Σάββατο, Νοεμβρίου 29, 2008

Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα…

Tα Χριστούγεννα είναι κοντά!
Φέτος, πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησε ο στολισμός στην πόλη μας. Πολλά μαγαζιά έχουν ήδη αλλάξει τις βιτρίνες τους και προσπαθούν να μας δώσουν μια πρώτη γεύση από το εορταστικό πνεύμα των ημερών που έρχονται. Πριν από μερικά χρόνια ο στολισμός της πόλης, αλλά και των μαγαζιών, ξεκινούσε δέκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ -πριν από 25 χρόνια!- τον διάκοσμο που αντίκρισα στο Λονδίνο… στις 26 Οκτωβρίου. Νόμιζε κανείς ότι αύριο είχαμε τα Χριστούγεννα! Στην Αγγλία, το 50% του τζίρου των μαγαζιών γίνεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου. Αυτό ισχύει και σε εμάς εδώ τώρα. Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θεωρούνται πάντα οι πιο καλές, από πλευράς εισπράξεων, για τους εμπόρους. Το πνεύμα των ημερών, ο 13ος μισθός και τα εορτοδάνεια βοηθούν την αγορά να «ζεσταθεί», κάτι που η τοπική οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη. Η διαφορά φέτος είναι ότι, πολλά ακούμε για την επερχομένη οικονομική κρίση και αυτό έχει προβληματίσει τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές. Οι έμποροι βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται και τους καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί από παλιά, προσπαθώντας να κάνουν καλύτερη διαχείριση των χρημάτων τους, αναζητώντας καλές τιμές σε συνδυασμό με την ποιότητα. Διαβάζω ότι στο Ηράκλειο ακόμα και οι κρεοπώλες διαπιστώνουν πτώση στην κατανάλωση κρέατος, που αγγίζει έως και το 20 %. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί επιχειρηματίες δηλώνουν αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι οι μειωμένοι τζίροι οφείλονται περισσότερο στην ανασφάλεια των καταναλωτών. Ευχή όλων είναι, όλα αυτά που ακούμε για κρίση να είναι σύντομα περαστικά γιατί μια ενδεχόμενη ύφεση στην τοπική οικονομία, που στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, θα φέρει αλλαγές που δεν θέλω, ούτε να σκέπτομαι! Άξια αναφοράς είναι και τα παρακάτω που άκουσα χθες σε τηλεοπτικό κανάλι. Το πρώτο είναι ότι πολλά είδη επώνυμων εταιρειών είναι μέχρι και 50% φθηνότερα στο Λονδίνο από ότι στην Αθήνα και το δεύτερο ότι στην Αγγλία ο ανταγωνισμός λειτουργεί διαφορετικά αφού εκεί το κράτος δεν βάζει όρους στις εκπτώσεις. Όποια επιχείρηση θέλει, κάνει όποτε θέλει -και όσο θέλει- τις εκπτώσεις της! Ας προβληματιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα του εμπορίου… παλιά λέγαμε ότι η «κατανάλωση φέρνει το κέρδος…

Οι καταστροφικές βροχές…
Περπάτησα κάποιες περιοχές της Πρίνας και του Καλού Χωριού για να δω από κοντά τις ζημιές και τις αλλαγές στη φύση μετά τις καταστροφικές βροχές της περασμένης εβδομάδας. Μπορεί στην Ιεράπετρα να προβληματίζονται από τις μεγάλες και πολλές ζημιές, όμως αυτό που εγώ είδα (στα μέρη που περπάτησα) είναι ότι «καθάρισε ο τόπος». Ρέματα άνοιξαν και σκουπίδια παρασύρθηκαν! Επίσης, η ροή των νερών μας υπέδειξε, που πρέπει να καλλιεργούμε, πώς να φτιάχνουμε τους αγροτικούς δρόμους και πολύ περισσότερο που πρέπει να «βάζουμε» το σπίτια μας. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα στοιχεία της φύσης και γι’ αυτό χρειάζεται ο απαραίτητος σεβασμός. Κάθε χρόνο, τα πρωτοβρόχια πλήττουν και μια διαφορετική περιοχή του Νομού μας. Πέρυσι το πολύ νερό έπεσε στην περιοχή της Νεάπολης και φέτος της Ιεράπετρας. Οι νοτιάδες πάντα «αδειάζουν» από πάνω μας μεγάλες ποσότητες νερού και ανάλογα την ένταση και τη διάρκεια, οι ζημιές είναι αναπόφευκτες.

«Αποθήκη» όζοντος η Ανατολική Κρήτη!
Σύμφωνα με το πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Cecilia (αφορά τις κλιματικές αλλαγές), στην Ελλάδα θα έχουμε μια μείωση των βροχοπτώσεων κατά 15% τις επόμενες δεκαετίες. Επίσης, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εκτιμάται σε 3-4 βαθμούς Κελσίου για τη δεκαετία 2091-2100 (συγκριτικά με τη δεκαετία 1991-2000). Για την Κρήτη προβλέπεται μεν άνοδος της θερμοκρασίας όμως αυτή θα είναι πολύ μικρότερη απ΄ ό,τι στη Βόρειο Ελλάδα. Όμως, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση ότι θα αυξηθούνε οι μέσες τιμές όζοντος στην Ελλάδα και μάλιστα στον σχετικό χάρτη συγκεντρώσεων του όζοντος, μία μεγάλη «αποθήκη» σχηματίζεται Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, μέρος της οποίας ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου μετακινείται προς την ξηρά. Πάντα θεωρούσα ότι το Αιγαίο και οι Βοριάδες διύλιζαν -προς το καλύτερο- την ατμόσφαιρα της Κρήτης. Μάλλον δεν είναι έτσι πια! Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τις νεότερες έρευνες για το θέμα.

Ο τελευταίος μεγάλος πολιτικός!
Παρακολούθησα χθες στην δημοσία τηλεόραση ΕΤ1, τον τελευταίο επιζώντα «γνήσιο» πολιτικό που διαθέτει η Ελλάδα. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Δεν θα ήθελα να κάνω σχόλια για τον πολιτικό του βίο. Αυτόν θα τον κρίνει η Ιστορία. Απλά να αναφέρω ότι, πριν από ένα μήνα έκλεισε τα 90 χρόνια του και αυτό που εντυπωσιάζει τους συνομιλητές του είναι η πνευματική διαύγειά του. Μιλούσε στην τηλεόραση επί μια ώρα, χωρίς διακοπές, με αναφορές σε πρόσωπα της πολιτικής καριέρας του, σαν όλα να είχαν γίνει χθες! Με τους πολιτικούς πολλές φορές διαφωνούμε, όμως δεν μπορώ να μην εκτιμήσω την ευθύτητα των σκέψεων του Μητσοτάκη, κάτι που αρκετοί νεότεροι πολιτικοί δεν θέλουν -ή δεν μπορούν- να έχουν. Και αυτό ο συγκεκριμένος πολιτικός το πλήρωσε πολλές φορές στην ζωή του!

Οι Λωτοφάγοι…
Παρακολούθησα και τις 12 ώρες της τηλεοπτικής παραγωγής του BBC, «Οι Λωτοφάγοι», που γυρίστηκε στον Άγιο Νικόλαο πριν από 37 χρόνια (1972) Προ καιρού είχα γράψει κάποια σχόλια και θα επαναλάβω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαφήμιση για την πόλη μας. Σχεδόν όλα τα όμορφα σημεία της περιοχής μας είναι «γραμμένα» στην παραγωγή αυτή. Πολλές ταινίες και έργα έχουν γυριστεί στην περιοχή μας, όμως κανένα δεν έχει τόσες πολλές σκηνές γυρισμένες μέσα στην πόλη. Θα ζητήσω την άδεια από το BBC, να συμπτύξω τις 12 ώρες σε μία και εκεί για να συμπεριλάβω μόνο τις σκηνές που έχουν σχέση με τα διάφορα τοπία. Αν τελικά γίνει αυτό, θα είναι ένα άριστο ντοκουμέντο του παλιού Αι Νικόλα της δεκαετίας του 70. Ήδη σε προηγούμενο άρθρο μου, μετέφερα κάποιες σκηνές του έργου. Τι είδα επίσης! Τον πρώην δήμαρχο, έμπορο Γιώργο Χατζηδάκη, να πουλά υφάσματα σε ζευγάρι Εγγλέζων, την Πλατεία τότε, την Βίλα του Κουνδούρου, τον παλιό Ζέφυρο, την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο καλούπι, την Σπιναλόγκα ακόμα παρθένα και το πιο εντυπωσιακό (λόγω και των ημερών) την εορτή του Αγίου Νικολάου στο Καθολικό. Εκεί είδα πολλούς γνωστούς εν ζωή και μη. Τον τότε Μητροπολίτη Πέτρας Δημήτριο, τον Παπά Βαγγέλη νέο, τον ιδρυτή της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Μιχαήλ Κοζύρη και πολλούς άλλους…

Μετεωρολογικός Σταθμός Αγίου Νικολάου!
Το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες να εγκατασταθεί στον Άγιο Νικόλαο, αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. (www.meteo.gr) Ήδη υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τον μετεωρολόγο και ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Κώστα Λαγουβάρδο και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην πόλη μας σύντομα. Οι σταθμοί αυτοί παρέχουν άμεσα, μέσω διαδικτύου, πληροφορίες ΤΩΡΑ, για θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, υγρασία, ένσταση και φορά ανέμου και πολλά άλλα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

Στη φωτογραφία, το πρώτο κότερο που ήλθε στον 'Άγιο Νικόλαο! Ήταν το 1965! Η... Μαρίνα τότε ήταν το μικρό λιμανάκι που πρόσφατα είχε επισκευασθεί καθώς οι Γερμανοί της Κατοχής, φεύγοντας από τον Άγιο Νικόλαο, το ανατίναξαν!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

Πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον!

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση «η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Αυτό που αποτελεί πρόκληση είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη, κατά έναν βιώσιμο μακροπρόθεσμα τρόπο» Οι παρακάτω τέσσερις διαφορετικές ιστορίες είναι ένα μικρό δείγμα των προσπαθειών που καταβάλουν Κυβερνήσεις και Οργανισμοί πολλών χωρών στην ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε μεγάλη υποχρέωση, έναντι των επόμενων γενεών, να προστατεύσουμε ό,τι έχει απομείνει και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα γιατί ήδη έχουμε κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Φόρος για το περιβάλλον στους τουρίστες
Η Βρετανική Κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει ένα νέο φόρο που έχει σαν στόχο να μειώσει τους ρύπους για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στα πλαίσια της απόφασης αυτής, όσοι ταξιδεύουν από Βρετανία θα πληρώνουν έναν επιπλέον φόρο ανάλογα με την απόσταση. Έτσι από την 1η Νοεμβρίου του 2009 όσοι αναχωρούν αεροπορικώς από τη Βρετανία θα πληρώνουν ειδικό «φόρο αναχώρησης» που για την Ευρώπη θα είναι 14 ευρώ για την τουριστική θέση και 100 ευρώ για την Αυστραλία. Η απόφαση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις και ο Αυστραλός υπουργός Τουρισμού, άσκησε σκληρή κριτική στην Βρετανική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «με το φόρο αυτό οι Βρετανοί επιδιώκουν να εμποδίσουν τους πολίτες τους από το να επισκέπτονται την Αυστραλία»

Αγοράζετε ντόπια προϊόντα!

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται μια Οργάνωση που καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα που έρχονται από μακριά. Τι εννοούν με αυτό; Κάποια προϊόντα, έρχονται στην χώρα μας από μακρινούς προορισμούς, όπως είναι η Αμερική και η Ασία και για να φτάσουν μέχρι εδώ «ταξιδεύουν» πολλές ώρες. Αυτό σημαίνει πιο πολλά αεροπορικά ταξίδια δηλαδή μεγαλύτερη ρύπανση της ατμοσφαίρας. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, όλο το καλοκαίρι αγοράζουμε τα ντόπια σταφύλια. Αν αγοράσουμε σταφύλια το χειμώνα, αυτά θα έχουν έλθει στην Κρήτη από κάποια άλλη «ζεστή» χώρα που σίγουρα βρίσκεται μακριά από εδώ. Τα παραπάνω ακούγονται λογικά, τουλάχιστον για εμάς που ζούμε στην Κρήτη. Κάθε εποχή έχει και δικά της φρούτα και λαχανικά. Καλυτέρα λοιπόν είναι να καταναλώνουμε αυτά που παράγει η γη μας τώρα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τα φρούτα της Καλιφόρνιας ή της Νότιας Αφρικής για ένα χειμώνα!

Πολλά σκουπίδια; Πληρώστε!
Διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν «επαναστατικά» μέτρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Για τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται, οι πολίτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν κάποια τέλη ανάλογα τον όγκο τους αλλά και το μέγεθος του κάδου που διαθέτουν. Αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη σε διάφορες χώρες και έχει βοηθήσει στο να μειωθούν σημαντικά τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Τα αυτοκίνητα καθαριότητας είναι νέας τεχνολογίας και αυτόματα ζυγίζουν τα απορρίμματα και επιβάλλεται το ανάλογο τέλος στον πολίτη.

Ανταποδοτική ανακύκλωση
Μια νέα μορφή ανακύκλωσης θα εφαρμοστεί σύντομα σε πολλούς Δήμους της χωράς (και στο Ηράκλειο) Λέγεται «ανταποδοτική ανακύκλωση» και σύμφωνα με αυτό, θα τοποθετηθούν αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας απ’ έξω από σχολεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εκεί, οι μαθητές και οι δημότες θα μπορούν να επιστρέφουν χρησιμοποιημένες πλαστικές, μεταλλικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες παίρνοντας μια απόδειξη με το ανάλογο ανταποδοτικό κίνητρο. Θα έχουν μάλιστα την εναλλακτική επιλογή να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου για την ενίσχυση κοινωνικών σκοπών.
Τα οφέλη από τη λειτουργία των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι πολλά αφού,
* η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται στην πηγή,
* θα υπάρχει άμεσο ανταποδοτικό κίνητρο στους καταναλωτές,
* θα ενισχύονται κοινωνικοί σκοποί με την απόδοση του ποσού του ανταποδοτικού κινήτρου και
* οι μαθητές θα εκπαιδεύονται στα οφέλη της ανακύκλωσης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2008

Χριστούγεννα έρχονται! Θα πάμε διακοπές;

Πλησιάζουν οι ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους και όλοι μας κάνουμε σκέψεις για το πώς θα περάσουμε καλυτέρα αυτές τις Άγιες ημέρες. Όσοι έχουν την οικονομική άνεση θα πάνε ταξιδάκια στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, και σε όσους δεν περισσεύουν τα χρήματα, θα προσπαθήσουν, με ό,τι διαθέτουν, να περάσουν ευχάριστα αυτές τις μέρες. Ευτυχώς ζούμε σε έναν τόπο που, ποτέ μας να μην φύγουμε μακριά του, έχει την δύναμη να μας κρατά συνεχώς «ζωντανούς». Η ζωή στην Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. Εμείς εδώ είμαστε ακόμα λίγο «Ανατολίτες Ευρωπαίοι» και τη ζωή μας την διασκεδάζουμε σχεδόν κάθε μέρα. Το πρωί, ακόμα και αν έχουμε δουλειά, θα πεταχτούμε για ένα καφεδάκι και το βράδυ, άμα έχουμε καλή παρέα θα πάμε και για μια ρακί. Το βουνό και η θάλασσα είναι δίπλα μας. Αυτό που πολλοί ξένοι απολαμβάνουν μια δυο βδομάδες το χρόνο, εμείς μπορούμε να το ζούμε κάθε μέρα. Αρκεί να βλέπουμε την καλή πλευρά της ζωής και να το… φιλοσοφούμε και λιγάκι.

