Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2008

Διαγωνισμός Ζωγραφικής στο Καλό Χωριό

Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Καλού Χωριού – Πρίνας (Δ.ΕΠ.Α.Κ.Χ.Π.), στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας περιβάλλοντος (05/06/2008) διοργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής στο Δημοτικό Σχολείο του Καλού Χωριού. Πολλά παιδιά παρουσίασαν τα έργα τους με τα οποία εξέφρασαν τον προβληματισμό και την ευαισθησία τους για τη καταστροφή του περιβάλλοντος και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων δυσκολεύθηκε πολύ στην απονομή των βραβείων καθώς όλα ήταν αξιόλογα. Τελικά, τα τέσσερα πρώτα βραβεία πήραν ο Μαρίνος Γαλανάκης (1ο βραβείο και δώρο μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή), η Κωνσταντίνα Γιαννακάκη (2ο βραβείο και δώρο ένα βιβλίο), η Εμμανουέλα Τζανάκη (3ο βραβείο και δώρο ένα βιβλίο) και ο Μάριος Σταματάκης (4ο βραβείο και δώρο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι). Η φωτογραφική μηχανή και τα βιβλία δόθηκαν από την ΔΕΠΑΚΧΠΤ και το παιχνίδι από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Καλού Χωριού. Τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία, ιδίως όταν γίνονται από μικρά παιδιά. Όλοι μας ελπίζουμε ότι οι επόμενες γενιές θα κάνουν τα βήματα που πρέπει και το περιβάλλον θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Λεωνίδας Κλώντζας

Σάββατο, Ιουνίου 28, 2008

Φωτογραφίες και ζωγραφική στη Πινακοθήκη

Οι φετινές εκδηλώσεις Touch θα γίνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Το βράδυ της Παρασκευής έγιναν στη Δημοτική Πινακοθήκη, τα εγκαίνια δύο παράλληλων εκθέσεων. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας της Κατερίνας Δατσέρη και την έκθεση ζωγραφικής –και κατασκευών- του Δημήτρη Μπουνάκη. Η Κατερίνα μεγάλωσε στη Λατσίδα, σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και μετά παρακολούθησε σεμινάριο για τη φωτογραφία. Τώρα εργάζεται ως δασκάλα, αλλά ο μεγάλος της «έρωτας» είναι η φωτογραφία. Γυρίζει τα χωριά και την ύπαιθρο του Νομού μας και «τραβά» τη ζωή και τη φύση. Μέρος της δουλειάς αυτής, μας παρουσιάζει τις μέρες αυτές στην Πινακοθήκη. Εκτός από τη φωτογραφία, της αρέσει η ποίηση και ήδη έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές. Ο Δημήτρης έρχεται από τις Αρχάνες. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη ποίηση αλλά και τους Κρητικούς χορούς. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Εντυπωσιακές είναι οι συνθέσεις του από «παράξενα» υλικά όπως είναι το μέταλλο, ο χαλκός, ο γύψος, οι παραδοσιακές σκόνες, το σύρμα, το κάρβουνο, το κολάι, η σκουριά, το γυαλί και άλλα.

Στα εγκαίνια, πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ Μανώλης Θραψανιώτης ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι στο μήνυμα που θέλουν να στείλουν φέτος οι Δήμοι της Κρήτης μέσω των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων ενάντια στη βαρβαρότητα, στη βία και στην καταπίεση και επανέλαβε ότι «…λεβέντης δεν είναι αυτός που τον φοβούνται… λεβέντης είναι αυτός που τον σέβονται!...» και κάλεσε όλους να «…αντισταθούν στην σύγχρονη βαρβαρότητα που ντροπιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας…». Ο κ. Θραψανιώτης τόνισε ότι «…με τέτοιες δραστηριότητες όπως τη σημερινή θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι…» για να αναφερθεί στη συνέχεια στο εξαιρετικό έργο του Δημήτρη «…ο οποίος χρησιμοποιώντας “άχρηστα” υλικά, μας παρουσιάζει σήμερα αυτά τα εντυπωσιακά έργα» και στις φωτογραφίες της Κατερίνας «… που φέρνουν στο μυαλό απεικονίσεις από χώρους που δυστυχώς σιγά σιγά σβήνουν αλλά με το φακό θα μείνουν στην αιωνιότητα…». Η υπεύθυνη της Πινακοθήκης Ίνγκα Πεδιαδίτου μίλησε για το ταλέντο των δημιουργών και τη σημασία που έχει η έκθεση έργων τοπικών δημιουργών. Φέτος θα γίνουν συνολικά 14 εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Στη συνεχεία μίλησε η Κατερίνα Δατσέρη, η οποία ευχαρίστησε το Δήμο και τους υπεύθυνους της Πινακοθήκης γιατί της έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο της και μάλιστα για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο Δημήτρης Μπουνάκης μίλησε για τον εξαίρετο χώρο της Πινακοθήκης μας που προβάλει με το καλύτερο τρόπο τα έργα των δημιουργών. Κλείνοντας τις ομιλίες ο κ. Θραψανιώτης ανακοίνωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις Touch θα είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αυτό θα δώσει μεγαλύτερη αίγλη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε μέρα μέχρι τις 6 Ιουλίου (το πρωί από 11 έως 2 και το απόγευμα από 6 έως 9)Λεωνίδας Κλώντζας

Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008

Το θεατράκι του Καθαρού

Πριν από μερικές ημέρες, επισκέφθηκα και πάλι το Οροπέδιο του Καθαρού. Με έκπληξη είδα μια σημαντική παρέμβαση στο χώρο της πλατείας. Φτιάχτηκε ένα μικρό, αλλά κομψό θεατράκι, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, φτιάχνονται και κάποια άλλα πετρόχτιστα τα οποία, μετά την απομάκρυνση της παλιάς αποθήκης, θα αναβαθμίσουν το χώρο της Πλατείας. Η αποθήκη θα κατεδαφιστεί και θα φτιαχτεί άλλη, λίγο πιο πίσω, έτσι ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος. Τα έργα επισκέφθηκαν προ ημερών ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μασσάρος και η αρχιτέκτονας Μάρω Δαγιάντη, η οποία έχει και την επίβλεψη.

Το Οροπέδιο του Καθαρού βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από την Κριτσά, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Η έκταση του είναι 60.000 περίπου στρέμματα, από τα οποία τα 40.000 είναι καλλιεργήσιμα. Στο Οροπέδιο ισχύει ένα μοναδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο ξεκινά από την εποχή της αποχώρησης των Τούρκων από τη περιοχή. Είναι γνωστή η ιστορία της διεκδίκησης του Καθαρού από τους Κριτσώτες και τους Λασηθιώτες! Σύμφωνα με αυτήν, ο Αγάς (;) προκειμένου να φανεί δίκαιος, θέλησε να μάθει ποιοι ζουν πιο κοντά στο Καθαρό, οι Κριτσώτες η οι Λασηθιώτες; Έκανε λοιπόν την ερώτηση «Όταν λαλούν οι κοκόροι το πρωί, ποιος τους ακούει πιο καθαρά;» Οι Κριτσώτες φρόντισαν ώστε να πληροφορηθεί ότι αυτοί είναι που ακούν κάθε πρωί τα κακαρίσματα. Έτσι, το Οροπέδιο κατέληξε στους Κριτσώτες. Πληροφοριακά να σας πω ότι από το Καθαρό (περιοχή Σταυρού) περπατώντας δυτικά είμαστε πάνω από το Οροπέδιο του Λασηθίου σε 45 λεπτά!

Οι νάνοι ιπποπόταμοι!
Πριν από μερικά χρόνια, βρεθήκαν στο Καθαρό κάποια παλαιοντολογικά ευρήματα τα οποία μας «φωτίζουν» για τη ζωή στο Οροπέδιο πριν από χιλιάδες χρόνια. Το οροπέδιο είναι κατάσπαρτο από θραύσματα οστών ιπποποτάμων, των σπάνιων αυτών μεγάλων ζώων που παρόμοιά τους σώζονται σήμερα μόνο στην Αφρική! Πως ήλθαν όμως οι ιπποπόταμοι στην Κρήτη; Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μιχάλη Δερμιτζάκη «Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη, η οποία μέχρι τότε βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα, άρχισε να αναδύεται. Το νησί ήταν αρχικά κενό. Μετά, όταν αναπτύχθηκε η βλάστηση, έφθασαν τα πουλιά φέρνοντας μαζί τους αβγά σαλιγκαριών και άλλων μικρών ζώων. Στην Κρήτη όμως δεν μπορούσαν να φθάσουν τα μεγάλα ζώα και αυτό γιατί το νησί χωριζόταν τότε, όπως και σήμερα, από την ηπειρωτική χέρσο με ευρύ θαλάσσιο διάδρομο. Όμως, πριν από 540.000 χρόνια το κλίμα της Γης έγινε ψυχρότερο και οι πάγοι του Βορείου Πόλου άρχισαν να επεκτείνονται. Είχε αρχίσει η εποχή των παγετώνων. Τότε, αντί να βρέχει και το νερό να επιστρέφει στη θάλασσα, χιόνιζε και τεράστιες ποσότητες νερού πάγωναν και συγκεντρώνονταν στους παγετώνες. Σταδιακά η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε και η απόσταση της Κρήτης από την Πελοπόννησο μίκρυνε. Την περίοδο αυτή μικρές αγέλες ιπποποτάμων που ζούσαν στη Πελοπόννησο, πιθανώς εξαιτίας κάποιων πλημμυρών, παρασύρθηκαν προς τη θάλασσα. Οι ιπποπόταμοι, καίτοι περνούν πολλές ώρες μέσα στις λίμνες και στα ποτάμια, είναι βαρύτεροι από το νερό και δεν κολυμπούν. Το αλμυρό όμως νερό είναι πυκνότερο, έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος και μέσα στη θάλασσα έχουν μεγαλύτερη άνωση και επιπλέουν. Αυτό φαίνεται ότι έσωσε την αγέλη των ιπποποτάμων, οι οποίοι παρασυρμένοι από τα ρεύματα έφθασαν ως την Κρήτη...»

