχε τότε και η διαβεβαίωση για κάποια επιχορήγηση από το κράτος ώστε να στηριχθεί την προσπάθεια αυτή, αλλά τελικά οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά. Με τέτοιες όμως πρακτικές, πρόοδος δεν έρχεται. Ακόμα και η Aegean έκαμε μια προσπάθεια για πτήσεις τσάρτερ το χειμώνα που δεν απέδωσε. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν μαζεύουν κόσμο, αυτό το κάνουν οι πράκτορες. Πέρυσι με κάλεσαν σε μια συνεδρίαση της Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού. Εκεί είχα πει μιλήσει για τους τουρ οπερέιτορς που είχα επισκεφθεί σε Γερμανία και Αγγλία και είχαν τη θέληση για προγραμματισμό πτήσεων τους μήνες του χειμώνα. Όμως αυτό για να γίνει χρειάζεται χρόνος και σωστός προγραμματισμός. Φέτος η εταιρεία μας, στα δυο ξενοδοχεία ΚΟΡΑΛ και ΕΡΜΗΣ, έφερε 6.5 χιλιάδες Νορβηγούς. Τώρα αυτοί ξεχειμωνιάζουν στην Αίγυπτο. Γιατί να μην μπορούμε να φέρουμε κάποιους από αυτούς στα μέρη μας; Ο καιρός στον Άγιο Νικόλαο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είναι συνήθως πολύ καλός.

Οι τουρίστες του χειμώνα είναι διαφορετικοί από αυτούς του καλοκαιριού;

Όσοι έλθουν για τουρισμό το χειμώνα, δεν έρχονται για ξεκούραση. Έρχονται για να περπατήσουν, να δουν την φύση, να ζήσουν τον Ελληνικό τρόπο ζωής. Θεωρώ ότι αυτοί μπορούν να υποβληθούν και σε μεγαλύτερη επιβάρυνση. Δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν και με κανονικές πτήσεις και έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου.

Όμως, ποιος θα τα οργανώσει όλα αυτά;

Ένας συντονιστικός φορέας. Αυτός θα προσλάβει έμμισθους επαγγελματίες οι οποίοι θα οργανώσουν ένα γραφείο μάρκετινγκ που θα αναλάβει να προωθήσει τα προγράμματα. Αυτοί θα γυρίσουν τις αγορές της Ευρώπης και θα οργανώσουν. Μια απλή συμμετοχή σε τουριστική έκθεση, όπως κάνουν οι Δήμοι ή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν αποδίδει και πολλά πράγματα. Ο επαγγελματίας θα πάει και στις εκθέσεις και θα έχει μαζί του όλο το απαραίτητο υλικό για να μιλήσει στους τουρ-οπερέιτορς και να πει «αν μου φέρεις ένα γκρουπ στην Κρήτη, εγώ θα σου προσφέρω αυτά και σας παρουσιάζω αναλυτικά όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε…» Είναι αναγκαίο να φτιαχτεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) και καλείς κάποιον να το εκτελέσει το οποίο δεν θα είναι ετήσιο αλλά μακροπρόθεσμο. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το κέρδος της μιας σαιζόν. Ειδικά ο Άγιος Νικόλαος, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Έχει όλα τα προσόντα αλλά χρειάζεται μια συνεχής προσαρμογή στα νέα δεδομένα καθώς ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν.

Στο ξενοδοχεία σας, είστε ικανοποιημένοι από την χειμερινή περίοδο;

Αυτή είναι η πέμπτη χρονιά που ο Όμιλος Μαμιδάκη κρατά το ξενοδοχείο ανοιχτό. Ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Μαμιδάκης θεωρεί σημαντικό να κρατάμε το ξενοδοχείο μας ανοιχτό και το χειμώνα. Ουσιαστικά αυτό είναι… αυτοκτονία, όπως είναι τα πράγματα τώρα. Από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου χάνουμε αυτά που βγάλαμε το καλοκαίρι! Δεν καλύπτουμε ούτε καν τα έξοδά μας. Τώρα απασχολούμε 25 άτομα προσωπικό. Η κίνηση μας είναι κυρίως τα Σαββατοκύριακα καθώς και οι διάφοροι εμπορικοί επισκέπτες της πόλης μας, δηλαδή μια πληρότητα περίπου 15-20%! Κάνουμε διαφημίσεις για να τραβήξουμε τουρισμό από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα, δεν αρκεί…