Οι περισσότεροι λοιπόν θα μείνουμε εδώ, όμως πολλοί άλλοι θα πάνε κάπου για τις διακοπές τους. Λόγω του τουρισμού, εμείς συνήθως ταξιδεύσουμε τη διάρκεια του χειμώνα. Τα ταξίδια, γενικώς, είναι σημαντικά στη ζωή μας γιατί μας δίνουν, εκτός από την διασκέδαση, γνώση και μόρφωση. Όσο πιο πολύ γνωρίσουμε τον κόσμο, τόσο πιο σοφοί γινόμαστε. Παλιά, που αρκετοί νέοι «μπάρκαραν» στα καράβια, έφευγαν… «χωριάτες» και γύριζαν… «του πανεπιστημίου». Όλα όσα είδαν στα λιμάνια, «τους άνοιξαν τα μάτια» και τους άλλαξαν τον χαρακτήρα.

Η απορία που είχα, ήταν, αν θα πάνε φέτος και που, για διακοπές οι Αγιονικολιώτες! Πήγα σε τουριστικά γραφεία της πόλης μας να αναζήτησα τις απαντήσεις...

Θα πάνε φέτος διακοπές οι ντόπιοι;
Σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουμε μεγάλες διαφορές…

Υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής;
Από το ενδιαφέρον μέχρι το κλείσιμο υπάρχει μεγάλη διαφορά. Προς το παρόν ρωτάνε. Τα τελευταία χρόνια τα κλεισίματα είναι της τελευταίας στιγμής. Από την άλλη εβδομάδα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία…

Οι τιμές σε σχέση με πέρισυ;
Δεν υπάρξει μεγάλη διαφορά. Φέτος υπάρχουν και πολλές προσφορές από τα ταξιδιωτικά γραφεία. Ειδικά γι’ αυτούς που θα ταξιδεύσουν πριν τις γιορτές και μετά τις γιορτές μπορούν να διαλέξουν από πολύ φτηνά πακέτα.

Κάποιες ενδεικτικές τιμές;
Αν κλείσετε έγκαιρα μπορείτε να πάτε και να γυρίσετε σε ορισμένες Ευρωπαϊκές πόλεις με 200 ευρώ

Ποιοι είναι οι πιο προσφιλείς προορισμοί;
Ιταλία, Παρίσι, Πράγα…

Εκτός Ευρώπης;
Τώρα τελευταία αρκετοί πάνε στο Ντουμπάϊ. Υπάρχουν εκδρομές για εκεί από 1000 ευρώ για μια εβδομάδα. Αρκετοί είναι και αυτοί που προτιμούν τους εξωτικούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως είναι η Ταϊλάνδη. Πολλοί επισκέπτονται και την Αίγυπτο…

Αυτοί που ταξιδεύουν για Αθήνα, ποιο μέσον χρησιμοποιούν;
Περίπου, οι μισοί με αεροπλάνο και οι άλλοι μισοί με το καράβι

Τι συμφέρει περισσότερο;
Αν πας με καμπίνα Lux του καραβιού είναι πιο φτηνό το αεροπλάνο!
Οι αεροπορικές τιμές διαφέρουν. Σχεδόν κάθε δρομολόγιο έχει και άλλη τιμή, ανάλογα το έγκαιρο κλείσιμο και την ώρα πτήσης.

Πως πληρώνουν;
50 - 50 με κάρτα ή μετρητά…

Γιατί τα ξένα πρακτορεία προσφέρουν τόσο χαμηλές τιμές;
Κάνουν έγκαιρα κλεισίματα και οι πελάτες προγραμματίζουν πολλούς μήνες πριν, που θα πάνε τις διακοπές τους. Όσο πιο έγκαιρα, τόσο πιο φτηνά!

Προ ημερών η τηλεόραση είχε ένα ρεπορτάζ για τις τιμές σε Ελληνικά ορεινά ξενοδοχεία τη διάρκεια των εορτών και συγκρίσεις με τα αντίστοιχα της Ευρώπης. Οι Ευρωπαϊκές τιμές είναι κατά 10 έως 20 % φθηνότερες. Φυσικό είναι ότι, όσο τα ξενοδοχεία της Ελλάδας θα γεμίζουν κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν ποτέ! Στην Αθήνα υπάρχει πολύς κόσμος με μεγάλη οικονομική άνεση και δεν επηρεάζεται από οικονομικές κρίσεις. Αυτοί θα πάνε τις διακοπές τους με την αμαξάρα τους και δεν τους νοιάζει ότι κι’ αν πληρώσουν. Πέρυσι θέλησα να μείνω μια βραδιά στα Χανιά. Ρώτησα δυο γνωστά ξενοδοχεία πόσο κοστίζει η βραδιά και η απάντηση ήταν 100 και 120 ευρώ. Μα στο Παρίσι μπορεί να βρεις παρόμοιο ξενοδοχείο με 80 ευρώ τη βραδιά! Σήμερα, σε πρωινή εκπομπή της Δημοσίας Τηλεόρασης, είδαμε και τις ενδεικτικές τιμές των ίδιων προϊόντων, σε σούπερ μάρκετ των Αθηνών και των Βρυξελλών. Τα ίδια προϊόντα είναι 30-70% πιο ακριβά εδώ! Άλλο ένα εξωφρενικό της Ελλάδας το διάβασα χθες. Οι κάτοικοι της Λέσβου, αν θέλουν να πάνε στην Θεσσαλονίκη, δεν προτιμούν το πλοίο της γραμμής. Θα πάνε πολύ φτηνότερα -και γρηγορότερα- απέναντι στην Τουρκία και από εκεί οδικώς στον προορισμό τους. Συμπέρασμα; Καλή η Ελβετία και η Πράγα, αλλά, αν δεν σας παίρνει οικονομικά, το Καθαρό και η Θρυφτή είναι κοντά και στοιχίζουν φτηνά. Καλά να περάσετε όσοι πάτε, όπου κι’ αν πάτε!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2008

Το ημερολόγιο 2009 του Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου

Το Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου κυκλοφόρησε ένα πολύ όμορφο «Ημερολόγιο του 2009». Περιέχει έργα και φωτογραφίες από την περιοχή του Αγίου Νικολάου, δημιουργίες των μαθητών Μαρκέλλα Χριστινάκη, Μαρία Δρακάκη, Μαρία Αγγελάκη, Κωνσταντίνα Τζώρτζη, Ορέστη Ψωμόπουλου, Ειρήνης Τυμπακιανάκη, Φίλιππου Χουρδάκη, Ντανιέλας Αφορδακού και Τάο Ριζάϊ. Κάθε μήνας και μια φωτογραφία… από τον περυσινό χιονιά, από όμορφα σημεία της πόλης μας, παραλίες και σκάφη, όμορφοι συνδυασμοί θάλασσας και ουρανού, όλες τραβηγμένες με πολύ ευαισθησία.

Ο κ. Γιώργος Χουρδάκης είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μας μιλά γι’ αυτήν την προσπάθεια των παιδιών «Το Λύκειο είναι κομμάτι της κοινωνίας και οι μαθητές είναι και αυτοί πολίτες της πόλης μας. Ένας από τους πυλώνες των προτεραιοτήτων που έχουμε στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων είναι η εξωστρέφεια στη σκέψη και τα έργα του Λυκείου μας. Το ημερολόγιο είναι απλώς ένα δείγμα αυτής της εξωστρέφειας που θέλουμε να χαρακτηρίζει τους μαθητές και το Λύκειό μας. Αντί οι μαθητές να επιλέξουν ένα «έτοιμο» ημερολόγιο αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα ημερολόγιο δικό τους. Πέρυσι το θέμα ήταν οι καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Φέτος το θέμα είναι ο Άγιος Νικόλαος και το φυσικό περιβάλλον του. Είναι φωτογραφίες και σχέδια των μαθητών όπως επίσης και η επιλογή και η σύνταξή του. Τα έσοδα θα διατεθούν για την 5ημερη εκδρομή των μαθητών της Γ’ Λυκείου…»

Για την δημιουργία αυτή των μαθητών του Γενικού Λυκείου μας μίλησε και η πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου Ντανιέλα Αφορδακού: «Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου αποφάσισαν να φτιάξουν ένα ημερολόγιο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και το περιβάλλον του. Η πόλη μας είναι από τις ομορφότερες που υπάρχουν στην Ελλάδα και η δική μας προσπάθεια είναι να συμβάλουμε τόσο στην προβολή της όσο και στην ανάγκη να προστατέψουμε το φυσικό της περιβάλλον. Τα έσοδα από το ημερολόγιο θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση της 5ημερης εκδρομής μας. Οι φωτογραφίες του ημερολογίου είναι τραβηγμένες από μαθητές του σχολείου μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους του τυπογραφείου ΖΟΕ για την βοήθειά τους στο δημιουργικό του ημερολογίου. Το 15μελές έχει στα σχέδιά του και άλλες εκδηλώσεις με τις οποίες έχει σκοπό να φέρει τους μαθητές και το Λύκειό μας πιο κοντά στην κοινωνία της πόλης μας , όπως μουσικές εκδηλώσεις, αγώνα μπάσκετ και άλλες…»
Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το ημερολόγιο θα πρέπει να απευθυνθεί στους μαθητές του Γενικού Λυκείου ή τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2008

Λακωνιώτικα…

Αγώνες πιγκ-πογκ στα Έξω Λακώνια
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, αγώνες πιγκ- πογκ (Επιτραπέζια Αντισφαίριση) Οι αγώνες έγιναν σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου των Έξω Λακωνίων. Ένα παλιό σχολείο, όπου ακόμα βρίσκονται «κρεμασμένοι» τους τοίχους οι ήρωες της Επανάστασης του 21 και οι παλαιοί χάρτες της Ευρώπης και της Αγίας Γραφής. Συγκινεί ιδιαίτερα η ανάρτηση του “Ωρολόγιου Προγράμματος Διδασκαλίας” του τελευταίου χρόνου λειτουργίας του μονοθέσιου σχολείου, όπου διαβάζω την σημείωση ότι «…στην Τέταρτη τάξη δεν υπάρχουν μαθητές και για τον λόγο αυτό στην Τρίτη τάξη θα διδαχθεί ο α΄ κύκλος μαθημάτων, ο Διευθυντής του Σχολείου Μαρνέλος Εμμανουήλ, ημερομηνία, 15 Σεπτεμβρίου 2000»

Η συμμετοχή στο τουρνουά ήταν μεγάλη καθώς έλαβαν μέρος 38 παίκτες, όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού είναι ένας πολύ ζωντανός φορέας πολλών εκδηλώσεων και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πολλές δραστηριότητες, όπως η εκδήλωση για την Μητέρα και τον Πατέρα, αναπαράσταση του Κλύδωνα, Χριστουγεννιάτικες και Αποκριάτικες εκδηλώσεις αλλά και αιμοδοσία δυο φορές το χρόνο. Στο τουρνουά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ατσαλάκης είχε οργανώσει τα πάντα στην εντέλεια. Οι αγώνες ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σάββατου (22/11) και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με την διεξαγωγή του συναρπαστικού τελικού μεταξύ του Γιάννη Μαρίνου και του Κώστα Λουκάκη. Νικητής ο Γιάννης, ο οποίος μετά τη νίκη του μας δήλωσε «…ήταν μια καλή πρωτοβουλία με καλό διοργανωτή τον Γιάννη Ατσαλάκη. Ο κόσμος αγαπήσει το πιγκ-πογκ και αυτό φάνηκε από την μεγάλη συμμετοχή. Ελπίζω στην επόμενη διοργάνωση να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερα τραπέζια. Η εταιρεία μου, η Europlan θα είναι ο επόμενος και μοναδικός χορηγός του τουρνουά και θα καλύψει όλα τα έξοδα…» Τρίτος νικητής ήταν ο Γιάννης Σπυριδάκης. Κύπελλα και μετάλλια πήραν επίσης, ο πιο μικρός παίκτης (ο Μιχάλης Νικητάκης) και εγώ, ο μεγαλύτερος (σε… ηλικία) παίκτης του τουρνουά. Τους ευχαριστώ πολύ (εγώ έχασα στον πρώτο γύρο γιατί …μου έφταιγαν οι ρακέτες, υποτίμησα τον αντίπαλό μου, έβρεχε έξω… όλα μου φταίγαμε!). Τέτοιες δραστηριότητες από τους πολιτιστικούς συλλόγους, έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Το μεράκι και η αγάπη δημιουργεί, χωρίς μεγάλο κόστος, πολλά σημαντικά πράγματα. Τώρα, τους χειμερινούς μήνες, θα μπόρεσαν όλοι οι Σύλλογοι να συνεργαστούν και να δραστηριοποιηθούν ώστε, με κάποιες εκδηλώσεις να περάσει ευχάριστα η περίοδος μέχρι την Άνοιξη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συλλόγου αποτελούν ο Γιάννης Ατσαλάκης, ο Γιώργος Σταυρακάκης, Η Ζαμβία Ορφανάκη, η Ρίτα Πεδιαδίτη και ο Μανώλης Τζιράκης.

Το «Γερμανικό» θεατράκι…
Τα Έξω Λακώνια περιλαμβάνουν τον οικισμό Παναγία και άλλους πέντε με ονόματα οικογενειακά, Φιορέτζηδες, Καρτέρηδες, Μαρνέληδες, Βλάχηδες και Πεπόνιδες, ονόματα Βυζαντινά και Βενετσιάνικα. Υπάρχουν δείγματα κατοίκισης της περιοχής σε παλαιότερες εποχές, όπως τα ερείπια μινωικού οικισμού στους Φιορέτζηδες. Η λέξη Λακώνια πιθανότατα προέρχεται από παραφθορά της λέξης Λατώ ή από τη λέξη λάκκος που περιγράφει τη μορφολογία της περιοχής. Στην περιοχή των Έξω Λακωνίων αξίζει να επισκεφτείτε το Βυζαντινό εκκλησάκι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και το θεατράκι στο προαύλιο του Σχολείου που δημιουργήθηκε τα χρόνια της κατοχής των Γερμανών, από τους κατοίκους του χωρίου με καταναγκαστική εργασία. Το θεατράκι αυτό είναι εντυπωσιακό και θα πρέπει να αναδειχτεί. Είναι τα λίγα «καλά» που άφησαν οι Γερμανοί στην περιοχή μας. Στον ίδιο χώρο, εκτός από το θεατράκι υπάρχουν και τετράδες από πέτρινα καθίσματα με πέτρινο τραπέζι στη μέση. Προσωπικά θεωρώ τον χώρο αυτό σαν ένα από σημαντικότερα μνημεία της περιοχή. Θα πρέπει να τον επισκέπτονται οι μαθητές όλων των σχολείων και οι δάσκαλοί τους να τους μαθαίνουν κάποια πράγματα για την δύσκολη αυτή περίοδο της Κατοχής.