Παλαιοντολογικό Μουσείο
Πριν από 3 μήνες έγινε μια σύσκεψη στο Δήμο, με τη συμμετοχή του Καθηγητή Μιχάλη Δερμιτζάκη, με θέμα την ίδρυση ενός Μουσείου το οποίο θα αναδείξει τα ευρήματα. Η ίδρυση του Μουσείου πέραν του ότι θα προβάλλει τα μοναδικά ευρήματα, θα συμβάλλει γενικότερα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής καθώς το Μουσείο θα προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες και θα συμβάλλει επίσης στην ανάδειξη του περιβάλλοντος της περιοχής. Υπάρχει ήδη μια προμελέτη για τη δημιουργία Μουσείου την οποία είχε εκπονήσει ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός. Θα πρέπει λοιπόν θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύνταξης οριστικής μελέτης και παράλληλα η ένταξή της σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Σημαντική είναι και η χλωρίδα του Οροπεδίου καθώς εκεί απαντώνται 50 από τα 250 ενδημικά φυτά της Κρήτης.

Τα μονοπάτια
α) Μονοπάτι που ξεκινά από τη Θέση Σταυρός και μας οδηγεί στο Οροπέδιο του Λασηθίου από τις στροφές στ’ Αλέξαινας (σε 2 ώρες)
β) από τη Θέση Σταυρός στο Λασήθι μέσω Χαυγά (σε 2 ωρες)
γ) από τη Θέση Κοπράκι στο Λασήθι από το Λάκο του Καδή (σε 2,30 ώρες)
δ) από περιοχή Ρωμανού προς Σελάκανο (σε 1.30 ώρα)
ε) από το Σγουρό Πρίνο προς κορυφή Λάζαρος, από το Λάκο τσ’ Όχρας (σε 5 ώρες)
στ) εξωτερικά υπάρχουν 3 μεγάλα μονοπάτια που μας οδηγούν στην Κριτσά (σε 4 ώρες), στον Κρούστα (4 ώρες) και στις Τάπες (σε 5 ώρες)
ζ) πολλά μικρότερα μονοπάτια μέσα στο Οροπέδιο.
Λεωνίδας Κλώντζας

Ο Δήμος τιμά τους φίλους της πόλης μας!

Ο Δήμος τίμησε και πάλι αλλοδαπούς φίλους της πόλης μας. Το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκαν διαδοχικά τα γραφεία του Δήμου, η Γαλλίδα Janine Sitbon με τους δυο εγγονούς της και η οικογένεια Uhlemann από τη Γερμανία. Η Janine από τη Γαλλία έρχεται στον Άγιο Νικόλαο από το 1977 και αγάπησε τόσο πολύ τη χώρα μας που έμαθε και την Ελληνική γλώσσα την οποία ομιλεί πολύ καλά. Φέτος έφερε και τα 2 εγγόνια της για να γνωρίζουν και αυτά το νησί μας. Η οικογένεια των Γερμανών ήταν έξι άτομα, γιαγιά , παππούς (έρχονται κάθε χρόνο από το 1988), η κόρη και τα εγγόνια, μια χαρούμενη οικογένεια που λατρεύει τη περιοχή μας και της αρέσει να πηγαίνει στα χωριά και να περπατά στα μονοπάτια. Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Κλώντζας, έδωσε στους φίλους μας συμβολικά δώρα και ένα αναμνηστικό δίπλωμα, μικρό δείγμα της δικής μας αγάπης σ αυτούς. Μιλώντας μαζί τους διαπιστώσεις μια ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για στο τόπο μας και σε κάνουν να νοιώσεις πολύ όμορφα, γιατί οι φίλοι αυτοί είναι οι καλύτεροι διαφημιστές του πολύπαθου, τα τελευταία χρόνια, τουρισμού μας.
Λεωνίδας Κλώντζας

Ο δακτύλιος είναι γεγονός!

Μετά από μακρά συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, η εφαρμογή του δακτυλίου στη πόλη του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την τελική απόφαση ο δακτύλιος θα ισχύσει από 15 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου (45 ημέρες) και τις ώρες από 19.00 έως 1.00. Η συζήτηση ήταν σχετικά ήρεμη και οι ομιλητές –συμπολίτευση, αντιπολίτευση, φορείς- διατύπωσαν με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι ο δακτύλιος θα κάνει καλό ή κακό στη πόλη.

Στην αρχή της συνεδρίασης μίλησε ο αντιδήμαρχος Αφροδίτη Βαρκαράκη, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του Δήμου και εξήγησε για ποιους λόγους η Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δήμου, θεωρεί ότι η επιβολή του δακτυλίου θα αναβαθμίσει το Κέντρο της πόλης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους χώρους στάθμευσης (φτιάχνονται 2 νέοι χώροι κοντά στα Λύκεια), στη Δημοτική συγκοινωνία (έχει γίνει συνεννόηση με το ΚΤΕΛ για –δωρεάν- δρομολόγηση αστικής συγκοινωνίας σε δύο διαδρομές με πυκνότητα κάθε 10 λεπτά), για την σήμανση, την αστυνόμευση, τις κάρτες εισόδου για τους μονίμους κατοίκους και φυσικά για τα πρόστιμα τα οποία προβλέπεται να είναι τσουχτερά (έως και 200 ευρώ η παράβαση) Η κ. Βαρκαράκη επεσήμανε ότι «…το περπάτημα είναι άσκηση του σώματος, είναι ένα έργο που δεν καταναλώνει ενέργεια, είναι προϋπόθεση για την κοινωνικότητα της πόλης. Ας έχουμε βέβαια υπόψη μας, ότι μεγάλο ρόλο παίζει το μήκος περπατήματος, η ποιότητα της διαδρομής, ο σκοπός της μετακίνησης και οι κλιματικές συνθήκες. Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις είναι σύντομες –δεν ξεπερνούν τα 500 μέτρα- και τελικά τα οφέλη από τη καθιέρωση του δακτυλίου είναι σημαντικότερα από αυτά με την κίνηση με Ι.Χ. αυτοκίνητα και δίκυκλα»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μηχανικός Σταύρος Καναβάκης (μέλος της Επιτροπής Κυκλοφορίας) ο οποίος είπε ότι για να παρουσιαστούν οι σημερινές προτάσεις έγιναν πολλές συζητήσεις καθώς και επισκέψεις στο χώρο του Κέντρου και έγινε προσπάθεια να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατόν αρνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους και ιδίως στους καταστηματάρχες. Χαρακτηριστικά είπε ότι «…παλιά κάναμε το δακτύλιο για τους τουρίστες, τώρα τον κάνουμε για τους ντόπιους»!
Εκ μέρους των εμπορικών καταστημάτων μίλησε ο Μάρκος Φουρνιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη φετινή εμπορική κίνηση την οποία θεωρεί ως τη χειρότερη των τελευταίων ετών και για τους λόγους αυτούς ο δακτύλιος θα είναι «θάνατος» για τους εμπόρους. Θεωρεί ότι φέτος δεν υπάρχει λόγος επιβολής του δακτυλίου και προτείνει την καθιέρωση κάποιας μορφής δακτυλίου τις πρωινές ώρες, όπου το κομφούζιο στο Κέντρο είναι απερίγραπτο! Στη συνέχεια διάβασε κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας των εμπορικών καταστημάτων και των εστιατορίων. Μίλησαν και άλλοι φορείς, οι οποίοι είχαν τις επιφυλάξεις τους, λόγω της γενικότερης κακής οικονομικής κατάστασης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μειοψηφίας Κωστής Τσουκάκης ο οποίος διαφώνησε με την εφαρμογή του μέτρου και πρότεινε να γίνουν τα πάρκιγκ, να μπει η αστική συγκοινωνία αλλά όχι ο δακτύλιος, γιατί η κίνηση είναι πολύ υποτονική φέτος. Μίλησαν επίσης η Μαρία Μπετούρα, ο Τάσος Αναστασάκης, ο Γιώργος Καλογεράκης και ο Γ. Κουνενάκης οι οποίοι και διαφώνησαν. Το λόγο πήραν μετά οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Μιχάλης Κλώντζας, Μανώλης Αικατερινάκης, Σπύρος Μασσάρος, Μανώλης Θραψανιώτης, Γιώργος Κοκκίνης, Γιάννης Λασηθιωτάκης και ο Νίκος Αφορδακός (όλοι ήταν θετικοί με κάποιες παρατηρήσεις) και τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Βάρδας. Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία, όπου κατά πλειοψηφία (όλοι της συμπολίτευσης είπαν, ναι και όλοι της αντιπολίτευσης είπαν, όχι) εγκρίθηκε η εφαρμογή του δακτυλίου. Δεν μένει πλέον παρά να δούμε στη πράξη τα αποτελέσματα. Όλοι οι σύμβουλοι έκαμαν ιδιαίτερη αναφορά στο θόρυβο από τα μηχανάκια και θεωρούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει» άμεσα!

Τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων
ΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ Α: (Παλαιολόγου)

Η αφετηρία της Γραμμής Α βρίσκεται στον σταθμό του ΚΤΕΛ. Η διαδρομή, ακολουθεί τις οδούς Επιμενίδου με πρώτη στάση στο περίπτερο μετά τη διασταύρωση με Αργυροκάστρου (μέχρι ολοκλήρωσης των έργων η Γραμμή θα περνά από τον παραποτάμιο), Κριτσάς, στάση στη γέφυρα Λατούς, Λατούς, στάση στη ΔΕΗ, Κοντογιάννη, στάση στο Δημαρχείο, Ρούσσου Καπετανάκη, στάση στη Μαρίνα, Σοφοκλή Βενιζέλου, στάση Πλατεία, Ρούσσου Κούνδουρου, Μιχ. Σφακιανάκη, στάση ΡΕΞ, στάση Κιτροπλατεία, Ακτή Πάγκαλου, Ακτή Θεμιστοκλέους, στάση Μύλος, Ακτή Ι. Κούνδουρου, στάση γέφυρα λίμνης, Κ. Παλαιολόγου, στάση Παλαιολόγου, στάση Μουσείο, σταθμός ΚΤΕΛ.

ΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ Β: (Παραλία)
Η αφετηρία της Γραμμής Β βρίσκεται στον σταθμό του ΚΤΕΛ. Η διαδρομή ακολουθεί τις οδούς Επιμενίδου με πρώτη στάση στο περίπτερο μετά τη, διασταύρωση με Αργυροκάστρου Επιμενίδου (μέχρι ολοκλήρωσης των έργων θα περνά από τον παραποτάμιο), Κριτσάς, στάση στη γέφυρα Λατούς, Λατούς, στάση στη ΔΕΗ, Κοντογιάννη, στάση στο Δημαρχείο, Ρούσσου Καπετανάκη, στάση στη Μαρίνα, Σοφοκλή Βενιζέλου, στάση Πλατεία, Ρούσσου Κούνδουρου, στάση Τελωνείο, Ακτή Στυλιανού Κούνδουρου, στάση Ξενοδοχείο Ερμής, στάση Αμμούδι, Μίνωος, στάση Αγ. Αντώνιος, Γνώσεως, στάση Γυμνάσιο/Λύκειο/ΤΕΕ, Ελευθ. Πλατάκη, Λασιθίου, στάση Λασιθίου, σταθμός ΚΤΕΛ. Ι. Κούνδουρου, στάση γέφυρα λίμνης, Κ. Παλαιολόγου, στάση Παλαιολόγου, στάση Μουσείο, σταθμός ΚΤΕΛ.
Λεωνίδας Κλώντζας

Ξεκινά ο δακτύλιος στη πόλη μας!

Δημοτική συγκοινωνία κάθε 10 -15 λεπτά και πρόστιμα 200 ευρώ!
Το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η εφαρμογή του δακτυλίου. Η συζήτηση συνεχίζονταν και μετά την ώρα εκτύπωσης της ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (που υπογράφουν οι πολιτικοί μηχανικοί Μαρία Πρατσινάκη και Κώστας Αγγελάκης), προτείνεται η εφαρμογή του δακτυλίου κατά τους θερινούς μήνες, από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου και τις ώρες από 19.00 έως 1.00. Ο δακτύλιος προτείνεται να εφαρμοστεί στο τμήμα που περικλείεται από τη Γέφυρα, τη Λίμνη και τις οδούς Ν. Πλαστήρα, Πολυτεχνείου, 25ης Μαρτίου, Κ. Σφακιανάκη και Ακτή Παγκάλου. Σημεία εισόδου στον δακτύλιο προτείνεται η αρχή της Ρούσου Κουνδούρου στην Πλατεία και η Ακτή Νεάρχου, ενώ από τη πλευρά της ακτής Κουνδούρου, η Γέφυρα. Σημεία εξόδου προτείνεται η Γέφυρα και η οδός 25ης Μαρτίου (στη θέση του κτιρίου ΟΤΕ). Εξαιρούνται τα ταξί, λεωφορεία, ασθενοφόρα, οχήματα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, τα ΑΜΕΑ με ειδικό σήμα και τα οχήματα των μονίμων κατοίκων (στους οποίους θα δοθεί από την Δημοτική Αστυνομία, ειδική άδεια εισόδου) Σύμφωνα με την εισήγηση, θα τοποθετήσουν ευδιάκριτα σήματα στα σημεία εισόδου και εξόδου του δακτυλίου. Ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες, υπάρχει πιθανότητα η εφαρμογή του δακτυλίου να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που υπογράφουν η Αντιδήμαρχος Αφροδίτη Βαρκαράκη και ο πολιτικός μηχανικός Σταύρος Καναβάκης (μέλος της Επιτροπής Κυκλοφορίας): «Η Δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου στη ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας στην πόλη του Αγίου Νικολάου, έχει θέσει κάποιους στόχους που τους θεωρεί εφαρμόσιμους…» Σύμφωνα με την εισήγηση, οι στόχοι αυτοί είναι «...ο περιορισμός της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου και δικύκλου, τα κίνητρα για την επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) σε συνδυασμό με την ύπαρξη χώρων στάθμευσης και η προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, όπως τα ποδήλατα και φυσικά το περπάτημα, έτσι ώστε να μάθουμε όλοι να λέμε ΟΧΙ στην καθημερινή χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων, δηλαδή να αποκτήσουμε παιδεία...»

Γιατί γίνεται ο δακτύλιος
Ο Άγιος Νικόλαος, όπως εξ άλλου και οι περισσότερες πόλεις με παρόμοια χαρακτηριστικά παρουσιάζουν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, που στην πόλη μας επιτείνονται για τους επιπλέον λόγους της στενότητας των δρόμων, των μεγάλων κλίσεων τους, λόγω του λοφώδους της πόλης, της έλλειψης οργανωμένων χώρων στάθμευσης κλπ. Μια ανθρώπινη πόλη πρέπει να σε παρακινεί να περπατήσεις, να βρίσκεσαι στο δρόμο, που είναι κατεξοχήν δημόσιος χώρος της, δηλαδή η πόλη πρέπει να είναι απλή και φιλική. Άλλες επιπτώσεις από την κυκλοφορία είναι αυτές που αφορούν την ρύπανση και τον θόρυβο, όπως και οι κοινωνικές επιπτώσεις.

Εφαρμογή του δακτυλίου και οι προτάσεις
Όπως προτείνεται από την επιτροπή κυκλοφορίας του Δήμου Αγίου Νικολάου, ο Δακτύλιος θα περιβάλλει την πολεοδομική ενότητα του λιμανιού και της Κιτροπλατείας με σκοπό να την προστατεύσει για κάποιες ώρες. Για την εφαρμογή πρέπει αντίστοιχα να υπάρχουν και προτάσεις για την εξυπηρέτηση των οχημάτων, που θα έμπαιναν μέσα στον δακτύλιο. Έτσι προτείνονται συμπληρωματικά:
α. Χώροι Στάθμευσης: Προτείνονται οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι ή οι προτεινόμενοι σαν τέτοιοι από το σχέδιο πόλης που είτε είναι ήδη διαμορφωμένοι ή θα διαμορφωθούν κατάλληλα. Οι θέσεις αυτές θα είναι δωρεάν, σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά parking.
β. Δημοτική συγκοινωνία: Έχει γίνει συνεννόηση με το ΚΤΕΛ για δρομολόγηση αστικής συγκοινωνίας σε δύο διαδρομές με πυκνότητα ανά 10 -15 λεπτά. Γίνεται διαπραγμάτευση για την δωρεάν μεταφορά.
γ. Επαρκής Αστυνόμευση από τις αρμόδιες αρχές (Τροχαία, Δημοτική Αστυνομία και Λιμενική Αστυνομία). Συγκεκριμένα απαιτείται αστυνόμευση στην πλατεία και στην γέφυρα, ενώ θα γίνεται συνεχής περιπολία της τροχαίας μέσα στο δακτύλιο.
δ. Επαρκής σήμανση, τόσο για τον δακτύλιο, όσο για τους χώρους στάθμευσης και την αστική συγκοινωνία.
ε. Κάρτες εισόδου, που θα επιτρέπουν στους μόνιμους κατοίκους την είσοδο – έξοδο στο δακτύλιο. Κάρτα εισόδου θα γίνεται μετά από σχετική προσκόμιση απόδειξης ΟΤΕ ή ΔΕΗ στον Δήμο και μόνο για ένα όχημα. Επίσης κάρτα εισόδου θα δοθεί στα ΑΜΕΑ και σ’ αυτούς που έχουν κινητικά προβλήματα μετά από σχετική βεβαίωση του συλλόγου των ΑΜΕΑ.
στ. Για τις παραβάσεις θα βεβαιώνεται πρόστιμο 200€ από την Δημοτική Αστυνομία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
ζ. Επαρκής ενημέρωση και προβολή από τα Μ.Μ.Ε. και με ενημερωτικό έντυπο υλικό.

Επιπτώσεις από την εφαρμογή
Τα οφέλη από την εφαρμογή του Δακτυλίου είναι πολλά, με κυριότερους ωφελημένους τους πεζούς. Οι πεζοί είναι οι κυριότεροι παράγοντες της ζωντάνιας μιας πόλης. Το περπάτημα είναι άσκηση του σώματος, είναι ένα έργο που δεν καταναλώνει ενέργεια, είναι προϋπόθεση για την κοινωνικότητα της πόλης. Ας έχουμε βέβαια υπόψη μας, ότι μεγάλο ρόλο παίζει το μήκος περπατήματος, η ποιότητα της διαδρομής, ο σκοπός της μετακίνησης και οι κλιματικές συνθήκες. Γενικά οι υποχρεωτικές μετακινήσεις πρέπει να είναι σύντομες και οι μέγιστες αποστάσεις κατά τον καθηγητή Αραβαντινό είναι 300 – 500 μέτρα, που για τον Άγιο Νικόλαο οι αποστάσεις είναι μικρότερες. Όσον αφορά τώρα την παράμετρο του εμπορίου και της οικονομίας γενικότερα η εμπειρία από άλλες πόλεις, έδειξε ότι τελικά τα οφέλη είναι σημαντικότερα από αυτά με την κίνηση με Ι.Χ. αυτοκίνητα και δίκυκλα. Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση των περιφερειακών - εξωτερικών δρόμων του δακτυλίου, όμως δεν έχει μεγάλη διάρκεια και όλοι επιθυμούμε το καλό της πόλης μας.