Οι τιμές;

Έχουμε κατεβάσει πάρα πολύ τις τιμές μας για να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε. Ελπίζουμε η δημοσιοποίηση και η διαφήμιση των τιμών αυτών να μας φέρει περισσότερο κόσμο. Ο Άγιος Νικόλαος έχει όλα τα προσόντα για να προωθήσει προγράμματα χειμερινού τουρισμού. Το δικό μας ξενοδοχείο μας είναι μέσα στην πόλη και δίπλα στην θάλασσα. Ότι κάνουμε γίνεται με τη δική μας φροντίδα χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων;

Έχουμε φτιάξει ένα διαφημιστικό πρόγραμμα που προωθείται από τουρ-οπερέϊτορς αλλά και μέσω εφημερίδων, περιοδικών, στην «Ολυμπιακή», στον τοπικό τύπο καθώς και σε μεγάλα καταστήματα των Αθηνών. Ήδη έχουμε πολλές κρατήσεις για την περίοδο αυτή, από Αθήνα και από την υπόλοιπη Κρήτη, ιδίως από την περιοχή των Χανίων. Να τονίσω ότι, ένα μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτούς που θέλουν να έλθουν από Αθήνα, είναι τα μεταφορικά. Τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά. Αρκετές φορές είναι φθηνότερο το εισιτήριο για προορισμό της Ευρώπης

Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλούς Ρώσους...

Πράγματι, η Ρωσική αγορά βοήθησε πολύ την τοπική τουριστική οικονομία. Θυμάμαι σε τουριστική έκθεση στην Ρωσική πρωτεύουσα το 1993, όταν προσπαθούσαμε να φέρουμε τους πρώτους τουρίστες στην Ελλάδα. Γνωρίζαμε ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας είναι 200 εκατ. Και μας λέγανε ότι ταξιδεύουν το 10%, δηλαδή τα 20 εκατ. Είπαμε λοιπόν ότι θα έπρεπε και μπορούσαμε να πάρουμε κι εμείς ένα κομμάτι απ’ αυτήν την πίττα. Φέτος ειδικά, ο τουρισμός από τη Ρωσία «μας έβγαλε στα ανοιχτά»

Ποιες είναι οι προοπτικές για νέες αγορές;

Θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τις αναδυόμενες αγορές. Όμως για να μπουν στα τουριστικά προγράμματα αυτές οι αγορές χρειάζεται μεγάλη οργάνωση, υπομονή και προ πάντων ένας καλός προγραμματισμός. Δηλαδή αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Αυτήν την στιγμή γίνεται προσπάθεια για να μπούμε στην τεράστια Ινδική αγορά. Και μιλάμε για μια πολύ μεγάλη αγορά που αφορά τους εύπορους Ινδούς. Γι’ αυτούς η Κρήτη είναι ένα πολύ σημαντικός προορισμός.

Έχουμε κάποια στοιχεία για τις κρατήσεις της επόμενης σαιζόν;

Όποιος σας πει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι κρατήσεις είναι μειωμένες, μην το λάβετε υπ’ όψη σας. Αυτό είναι κερδοσκοπικό! Πλήρη γνώση για τις κρατήσεις θα έχουμε μετά το τέλος του Φλεβάρη…

Όπως είπε ο κ. Βλαχούλης, ο Άγιος Νικόλαος είναι μια ευλογημένη πόλη. Έχουμε όλα τα προσόντα για τουρισμό 12 μηνών. Ο εναλλακτικός τουρισμός (όπως είναι ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός, ο ορειβατικός) «δένει» ιδανικά, με όλα όσα μπορεί να προσφέρει η περιοχή μας, στους επισκέπτες του χειμώνα. Κάποτε ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο πρωτοπόρος στον τουρισμό του καλοκαιριού. Ας γίνει πρωτοπόρος και στον τουρισμό του χειμώνα!

Φέτος, για πρώτη φορά, είναι ανοιχτές τόσες πολλές επιχειρήσεις στην πόλη μας:
18 ξενοδοχεία ύπνου και διαμερίσματα, 32 εστιατόρια, 3 ρακάδικα και 5 σουβλατζίδικα, συν αυτά που βρίσκονται στα γύρω χωριά! Άγιες μέρες έρχονται, ας το διασκεδάσουμε όσο μπορούμε και ας πιούμε για να ξεχάσουμε τα φορολογικά και τα νέα μέτρα του Αλογοσκούφη…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