Το μονοπάτι Λακώνια - Τάπες

Το μονοπάτι αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Ο λόγος είναι ότι ,για να το «βρω» μέχρι τις Τάπες, επισκέφθηκα την περιοχή τουλάχιστον 10 φορές. Το μονοπάτι «κόβει» ο κανονικός δρόμος σε 5 σημεία και έπρεπε μέτρο-μέτρο να το ενώσω. Την αρχή του καλοκαιριού, ένας βοσκός μου υπέδειξε την αρχή του μονόπατου, από το Μαργέλι, και σιγά-σιγά το ένωσα μέχρι τις Τάπες. Κάποια κομμάτια τα έχει καταστρέψει ο κανονικός δρόμος, αλλά το 70% του μονοπατιού σώζεται. Αν κάποια στιγμή καθαριστεί και σημανθεί κατάλληλα θα μπορούσε να γίνει ένας ωραίος περίπατος για αυτούς που αγαπούν το περπάτημα.
* Κοντά στις Τάπες περάσαμε από την νέα εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο κτήτορας της εκκλησίας Μανώλης Κουτουλάκης μας κέρασε και μας διηγήθηκε το όνειρο της κόρης του για την προτροπή να φτιάξει στον συγκεκριμένο χώρο ένα εικονοστάσι «Με πολύ κόπο και στερήσεις κατάφερα και έφτιαξα όχι μόνο εικονοστάσι αλλά αυτό το ωραίο πετρόχτιστο εκκλησάκι. Προ μηνός κάναμε και τον εγκαινιασμό της… είχαν έλθει χίλια άτομα και καθημερινά έρχονται πολλοί πιστοί για να προσευχηθούν…»
* Δυο χιλιόμετρα πριν τις Τάπες υπάρχει παράνομη χωματερή που δυσφημεί το χωριό. Επειδή είναι δύσκολο να φύγουν τα σκουπίδια, η εύκολη λύση είναι να ρίξουν 2-3 αμάξια χώμα για να σκεπαστούν και να τοποθετηθεί ένα πλέγμα ώστε να μην είναι εύκολη η ρίψη σκουπιδιών και μπάζων.

Νο..Νο…Λακωνιώτ!
Πριν από πολλά χρόνια, όταν ξεκίνησε ο τουρισμός στον Άγιο Νικόλαο, ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν μια ξένη γλώσσα. Κάποια ωραία τουρίστρια κατέβηκε από το πλοίο της γραμμής «Αρκαδία» και έψαχνε κάποιες πληροφορίες. Βρήκε μπροστά της κάποιον και του λέγει στα Αγγλικά «Τουριστ… τουριστ». Ξαφνιάστηκε ο ερωτώμενος, που φαίνεται ήταν από τα Λακώνια, και απαντά το περίφημο «Νο… Νο… Λακωνιώτ» Αυτό «έγραψε» ιστορία. Ακόμα και τώρα, με την φράση αυτή, χαρακτηρίζουμε την άγνοιά μας σε κάποια πράγματα…! ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2008

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Ποιος διαχειρίζεται τα νεράντζια της Πλατείας;
Μπορεί να μην μάθαμε ποτέ «ποιος έφαγε τις μπανάνες του Δήμου» αλλά τώρα θα πρέπει να ξέρουμε αν γίνεται σωστή διαχείριση με τα… νεράντζια της Πλατείας, Γύρω-γύρω υπάρχουν αρκετές νεραντζιές και η παραγωγή είναι μεγάλη κάθε χρόνο. Πολλά πέφτουν κάτω και μερικά γίνονται παιχνίδι στα χέρια νεαρών τις πρώτες πρωινές ώρες. Είμαι λάτρης των γλυκών του κουταλιού και “είναι αμαρτία” να πηγαίνουν χαμένα τόσα πολλά νεράντζια κάθε χρόνο. Μια καλή ιδέα θα ήταν να τα μαζέψει ο Δήμος και να το δώσει δωρεάν στις νοικοκυρές που θέλουν να φτιάξουν γλυκό του κουταλιού ή να επιτρέψει να κόβει όποιος θέλει, όσα χρειάζεται. Η μόνη υποχρέωση που θα έχουν, είναι να δίνουν στον Δήμο ένα βαζάκι γλυκό… για τις ανάγκες του Δήμου, εννοώ!

Με το χαμόγελο στα χείλη!
Ο τουριστικός πράκτορας Οδύσσειας Ζωγραφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο έκανε κάποια σχόλια που έχουν ενδιαφέρον για την πόλη μας. Να σημειώσω ότι η αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι μας, δεν οφείλεται στο ότι ξαφνικά μας… αγαπούν οι ναυτικοί πράκτορες. Έρχονται εδώ γιατί τους συμφέρει και το λιμάνι μας τους προσφέρει πολλά. Όμως εγώ θα αναφερθώ σε ένα σχόλιο που έκανε ο πράκτορας «Όταν οι επιβάτες επιστρέφουν στα πλοία τους στο λιμάνι του Ηρακλείου αρκετοί είναι ταλαίπωροι και κουρασμένοι. Εδώ στον Άγιο Νικόλαο όλοι επιστέφουν με το χαμόγελο στα χείλη. Όλα είναι δίπλα τους. Με το που θα κατέβουν από το πλοίο, δίπλα τους είναι τα μαγαζιά, τα μπαρ, οι παραλίες, το τραινάκι. Αυτό τους ευχαριστεί και τα σχόλια που έχουμε είναι πολύ θετικά…» Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει φροντίσουμε και να διαφυλάξουμε αυτό το είδος του τουρισμού και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες (χημικές τουαλέτες, καρτοτηλέφωνα, σταντ υποδοχής κλπ)

Ενάμιση… καφέ η αύξηση!
Πολλές συζητήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες για την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μια αύξηση 5% που σήμαινε, πολύ απλά, αν κάποιος έχει μια κατοικία 100 τ.μ., μέχρι τώρα πλήρωνε 95 ευρώ το χρόνο και τώρα θα πληρώσει 5 ευρώ παραπάνω, δηλαδή 100 (από 0.95 ευρώ, το τ.μ. έγινε 1 ευρώ και στα χωριά από 0.50 έγινε 0.55 ευρώ, δηλαδή τα χωριά θα δίνουν 2.5 ευρώ το χρόνο παραπάνω!) Σε άλλες πόλεις της Κρήτης το κόστος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, στην Ιεράπετρα 1,27, στην Σητεία 1,27, στο Ρέθυμνο 1,10 και στα Χανιά 1,94. Εμείς το είχαμε 0.95 και το κάναμε 1 ευρώ. Τα χρήματα που ο Δήμος εισπράττει από τα Τέλη πάνε στην καθαριότητα και τον φωτισμό. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της καθαριότητας και προσωπικά θεωρώ ότι τα 5 επί πλέον ευρώ που θα δίνουμε, δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας, τις δύσκολες αυτές εποχές. Αλλού πρέπει να κάνουμε οικονομία… Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης λέγει ότι «…παίρνουμε χρήματα από τα Τέλη Παρεπιδημούνταν και τα πάμε στα Τέλη Καθαριότητας. Αυτό δεν είναι σωστό γιατί τα Τέλη αυτά θα πρέπει να τα επενδύουμε για τον τουρισμό. Οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας και μηχανήματα είναι τεράστιες και γι’ αυτό έγινε αυτή η μικρή αύξηση του 5% που δεν μας καλύπτει όσο πρέπει. Αν τα τέλη μας ήταν τόσο υψηλά όσο των άλλων πόλεων, δεν θα υπήρχε λόγος για αύξηση. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί είναι αν μπορεί να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας…» και ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Αικατερινάκης ότι «…από τα οικονομικά στοιχεία, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου έχει έλλειμμα για το έτος 2008, 928 χιλιάδες ευρώ και για το έτος 2009 τα έξοδα θα αυξηθούν σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς πάνω από 300 χιλιάδες δηλαδή 1.200.000 ευρώ...» Και αυτός ο Δήμαρχος και ο επόμενος θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, αν δεν βρουν τρόπους να αυξήσουν τα οικονομικά τους. Αν μάλιστα καταργήσουν και τα Τέλη Παρεπιδημούνταν τότε… «μαύρη είναι η μοίρα τους»! (…και της πόλης μας!) Απ’ ότι μαθαίνω ο Δήμος θα πάρει και ένα μεγάλο δάνειο, περίπου 5,5 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του θα διατεθεί για να αγοραστεί το οικόπεδο της οδού Επιμενίδου (Λαγκός)

Οι ξενοδόχοι διαφωνούν…
Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μανώλης Βαρκαράκης, μιλώντας για το λογαριασμό του Συλλόγου τους, διαφωνεί με τις κινητοποιήσεις και το σταμάτημα των επενδύσεων στην περιοχή μας «…η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει πάρει όλες της νόμιμες άδειες που χρειάζεται. Η επένδυση είναι θετική, ιδίως με τις σημερινές αρνητικές συγκυρίες στον τουρισμό μας. Αυτό δεν βοηθάει τα επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή. Πολύ πιθανόν να αποτρέψει και άλλες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν εδώ! Δεν χτυπάει μόνο τον συγκεκριμένο επιχειρηματία αλλά και άλλους. Το έργο το παρακολουθεί η αρμόδια τεχνική υπηρεσία και υπάρχει μια σωστή και πλήρης μελέτη από ειδικό μελετητή. Όλα τα ξενοδοχεία του κόσμου έχουνε τέτοιου είδους έργα στην παραλία τους». Στην παρατήρησή μου ότι οι ενστάσεις του Δήμου είναι ως προς το μέγεθος ο κ. Βαρκαράκης απαντά ότι «…η επιχείρηση έχει πάρει μια νόμιμη άδεια, δεν κάνει κάτι αυθαίρετα και θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο. Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί παντού…»

Μικρές εκπλήξεις μέσα στην πόλη!
Ο κόμβος του Ξερόκαμπου ομορφαίνει κι άλλο. Στον δρόμο που βρίσκεται πάνω από τον Εθνικό δρόμο (στην μεριά των Σχολείων), φτιάχτηκε ένα πολύ ωραίο καθιστικό με …φιδίσιες γραμμές! Για το έργο αυτό η αρχιτέκτονας Μάρω Δαγιάντη μας λέγει ότι «…υπήρχε αυτός χώρος και έπρεπε να φτιάξουμε κάτι όμορφο γιατί από εκεί περνάει πολύς κόσμος. Έγιναν δυο καθιστικά και το δάπεδο το φτιάξαμε με ρετάλια από πλακάκια και μάρμαρα που δεν μας κόστισαν τίποτα. Το έργο έγινε με αυτεπιστασία και τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ. Τα καθιστικά σοβαντίστηκαν με χρώμα για να μην τα βάφουμε κάθε χρόνο. Το έργο έγινε με πολύ κέφι και με το ελάχιστο κόστος. Ο Δήμος σκοπεύει να κάνει και άλλες τέτοιες μικρές παρεκβάσεις που θα ομορφύνουν την πόλη. Στον ίδιο ευρύτερο χώρο θα γίνει και μια παιδική χαρά με δυο όργανα και ένα καθιστικό. Επίσης στο τοιχίο, αριστερά μετά τα φανάρια μπαίνοντας στην πόλη να φτιαχτεί ένα “εικαστικό θέμα” που είναι προσφορά δική μου και δυο Αλβανών, μόνιμων κάτοικων της πόλης μας…» Νομίζω ότι αξίζει να αναφερθώ σε δυο ονόματα που δούλεψαν για το συγκεκριμένο έργο και συνεχώς προσφέρουν στον Δήμο. Είναι ο Γιάννης Λουκάκης, ο επιστάτης του έργου και ο τεχνίτης Μανώλης Υγειονομάκης που με πολύ ευαισθησία δούλεψαν στις παρεμβάσεις αυτές.

Οι ταμπέλλες
Αυτές τις τεράστιες ταμπέλλες της ΔΗΠΕΔΑΝ για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, έξω από την ΜΙΜΙΚΑ και απέναντι από την ΠΑΝΑΓΙΑ, «μου κάθονται στο στομάχι». Δεν θα μπορούσαν να μπουν στην άκρη για να μην εμποδίζουν. Δεν είναι δα και κάνα κομψοτέχνημα!

Το νερό… οικόπεδα!
Ο Χριστός έκανε το νερό κρασί και ο Εφραίμ το νερό… οικόπεδα!
Δυστυχώς όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πολύ λυπηρά και, κατά κάποιο τρόπο, έχουν «ρίξει» την εκκλησία μας στα μάτια των πιστών. Τι δουλειά έχουν μοναχοί με επιχειρήσεις; Εγώ νόμιζα ότι ο μοναχός μονάζει και το μυαλό του είναι μόνο στο Θεό! Ας αφήσουν εμάς τους κοινούς θνητούς να ασχολούμαστε με τα υλικά αγαθά… και αυτοί, το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να προσεύχονται για τη σωτηρία της ψυχής μας!

Εκπαιδευτική Επίσκεψη…
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και Δήμαρχοι από άλλες πόλεις της Κρήτης βρίσκονται στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Εκεί θα μελετήσουν, την αστική ανάπτυξη στην καλλιτεχνική πόλη της Φλωρεντίας, την αρχιτεκτονική της περιοχής, θα επισκεφθούν μια βιομηχανική περιοχή, θα δουν τη διαχείριση των υδάτων σε ένα υπόγειο κανάλι και θα δοκιμάσουν κρασί και λάδι της περιοχής. Καλό είναι που οι άρχοντές μας «μαζεύουν» εμπειρίες και παίρνουν ιδέες για το τι θα πρέπει φτιάξουν στα μέρη τους. Στην επιστροφή του από Ιταλία, ο Δήμαρχος θα σταματήσει στην Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιείται το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο των Δημάρχων της χώρας (ΚΕΔΚΕ). Παράλληλα θα γίνει και συνάντηση των Τουριστικών Δήμων της χώρας όπου πρόεδρος είναι ο δικός μας Δήμαρχος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2008

Η μετατροπή των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε Ανώνυμες είναι υποχρεωτική!

Πολλά διαβάζουμε και ακούμε το τελευταίο διάστημα για την προβλεπόμενη μετατροπή των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) Χθες διάβασα στην ΑΝΑΤΟΛΗ, με προσοχή, και το άρθρο του κ. Ματθαίου Φιλιππάκη με τίτλο «Η ιδιωτικοποίηση είναι μισή αρχοντιά…» με γενικές αναφορές στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και πιο ειδικές για την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης της Ελούντας (την ΚΕΠΑΝΕΛ). Επειδή το θέμα είναι ενδιαφέρον και η πληροφόρηση σχετικά ελλιπής αναζήτησα τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Αικατερινάκη, υπεύθυνο στα Οικονομικά του Δήμου, για περισσότερες διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «…ο νέος νόμος περί Δήμων και Κοινοτήτων του 2006 προβλέπει την μετατροπή των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες ή κοινωφελείς. Είναι λοιπόν υποχρεωτική, σύμφωνα με τον νόμο, αυτή η αλλαγή και μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2008. Αυτός λοιπόν είναι νόμος του Ελληνικού κράτους και ο Δήμος δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να εφαρμόσει τον νόμο! Αν δεν κάνουμε την αλλαγή, αυτόματα οι Δημοτικές Επιχειρείς μπαίνουν σε εκκαθάριση και διακόπτουν κάθε είδους δραστηριότητα. Άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή! Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε αναθέσει τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για την βιωσιμότητα των Δημοτικών Επιχειρήσεων και περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Ο νομός προβλέπει τη σύσταση είτε ανωνύμων εταιρειών είτε κοινωφελών επιχειρήσεων. Στις κοινωφελείς επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούνε οι υπηρεσίες που παράγουν πολιτισμό, όπως η ΔΗΠΕΔΑΝ. Οι υπόλοιπες Επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Δήμο -ΔΕΤΑΔΑΝ, ΔΕΠΑΜΑΝ, ΔΕΠΑΚΧΠ και ΚΕΠΑΝΕΛ- που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή έχουν έσοδα, η μετατροπή σε ανώνυμες εταιρείας είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο Δήμος είχε το δικαίωμα να κάνει δύο μορφών ανώνυμες εταιρείες. Η μια λέγεται “κοινή ανώνυμη εταιρεία” στην οποία μπορεί να συμμετέχουν και ιδιώτες και η άλλη είναι η “μονομετοχική” όπου μοναδικός μέτοχος είναι ο Δήμος. Εμείς θα ακολουθήσουμε την δεύτερη μορφή, την μονομετοχική όπου μόνος μέτοχος είναι ο Δήμος και κανείς ιδιώτης. Άρα αυτά που λέγει ο κ. Φιλιππάκης είναι τελείως αβάσιμα και ψευδή. Ουσιαστικά δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα από ότι είναι σήμερα.