Συμπεράσματα
Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις γίνονται εκστρατείες προώθησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, της χρήσης ποδηλάτου και του βαδίσματος κλπ. με στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων. Έτσι και στην πόλη του Αγίου Νικολάου θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες κινήσεις. Η εισήγηση κλείνει με τις παρατηρήσεις ότι «…η βελτίωση της ζωής στη πόλη αποτελεί μια κοινωνική πρόκληση. Μειωμένες μετακινήσεις με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο δεν σημαίνει στέρηση κινητικότητας. Η προσπέλαση της πόλης μπορεί να βελτιωθεί, αν αλλάξουν οι τρόποι μετακίνησης. Αν όχι η πόλη κινδυνεύει να παραλύσει. Οι κάτοικοι πρέπει να επιδείξουν συμπεριφορές πιο υπεύθυνες και πιο πειθαρχημένες. Δεν υπάρχει άλλη λύση!»
Λεωνίδας Κλώντζας

Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

Η συλλογική σύμβαση εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Έγιναν χθες οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασηθίου και του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Ζαχαροπλαστείων. Θέμα της συζήτησης ήταν οι όροι αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού μας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Μεσολαβητής Φώτης Κλαουδάτος εκ μέρους του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ο «Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας» έχει σαν κύριο έργο να βοηθήσει τα διαπραγματευόμενα μέρη, όταν οι διαπραγματεύσεις περιέλθουν σε αδιέξοδο, να βρουν τη δική τους λύση μέσω του θεσμού της Μεσολάβησης. Σε περίπτωση που η μεσολαβητική διαδικασία δεν καταλήξει, το επόμενο στάδιο διευθέτησης της διαφοράς είναι η διαιτησία). Εκ μέρους των ξενοδόχων στη συζήτηση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος τους Μανώλης Βαρκαράκης. Σύμφωνα με τον κ. Βαρκαράκη «…η συζήτηση φέτος, ήταν σε πολύ καλό κλίμα και μάλλον θα υπάρξει σύντομα συμφωνία από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και οι δυο πλευρές κατανοούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο τουρισμό μας και τα οποία έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε πρόταση για αύξηση της αμοιβής αλλά το ακριβές ποσοστό θα συμφωνηθεί σε επόμενη συνάντηση». Σημαντικό επίσης σημείο των φετινών συζητήσεων είναι ότι η συμφωνία θα έχει διάρκεια δυο ετών. Γεγονός είναι ότι στο νομό Λασηθίου υπάρχουν περισσότεροι από 4.500 ξενοδοχοϋπάλληλοι και η οποιαδήποτε συμφωνία έχει άμεση επίπτωση στην οικονομική κατάσταση όλων των κατοίκων του Νομού. Δυστυχώς οι προοπτικές του τουρισμού, λόγω και του γενικότερου παγκόσμιου οικονομικού κλίματος, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές…

Η επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού στη Κρήτη
Με «άδεια χεριά» ήλθε στη Κρήτη προχθές ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος! Η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη επίσημη που πραγματοποίησε στο νησί μας. Αρκέστηκε μόνο σε υποδείξεις για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί ο τουρισμός του νησιού, χωρίς ωστόσο να δώσει λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα του τουρισμού. Σε τελική ανάλυση, ο Υπουργός άφησε δυσαρεστημένους τους εκπροσώπους του τουρισμού, που, άλλα περίμεναν να ακούσουν και άλλα άκουσαν… μάλλον έμειναν με την πικρή γεύση της απογοήτευσης. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου Μανώλης Βαρκαράκης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό μας λέει χαρακτηριστικά «…μια από τα ίδια… ήλθε από υποχρέωση… πλατιάσαμε στις εισηγήσεις, χωρίς να δούμε κατάματα τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Όλα ΘΑ τα δούμε. Όμως τα προβλήματα δεν περιμένουν. Κάθε χρόνο πάμε και χειροτέρα. Εμείς τρέχουμε με 100 και το Κράτος με 30. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πρόοδος με αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται ο τουρίστας στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, να πληρώνει ένα σεβαστό ποσό για τη διαμονή του και να κάνει μια ώρα να περάσει από τα Μάλια. Χρειάζονται άμεσα μεγάλα έργα στη νησί μας. Μόνο έτσι θα αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν!» Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, κατά τον κ. Βαρκαράκη είναι «… η γάγγραινα των συναρμοδιοτήτων. Για το ίδιο θέμα, που ζητά άμεση λύση, άλλα λέει το ένα Υπουργείο, άλλα το άλλο, άλλα το τρίτο… μέχρι να αποφασίσουν, το χάσαμε το τραίνο…» Σχόλια δεν χρειάζεται να κάνω. Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα του τουρισμού, όλοι τα συζητάμε, αλλά το δυσκίνητο κράτος αδυνατεί να κινηθεί ευέλικτα και να δώσει τις λύσεις.

Η διεθνής ντροπή συνεχίζεται…
Βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουνίου και πολλά Αρχαιολογικά Μουσεία και Χώροι εξακολουθούν να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι! Χαρακτηριστική η επιστολή που έστειλε δυσαρεστημένος επισκέπτης της χώρας μας, στην έγκυρη Βρετανική εφημερίδα Guardian «…ας κλείσουν όλοι οι χώροι μόνιμα κι ας τα θάψουν ξανά στο έδαφος. Έτσι θα γίνουν οριστικά απρόσιτα. Αυτή η πολιτική ίσως να αντιπροσωπεύει μια από τις πλέον προηγμένες μεθόδους απώθησης τουρισμού» και συνεχίζει σχολιάζοντας «…η κατάρρευση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ντροπιάζει τους Έλληνες». Σε σχετικό δυσφημιστικό άρθρο, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «η Ελλάδα, πατρίδα ορισμένων εκ των σημαντικότερων μνημείων του δυτικού κόσμου, απασχολεί λιγότερους από 100.000 ανθρώπους στον πολιτιστικό τομέα, το ένα όγδοο αυτών της Μεγάλης Βρετανίας» Και στο Λασήθι, τα πάντα κλείνουν στις 3 η ώρα. Καλά τα έλεγε ο μεγάλος ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης, ότι «όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει»!
Λεωνίδας Κλώντζας

Τρίτη, Ιουνίου 24, 2008

«Ημερολόγιο Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων Πολιτισμού»

Μουσική, Θέατρο, Λογοτεχνία και Εικαστικά
«Λεβέντης δεν είναι αυτός που τον φοβούνται…
Λεβέντης είναι αυτός που τον σέβονται!...»

Έτσι ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων, ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ Μανώλης Θραψανιώτης. Οι λιτές αλλά συγκλονιστικές αυτές γραμμές γράφτηκαν από ανώνυμο μαθητή, σε επιστολή του στον τύπο, με αφορμή τον πρόσφατο άδικο χαμό του Μανώλη Χορευτάκη. Οι Δήμοι της Κρήτης απεφάσισαν, μέσω των Πολιτιστικών τους εκδηλώσεων, να στείλουν αυτό το μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα, στη βία, στη καταπίεση και να τονίσουν «…αντισταθείτε στην σύγχρονη βαρβαρότητα που ντροπιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας…» «Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και είναι αυτοί που εξωθούν τους πολίτες στο εύκολο κέρδος…»

Στη συνέχεια ο κ. Θραψανιώτης ευχαρίστησε το μέλος του ΠΟΔΑΝ Γιάννη Ξανθογιώργη για τη σημαντική βοήθειά του στην κατάρτιση του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα, που ο κ. Ξανθογιώργης δούλεψε όλο το μήνα και είναι –και φέτος- άψογο από κάθε πλευρά. Διαβάζετε εύκολα, έχει πολύ καλή γραμματοσειρά, με πολλές φωτογραφίες και αναλυτικά στοιχεία. Στο φυλλάδιο υπάρχει επίσης χάρτης του Δήμου (και του Αγίου Νικολάου) με σημειώσεις των περιοχών όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις. Όσον αφορά το πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ αναφέρθηκε στην ποικιλία των εκδηλώσεων, καθώς «…σε αυτό συμμετέχουν τοπικοί φορείς, μαθητές, νεολαία, ένα πρόγραμμα που περιέχει, θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά… «μεγάλες» και «μικρές» εκδηλώσεις, αν και αυτό είναι τελείως υποκειμενικό καθώς ο καθένας δίνει τη δική διαφορετική αξία. Απευθυνόμαστε σε όλους, μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες και σε όλα τα βαλάντια…»

Σημαντικό γεγονός φέτος είναι η επαναδραστηριοποίηση της «Θεατρικής Ομάδας Αγίου Νικολάου» (ΕΘΟΑΝ) η οποία, μετά από δώδεκα χρόνια, επανέρχεται με τη σπαρταριστή παρωδία του Σπυρίδωνα Περεσιάδου «Τα ξετελέσματα τση Γκόλφως» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Ξανθογιώργη, καταφορά στη Κρητική διάλεκτο από το Γιάννη Παραουλάκη, σκηνικά από το Μανώλη Σγουρό και χορογραφίες από τη Ρίτα Μαρνέλλου. Όσον αφορά το «Τριήμερο Λόγου και Τέχνης 2008», φέτος είναι αφιερωμένο στο μεγάλο σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν και θα γίνει σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μέλινα Μερκούρη» Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνει και έκθεση από αδημοσίευτες φωτογραφίες της εποχής του «Χριστός Ξανασταυρώνεται» τις οποίες ανακάλυψε σε ιστορικά αρχεία η Μαρία Σωρού και θα αποτελέσουν μια πολιτιστική κληρονομιά που θα μείνει στον τόπο μας (μια συνεργασία με το Ίδρυμα Μαμιδάκη)