Ένα άλλο θέμα που συζητάμε είναι αν η Ανώνυμη Εταιρεία θα είναι μια η περισσότερες. Περιμένουμε την οικονομοτεχνική μελέτη και μετά θα αποφασίσουμε. Πιθανόν μια Δημοτική Επιχείρηση να μπορεί να σταθεί ανεξάρτητη αφ όσον είναι βιώσιμη. Να τονίσω όμως ότι, αν μια εταιρεία, μετά από 2-3 χρήσεις παρουσιάζει ζημιές αυτοδικαίως λύεται. Αυτά όλα είναι πολύ σοβαρά και δεν πρέπει να γίνονται θέματα αντιδικίας μεταξύ των πολιτών. Θα ληφθούν υπ’ όψη οι γνώμες των κατοίκων της Ελούντας και του Καλού Χωριού για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις τους. Το κάθε Συμβούλιο Δημοτικών Επιχειρήσεων διορίζεται από τον Δήμο. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με την ίδρυση των Ανωνύμων Εταιρειών. Οι ίδιοι άνθρωποι θα διοικούν και πάλι. Όσον αφορά την κατανομή των εσόδων, αν γίνει μία εταιρεία, θα βρεθεί ένα τρόπος, μια ασφαλιστική δικλίδα για μια δίκαιη κατανομή και τα χρήματα της Ελούντας να παραμένουν στην Ελούντα. Γεγονός είναι ότι αν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου δεν προχωρήσουμε θα πρέπει να διαλύσουμε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις μας…»

O αντιδήμαρχος ολοκλήρωσε τη συζήτηση μας με τις παρακάτω επισημάνσεις: «Στα δυο χρόνια που είμαστε Δημοτική Αρχή είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και προσπαθούμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα. Όσον αφορά την Ελούντα, εγώ σαν υπεύθυνος αντιδήμαρχος, προσπαθώ συνεχώς με τους τοπικούς φορείς να προωθώ όλα τα ζητήματα. Θεωρώ ότι η Ελούντα έχει στέρηση υποδομών και πολλά δικαιούται. Η Δημοτική Αρχή χθες αποφάσισε για την ίδρυση του 3ου Γυμνασίου και του νέου Παιδικού Σταθμού. Αυτά τα δυο συν τον περιφερειακό δρόμο θα αλλάξουν προς το καλύτερο ολόκληρη την περιοχή της Ελούντας…»

Ο περιφερειακός της Ελούντας
Με την ευκαιρία της συζήτησής μου με τον κ. Αικατερινάκη, του ζήτησα να μου πει «που βρίσκεται» ο περιφερειακός δρόμος της Ελούντας. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο «…δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα διότι κάποιοι κάτοικοι έχουν υποβάλει ενστάσεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από πολλές αναβολές, στις 3 του Νοέμβρη συνεδρίασε και περιμένουμε την απόφαση. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Έχουν γίνει κάποιες διαμορφώσεις αλλά ο εργολάβος δεν μπορεί να προχωρήσει διότι τα κομμάτια για τα οποία έχουν γίνει οι ενστάσεις εμποδίζουν τις διανοίξεις. Προσπαθούμε, επειδή η προθεσμία λήγει το τέλος του χρόνου, να μεταφερθούν τα χρήματα από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο στο ΕΣΠΑ ώστε να συνεχιστεί το έργο. Αν αυτό δεν γίνει οι συνέπειες θα είναι μεγάλες γιατί θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί το έργο από την αρχή… Ήδη έχουμε καταβάλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσόν των 2,5 εκατ. ευρώ και περιμένουμε τις εξελίξεις…»

Ας ελπίσουμε ότι το έργο να ολοκληρωθεί σύντονα διότι μόνον έτσι η Ελούντα «θα αναπνεύσει και θα ομορφύνει», χωρίς τον όγκο των αυτοκινήτων που καθημερινά περνούν από την παραλία την διάρκεια του καλοκαιριού.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2008

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων

Έγινε χθες στα γραφεία του Δήμου σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας με σκοπό να συζητηθούν όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθούν πιθανά έκτακτα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν στην περιοχή του Δήμου. Το Όργανο αυτό συγκαλείτε δυο φορές το χρόνο. Τον Απρίλιο για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών και τον Νοέμβριο για την αντιμετώπιση των έντονων βροχοπτώσεων -«αντιμετώπιση πλημμηρικών φαινομένων»- και των πιθανών χιονοπτώσεων. Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) υπάγονται στα αποκεντρωμένα όργανα σχεδιασμού και εφαρμογής της Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη, η κ. Άννα Ζερβάκη Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης, ο κ. Σπύρος Μυαρής από την Αστυνομία, ο κ. Ηλίας Βολυράκης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κ. Γιάννης Μελισουργάκης από το Λιμεναρχείο, ο κ. Γιώργος Γιαπιτζάκης από τη Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Δημήτρης Κουλουγουσίδης της Ομάδας Διάσωσης, ο κ. Νίκος Καραβελάκης Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων και ο κ. Παναγιώτης Φαλέγκος από την ΔΕΥΑΝ.

Μετά στη σύσκεψη ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης σχολίασε ότι «…χρειάζεται ένα καλός συντονισμός για να αντιμετωπίσουμε τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε κάποια πράγματα και να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και έγκαιρα ό,τι παρουσιαστεί. Χρειαζόμαστε πάντα την βοήθεια των πολιτών, τα τοπικά συμβούλια, κάποιες ομάδες που έχουν ευαισθησία για το περιβάλλον ώστε να βοηθούν και να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες μας. Ήδη έχουμε καθαρίσει τα ρέματα και τα φρεάτια σε μεγάλο βαθμό, αλλά δυστυχώς η πρόσφατη δυνατή βροχή κατέβασε σε διάφορα σημεία λάσπη και είχαμε κάποια προβλήματα. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα έχει να κάνει με τα οικοδομικά υλικά τα οποία είναι έκθετα παντού και όταν βρέξει, αυτά παρασύρονται και γεμίζουν τα φρεάτια. Με την προχθεσινή βροχόπτωση υπήρχαν ζημιές σε κάποιους αγροτικούς δρόμους και αυτό είναι σοβαρό εν όψει και της ελαιοσυλλογής. Όλοι αυτοί οι δρόμοι είχαν συντηρηθεί πρόσφατα και τώρα θα πρέπει να ξαναφτιαχτούν. Εν όψει των έντονων φαινόμενων όλοι έχουμε υποχρέωση να φροντίζουμε τους γύρω χώρους μας, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2008

Το 3ο Γυμνάσιο θα γίνει στην Ελούντα

Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε ο Δήμαρχος, στους κατοίκους της Ελούντας και των γύρω χωριών. Η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου αποφάσισε να προτείνει την ίδρυση του 3ου Γυμνασίου, στην Ελούντα. Η κοινοτικό αυτό διαμέρισμα του Δήμου Αγίου Νικολάου έχει γνωρίσει μια τρομαχτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η κοσμοπολίτικη Ελούντα είναι κέντρο του υψηλού επιπέδου τουρισμού καθώς διαθέτει τα περισσότερα και καλύτερα ξενοδοχεία πολλών αστέρων στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός της Ελούντας έχει αυξηθεί, οι επενδύσεις των ξενοδοχειακών μονάδων συνεχίζονται, γίνονται πολλές αγοραπωλησίες γης και γενικότερα η οικονομική ανάπτυξη είναι από της υψηλότερες στην Ελλάδα. Ο Δήμος και η Επιτροπή Παιδείας θεώρησαν υποχρέωσή τους να βοηθήσουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με την ίδρυση του Γυμνασίου καθώς «δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς παιδεία»

Η συνάντηση έγινε στο Δημοτικό Σχολείο της Ελούντας. Εκεί ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης, συνοδευμένος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Βάρδα και τους αντιδημάρχους κ. Σπύρο Μασσάρο και κ. Μανώλη Αικατερινάκη, μίλησε στους κατοίκους της Ελούντας. Παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Γιάννης Κωνσταντουδάκης (πρόεδρος της ΚΕΠΑΝΕΛ) και ο κ. Γιώργος Πεδιαδίτης (Δημοτικός Σύμβουλος). Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Μανώλης Μακράκης ο οποίος τόνισε ότι «…ένας λαός χωρίς παιδεία δεν έχει μέλλον. Όλοι πρέπει να αγαπάμε τον τόπο μας και να συνδράμομε γιατί στόχος μας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς…»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για την πρόταση της δημιουργίας του νέου Γυμνασίου, που θα φέρει για ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (χθες). Είπε ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ότι «…σήμερα θα συζητήσουμε για ένα ιδιαιτέρα σχηματικό θέμα που αφορά τα παιδεία μας. Η Ελούντα είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή με τεράστιες δυνατότητες και με γρήγορη πληθυσμιακή εξέλιξη. Η κοινωνία αυτή για να ισορροπήσει και να οργανωθεί καλυτέρα χρειάζεται περισσότερα πράγματα. Τέτοια είναι η παιδεία και η μόρφωση που θα σηκώσουν αυτήν τη ανάπτυξη. Μπορεί να λέμε ότι έχουμε λεφτά και πολλά ξενοδοχεία αλλά αυτό δεν αρκεί. Η διαχείριση αυτών, θέλει ανθρώπους με γνώση και εμπειρίες που θα διαχειριστούν αυτήν την μεγάλη ανάπτυξη. Μετά από πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, έχει εγκριθεί στο Δήμο Αγίου Νικολάου η ίδρυση του 3ου Γυμνασίου. Σκεπτόμαστε το χώρο που θα λειτουργήσει. Η Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε ομόφωνα -πλην ενός- να προτείνει σαν τόπο λειτουργίας του νέου Γυμνασίου, την Ελούντα. Αυτήν την πρόταση θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και είμαστε βέβαιοι ότι θα εγκριθεί. Μετά θα πάει στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο οι οποίοι θα πρέπει να εισηγηθούν θετικά. Το Σχολείο αυτό θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της περιοχής, στην κοινωνική ωρίμαση, κάτι που χρειάζεται πολύ η κοινωνία μας. Όμως θα πρέπει να το υποστηρίξουμε γιατί πολλές φορές γίνονται περιφερειακά σχολεία τα οποία μετά μαραζώνουν. Το Σχολείο αυτό τολμώ να πω ότι είναι κάτι πιο σημαντικό και από τον περιφερειακό δρόμο!»

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια άλλη μεγάλη έκλειψη της περιοχής. Η Ελούντα δεν έχει παιδικό Σταθμό, που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι τους μήνες του καλοκαιριού ασχολούνται κυρίως σε τουριστικά επαγγέλματα. Το 1989 είχε εγκριθεί η ίδρυση παιδικού Σταθμού στην Ελούντα αλλά για διάφορους λόγους δεν λειτούργησε ποτέ. Το Υπουργείο δεν κάνει πλέον Παιδικούς Σταθμούς αλλά ζητά από τους Δήμους, να τους φτιάξουν. Λέγει ο Δήμαρχος, «…με τι χρήματα, όμως, θα τα φτιάξουμε αυτά; Έχουμε τόσες ανάγκες σαν Δήμος. Πρέπει να φτιάξουμε ένα σωρό έργα, να πληρώσουμε μισθούς… που θα βρουν οι Δήμοι χρήματα για όλα αυτά; Θα πρέπει να βρούμε ένα χώρο στην Ελούντα και με τα ίδιά μας έσοδα να μπορέσουμε από φέτος ή του χρόνου να λειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός που θα είναι σημαντική βοήθεια για της μητέρες…»

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Σπύρος Μασσάρος ο οποίος τόνισε ότι «…η δημιουργία του Γυμνασίου είναι μια υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής προς την περιοχή σας καθώς αυτή προσφέρει πολλά στον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου μας. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο υπουργός Παιδείας μας έδωσε 5 έτοιμες αίθουσες τις οποίες αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε εδώ και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και να πιέσουμε ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Με την Δημιουργία του Παιδικού Σταθμού και του Γυμνασίου ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό το θέμα της παιδείας στη Ελούντα…»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Βάρδας τόνισε με έμφαση ότι «…η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελούντα. Χαιρόμαστε πολύ για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Όσο πολύ χαιρόμαστε με το άνοιγμα ενός νέου σχολείου, τόσο πολύ μας λυπεί το κλείσιμο των σχολείων στα χωριά μας...»

Όσον αφορά τον χώρο που θα γίνει η τοποθέτηση των αιθουσών η πρώτη πρόταση είναι να τοποθετήσουν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου καθώς με τον τρόπο αυτό θα γίνεται κοινή χρήση όλων των βοηθητικών χώρων του Δημοτικού Σχολείου. Όμως, όπως είπε ο Δήμαρχος, θα πρέπει από τώρα να κοιτάξουμε την επόμενη φάση που είναι η εξεύρεση του οριστικού χώρου που θα κτιστεί το νέο Γυμνάσιο (υπάρχουν σκέψεις και για παράχωση χώρου που διαθέτει η εκκλησία και για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος θα μιλήσει με τον Μητροπολίτη Νεκτάριο) Θα πρέπει να βρεθεί το κατάλοιπο οικόπεδο και όσο πιο γρήγορα βρεθεί τόσο πιο έγκαιρα θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 3ο Γυμνάσιο Ελούντας θα φοιτήσουν στις 3 τάξεις, 75 παιδιά ενώ τώρα στις τάξεις του Δημοτικού φοιτούν 157 παιδιά. Στη συζήτηση που ακολούθησε, όλοι οι παριστάμενοι μίλησαν με ενθουσιασμό για το σημαντικό αυτό έργο που ανοίγει νέα σελίδα στην ανάπτυξη της Ελούντας. Άμεσα θα συγκροτήσει μια ομάδα η οποία θα συντονίσει όλες τις ενέργειες, ώστε το έργο να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2008

Ετοιμάζονται οι «νέες» Δημοτικές Τουαλέτες!

Σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και θα παραδοθούν στο κοινό, οι «νέες» Δημοτικές Τουαλέτες της πόλης μας. Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και, σύμφωνα με τον εργολάβο κατασκευές του έργου κ. Σπύρο Καμαράτο, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Οι νέες τουαλέτες φτιάχνονται στην ιδία ακριβώς θέση που ήταν και οι παλαιές, κάτω από τον περίβολο του 1ου Γυμνασίου. Αυτός ο περίβολος έχει ιστορία πολλών ετών. Χρόνια τώρα, όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν από τον Άγιο Νικόλαο, συζητούν για την κατασκευή ενός γκαράζ στη θέση του περίβολου. Όμως, η πρόταση αυτή δεν υλοποιείται και μάλλον δεν θα υλοποιηθεί ποτέ. Δεν γνωρίζω τους λόγους αλλά υποθέτω ότι είναι θέμα κόστους. Ο χώρος αυτός, αν σκαφτεί, μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους και όχι μόνο σαν γκαράζ. Το έργο αυτό βεβαίως είναι πολυδάπανο αλλά θεωρώ ότι με την κατάλληλη εκμετάλλευση θα γίνει πολύ γρήγορα η απόσβεση των εξόδων.

Οι νέες τουαλέτες ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν από ένα χρόνο. Όμως το έργο «πήγε πίσω» διότι στη πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να ενισχυθεί στατικά η κατασκευή. Οι στατικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και τώρα τα συνεργεία δουλεύουν στους εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τα σχέδια:
- αριστερά θα λειτουργήσουν χωριστές τουαλέτες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες
- δίπλα τους θα είναι τρεις ατομικές γυναικείες τουαλέτες
- στη μέση υπάρχει αποθήκη για τα είδη καθαρισμού και
- δεξιά τρεις ατομικές ανδρικές τουαλέτες και σειρά από ουρητήρια.
Σύμφωνα με την μελέτη θα μπουν και στεγνωτήρια για τα χέρια.
Μιλώντας για το έργο με τον εργολάβο κ. Σπύρο Καμαράτο, μας είπε ότι «…οι τουαλέτες θα παραδοθούν τέλος του Φλεβάρη και η καθυστέρηση οφείλεται στα προβλήματα στατικότητας που προέκυψαν κατά την αρχική επέμβαση στο χώρο. Το κόστος τους έργου είναι 50.000 ευρώ. Οι τουαλέτες θα είναι σύγχρονες όπως αρμόζει σε μια τουριστική πόλη» Η χρήση τους προβλέπεται να είναι ελεύθερη και συζητιέται ο τρόπος της σωστής λειτουργίας τους (καθαρίστριες)

Απ’ ότι φαίνεται λύνεται ένα τεράστιο πρόβλημα που δυσφημούσε την πόλη μας. Μέχρι σήμερα η «ανάγκη» των επισκεπτών στη πόλη μας επαφίονταν στην καλή διάθεση των ιδιοκτητών καφέ ανά την πόλη! Πολλές απίθανες ιστορίες μου έχουν διηγηθεί οι ιδιοκτήτες τους!

Ιστορικά στοιχεία
Στον περίβολο του Γυμνασίου, είχε στρατοπεδεύσει, την εποχή της Γερμανικής Κατοχής ειδική μονάδα που είχε σαν έργο να βασανίζει τους… Γερμανούς (!) φαντάρους που παραβίαζαν στρατιωτικές εντολές. «Για ασήμαντες παραβάσεις διότι αν το παράπτωμα ήταν σοβαρό, τον έστελναν στο Ρωσικό μέτωπο!» μας λέγει ο δικηγόρος κ. Νίκος Τζώρτζης

Ιστορικά οι πρώτες δημόσιες τουαλέτες στον Άγιο Νικόλαο, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τζώρτζη, ήταν μπροστά από το ΡΙΦΙΦΙ, δίπλα στο βίντσι! Μάλιστα την εποχή αυτή, εκεί μπροστά υπήρχε και αμμουδιά! Φαντάζομαι ότι τότε, όλα πήγαιναν στην θάλασσα, όμως, και όλοι οι λιγοστοί Αγιονικολιώτες τις εποχής να πήγαιναν τουαλέτα την ίδια μέρα, κάθε μέρα, πάλι η θάλασσα δεν θα είχε πρόβλημα! Άλλες δημόσιες τουαλέτες υπήρχαν στον Παραλιακό, 100 μέτρα πριν το ξενοδοχείο ΚΟΡΑΛ. Κατεδαφίστηκαν την δεκαετία του 1960. Επίσης τουαλέτες υπήρχαν και στην Λίμνη, στις σκάλες, πάνω από την παλιά Τουριστική Αστυνομία.

Γενικά οι τουαλέτες είναι δείγμα πολιτισμού μιας χώρας. Οφείλουμε, σαν τουριστική πόλη, να παρέχουμε τους επισκέπτες μας πάρα πολύ καθαρούς χώρους ατομικής υγιεινής. Οι τουαλέτες είναι σημείο αναφοράς της προόδου κάθε χώρας. Όταν επισκεπτόμαστε ένα άλλο μέρος, πάντα κάνουμε αναφορά στο πόσο καθαρές βρήκαμε τις τουαλέτες τους!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

Απαραίτητη η γνώση της ιστορίας μας

Σε άλλες στήλες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ θα διαβάσετε λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Σταύρου Μπένου στο Δημαρχείο. Ο κ. Μπένος έχει δημιουργήσει ένα σωματείο -το ΔΙΑΖΩΜΑ- που σκοπό έχει την καταγραφή και ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης δηλαδή τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, τα στάδια και τα ωδεία. Καλή η προσπάθεια, που έχει σαν στόχο να βοηθήσει όλους όσους ενδιαφέρονται για την αρχαία ιστορία μας (αρχαιολόγους, Υπουργείο Πολιτισμού και απλούς πολίτες) να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα και να δίνονται άμεσες λύσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως η ύπαρξη χρήματος. Γι’ αυτό και ο κ. Μπένος πολλές φορές αναφέρθηκε στον «κουμπαρά»

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Μπένος δέχθηκε κάποιες ερωτήσεις. Θα σταθώ στην πολύ σημαντική ερώτηση – παρατήρηση της Αντιδημάρχου κ. Αφροδίτης Βαρκαράκη, η οποία μίλησε για την παιδεία που θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας. «Καλό είναι να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά αναγκαίο είναι να δώσουμε προτεραιότητα στο να μάθουν τα παιδιά μας την ιστορία μας και ότι έχει σχέση με αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας». Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρησή της ότι «…όταν ήμουν στο σχολείο ήταν υποχρεωτική μια επίσκεψη μας στις αρχαιότητες και στα Μουσεία για να μάθουμε και να δούμε την ιστορία μας. Τώρα, τι μαθαίνουν τα παιδιά; Καλή η συντήρηση και η ανάδειξη των μνημείων μας αλλά θα πρέπει να δώσουμε κάποια προτεραιότητα στην παιδεία των νέων μας…»

Πολύ σωστή η παρατήρηση της αντιδημάρχου και εκφράζει μια άποψη που πολλές φορές έχω διατυπώσει κι εγώ από τις στήλες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Πόσα παιδιά από τα σχολεία μας έχουν επισκεφθεί την Αρχαία Λατώ; Πόσα έχουν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό μας Μουσείο; Πόσα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία της Κρήτης; Κάποια πράγματα θα πρέπει να γίνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα σχολεία. Εύστοχη η παρακάτω παρατήρηση, του τι σημαίνει αυτό… «όταν μείς ήμασταν στο σχολείο, μας είπαν ότι πρέπει να γράψουμε μια έκθεση για την αποταμίευση. Όλοι γράφαμε την έκθεση, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τώρα τι λένε στα σχολεία; «ποιοι θέλουν να γράψουν για την αποταμίευση; Και ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει!» Οφείλουμε, λοιπόν, να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν, υποχρεωτικά, κάποιες αξίες.

Και εδώ είναι η ευθύνη του εκπαιδευτικού. Μπορεί το Υπουργείο να λέει ότι “αυτή είναι η διδακτέα ύλη” που θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά. Όμως ο σωστός εκπαιδευτικός, αυτός που έχει το μεράκι της γνώσης, θα διδάξει τους μαθητές του ένα σωρό άλλα χρήσιμα πράγματα. Ο εκπαιδευτικός θα διδάξει και την τοπική ιστορία που θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν οι νέοι μας. Τέλος, να σημειώσω κάτι για τις σχολικές ημερήσιες εκδρομές. Τόσο δύσκολο είναι να συνδυάσουν την ημερησία αυτή διασκέδαση με την επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή, ακόμα, με το περπάτημα ενός παλιού μονοπατιού; Τι ωραίο θα ήταν, να γίνει μια εκπαιδευτική εκδρομή στον λόφο της Δεξαμενής, να δούμε τα παιδιά τα Γερμανικά οχυρωματικά και να διδαχθούν μια σημαντική «σελίδα» της νεότερης ιστορίας μας! Ακόμα ζούνε αρκετοί που έζησαν την Γερμανική κατοχή. Θα μπορούσαν να καλέσουν κάποιους από αυτούς να μιλήσουν για την εποχή αυτή, να «ταρακουνήσουν» λίγο τα παιδιά και να εκτιμήσουν τα καλά της σημερινής εποχής! Όταν μάθουν, τότε και θα εκτιμήσουν!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Νοεμβρίου 15, 2008

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Ο… κακός μας ο καιρός!
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητάμε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η συνεχιζόμενη ανομβρία. Παρ’ όλες τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής, για πιθανή βροχή στην περιοχή μας, τελικά δεν έριξε ούτε σταγόνα. Η γη δίψα, ελιές που δεν είναι ποτιστικές κοντεύουν να ξεραθούν και… πολλοί συνεχίζουν κανονικά τα μπάνια τους! Κρίμα που δεν μπορούμε να παρατείνουμε την τουριστική σαιζόν για 1-2 μήνες ακόμα. Με πολύ ικανοποίηση διάβασα ότι φέτος θα είναι ανοικτά, όλο το χειμώνα, και τα δυο ξενοδοχεία του παραλιακού, το Κοράλ και το Έρμης (από 20 Δεκεμβρίου) Κάθε μέρα κοιτάζω φωτογραφίες από μετεωρολογικούς δορυφόρους, με την ελπίδα να δω ένα από τα περίφημα βαρομετρικά να περνά πάνω από την Κρήτη. Δυστυχώς, ενώ ξεκινούν «μεγάλα και ωραία» από τα Νοτιοανατολικά, μόλις πλησιάσουν την Κρήτη… τι τους κάνουν και… εξατμίζονται! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει μικρή πιθανότητα βροχής από την Τρίτη. Συμμαθητής μου, μου θύμισε προ ημερών ότι όταν ήμασταν στο Γυμνάσιο, οι ιερείς της πόλης έκαναν λιτανεία για να βρέξει!

Ελικοδρόμια και υδροπλάνα!
Γύρισε ο Δήμαρχος από την Αθήνα και διαβάσαμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι,
* Ψάχνει (πολλά λεφτά) για να αγοράσει το οικόπεδο των 8 στρεμμάτων στην οδό Επιμενίδου
* Θα μας έλθουν υδροπλάνα! Εγώ νόμιζα ότι το σχέδιο είχε ναυαγήσει και προ ημερών είχα διαβάσει και συνέντευξη του επενδυτή που έλεγε ότι θα τα παρατήσει γιατί δεν μπορεί να αντέξει πλέον την Ελληνική γραφειοκρατία. Απ’ ότι φαίνεται, κάτι άλλαξε και το θέμα της δρομολόγησης επανεξετάζεται. Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Καμμένος θέλει να βοηθήσει και την περιοχή μας, όπου κάθε καλοκαίρι κάνει τις διακοπές του.
* Θα φτιάξουμε και ελικοδρόμιο! Στην τουριστική Φλώριδα της Αμερικής υπάρχουν πολλά ελικοδρόμια τα οποία εξυπηρετούν τους τουρίστες να δουν από ψηλά ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής (και μικρά αεροδρόμια για βόλτες με αεροπλάνα) Με ένα καλό σχεδιασμό, θα μπορούσε το ελικοδρόμιο τους Αγίου Νικολάου να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αεροδρομίων Ηρακλείου, Σητείας και Σαντορίνης. Όνειρό μου είναι να πετάξω πάνω από το Λάζαρο και όλες τις κορφές που έχω περπατήσει!
* Διεκδικούμε -από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου- τα κτήρια του Λιμεναρχείου, του Τελωνείου και του Στρατολογικού Γραφείου καθώς και το οικόπεδο όπου στεγάζεται το Χριστίνα. Το ιστορικό κομμάτι δίπλα στη γέφυρα θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει στον Δήμο και να αξιοποιηθεί για το καλό της πόλης. Τα κτίρια αυτά είναι στο κέντρο της τουριστικής κίνησης και δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμιά χρήση που θα είναι ενάντια στα συμφέροντα των δημοτών. Ιδίως το κτίριο που στεγάζεται το Τελωνείο είναι πολύ σημαντικό καθώς εκεί, την αρχή του περασμένου αιώνα, οι Γάλλοι σήκωσαν την σημαία της Κρητικής Πολιτείας (οι Γάλλοι ήταν η… προστάτιδα δύναμη της επαρχίας μας)

Ο «Μεγάλος Αδερφός» στους δρόμους μας!
Μαθαίνω ότι σκέπτονται (ποιοι;) να βάλουν κάμερες (ηλεκτρονικά μηχανήματα καταγραφής παραβάσεων) στον «εθνικό» δρόμο Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου! Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την τοποθέτηση τους και τόνισε ότι αυτές δεν προστατεύουν σε καμία περίπτωση τους διερχόμενους. Θεωρεί ότι η τοποθέτηση τους γίνεται με μοναδικό σκοπό την είσπραξη χρημάτων. Τι να πω! Αντί να τελειώνουν «μια ώρα αρχήτερα» το κομμάτι στα Μάλια, αντί να φτιάξουν νησίδα ασφάλεια από την Άγιο Νικόλαο μέχρι τα Μάλια… οι κάμερες μας έλειπαν! Πως δεν σκέφτηκαν να βάλουν και διόδια!

Τα σκ… των σκύλων!
Τον τελευταίο καιρό έχω γίνει δέκτης πολλών παραπόνων για τα απορρίμματα των σκύλων. Οι φιλόζωοι (αληθινοί και μη) έχουν πληθήνει στην πόλη μας. Οι φίλοι μας τα ζώα, θέλουν την βόλτα τους… για να κάνουν και την «ανάγκη» τους. Οι δρόμοι της πόλης μας που προσφέρονται για τέτοιες βόλτες είναι ο παραλιακός, ο περιφερειακός της Κιτροπλατείας και γύρω από τη Μαρίνα. Δυστυχώς, πολλά σημεία των δρόμων αυτών βρωμάνε. Στις πολιτισμένες χώρες οι ιδιοκτήτες των ζωών κρατούν τα απαραίτητα και μαζεύουν «ότι βγει». Εδώ, σε πολλούς, αυτό ίσως να φαντάζει λίγο υπερβολικό. Το κακό είναι ότι δεν βρέχει για να φύγουν από μόνα τους. Αν δεν κάνω λάθος, προβλέπονται και πρόστιμα από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου. Ένα άλλο θέμα που «σηκώνει» πολύ συζήτηση είναι το θέμα της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα. Αξίζει να σας μεταφέρω, σε άλλα σχόλιά μου, κάποια συγκλονιστικά στοιχεία που μου είπε προ ημερών κάποια κυρία.