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιάννης Ξανθογιώρης (υπεύθυνος του προγράμματος) ο οποίος τόνισε ότι «…με τα χρήματα που θέλαμε να διαθέσουμε, κάναμε το καλύτερο δυνατόν και δεν υστερούμε σε τίποτα άλλων πολυέξοδων εκδηλώσεων που γίνονται αλλού…». Η Ίνκα Πεδιαδίτου μίλησε για τις εκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης που φέτος είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά «Δίνουμε την ευκαιρία σε ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους και να μοιραστούν μαζί μας τις δημιουργίες τους» και θεωρεί ως κορυφαίο γεγονός φέτος τις εκδηλώσεις Touch.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κόστος των εκδηλώσεων είπε ότι «…ο Πολιτισμός δεν παράγει οικονομικό κέρδος, παράγει άλλου είδους κέρδος και όλα όσα προγραμματίσαμε είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του ΠΟΔΑΝ παρότι υπάρχουν και κάποιες “ακριβές” εκδηλώσεις... όμως θέλουμε να προσφέρουμε στον ντόπιο και στον επισκέπτη κάτι αξιόλογο…»
Λεωνίδας Κλώντζας

«Μηνύματα» από τους Άγιους Πάντες…

Παρά το δυνατό αέρα, οι προσκυνητές στο νησί των Αγίων Πάντων ήταν και φέτος αρκετοί. Το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός φρέσκαρε αρκετά και όλοι ανησυχήσαμε για το αν τα καραβάκια θα μας πήγαιναν απέναντι (πρόπερσι, μετά από πολλά χρόνια, δεν κατάφεραν να πάνε). Τελικά όλα πήγαν κατ’ ευχήν και νομίζω ότι όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι. Άλλωστε, μερικές φορές κάποιες δυσκολίες που μας τυχαίνουν, μας κάνουν τη ζωή πιο γλυκιά καθώς εκτιμούμε κάποια πράγματα που συνήθως ξεχνάμε (και τα θυμόμαστε μόνο αν μας συμβεί κάτι κακό). Ένα πράγμα που με εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια είναι η θέληση – ή μάλλον καλύτερα, η πίστη – του κόσμου να επισκέπτεται τα εξωκλήσια και να προσεύχεται. Θα νόμιζε κανείς ότι, λόγω τουρισμού, έχουμε αλλοτριωθεί… Όμως ευτυχώς κρατάμε ακόμα αρκετές από τις παραδόσεις μας.

Φτάσαμε στο νησί και αρχίσαμε να περπατάμε στο ανηφορικό μονοπάτι. Κάπου στη μέση της διαδρομής, μας περίμενε ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Κλώντζας και μαζί με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας μάς προσέφεραν ένα μπουκάλι νερό. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι και την θεωρώ πολύ σωστή γιατί είναι μια μικρή σε κόστος συμβολική κίνηση που εκτιμάται (τέτοιες μικρές κινήσεις πρέπει να κάνουν συχνά οι Δήμοι, γιατί οι πολίτες πρέπει να νοιώθουν συνεχώς την παρουσία του Δήμου δίπλα τους).

Τέλειωσε ο Εσπερινός και βγήκαν από την εκκλησιά ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος και ο Λιμενάρχης. Ο χαρισματικός Μητροπολίτης μας, μίλησε με όλο το κόσμο, χαμογελαστός και σεμνός. Θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε τον κ. Νεκτάριο σαν αρχηγό της τοπικής Εκκλησίας. Πάντα εκτιμούσα τους ανθρώπους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Πλησίασα κι εγώ για να πάρω μια φωτογραφία και χαμογελαστός μου λέει: «Τι θα τις κάνεις τις φωτογραφίες…». Του απάντησα ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία και να κάνουμε σωστή χρήση της. Στην επιστροφή στο λιμάνι, περίμενε υπομονετικά να αδειάσει το καραβάκι και μετά βγήκε και ο ίδιος. Άλλη μια συμβολική κίνηση που ο κόσμος εκτίμησε… Και του χρόνου…
Λεωνίδας Κλώντζας

Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008

Στη Νεάπολη να γίνει το δεύτερο Εφετείο Κρήτης!

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ενός «πολέμου» μεταξύ της πόλης των Χανίων και της πόλης του Ηρακλείου. Οι Ρεθυμνιώτες δεν λαμβάνουν μέρος, γιατί το θέμα δεν τους «καίει» άμεσα και οι Λασηθιώτες δεν κάνουν τίποτε γιατί ξέρουν ότι... δεν τους υπολογίζουν. Όπως καταλάβατε αναφέρομαι στο «αγκάθι» της ίδρυσης δεύτερου εφετείου στη Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ανατολική Κρήτη (και πιο… συγκεκριμένα στο Ηράκλειο) Σήμερα, όσοι πρέπει να παραστούν σε υπόθεση Εφετείου πρέπει να πάνε στα Χανιά, δηλαδή ο κάτοικος της Ζάκρου και της Σητείας είναι υποχρεωμένος να κάνει πάνω από 600 χιλιόμετρα (πήγαινε-έλα), πιθανότατα περισσότερες από μια φορά! Για να το διατυπώσω διαφορετικά, αν το Εφετείο ήταν στη Σητεία, έπρεπε οι Χανιώτες να κάνουν αυτά τα 600 χιλιόμετρα και αυτό, μας λένε, ότι είναι… πολύ λογικό! Θα μας τρελάνουν! Είναι δυνατόν, εκεί στα Χανιά, να μην καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν δίκιο; Είμαι σίγουρος ότι το καταλαβαίνουν πολύ καλά, αλλά τα μικροσυμφέροντα και ο μικροκομματισμός, τους κάνει να βλέπουν το μαύρο, άσπρο! Μελέτες, εισηγήσεις, αναλύσεις και προτάσεις πολλών ειδικών μιλούν καθαρά για την ανάγκη ίδρυσης του Εφετείου. Ένας λογικός άνθρωπος θα έλεγε ότι «η Κρήτη είναι μεγάλο νησί, οι αποστάσεις κουραστικές και τα τελευταία χρόνια πολυέξοδες… θα πρέπει λοιπόν να φτιαχτεί ένα δεύτερο Εφετείο στην Ανατολική Κρήτη για να εξυπηρετεί τους Νομούς Ηρακλείου και Λασηθίου» Συμπληρωματικά, να γράψω ότι το θέμα είναι διαδικαστικό γιατί ο Άρειος Πάγος έχει ήδη αποφασίσει θετικά για την ίδρυση του νέου Εφετείου.

Οι Βουλευτές των Χανίων, απειλούν ότι θα παραιτηθούν αν γίνει Εφετείο στο Ηράκλειο και παρόμοιες απειλές υπάρχουν και από άλλους ενδιαφερόμενους του νομού Χανίων. Απειλές εκτοξεύονται και από φορείς του Ηρακλείου οι οποίοι ψάχνουν τρόπους πίεσης ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Άρειου Πάγου. Προ ημερών διάβασα σε εφημερίδα του Ηρακλείου, πρόταση για ίδρυση του Εφετείου στη γειτονική Νεάπολη και συμφωνώ απόλυτα. Παρόμοια πρόταση έχει γίνει στο παρελθόν από άλλους φορείς του Νομού μας. Με την πρόταση αυτή ξεπερνάμε την αντιπαλότητα των δύο μεγάλων πόλεων του νησιού μας. Η Νεάπολη έχει ήδη τα Δικαστήρια και εύκολα θα δεχθεί συμπληρωματικά και το Εφετείο. Επίσης σημαντικό είναι ότι βρίσκεται στο Κέντρο των δύο νομών και οι αποστάσεις είναι περίπου ίσες (π.χ. Νεάπολη - Βιάννος, ή Νεάπολη - Ζάκρος)

Σύμφωνα με τον ερευνητή Βαγγέλη Βαρδάκη, υπάρχουν επίσης ιστορικοί ηθικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της Νεάπολης καθώς ο Ραδάμανθυς (αδελφός του Μίνωα και υπεύθυνος της Δικαιοσύνης τη Μινωική περίοδο) ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην περιοχή γύρω από τη Νεάπολη (είναι γνωστό και το «Ραδαμάνθειο Δίκαιο») Την Μινωική εποχή, η Δικαιοσύνη λειτούργησε άψογα (για πρώτη φορά στον κόσμο) και οι πόλεις της Ιεράπετρας και της Μιλάτου θεωρείται ότι είχαν την καλύτερη διοίκηση και Δικαιοσύνη. Ας κάνουν επιτέλους την υπέρβασή τους οι Χανιώτες και ας δεχθούν το αυτονόητο. Τώρα, αν θέλουν κάποια ανταλλάγματα, ας μας προεκτείνουν κάτι και θα το συζητήσουμε…
Λεωνίδας Κλώντζας

«Η Ελούντα χθες και σήμερα»

Έκθεση φωτογραφίας του Απόστολου Ζεϊμπέκη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στην Ελούντα. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική αυτήν την έκθεση γιατί ο άνθρωπος που «τράβηξε» αυτές τις φωτογραφίες έχει άμεσα συνδέσει το όνομά του με τις κοσμογονικές αλλαγές του τουρισμού στη περιοχή μας τη δεκαετία του 1970. Ο Απόστολος Ζεϊμπέκης, πρέπει να είναι σήμερα ο πιο παλιός και συνάμα καλός γνωστής της τουριστικής ιστορίας του Αγίου Νικολάου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1959 πήγε στο Παρίσι και εκεί παρέμεινε περισσότερο από μία δεκαετία. Στον ελεύθερο χρόνο του έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας και το 1969 πραγματοποίησε στο Παρίσι την πρώτη του ατομική έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Από τις αρχές του 1979 και για 27 χρόνια, ήταν ο υπεύθυνος της εταιρείας Creta Tours στον Άγιο Νικόλαο. Από τη θέση αυτή βοήθησε σημαντικά στη γιγάντωση του τουρισμού τις δεκαετίες του 70 και του 80. Όμως, ποτέ δεν σταμάτησε το χόμπι του, τη φωτογραφία. Όπου κι αν πήγαινε, πάντα με τη φωτογραφική του μηχανή, «έγραφε» τη ζωή και τη φύση! Απόστρατος πια ο Απόστολος, ασχολείται αποκλειστικά με τις φωτογραφίες του, αξιοποιώντας το παλιό και νέο πλούσιο υλικό που διαθέτει.

Η έκθεση στην Ελούντα είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί στη περιοχή μας, καθώς πριν από 3 χρόνια έκαμε την πρώτη του έκθεση στη δικιά μας «Δημοτική Πινακοθήκη» με τίτλο «Άγιος Νικόλαος- Κριτσά - Ελούντα - Παρίσι - Ευρώπη» Οι εκθέσεις τέτοιων φωτογραφιών, μια άλλης εποχής, πάντα συγκινούν, γιατί μας θυμίζουν πράγματα που δεν θα τα ξαναζήσουμε! Ο Απόστολος θεωρεί την περιοχή του κόλπου της Ελούντας, με την ομορφιά της φύσης «…έναν παράδεισο για κάθε εικαστικό καλλιτέχνη, μια μεγάλη έκπληξη για κάθε νέο επισκέπτη»

Σε σημείωμα του ο φωτογράφος γραφεί «Από τις φωτογραφίες που θα δείτε υπάρχουν αρκετές από τη δεκαετία του 1970, τόσο από την Ελούντα αλλά και τον Άγιο Νικόλαο όπου η ασπρόμαυρη φωτογραφία απέδιδε περισσότερο ένα δραματικό στοιχείο που ταίργιαζε με το περιβάλλον και τις τότε συνθήκες δια­βίωσης. Τώρα οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί και η Ελούντα δεν παράγει ούτε αλάτι ούτε ακόνια. Μαζί με την περιοχή του Αγίου Νικολάου, η Ελούντα έζησε μια περίοδο τρομερής ανάπτυξης. Τα πέτρινα χρόνια ξεχάστηκαν, μια νέα βιομηχανία αναπτύχθηκε, και τα προσόντα της περιοχής έγιναν γνωστά σε όλους τους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς που δεν άργησαν να εκμεταλλευτούν τα προϊόντα μας με τον καλλί­τερο τρόπο και όχι σπάνια να μας αδικήσουν. Ένας από τους λόγους που τράβηξα αρκετές έγχρωμες φωτογραφίες είναι γιατί πρέπει να τονίσουμε αυτό που στερούνται άλλοι λαοί και αυτά είναι, το χρώμα που μας προ­σφέρουν οι κλιματολογικές συνθήκες, ο ήλιος, η θά­λασσα, ο καταγάλανος ουρανός μας…»

Ο χώρος (Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ελούντας) που γίνεται η έκθεση είναι, χωρίς υπερβολή, άριστος. «Με εντυπωσίασε ο χώρος γιατί ήταν κατάλληλος για να δείξω το υλικό που είχα. Ίσως είναι ο καλύτερος εκθεσιακός χώρος που διαθέτει σήμερα η Κρήτη και αυτό οφείλεται στον άπλετο φωτισμό καθώς βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα. Οι Ελουντιανοί θα πρέπει να εκμεταλλευθούν έναν τέτοιο χώρο για την οργάνωση και άλλων εκθέσεων…» μας λέει ο Απόστολος.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου και είναι ανοικτά κάθε πρωί από τις 10 έως τις 2 και το απόγευμα από τις 6 έως τις 10.
Λεωνίδας Κλώντζας

Σάββατο, Ιουνίου 21, 2008

Οι «Άγιοι Πάντες» και άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις…

Στους Άγιους Πάντες
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσαμε και φέτος τους «Άγιους Πάντες» Πολύς κόσμος -βοηθούντος και του καλού καιρού- πήγε απέναντι στο νησί για να προσευχηθεί. Ιστορικά, το νησί (μαζί με το μικρότερο δίπλα που ονομάζεται «Φανάρι») μνημονεύονται από τον Ολλανδό γεωγράφο Dapper: «Προς δε το βορειοανατολικόν του φρουρίου Μεραμπέλλου είσί δύο βράχοι εις την θάλασσαν, καλούμενοι Scogli di S. Antonio» (δηλαδή οι βράχοι του 'Αγ. Αντωνίου) Επίσης υπάρχει αναφορά του Basilicata, όπου στον αξιόλογο και αρκετά ακριβή χάρτη του, απεικονίζει, μικρή εκκλησία που περιβάλλεται από διάφορα οικήματα. Πρόκειται σαφώς για την εκκλησία των Αγίων Πάντων η οποία όμως τότε ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο (γι αυτό και η ονομασία των δυο νησίδων) Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης στο βιβλίο του «Σύντομος Ιστορία της Πόλεως του Αγίου Νικολάου και των Εκκλησιών αυτής» «…εάν δεχθούμε ως πιθανόν, ότι η εκκλησία δεν ήταν ορθόδοξος, τότε ίσως να διέμεναν εκεί Φράγκοι μοναχοί. Γι αυτό υπάρχουν και τα παρακείμενα οικήματα και αυτό εξηγεί επίσης γιατί η εκκλησία και τα πέριξ αυτής οικήματα αφέθησαν να καταρρεύσουν…» Πριν από 70 περίπου χρόνια (κατά τον Μιχαήλ Κοζύρη, το 1903), ο μοναχός Χατζηπατέρας από τις Λίμνες, έκτισε πάνω στα ερείπια τη σημερινή εκκλησία (μονόχωρος βασιλική) και από τότε, τα δυο νησιά ονομάστηκαν «των Άγιων Πάντων». Προπολεμικά, αλλά και τα νεότερα χρόνια, το νησί λειτούργησε και σαν εκτροφείο Κρητικών αιγάγρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα οχυρωματικά των Ιταλών της κατοχής που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού (τα περισσότερα στο υψηλοτέρα σημεία και στην βορειοανατολική ακτή) Επίσης, υπάρχουν δεξαμενές και υπολείμματα της Ενετικής περιόδου καθώς και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα. Η διευθύντρια της ΚΔ Εφορίας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Βίλυ Αποστολάκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι τα ευρήματα αυτά μας πείθουν ότι υπήρχε κατοίκηση τα χρόνια της Καμάρας (Ελληνιστικοί Χρόνοι) και πιθανότατα πολύ παλαιοτέρα. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει, δεν έχει γίνει ποτέ συστηματική ανασκαφή. Σαν παιδί θυμάμαι τις ιστορίες της γειτόνισσάς μου, της Δαβράδαινας, που για πολλά χρόνια έζησε πάνω στο μικρό νησί (Φανάρι), καθώς ο πατέρας της ήταν ο τελευταίος φαροφύλακας και έμενε μόνιμα απέναντι… Τα νησιά παραμένουν αναξιοποίητα. Νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει μια πολύ ήπια παρέμβαση (ιδίως στο πίσω μέρος), με τη δημιουργία περιμετρικού περιπατητικού μονοπατιού και κάποιων πέτρινων καθιστικών. Στη φωτογραφία, χάρτης της περιοχής του 1651 (Marco Boschini). Φαίνονται καθαρά τα νησιά του Αγίου Αντωνίου (Scogli di S. Antonio), το λιμάνι του Αγίου Νικολάου (Porto di S.Nicolo), η Λίμνη (Lago) και ο Αλμυρός (Armiro)

Στο 100% η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της ΑΣΤΕΑΝ
Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ένα πολύχρωμο έντυπο για την «Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Ανάπτυξης Αγίου Νικολάου» (ΑΣΤΕΑΝ) Σκοπός του εντύπου είναι να πληροφορήσει τους αποφοίτους των Λυκείων για τα πλεονεκτήματα που θα έχουν στη ζωή τους, με ένα δίπλωμα από τη δική μας ΑΣΤΕΑΝ. Η Σχολή ανήκει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδρύθηκε το 1995 και λειτουργεί από τότε στην πόλη μας. Υπάγεται στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) που αποτελεί τον εξειδικευμένο κρατικό φορέα παροχής τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα. Έχει τη μορφή του Ν.Π.Δ.Δ. και εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Η Σχολή έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική ζωή του τόπου και με ανησυχία διαβάσαμε προ ημερών ότι φέτος αποφοίτησαν συνολικά 48 άτομα, αφήνοντας μόλις 21 σπουδαστές πίσω να συνεχίζουν τις σπουδές τους! Άμεση λοιπόν είναι η ανάγκη να πληροφορήσουμε, όλη τη χώρα, για την αξία της φοίτησης στην ΑΣΤΕΑΝ. Σύμφωνα με τα αρχεία της Σχολής «οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΑΝ έχουν απορρόφηση σχεδόν 100% λόγω της τριετούς άρτιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνει και εννέα μήνες εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης σε υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει να το δουν πολύ σοβαρά όλοι οι αρμόδιοι του τόπου.

Πρωτοπόρος στα πρόστιμα η Σητεία…
Το παράδειγμα του Αγίου Νικολάου ακολουθεί και η Σητεία, η οποία ανέθεσε σε ιδιώτη εργολάβο το μάζεμα των σκουπιδιών. Ο εργολάβος αναμένεται ν’ αναλάβει στις αρχές Ιουλίου με σύμβαση τριών μηνών. Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Σητεία, έχει η υπόθεση επιβολής προστίμων από το Δήμο, στους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Όλα ξεκίνησαν όταν μετά το τέλος της πρόσφατης απεργίας των ΟΤΑ, ο Δήμαρχος είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους να εργαστούν υπερωριακά «για να καθαρίσει η πόλη και να προστατευθεί η δημόσια υγεία». Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα, προσέφυγαν στην Περιφέρεια, η οποία όμως απέρριψε την ένσταση των εργαζομένων με το αιτιολογικό ότι έπρεπε να διασφαλιστεί άμεσα η δημόσια υγεία των Στειακών. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Δήμο αφορούσαν 15 ημέρες τον υπεύθυνο καθαριότητας, 10 ημέρες στον επόπτη καθαριότητας, 5 ημέρες στους οδηγούς και 3 ημέρες στους εργάτες! Μετά το Δήμο Ηρακλείου, και ο Δήμος Σητείας αποδεικνύεται σκληρός εργοδότης!