Οι λωτοφάγοι και ο Άγιος του 1972!
Κατάφερα και βρήκα σε CD, το σήριαλ «οι Λωτοφάγοι» (The Lotus Eaters), μια παραγωγή του ΒΒC που γυρίστηκε στον Άγιο Νικόλαο πριν από 36 χρόνια, το 1972! Η συνολική διάρκειά του είναι 12 ώρες. Οι δυο πρώτες ώρες, που παρακολούθησα, είναι γεμάτες Άγιο Νικόλαο. Και τι δεν είδα! Το Ριφιφί, το καφενείο του Βιδάκη στην Γέφυρα, την ταβέρνα του Κιουλμέτη, το βιβλιοπωλείο του Ραφαϊλάκη, το πρατήριο στην Πλατεία, τα παλιά λεωφορεία, τον Αλμυρό… άδειο, την Λίμνη… άδεια, την Κερά (μοναδικές κοντινές λήψεις των τοιχογραφιών), την Λατώ, τον Νικήτα και πολλούς άλλους παλαιούς Αγιονικολιώτες που δεν ζουν πια. Επίσης, πολλά σημεία της Ελούντας και της Κριτσάς, τα παλιά ελικοφόρα της Ολυμπιακής, τα μακριά μαλλιά και τις φαβορίτες, το ΦΑΝΤΑΖΙΟ στα περίπτερα… και πολλά άλλα, σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου! Μια νοσταλγία για τον παλιό Άγιο Νικόλαο. Όμως και ο τωρινός, εμένα μου αρέσει. Παρ’ όλες τις αλλαγές και τις καταστροφές του τοπίου, ο τόπος μας κρατάει ακόμα κάποια στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2008

Το κολυμβητήριο λειτουργεί και πάλι κανονικά!

Ένα σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε προ ημερών στην πισίνα του Κολυμβητηρίου μας καθώς το νερό, για ανεξήγητους λόγους, θόλωσε. H πισίνα άδειασε, έγινε έλεγχος στις εγκαταστάσεις και όλα βρέθηκαν να είναι σε καλή λειτουργία. Τα φίλτρα λειτουργούσαν σωστά και οι μικροβιολογικές αναλύσεις δεν έδειξαν κάτι το ανησυχητικό. Η πισίνα είναι και πάλι έτοιμη να δεχθεί τους αθλητές και το κοινό.

Για το θέμα που δημιουργήθηκε ρώτησα τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Γιώργο Μπελούκα να μας δώσει περισσότερα στοιχεία.
«Εδώ και 20 μέρες είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα στο κολυμβητήριο γιατί είχε θολώσει το νερό. Αναγκαστήκαμε να αδειάσουμε την πισίνα, να ελέγξουμε τα πάντα και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η πισίνα είναι και πάλι κατάλληλη για να ξανακολυμπήσουν οι αθλητές μας και το κοινό. Κάναμε όλους τους ελέγχους και δεν βρήκαμε κάτι συγκεκριμένο για τον λόγο που το νερό θόλωσε. Πιστεύουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί. Να σημειωθεί ότι το κόστος του αδειάσματος και των επί πλέον ελέγχων ήταν 4000 ευρώ!»

Στη ερώτηση πόσα άτομα κολυμπούν τώρα στην πισίνα, ο κ. Μπελούκας απαντά ότι,
«…τώρα έχουμε περισσότερα άτομα γιατί πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές τη διάρκεια του χειμώνα και το κολυμβητήριο είναι ένας τρόπος χαλάρωσης για πολλούς. Να τονίσω ότι, εμείς σαν Δήμος, προσφέρουμε τις υπηρεσίες αυτές δωρεάν στους δημότες καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Καθημερινά κολυμπούν περίπου 40 ιδιώτες. Ο Ναυτικός Όμιλος απασχολεί 100 περίπου αθλητές της κολύμβησης και του πόλο. Την Κυριακή που μας έρχεται θα φιλοξενήσουμε και αγώνες με ομάδες από την υπόλοιπη Κρήτη»

Η εποχή του Μπία…
Συζητώντας με τον κ. Μπελούκα για το κολυμβητήριο, το μυαλό μου, και πάλι, γύρισε στα παλιά. Που έγιναν οι πρώτες προπονήσεις του ΝΟΑΝ; Ποιος ήταν ο αναμορφωτής του Συλλόγου; Πως ξεκίνησε το νέο κολυμβητήριο… ένα σωρό αναμνήσεις τις οποίες συζήτησα με τον Σταύρο Καναβάκη, παλιό κολυμβητή του ΝΟΑΝ.

«Την εποχή αυτή το κολύμπι ήταν η διασκέδαση των παιδιών. Ήταν η εκτόνωση της νεολαίας. Τα καλοκαίρια, από το πρωί μέχρι το βράδυ ήμασταν στη θάλασσα! Τι άλλο να κάνουμε τότε στον μικρό Άγιο Νικόλαο; Όμως είχαμε την τύχη να είμαστε, οι μόνοι ίσως στην Ελλάδα, που κολυμπούσαμε σε κλειστό χώρο. Η λίμνη μας ήταν ένα ιδανικό μέρος για τις προπονήσεις σας. Οι άλλοι κολυμπούσαν σε ανοικτή θάλασσα! Δεν υπήρχαν κολυμβητήρια τότε. Στην αρχή κολυμπούσαμε απέναντι, εκεί που είναι τα βράχια, κοντά στη Λέσχη των Προσκόπων. Αργότερα έγινα οι βατήρες μπροστά στο ξενοδοχείο ΝΤΙ ΛΑΚ, που δεν είχε κτιστεί ακόμα. Όμως, η μεγάλη αλλαγή στην κολύμβηση στην πόλη μας, ήταν όταν ήλθε σαν προπονητής, ο συμπολίτης μας Γιώργος Μπίας. Ο Μπίας είχε «τρέλα» με την κολύμβηση. Είχαμε φτιάξει, με την καθοδήγησή του, μια φανταστική ομάδα που ήταν αήττητη! Θυμάμαι στους Παγκρήτιους κολυμβητικούς αγώνες να κερδίζουμε τα 23 από τα 25 αγωνίσματα! Οι κολυμβητικοί αγώνες ήταν ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ του καλοκαιρού. Ακόμα και στις προπονήσεις είχαμε πολλούς θεατές. Όλη η πόλη τότε ήταν υπερήφανη για την ομάδα μας. Ήλθε για αγώνες η Εθνική Ενόπλων και τους… διαλύσαμε!»

Ζήτησα από τον Σταύρο να θυμηθεί μερικά ονόματα της εποχής εκείνης… «Τι να πρωτοθυμηθώ… Γιάννης Παπαδομιχελάκης, Γιάννης Βογιατζής, Μπάμπης Ζαμπετάκης, Χρυσούλα Μανουσέλη, Ρούσσος Κούνδουρος, Φιφίκα Πατεράκη, Σόνια Αλέξη, Ανδρέας Κούνδουρος , Γιάννης Καναβάκης, τα αδέλφια Σπύρος και Μιχάλης Πατεράκης, ο Μανώλης Σταυρακάκης (ο περίφημος Αούας), Μανώλης Κακουλάκης, Πόπη Μενεγάκη, Σοφία Δανιηλίδου, Μαρία Μασσάρου, Γιώργος Φιορέντζης, Νίκος Πατεράκης, Μανώλης Μπαλτάς, Μιχάλης Καρύδης, Μαρία Στεφανάκη, Δέσποινα Χριστοφάκη και ένα σωρό άλλα παιδιά που, ζητώ συγγνώμη, δεν μου έρχονται στο μυαλό τώρα…»

Δυστυχώς για ένα διάστημα υπήρχε πτώση και ο Σταύρος θυμάται:
«Τα προβλήματα άρχισαν όταν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Λίμνη. Μας έστειλαν για προπόνηση στο «Καθολικό». Η περιοχή ήταν προβληματική και πολλά παιδιά έφυγαν. Η άνοδος ξεκίνησε και πάλι μετά τη δημιουργία του Κολυμβητηρίου. Όμως και εκεί η αρχή ήταν δύσκολη, Θυμάμαι τους πρώτους μήνες, έκαναν προπόνηση μόνο 5-6 παιδιά! Όμως σιγά-σιγά ξαναφέραμε τον κόσμο και τώρα είμαστε και πάλι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο…»

Ο Σταύρος έκλεισε τη συζήτηση μας με μια τελευταία αναφορά στον Γιώργο Μπία: «Λίγους μήνες πριν εκδηλωθεί η αρρώστιά του, ο Γιώργος Μπίας είχε δεχθεί να αναλάβει και πάλι την ομάδα κολύμβησης του ΝΟΑΝ. Δυστυχώς η μοίρα του, είχε άλλα σχέδια…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2008

Τα σκουπίδια και… όλοι εμείς!

Όλος ο κόσμος στον Άγιο Νικόλαο συζητά, τις τελευταίες ημέρες, για τα σκουπίδια. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί σημαίνει ότι έχουμε (;) γίνει πιο ευαισθητοποιημένοι. Μέχρι και φέιβ-βολάν έριξε στους δρόμους της πόλης μας ένας «πολύ» ευαισθητοποιημένος συμπολίτης μας! Επίσης, κάποιοι που κατηγορούσαν τον Δήμο για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιωτικό συνεργείο, εκφράστηκαν τώρα υπέρ αυτού! Όμως, η πραγματικότητα δεν αλλάζει, όπως αυτή -άσχημα- διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση του εργολάβου καθαριότητας. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

1η Κυριακή του Νοεμβρίου: Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα, κόσμος πολύς είχε έλθει από άλλα μέρη της Κρήτης και δυστυχώς παρουσιάσαμε μια πόλη επιεικώς απαράδεκτη. Και αυτό μια μόλις εβδομάδα μετά την σύσκεψη της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου με θέμα συζήτησης, «πως θα φέρουμε τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, επισκέπτες στην πόλη μας» Γιατί λοιπόν δεν έγινε αποκομιδή των σκουπιδιών την ημέρα αυτή; Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Μασσάρο «…υπήρχε μια καθυστέρηση πρόσληψης του νέου προσωπικού και το παλιό μόνιμο προσωπικό δεν ήθελε να εργαστεί την Κυριακή γιατί θεωρεί ότι δεν είναι κατοχυρωμένο εργασιακά σε θέματα ασφάλειας»
Παρατήρηση: έπρεπε να ειδοποιηθούν οι πολίτες να μην βάλουν έξω τα σκουπίδια τους.

2η Κυριακή του Νοεμβρίου: Παρόμοιο πρόβλημα, σε λίγο μικρότερη κλίμακα. Πάλι οι κάδοι ήταν ξεχειλισμένοι και το θέαμα δυσάρεστο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Μασσάρο «είχαμε το ίδιο πρόβλημα με την περασμένη Κυριακή, καθώς οι παλιοί οδηγοί, ενώ είχαμε συμφωνήσει να εργαστούν, τελικά μια μέρα πριν, για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) δεν εργάστηκαν. Προσωπικά θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους δημότες του Αγίου Νικολάου…»

Την ερχόμενη Κυριακή: Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο όλα είναι κανονισμένα. Το ελπίζουμε…

Η δική μας ευθύνη
Προσωπικά θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχω εγώ, ο πολίτης. Αφού ο κάδος δίπλα στο σπίτι μου είναι γεμάτος, τότε γιατί δεν αναζητώ άλλο κάδο ή, ακόμα καλυτέρα, γιατί δεν κρατώ τα σκουπίδια στο σπίτι μου για μια μέρα; Γιατί εξακολουθούμε να μην σπάμε τις χάρτινες κουτές; Γιατί πετάμε τα αποτσίγαρά μας στους δρόμους; Αν όλοι εμείς, είχαμε την πρέπουσα ευαισθησία, για την οποία όλοι διαμαρτυρόμαστε σήμερα, τότε η πόλη θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ο όγκος των απορριμμάτων μικρότερος και η αποκομιδή πολύ ευκολότερη.

Πολλές συζητήσεις έγινα τις τελευταίες ημέρες, γιατί ο Δήμος δεν έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα τον κανονισμό καθαριότητας. Ο κόσμος έχει απόλυτο δίκιο. Κακώς δεν έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός. Κι εγώ συμφωνώ για ένα παραπάνω λόγο. Τον Απρίλη και το Μάη είχα βγει δυο φορές ψεύτης, όταν αρθρογραφόντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ είχα γράφει με έμφαση ότι «έρχονται τα πρόστιμα τις επόμενες ημέρες» Να τι έγραφα τότε: «…συζητώντας με τον αρμόδιο για την καθαριότητα αντιδήμαρχο Σπύρο Μασσάρο μου είπε ότι υπάρχει απόφαση της Δήμου για επιβολή προστίμων σε όποιον αφήσει σάκους έξω από τους κάδους. Πριν λοιπόν μας επισκεφθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί , ας προσέξουμε την «σκουπεδική» συμπεριφορά μας. Νομίζω ότι η πόλη μας είναι μικρή σε έκταση και γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να την έχουμε πάντα καθαρή. Όλοι θα κερδίσουμε»

Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Καθαριότητας του Δήμου. Γεγονός είναι ότι η συνάντηση έγινε καθυστερημένα αλλά υπάρχει η -μικρή- δικαιολογία ότι απουσίαζαν κάποια μέλη (και ο αντιδήμαρχος που για προσωπικούς λόγους ήταν στην Αθήνα). Έστω και αργά λοιπόν η Επιτροπή συζήτησε επί μακρόν και έκαμε εκτίμηση της όλης κατάστασης. Κανείς δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ούτε προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όλοι αναλογιστήκαν τις ευθύνες τους και συζητήθηκαν για όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από δω και τώρα (τώρα θα μπουν και τα πρόστιμα και ελπίζω, τη φορά αυτή, να μην με βγάλουν ψεύτη!)

Στην συναντήσή αυτή, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μασσάρος είπε τα παρακάτω στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες του Αγίου Νικολάου. Τα στοιχεία αυτά έχουν σχέση με την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο:
«Μετά το τέλος της σύμβασης με τον εργολάβο φτιάξαμε μια νέα σύμβαση για 20 μήνες. Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν είναι θετικές καθώς, σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο φαίνεται ότι το Υπουργείο δεν θα δεχθεί την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία. Η ΚΕΔΚΕ πιέζει να εγκριθεί η ανάθεση σε ιδιώτες και Σύλλογος των εργαζόμενων ΟΤΑ πιέζει να μην εγκριθεί. Φοβάμαι ότι λόγω και εύθραυστης πολιτικής κατάστασης ότι ο υφυπουργός δεν θα είναι θετικός. Αν τελικά συμβεί αυτό τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς υπάρχει τρομερή δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, λόγω και του γνωστού νόμου Παυλόπουλου…»

Να σημειωθεί εδώ ότι αν τελικά δεν δοθεί η καθαριότητα σε ιδιωτικό συνεργείο θα πρέπει ο Δήμος να αγοράσει μηχανήματα (τρία απορριματοφόρα, μια σκούπα και ένα θρυματιστή κλαδιών) κόστους 600.000 ευρώ περίπου και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας!