Τα λουλουδάκια της Ρούσου Κουνδούρου
Πολύ καλή ήταν ιδέα της Υπηρεσίας Πράσινου του Δήμου μας (υπεύθυνος ο Γιάννης Λασηθιωτάκης) να φυτέψει λουλούδια κάτω από τα δένδρα του Κεντρικού δρόμου. Δυστυχώς δεν «επέζησαν» όλα, αλλά εκεί που είχαν κάποια φροντίδα είναι πολύ όμορφα σήμερα. Πιο «μερακλήδες» κηπουροί αποδεικνύονται εκεί στο κάτω αριστερό μέρος του δρόμου (δίπλα από την Εμπορική Τράπεζα)

Το… δαχτυλιδάκι!
Η εντυπωσιακή είδηση μας έρχεται από την Αμερική. Χωρίς αυτοκίνητα θα αναγκαστούν να κινούνται οι Νεοϋορκέζοι για τρεις τουλάχιστον Κυριακές τον Αύγουστο. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις 9, 16 και 23 Αυγούστου σε μία διαδρομή 11 χιλιομέτρων που ενώνει τη γέφυρα του Μπρούκλιν με την ανατολική πλευρά της πόλης. (φανταστείτε χωρίς αυτοκίνητα, το κομμάτι από την Αμμουδάρα μέχρι την Ελούντα!) Το νέο μέτρο ονομάζεται «Καλοκαιρινοί δρόμοι» και σκοπό έχει να γίνει η Νέα Υόρκη πιο οικολογική. Το κομμάτι που δε θα κινούνται αυτοκίνητα, θα αξιοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, θα γίνονται μαθήματα γιόγκα και χορού, ενώ το μοναδικό μεταφορικό μέσο θα είναι το ποδήλατο. Εδώ στον Άγιο Νικόλαο, ξεκινήσαμε με σχέδια για ένα δακτύλιο (…με συγχωρείτε) τόοοοσο, για να καταλήξει… δαχτυλιδάκι κι αυτό ακόμα ανεφάρμοστο. Τόλμησε Δήμαρχε…
Λεωνίδας Κλώντζας

Τα σκουπίδια κι εγώ…

Έγινε χθες στο Δήμο συζήτηση για την καθαριότητα της πόλης μας. Στη συνάντηση αυτή, υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σπύρο Μασσάρο, είχε κληθεί ο εργολάβος (υπεύθυνος της ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας), τα μέλη της Επιτροπής Καθαριότητας και αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ξανασυζητηθεί η τωρινή κατάσταση της πόλης, καθώς επίσης ο εργολάβος να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που έχουν σχέση με την εφαρμογή κάποιων όρων της σύμβασης με το Δήμο. Πριν γράψω περισσότερα, θα ήθελα να σας μεταφέρω περιληπτικά τις δικές μου –μέχρι σήμερα- προσωπικές εμπειρία στη… «μάχη για τον έλεγχο των σκουπιδιών»!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο νέος τότε Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, γνωρίζοντας την ευαισθησία μου στα… σκουπίδια (ήδη σαν Ορειβατικός Σύλλογος είχαμε κάνει κάποιες ενέργειες), μου πρότεινε να συμμετάσχω στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Καθαριότητας και να βοηθήσω το Δήμο στην αντιμετώπιση του «θεριού» που λέγεται σκουπίδια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι Δήμαρχοι, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων τα τελευταία χρονιά έχει αυξηθεί δραματικά. Και τα παλιά χρόνια είχαμε σκουπίδια, όμως τότε δεν υπήρχαν, ούτε τόσες πολλές πλαστικές σακούλες ούτε τόσα πολλά τυποποιημένα προϊόντα. Οι άνθρωποι, και να ήθελαν, δεν είχαν τόσα πολλά σκουπίδια για να πετάξουν.

Επανέρχομαι στην πρόταση του Δημάρχου και να συμπληρώσω ότι, θα αποδεχόμουν μια τέτοια πρόταση –πρόκληση για μένα- για συμμετοχή σε μια Επιτροπή Καθαριότητας, από οποιοδήποτε Δήμαρχο κι αν είχε η πόλη μου. Στην Επιτροπή αυτή συμμετείχαν και άλλοι πολίτες (άνδρες και γυναίκες) που είχαν παρόμοιες ευαισθησίες (άλλωστε όλοι έχουμε…) και είχαν τη διάθεση να βοηθήσουν πιο ενεργά. Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής… και αρχίσαμε από τα βασικά. Βάλαμε κάτω όλα θα θέματα (εργατικό δυναμικό, απορριματοφόρα, κάδοι, πλύσιμο δρόμων κλπ) και προσπαθήσαμε να βάλουμε καλύτερη τάξη… Όμως, πολύ γρήγορα προσγειωθήκανε… ανώμαλα, βλέποντας το «βουνό» των… σκουπιδιών που έπρεπε να «ανεβούμε» και τελικά να διαπιστώνουμε ότι τα σκουπίδια μοιάζουν με τη… Λερναία Ύδρα, καθώς ένα πρόβλημα λύναμε και δύο προέκυπταν!…

Στην αρχή προσπαθήσαμε να συνειδητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και για να το πετύχουμε αυτό φτιάξαμε –εκτός των άλλων- ανακοινώσεις που δημοσιεύσαμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και σχετικά φυλλάδια που μοιράσαμε σε όλους σχεδόν τους μαγαζάτορες του Κέντρου της πόλης. Όλοι κατανοούσαν το πρόβλημα, όλοι συμφωνούσαν μαζί μας, όλοι μας έλεγαν ότι «σωστά τα λέτε» και όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν! Δυστυχώς, αυτοί που συμμορφώθηκαν ήταν λίγοι. Βεβαίως, για τα λέμε όλα, υπήρχε η δικαιολογία ότι οι κάδοι, ιδίως στο κέντρο, ήταν λίγοι, τα σκουπίδια πολλά και το αποτέλεσμα ήταν οι ξεχειλισμένοι κάδοι… Κάθε μέρα, αφιλοκερδώς, όλη η Ομάδα Καθαριότητας, προσπαθούσε να βάλει κάποια τάξη …μέχρι που φτάσαμε στον Αύγουστο, όταν η καθαριότητα μπολόκαρε!. Αποφασίσαμε τότε να πάρουμε για βοήθεια, 5 αλλοδαπούς εργάτες για 5 ημέρες, οι οποίοι μάζεψαν κάποια φορτηγά σκουπίδια (ιδίως στις διασταυρώσεις και στις εξόδους της πόλης) Τους ξαναπήραμε τον επόμενο μήνα και βοηθήσαν αρκετά. Τελικά είπαμε όλοι ότι «δεν πάει άλλο, πρέπει να βρούμε άλλη λύση». Τότε κάποιος έδωσε την ιδέα για ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Στην αρχή μας «ξύνησε» αλλά είπαμε, ας το συζητήσουμε και ας ρωτήσουμε, αν άλλοι Δήμοι έχουν τέτοιο σύστημα και τι αποτελέσματα έχουν. Μάθαμε λοιπόν ότι στη Χερσόνησο λειτουργεί από καιρό το σύστημα αυτό και αμέσως ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πήγαν εκεί και βρήκαν τον Δήμαρχο της Χερσονήσου, οποίος ήταν ενθουσιασμένος! Όλα καλά, όλα ωραία με το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας! Κατόπιν αυτού, το συζητήσαμε πολλές φορές για να φτάσουμε τελικά στην υπογραφή σύμβασης με την ίδια εταιρεία που δραστηριοποιείται και στη Χερσόνησο. Στη σύμβαση αυτή προβλέπονται κάποια πράγματα που έχουν σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων, το αριθμό των απορριμματοφόρων, τα ωράριο, τους μισθούς, τις ασφαλίσεις και φυσικά το κόστος που θα πληρώσει ο Δήμος γι αυτές τις υπηρεσίες. Ειδικά για το κόστος, ο Δήμος συνειδητά πληρώνει περισσότερα χρήματα γιατί θεωρεί ότι σε μια τουριστική πόλη, το θέμα καθαριότητα είναι το πιο σημαντικό.

Ξεκίνησε το ιδιωτικό συνεργείο και σε 2 εβδομάδες όλοι μας είχαμε ενθουσιαστεί. Η πόλη ήταν σαφώς πιο καθαρή, σημεία που είχαν να καθαριστούν επί χρόνια ήταν πεντακάθαρα και γενικά ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Άλλωστε οι ξένοι που επισκέπτονται τη πόλη μας, το αναφέρουν συχνά στο Γραφείο Τουρισμού του Δήμου. Στη πορεία διαπιστώσαμε κάποια προβλήματα (τα σημαντικότερα είχαν σχέση με την ασφάλιση και τον αριθμό των εργαζομένων) για τα οποία και καλέσαμε αμέσως τον εργολάβο να δώσει λύση. Αυτά τα προβλήματα, τα ξανασυζητήθηκαν και πάλι χθες στο Δημαρχείο και ο εργολάβος διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά έχουν λυθεί και έχει ελεγχθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (τεχνικές υπηρεσίες, ΙΚΑ κλπ) Προσωπικά με ενδιαφέρει η πόλη να είναι καθαρή και νομίζω ότι για πρώτη φορά ο Άγιος Νικόλαος είναι τόσο περιποιημένος. Βεβαίως και με ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά υπάρχουν τα αρμόδια όργανα για να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους. Προβλήματα υπάρχουν πολλά ακόμα, αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λυθούν και αυτά.