Στην ίδια συνάντηση, η προϊσταμένη του τμήματος περιβάλλοντος του Δήμου κ. Ελισάβετ Μαργιούλα έδωσε κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για το ΧΥΤΑ:
«το νέο κύτταρο, που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάιο, είχε υπολογιστεί ότι θα δεχόταν 96 χιλιάδες τόνους απορρίμματα (28 τόνους το χρόνο) Όμως, ήδη μέσα σε 4 μήνες, έχει δεχθεί 15 χιλιάδες τόνους. Άρα, σε 1 χρόνο θα έχει δεχθεί 40 χιλιάδες και κατά συνέπεια η διάρκεια ζωής του νέου κυττάρου θα είναι όχι 3.5 χρόνια αλλά μόνο 2! Θα πρέπει λοιπόν επειγόντως να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για νέο ΧΥΤΑ, ώστε να είναι εγκαίρως έτοιμο το νέο κύτταρο. Επίσης, τώρα το ΧΥΤΑ το λειτουργεί ένας ανάδοχος, ο οποίος υπολόγιζε να δουλεύει για ένα χρόνο και να έπαιρνε 28 χιλ. τόνους σκουπίδια. Όπως ο ανάδοχος αυτός θα αποχωρήσει καθώς η ποσότητα αυτή θα έχει συγκεντρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, μέχρι τον Φεβρουάριο. Άρα θα πρέπει να προγραμματίσουμε την πρόσληψη νέου προσωπικού (7 άτομα) που θα εργάζεται στο ΧΥΤΑ βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει και ο ΕΣΔΑΚ να ξαναεξετάσει τη σύμβαση…»

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Πρώτα από όλα για την ανακύκλωση. Πριν όμως προχωρήσω
θα πρέπει να αναφερθώ σε κάποιες «ανωμαλίες» που, κάποιες μέρες του καλοκαιριού, δημιουργήθηκαν και γέννησαν δικαιολογημένες αμφιβολίες στους πολίτες. Τι έγινε λοιπόν; Κάποιες ημέρες, το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης είχε πάθει ζημιά και μέχρι να φτιαχτεί, ο ιδιώτης εργολάβος μάζευε και τους πράσινους αλλά και του μπλε κάδους. Επίσης, μερικές φορές το καλοκαίρι, (Ιούλιο και Αύγουστο) λόγω του υπερβολικού όγκου των σκουπιδιών, ο ιδιώτης εργολάβος «από υπερβάλλοντα ζήλο» και για να μην είναι η πόλη βρώμικη, έπαιρνε και τους πράσινους και τους μπλε κάδους. Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν άστοχη γιατί δημιούργησε κάποιες αμφιβολίες ως προς το αν η ανακύκλωση γινόταν σωστά. Ο αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, που τόσο πολύ αγκάλιασε όλη η κοινωνία της πόλης, προχωράει κανονικά και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Ένα μεγάλο πρόβλημα της ανακύκλωσης είναι ότι κάθε δρομολόγιο των οχημάτων ανακύκλησης διαρκεί 3 ώρες! Ο λόγος είναι ότι τα ανακυκλώσιμα πηγαίνουν στο Ηράκλειο! Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα υπάρχει δυνατότατα αποκομιδής μόνο για 2 δρομολόγια! Τώρα γίνεται προσπάθεια να φτιαχτεί στο χώρο του ΧΥΤΑ μια «βάση μεταφόρτωσης» που θα επιτρέψει το γρήγορο άδειασμα των μπλε κάδων, αφού θα γίνονται πολλά δρομολόγια κάθε μέρα.

Στατιστικά ανακύκλωσης
Ενδιαφέρον έχουν τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η ανακύκλωση πάει καλά στην περιοχή μας. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, μαζεύτηκαν:
τον Ιανουάριο 57 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά
τον Φεβρουάριο 69
τον Μάρτιο 72
τον Απρίλιο 93
τον Μάιο 43 (είχε χαλάσει το όχημα για αρκετές ημέρες)
τον Ιούνιο 132
τον Ιούλιο 139
τον Αύγουστο 145
τον Σεπτέμβριο 147 τόνοι
Το ευχάριστο είναι ότι οι 900 αυτοί τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών θα αποφέρουν στον Δήμο έσοδα 15.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου με την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης» η οποία στηρίζει οικονομικά την μεταφορά.

Ανακύκλωση συσκευών και λαδιών
Άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αφορά την ανακύκλωση συσκευασιών και λαδιών. Και οι δυο αυτές μορφές συλλογής γίνονται για πρώτη φορά στην περιοχή μας και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
* Μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν μαζευτεί συσκευές βάρους 24 τόνων!
* Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου είχαν μαζευτεί 6 τόνοι χρησιμοποιημένα λάδια!
Τα δυο αυτά προγράμματα αποφέρουν επίσης στον Δήμο κάποια έσοδα και στόχος είναι, του χρόνου, να γίνει μια πιο συστηματική περισυλλογή καθώς υπάρχει πλέον η απαραίτητη πείρα.
Όλα αυτά για τα σκουπίδια σήμερα! Ανάλογα τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα επανέλθω. Να τονίσω ότι όλα διαβάσετε δεν έχουν σαν σκοπό να δικαιολογήσουν καταστάσεις. Απλά δίνουν πληροφορίες για πραγματικά γεγονότα και σεις κρίνεται ανάλογα…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2008

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στον Άγιο Νικόλαο

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) κ. Σπύρος Παπασπύρου βρέθηκε χθες στη πόλη του Αγίου Νικολάου. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου και μίλησε με τους εργαζομένους. Στην ερώτησή μου για το τις επόμενες ενέργειες της ΑΔΕΔΥ ο κ. Παπασπύρου μας είπε ότι «η ΑΔΕΔΥ προχωρά στις 26 Νοεμβρίου σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Δεκεμβρίου σε συντονισμό και με τη ΓΣΕΕ. Μας απασχολεί πολύ ο προϋπολογισμός, το εισοδηματικό, το ασφαλιστικό και φυσικά η ανεργία. Κλιμάκια της ΑΔΕΔΥ βρίσκονται σε όλη την Κρήτη και εγώ στον Άγιο Νικόλαο»

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της «…η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι η λύση του δανεισμού του Ταμείου από τις Τράπεζες πέρα από την αντιφατικότητα που εμπεριέχει να στέλνει το κράτος τα Ταμεία να δανειστούν από τις Τράπεζες όταν το ίδιο εγγυάται το δανεισμό των Τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, μεταθέτει το πρόβλημα σε επόμενη χρονική στιγμή και δεν στηρίζει την βιωσιμότητα του Ταμείου. Παράλληλα το γεγονός ότι το Ταμείο Πρόνοιας μόνο από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής έχει επιβαρυνθεί με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, όπως και με τον μέχρι τώρα τρόπο αξιοποίησης και δέσμευσης των αποθεματικών του δεν επιτρέπει άλλη λύση πέρα από την άμεση κρατική επιχορήγηση...»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αγίας Τριάδας

Το έντυπο που διανεμήθηκε προ ημερών μαζί με την ΑΝΑΤΟΛΗ, μας πληροφορούσε ότι η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα γίνονται δεκτοί, άνδρες και γυναίκες που «…δεν πάσχουν από άνοια, δεν είναι κατάκοιτα και δεν πάσχουν από μεταδοτικό νόσημα ή νόσημα που απαιτεί ειδική νοσηλεία»

«Ψυχή» της προσπάθειας αυτής είναι ο πρωτοπρεσβύτερος της Ενορίας Ευάγγελος Παχυγιαννάκης. Το κοινωνικό έργο της Ενορίας της Αγίας Τριάδας είναι πολύ σημαντικό. Ήδη, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το Κέντρο Κοινωνικής Διακονίας που καθημερινά σιτίζει αρκετούς άπορους συμπολίτες μας (και όχι μόνον). Τώρα με την έναρξη της νέας Μονάδας ολοκληρώνεται το όραμα της Ενορίας, να προσφέρει «…στα ηλικιωμένα άτομα που βιώνουν την μοναξιά και την εγκατάλειψη, ένα σπίτι, μια ζεστή αγκαλιά. Κύριο μέλημα είναι ή δημιουργία σπιτικού περιβάλλοντος, παράλληλα με τη διασφάλιση μονίμου διαμονής και γηριατρικής φροντίδας. Το Διοικητικό και Υπηρετικό προσωπικό αποτελείται από ομάδες επιλεγμένων συνεργατών και προσώπων με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς…»

Όπως είπε, προ ημερών, και ο Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος, στον εορτασμό για τα 70 χρόνια από τον εγκαινιασμό της Αγίας Τριάδας «…η Ενορία της Αγίας Τριάδας, αλλά και οι άλλες ενορίες του Αγίου Νικολάου ευεργετούν την κοινωνία μας σήμερα, γιατί ο συνεκτικός δεσμός της κοινωνίας είναι πολύ χαλαρός. Οι ενορίες, συγκροτούν, καθιστούν κοινωνία την πόλη μας και αυτό το έχουμε ανάγκη σήμερα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα στη πολυφυλετική και πολυπολιτισμική τουριστική μητρόπολή μας….»

Η Μονάδα περικλείεται από τέσσερις δρόμους
, από τους οποίους οι τρεις είναι τροχαίας κυκλοφορίας και ο τέταρτος είναι πεζόδρομος, όπως προβλέπει σχετικά και το ισχύον σχέδιο επέκτασης της πόλης μας. Αυτές τις ημέρες εργάζεται συνεργείο για την διαμόρφωση του πεζόδρομου που αποτελεί σημαντικό έργο στη συνολική εξυπηρέτηση της Μονάδας. Προσωπικά έμεινα πολύ εντυπωσιασμένος από αυτά που είδα. Ο πατήρ Ευάγγελος με συνόδευσε σε όλους τους ορόφους και μου εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του κάθε τμήματος. Η ξενάγησή μου ξεκίνησε από τον υπόγειο χώρο. Εκεί βρίσκεται η μικρή, αλλά εξαιρετική κομψή και «ζεστή» εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Η εκκλησία εγκαινιάστηκε πέρυσι και σκοπός της είναι «…μια πρόσθετη συντροφιά και καταφυγή για τους ενοίκους» Την αγιογράφηση έχει κάνει ο Πατήρ Ευάγγελος και είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσής της.

Σύμφωνα με την διαρρύθμιση των χώρων:
* Στον υπόγειο χώρο θα λειτουργήσουν, η κουζίνα, τα πλυντήρια, τα ψυγεία, το ιατρείο και οι αποθήκες.
* Στον ισόγειο χώρο υπάρχει η αίθουσα υποδοχής, η τραπεζαρία, το φαρμακείο, το φυσιοθεραπευτήριο, ο θάλαμος διαμονής προσωπικού και ένα Γραφείο
* Στον 1ο και 2ο όροφο βρίσκονται οι θάλαμοι διαμονής των ενοίκων.
Όλοι οι χώροι είναι σχεδόν έτοιμοι. Τα συνεργεία δουλεύουν καθημερινά για να ολοκληρώσουν όλες τις λεπτομέρειες. Γίνεται προσπάθεια ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι ένοικοι. Ήδη η Μονάδα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Στο σημείο αυτό ο Πατήρ Ευάγγελος θεωρεί πολύ σημαντικό να τονίσει ότι «…εδώ γίνονται δεκτοί άνθρωποι από όπου και αν κατάγονται. Είναι μεγάλο ψέμα αν πει κάποιος πει ότι δεχόμαστε μόνο από την Ενορία της Αγίας Τριάδας. Όπως το Κέντρο Κοινωνικής Διακονιάς τρέφει ανθρώπους ανεξαρτήτως Ενορίας, το ίδιο και εδώ. Γίνονται δεκτοί όλοι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις και μένουν οπουδήποτε στο Δήμο μας. Πρωτίστως βεβαίως θα εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου και των χωριών. Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός θα πάρουμε και από την υπόλοιπη Κρήτη, από παντού…» Να σημειωθεί ότι, το δυναμικό της Μονάδας είναι για 25 άτομα. Ήδη έχουν κάνει αιτήσεις 12 άτομα και, από ότι φαίνεται, ο αριθμός των 25 είναι δύσκολο να καλυφθεί από την τοπική κοινωνία. Άρα, αναγκαστικά «…θα αναζητήσουμε και κατοίκους από άλλες περιφέρειες»

Ενδιαφέρον έχουν και τα παρακάτω στοιχεία:
* Οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν φαγητό, ύπνο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
* Για να λειτουργήσει η Μονάδα χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.
* Το προσωπικό θα είναι τουλάχιστον 10 άτομα (μάγειρας, βοηθός μαγείρου, καθαρίστριες, νοσοκόμες, τραπεζοκόμοι).
* Τα έσοδα της Μονάδας θα είναι οι δωρεές των ανθρώπων και «…από το κεράκι στην εκκλησίας της Αγίας Τριάδας»
* Οι ένοικοι θα συνεισφέρουν στα έξοδα ανάλογα με τα εισοδήματά τους (π.χ. τη σύνταξη) Το θέμα αυτό «…θα δούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία»
* Υπάρχουν ήδη προσφορές ιατρών, φυσιοθεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών που θα δώσουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ζητά την βοήθεια όλων μας, αφού «…και ένα ευρώ να μας δώσετε θα πάει για καλό σκοπό, για την αγάπη και φροντίδα των συνανθρώπων μας» λέγει ο πατήρ Ευάγγελος.

Ονομασίες των δρόμων γύρω από τη Μονάδα
Έχει γίνει πρόταση στον Δήμο που αφορά τις ονομασίες των οδών γύρω από την Μονάδα. Πιο συγκεκριμένα «…η επιλογή των ονομάτων των περιμετρικών δρόμων της Μονάδας, που σας προτείνουμε σήμερα, και συγκεκριμένα, «οδός Γηροκομείου Αγίας Τριάδος» (Ν.Δ.), «οδός Φωτίου Κόντογλου» (Β.Δ.), «οδός Μαξίμου του Ομολογητού» (Β.Α.) και «οδός Αγίου Παντελεήμονος» (Ν.Α.), αποτελεί τιμητική επιλογή για σημαντικά πρόσωπα της χριστιανικής παράδοσης και ομολογίας…»

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΦΙΛΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ», αποτελείται από τους: Ευάγγελο Παχυγιαννάκη, Προέδρο, Ηλία Μιχ. Κοζύρη, Επίτιμο Πρόεδρο, Οδυσσέα Σγουρό, Αντιπροέδρο, Εμμανουήλ Γεωρ. Μενεγάκη, Γραμματέα, Ευστάθιο Κυριακάκη, Ταμία και τους Ελευθέριο Σταματάκη, Άννα Κατσούλη, Δέσποινα Κουτάντου, Νικόλαο Κοκκίνη και Γεώργιο Νικ. Γεροντή,

Για πλήρη ενημέρωση, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν:
Διεύθυνση: Γηροκομείο Αγίας Τριάδας, (έναντι νέου Πρακτορείου ΚΤΕΛ) Αγίου Νικολάου (στη θέση Λαγκός).
Τηλέφωνο: 28410 - 22180, κάθε απόγευμα 5-8 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ΦΑΞ: 28410 - 28036
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2008

Μαρίνα: 300 τα σκάφη, 128% η πληρότητα!

Τον φετινό χειμώνα -που όλοι μας… ακόμα περιμένουμε να έλθει!- αρκετοί αλλοδαποί «ξεχειμωνιάζουν» στην Μαρίνα της πόλης μας. Την Κυριακή, ο Ορειβατικούς Σύλλογος, είχε διοργανώσει πεζοπορία την περιοχή της Θρυφτής. Μαζί μας περπάτησαν και 2 ζευγάρια Εγγλέζων που τον φετινό χειμώνα αποφάσισαν να τον ζήσουν στην πόλη μας, μέσα στο σκάφος τους που βρίσκεται στη Μαρίνα. Ήταν μια ευκαιρία να μιλήσω μαζί τους και να μάθω πως βλέπουν την πόλη μας και την ζωή σ’ αυτήν. Συνολικά δέκα οκτώ φίλοι του βουνού, περπάτησαν για τέσσερις ώρες σε μια πανέμορφη περιοχή.

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, τα γραφόμενά μου από το βουνό (Θρυφτή) και θα καταλήξω στη θάλασσα! (Μαρίνα) Ο καιρός ήταν θαυμάσιος για περπάτημα. Εκεί πάνω, επιτέλους, «βρήκαμε» τον χειμώνα! Έκανε αρκετό κρύο και τα σύννεφα είχαν σκεπάσει όλη την οροσειρά της Θρυφτής (το βουνό αυτό είναι από τα πιο συννεφιασμένα της Κρήτης. Πολύ συχνά η Θρυφτή έχει μεγαλύτερη νέφωση από τις 3 μεγάλες οροσειρές της Κρήτης!) Ένα «ευρωπαϊκό» τοπίο που μας ξάφνιασε ευχάριστα, καθώς όλοι μας έχουμε κουραστεί από τον συνεχή «καλό» καιρό και έχουμε πια ανάγκη από τον πραγματικά «καλό» καιρό αυτής της εποχής, που είναι ο βροχερός και κρύος. Δυστυχώς η ελπίδα μας για βροχή δεν επαληθεύτηκε (να τονίσω ότι για τους ορειβάτες, η βροχή δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς όλοι είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα αδιάβροχα) Ξεκινήσαμε από τον οικισμό της Θρυφτής και πήραμε ο μονοπάτι που οδηγεί προς τον Άγιο Ιωάννη Ιεράπετρας. Η πρώτη ώρα της πορείας ήταν η ομορφότερη της διαδρομής. Περπατούσαμε μέσα στα πεύκα και μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός των νέων πεζοπόρων καθώς δεν φαντάζονταν ότι στην Κρήτη υπάρχουν τέτοια ωραία τοπία. Δυστυχώς οι περισσότεροι Κρητικοί δεν γνωρίζουν τις ομορφιές της Κρήτης και ιδιαίτερα του Νομού Λασιθίου. Ο Νομός μας έχει τα περισσότερα και ωραιότερα μονοπάτια της Κρήτης. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σημείο του Νομού που να μην έχει περιπατηθεί, να μην υπάρχουν σημεία ζώνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μετά από μιας ώρας πορεία, φτάσαμε στο σημείο που η τεράστια φωτιά είχε σταματήσει πριν από 25 χρόνια. Με χαρά βλέπω εκατοντάδες μικρά πευκάκια να «γεμίζουν» ξανά το τοπίο. Σε 50 χρονιά, αν δεν τα ξανακάψουν, το δάσος θα ξαναγεννηθεί. Περάσαμε από την εκκλησία του Αφέντη Χριστού και συνεχίσαμε μέχρι το χωριό Άγιος Ιωάννης, που «έχει αγοραστεί» από τους ξένους! Γερμανοί και Εγγλέζοι έχουν αγοράσει πολλά σπίτια, τα έχουν αναστηλώσει και ζουν κάποιους μήνες του καλοκαιριού (το χειμώνα όλοι λείπουν και έχουμε ένα χωριό φάντασμα!) Συνεχίσαμε ανηφορικά μέχρι την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, περάσαμε από τον αρχαίο (;) οικισμό Σελιμά και μετά από 4 συνολικά ώρες, ολοκληρώσαμε την πεζοπορία μας.

Όσοι έρχονται μαζί μας γνωρίζουν ότι η πεζοπορία μας ολοκληρώνεται πάντα σε μια ταβέρνα ή ένα καφενείο, όπου προσπαθούμε να… πάρουμε πίσω τις θερμίδες που χάσαμε με το περπάτημα. Την Κυριακή, η Κρητική διατροφή μας (για να ζηλέψετε και να έλθετε μαζί μας) περιελάβανε μεταξύ άλλων, φάβα, χοχλιούς, ομελέτα, κουνέλι, ντολμάδες, χόρτα… καλή ρακί και κρασί… όλα φτιαγμένα από τα χέρια ντόπιας νοικοκυράς...

Την διάρκεια της πορείας συζήτησα αρκετά με τους αλλοδαπούς φίλους που μας συνόδευσαν και οι οποίοι ζουν στο κότερό τους, στη Μαρίνα. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευχαριστημένοι από την ζωή στη πόλη μας. Η Μαρίνα καλύπτει πολύ καλά όλες τους τις ανάγκες. Πέρισυ το χειμώνα ήταν στην Καλαμάτα. Σε αντίθεση με εκεί, η δικιά μας Μαρίνα τους εξυπηρετεί γιατί βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης και οι ντόπιοι τους έχουν δεχθεί πολύ φιλικά. Βεβαίως μετά την χθεσινή πεζοπορία μαζί μας, οι άνθρωποι αυτοί είναι ακόμα πιο ευτυχισμένοι γιατί γνωρίσαν καλύτερα τις ομορφιές της περιοχής μας. Έχουν γυρίσει πολλές Μαρίνες ανά τον κόσμο και θεωρούν την δική μας σαν μια από τις καλύτερες αφού είναι πολύ ασφαλής και το προσωπικό ιδιαίτερα φιλικό μαζί τους. Μου ανέφεραν και για κάποια προβλήματα που θα πρέπει να βελτιωθούν (πλύσιμο ρούχων και τουαλέτες) αλλά όπως είπαν χαρακτηριστικά «…κάθε Μαρίνα έχει και τα συν, έχει και πλην και στην δικιά σας τα συν είναι πολύ περισσότερα» Με ευχαρίστησε πολύ, το ότι έχουν ήδη μιλήσει σε αρκετούς φίλους τους με τα καλύτερα λόγια, για την Κρήτη και τον Άγιο Νικόλαο και τους έχουνε προτρέψει να φέρουν εδώ τα σκάφη τους και όχι στην Τουρκία!

Για την Μαρίνα της πόλης μας μίλησα με την διευθύντριά της κ. Ντίνα Σφακιανάκη. Όσα μου είπε είναι πολύ ενδιαφέροντα: «Η δυναμικότητα της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου είναι για 235 σκάφη. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 304 σκάφη, δηλαδή η πληρότητα ήταν στο 128,5%. Τα περισσότερα είναι μεγάλα σκάφη, 12-30 μέτρων. Οι ιδιοκτήτες είναι πολύ ευχαριστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες πολύ σύντομα θα αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο. Αν δεν είχαμε κάποια οικονομικά προβλήματα από παλαιότερες χρήσεις, το ισοζύγιό μας θα ήταν πολύ θετικό. Όμως και αυτό το πρόβλημα τείνει να εκλείψει αφού το οικονομικό άνοιγμα έχει μειωθεί αισθητά. Όσον αφορά τον τιμοκατάλογο, αυτός θα ξανασυζητηθεί σύντομα. Εκεί θα μελετήσουμε και κάποιες διαμαρτυρίες για το κόστος ελλιμενισμού των σκαφών που είναι μικρότερα από 9 μέτρα» Μετά τα πολλά αρνητικά που ακούμε τις τελευταίες ημέρες, οι παραπάνω κουβέντες μου έδωσαν κάποια αισιοδοξία. Η καλή λειτουργία της Μαρίνας, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στην πόλη μας. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, η Μαρίνα του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για διεθνείς ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα… (09/11/2008)

Στη μνήμη του Γιώργου Αφορδακού
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, θέλησε να καθαρίσει από τα σκουπίδια, κάποια σημαντικά σημεία της πόλης μας. Έγιναν πέντε εξορμήσεις (διασταυρώσεις Κριτσάς και Ηρακλείου, Γαργαδόρος και Αλμυρός) Δυστυχώς η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Δεν θα ξεχάσω αυτό το απόγευμα που καθαρίσαμε την παραλία του Γαργαδόρου και το μονοπάτι προς τον Αλμυρό. Είχαν έλθει να βοηθήσουν 3 «ξένες» κυρίες παντρεμένες με Έλληνες και ο καθηγητής Γιώργος Αφορδακός. Από τότε είχαμε μια πολύ καλή επικοινωνία και οι συζητήσεις μας ήταν πάντα ενδιαφέρουσες. Μέσα στο καλοκαίρι συναντηθήκαμε στο Minos Beach, στην “έκθεση φωτογραφιών” της εποχής που γυρίζονταν στην Κριτσά η ταινία «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». Γεμάτος υπηρηφάνεια μου έδειξε το βιβλιαράκι που κρατούσε με αναμνηστικές σημειώσεις της εποχής (δούλεψε στους Γάλλους σαν μεταφραστής). Πριν από ένα μήνα με κάλεσε σπίτι του, «σου έχω μια έκπληξη» μου είπε! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να πάω και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Αγαπητέ Γιώργο, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ…

Τι… γλώσσα μιλάμε στην Κρήτη;
Η υπέρβαση που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την εκλογή αφροαμερικανού Προέδρου είναι κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να φανατιστεί πριν από λίγα χρόνια. Ακόμα και το 1979, όταν πρωτοεπισκεύθηκα την Αμερική, μου είχε κάνει εντύπωση το επίπεδο ζωής πολλών μαύρων στη Νέα Υόρκη καθώς και η κοινωνική θέση τους στη Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Στην Πολιτεία αυτή, μέχρι το 1969, οι μαύροι κάθονταν στο πίσω μέρος των λεωφορείων, στους κινηματογράφους είχαν χωριστές θέσεις και υπήρχαν ειδικές τουαλέτες γι’ αυτούς! Στην Βόρεια Καρολίνα βρέθηκα το 1979 και θυμάμαι τότε, την απορία μου… «γιατί όλοι οι υπηρέτες είναι… μαύροι;». Αξίζει να αναφέρω και ένα περιστατικό που μου «έμεινε» από την επίσκεψή μου αυτή. Ήμουν καλεσμένος σε μια γιορτή, κόσμος πολύς, ήμουν ο μόνος μη Αμερικάνος και μου έκαναν πολλές ερωτήσεις για την Ελλάδα. Όμως αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ την ερώτησή τους, «από πού είσαι;» «Από την Κρήτη» «Και που είναι η Κρήτη;» «Στην Ελλάδα» «Και τι γλώσσα μιλάτε εκεί…;» Τα σχόλια περιττεύουν. Έτσι για να μην νομίζουμε ότι είμαστε το «κέντρο της Γης»…

Οι έξοδοι της πόλης μας…
Πολύ ωραία έγινε η έξοδος της πόλης προς Ηράκλειο. Είναι σημαντικό να δίνουμε μια πρώτη καλή εντύπωση στους επισκέπτες μας. Αλλά και σε όλους εμάς που ζούμε εδώ, οι αναβαθμίσεις των σημείων εισόδου, δίνουν μια ευχαρίστηση γιατί αυτό είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν χρειάζεται «να γίνουμε Ευρώπη», δεν μας πάει σαν λαός «να μπούμε σε καλούπια», όμως κάποια πράγματα θα πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να τα αλλάζουμε προς το καλύτερο. Και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Δέστε τη σχέση μας με τα σκουπίδια και τα μπουκάλια δεξιά και αριστερά στους δρόμους. Σειρά για φτιάξιμο θεωρώ ότι έχει ο κόμβος της Κριτσάς. Είναι ένα σημείο που περπατιέται περισσότερο από τον άλλο κόμβο. Αρκετός κόσμος περπατά προς τις πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πρώτο χιλιόμετρο προς Κριτσά και αρκετοί τουρίστες όλο το καλοκαίρι προς τον Αλμυρό. Νομίζω ότι άμεσα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Η περιποίηση της γωνίας με τα πεύκα θα αλλάξει την εικόνα όλης της περιοχής. Με την ευκαιρία, να αναφερθώ και σε άλλες τρεις παρεμβάσεις που νομίζω ότι θα πρέπει να μελετηθούν από τους αρμοδίους. Η πρώτη είναι η δημιουργία πεζοδρομίου, δεξιά και αριστερά του δρόμου προς Κριτσά μέχρι την πρώην ΒΕΣ (σε πρώτη φάση και αργότερα μέχρι το Μαρδάτι) Δεύτερο, να γίνει διαπλάτηση και ασφαλτόστρωση του δρόμου μπροστά από το κέντρο Αρίτη μέχρι την Ρούσα Λίμνη (ήταν το παλιό μονοπάτι που ένωνε τον Άγιο Νικόλαο με την Κριτσά. Αν οι ιδιοκτήτες δώσουν ένα μέτρο από τον εξωτερικό τους χώρο και μεγαλώνει η δρόμος, η αξία των οικοπέδων τους θα διπλασιαστεί μέσα σε μια μέρα. Ας το δουν λοιπόν όλοι εκεί «έξυπνα» και ας βοηθήσουν να φτιαχτεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο). Τρίτον, να γίνει πεζοδρόμιο μέχρι τον Αλμυρό αλλά και γενικότερη αισθητική αναβάθμιση της αρχής του (ο Θεός να τον κάνει)… «εθνικού» δρόμου προς Σητεία! Αν, κάποια μέρα πραγματοποιηθούν αυτά, ο Άγιος Νικόλαος θα γίνει πιο «μεγάλος»!

Στο ρακοκάζανο…
Για να φτιαχτεί καλή ρακί χρειάζονται κάποια υλικά. Αυτά είναι τα στράφυλλα, οι πατάτες στην στάχτη και οι… πολλές μπριτζόλες. Τα καζανέματα έχουν πια γίνει ένα είδος γιορτής, γι’ αυτόν που βγάζει τη ρακί και τους καλεσμένους του. Η ρακί είναι ένα άριστο αγνό ποτό, χωρίς χημικά, που εμείς εδώ στην Κρήτη, τιμούμε ιδιαιτέρως πολλά βράδια. Η καλή ρακί και η καλή παρέα, μας κάνουν να ξεχνάμε τις σκοτούρες μας (ιδίως τώρα που έχουν ζαλίσει με τα οικονομικά) Ευχής έργο θα ήταν, αν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το άριστο αυτό ποτό και να κάνουμε μεγαλύτερη παραγωγή που θα μας βοηθήσει και οικονομικά (θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν κάποιοι νόμοι σχετικοί με τις άδειες παραγωγής) Γιατί δηλαδή, καλύτερο είναι το ουίσκι που μας λανσάρουν οι Σκωτσέζοι (ή το τσάι των Εγγλέζων αντί το δικό μας φασκόμηλο και δίκταμο;) Δυστυχώς φέτος, ο καιρός δεν βοηθά, καθώς οι κρύες και βροχερές βραδιές δίνουν άλλη «γοητεία» στα ρακοκαζανέματα…

Υστερόγραφο 1
Δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό, όμως θεωρώ ότι, αν παρκάρω παράνομα και με γράψει ο τροχονόμος, μπορεί μεν να εκνευριστώ αλλά δεν έχω το δικαίωμα να τον βρίσω. Την δουλειά του κάνει και αν θεωρήσω ότι δεν την κάνει σωστά, υπάρχουν οι προϊστάμενοί του για να διαμαρτυρηθώ…

Υστερόγραφο 2
Πρόοδος; Ψηφίστηκες προχθές στη Βουλή το νομοσχέδιο της «ελεύθερης συμβίωσης»! Τώρα μπορούμε να συμβιώνουμε νόμιμα χωρίς γάμο, απλά κάνοντας μια έγγραφη συμφωνία που θα καταθέσουμε στο Ληξιαρχείο. Με το έγγραφο αυτό έχουμε ένα κανονικό ζευγάρι, αλλά αν θέλουν να χωρίσουν αποφεύγουν τη διαδικασία του διαζυγίου (με ότι αυτό συνεπάγεται…πολύ απλά ο ένας κοινοποιεί στον άλλο, με δικαστικό επιμελητή, την επιθυμία να χωρίσει…) Σε κάποιες αραβικές χώρες ο άνδρας χωρίζει τη γυναίκα του, αν πει τρεις φορές τις λέξεις «σε χωρίζω». Εδώ σε μερικά χρόνια θα λέμε τρεις φορές «θα φωνάξω τον δικαστικό επιμελητή» και… τελειώσαμε! ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