Θα ήταν άδικο να μην γράψω και δυο λόγια για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Δεν περίμενα ότι θα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους της πόλης μας. Κι όμως όλοι «έβαλαν στη καθημερινότητά τους» την ανακύκλωση. Φυσικά και εδώ υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά και αυτά ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα λυθούν. Σε μερικές ημέρες θα έλθει και δεύτερο απορριμματοφόρο (μικρότερο για να χωρά και στους στενούς δρόμους) και έτσι το μάζωμα των κάδων ανακύκλωσης θα γίνεται γρηγορότερα. Θα ήθελα επίσης να κάνω μια ειδική αναφορά στη Κατερίνα Λαυρεντάκη που αφιλοκερδώς, το περυσινό καλοκαίρι, σπατάλησε τις διακοπές της, αλληλογραφώντας καθημερινά με τις εταιρείες ανακύκλωσης.

Χαίρομαι ιδιαιτέρα που, ειδικά φέτος, όλοι ενδιαφέρονται και γραφούν για τα σκουπίδια. Αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί τέτοιες ευαισθησίες πρέπει να έχουμε για ΟΛΑ τα κοινά. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε να πούμε και κάποια παρατήρηση για τα σκουπίδια. Όμως, ότι κι αν κάνει ο κάθε Δήμαρχος και ο κάθε εργολάβος, πόλη τελείως καθαρή δεν θα έχουμε ποτέ, αν εμείς οι ίδιοι δεν νοιαστούμε περισσότερο για το περιβάλλον.
Λεωνίδας Κλώντζας

Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2008

Σύντομες αλλά σημαντικές ειδήσεις…

Πρώτο και πάλι το λάδι της Κριτσάς
Πρόσφατα ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός της Κριτσάς πήρε άλλη μια τιμητική διάκριση, αυτή τη φορά, από το «Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου». Κέρδισε το χρυσό βραβείο «Μάριο Σολίνας». Ο Συνεταιρισμός έχει προσκληθεί να μεταβεί στη Μαδρίτη (στις 10 Ιουλίου 2008) για να παραλάβει το βραβείο. Όμως, απειλεί να μην πάει αν δεν λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση! «Δεν έχουμε καμιά υποστήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ούτε ένα τηλεφώνημα για τα τυπικά συγχαρητήρια! Αν επρόκειτο για καμιά φιέστα όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες θα έσπευδαν να την προβάλουν! Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με δικές μας προσπάθειες και με τους κόπους των παραγωγών μας» λέει πικραμένος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Ζαχαριάδης. Απεφάσισαν λοιπόν να στείλουν μια επιστολή στη ηγεσία του Υπουργείου και να ζητήσουν την οικονομική υποστήριξη… κάποιο, τέλος πάντων, ενδιαφέρον από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε σχετική επιστολή, μεταξύ άλλων, γράφουν, «…μιλάμε για ένα συνεταιρισμό που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, διεθνώς αναγνωρισμένος που όμως δεν έχει εκτιμηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν φορέα» Την Κυριακή που μας πέρασε, ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς τιμήθηκε στα Χανιά από το «Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης» (ΣΕΔΗΚ) για τις τιμητικές διακρίσεις που συνεχώς λαμβάνει (σκοπός του ΣΕΔΗΚ είναι, η αύξηση της κατανάλωσης του Κρητικού παρθένου ελαιολάδου, η ανάδειξη και προβολή της αναγνωρισμένης υγιεινής, γευστικής και πολιτιστικής αξίας του και η προστασία της φημισμένης ποιότητας του). Δυστυχώς για άλλη μια φορά, στη χώρα αυτή, πληρώνουμε την ανοργανωσιά μας και την μη σωστή εκτίμηση των προτεραιοτήτων…

Αφιέρωμα στη Σπιναλόγκα
Πολύ ενδιαφέρον το μικρό αφιέρωμα της τηλεόρασης του Alpha στο νησί της Σπιναλόγκας, την εποχή που ήταν λεπροκομείο. Η εκπομπή του Alpha «Η μηχανή του χρόνου» μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 14.30 και αναφέρεται σε «γεγονότα που ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου, σε πρωταγωνιστές που λησμονήθηκαν και σε ειδήσεις που προκάλεσαν…» Κεντρικό πρόσωπο της εκπομπής ήταν και ο 85χρονος Μανώλης Φουντουλάκης, ο άνθρωπος που βασανίστηκε από την αρρώστια, αλλά σώθηκε τελικά. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που νίκησε την ασθένεια, επανήλθε πλήρως και αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία.

Η Ομάδα Διάσωσης στη Δανία
Στη Δανία βρέθηκε, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αντιπροσωπεία της Ομάδας Διάσωσης Αγίου Νικολάου. Ο επικεφαλής Δημήτρης Κουλουγουσίδης και ο Αλέξανδρος Χειρδάρης, πήγαν στη Δανία για να παρακολουθήσουν σεμινάριο με θέμα «Εθελοντικές Δραστηριότητες για τη βελτίωση της Ετοιμότητας των Πολιτών στην Ευρώπη» Το σεμινάριο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σκοπός του είναι να φέρει σε επαφή εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη πυρόσβεση, στην έρευνα και διάσωση, στην εκκένωση πολιτών και στη παροχή πρώτων βοηθειών. Αχρείαστοι νάναι…

Τα παράπονα των επισκεπτών μας
Περπατώντας έξω από το Γραφείο Πληροφοριών του Δήμου, ζήτησα από τις ευγενικές υπαλλήλους να μου πουν «δύο παράπονα που είχαν σήμερα από τους επισκέπτες μας!». Το πρώτο ήταν για το ΚΤΕΛ, ότι δηλαδή βρίσκεται μακριά και όσοι θέλουν να περπατήσουν εκεί θα πρέπει να κάνουν μια σχετικά μεγάλη απόσταση, φορτωμένοι με τις αποσκευές τους, και το άλλο, αφορά τις κλήσεις που παίρνουν για παράνομο παρκάρισμα! Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν που θα πρέπει να πάνε για να πληρώσουν το πρόστιμο. Η χαρτί της κλήσης γράφει στο τέλος με κεφαλαία και ΜΟΝΟ στα Ελληνικά: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ η ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΤΑΔΑΝ» Αν δεν ξέρω Ελληνικά, τι κάνω;

Συμβαίνουν και στο Ηράκλειο…
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε άδεια από την Αστυνομία, ώστε να επιτραπεί «…οι εργαζόμενοι που εκτελούν τα έργα στο Κέντρο του Ηρακλείου να εργάζονται και μετά το ωράριό τους προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν συντομότερα…» (αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Δασκαλογιάννη και στα Αχτάρικα) Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έσπευσε να καταδικάσει (προτείνει διπλή βάρδια και διπλάσιο αριθμό απασχολουμένων) Ο Δήμος Ηρακλείου αποδεικνύετε σκληρός εργοδότης! Ενώ ο δικός μας…

Έκθεση φωτογραφίας Γιάννη Σκουλά
Συνεχίζεται στο ξενοδοχείο St Nicolas Bay, η έκθεση φωτογραφίας του γνωστού φωτογράφου Γιάννη Σκουλά. Όλες οι φωτογραφίες είναι από αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης που οι περισσότεροι βρίσκονται δίπλα μας... Για τη συγκέντρωση του υλικού στη Κρήτη, περιπλανήθηκε –σχεδόν παντού- στο νησί μας για δύο περίπου χρόνια. Η αγάπη του για τα ταξίδια και τη φωτογραφία μας έδωσαν ένα καταπληκτικό υλικό, μέρος του οποίου μας παρουσιάζει στον Άγιο Νικόλαο και αξίζει να επισκεφθούμε…

Το μποϊκοτάζ στο γάλα
Επιτυχία είχε το μποϋκοτάζ που κήρυξαν οι καταναλωτές στο γάλα, διαμαρτυρόμενοι για τις ακριβές τιμές. Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ μου είπε ότι τις τελευταίες ήμερες έχει μειωθεί κατά πολύ η αγορά του φρέσκου γάλακτος συγκεκριμένης μάρκας… Το επόμενο μποϊκοτάζ – που είναι η μόνη άμυνα που έχουν οι καταναλωτές- θα αφορά τη τιμή της βενζίνης.
Λεωνίδας Κλώντζας

Συντήρηση και ανάδειξη 3 εκκλησιών στη Κριτσά

Μια μελέτη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Το τελευταίο διάστημα είναι υπό εκτέλεση στη Κριτσά ένα σημαντικό πρόγραμμα που αφορά τη συντήρηση, αναστύλωση και ανάδειξη τριών παλιών εκκλησιών του χωριού. Συγκεκριμένα γίνεται η «Μελέτη Ωρίμανσης», του Αγίου Γεωργίου του Καβουσιώτη, του νεκροταφειακού ναού του Αγίου Ιωάννου και του ναού του Αφέντη Χριστού. Όλες αυτές οι εκκλησιές είναι παλιές με τοιχογραφίες. Η μελέτη θα ενταχθεί σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για χρηματοδότηση από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης,καθώς τέτοιου είδους συντηρήσεις είναι πολυδάπανες. Τις μελέτες των ναών επιμελείται η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (τμήμα Λασιθίου) με την εποπτεία της αρχαιολόγου Γεωργίας Μοσχόβη. Στο πρόγραμμα εργάζονται επίσης η Δάφνη Χρονάκη (αρχιτέκτονας) και η Ίρις Περουλιού-Σεργάκη (αρχιτέκτονας). Προβλέπεται να γίνει, μια μελέτη για τα αρχιτεκτονικά, δηλαδή θα αφορά τις αναστηλώσεις και τα στατικά και μια άλλη που θα αφορά την ανάδειξη και συντήρηση των τοιχογραφιών.

Ο Νεκροταφειακός Ναός του Αγίου Ιωάννη
Για το ναό (μονόχωρος θολοσκεπής) έχουμε ακριβή χρονολόγηση αφού υπάρχει επιγραφή που αναφέρει χρονολογία 1389/90. Από πλευράς τοιχογραφιών, θεωρούνται ότι ανήκουν σε «ρεαλιστική τεχνοτροπία με λαϊκό χαρακτήρα» Οι κατασκευαστικές φάσεις δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια.

Ο Αφέντης Χριστός
Ο εκκλησία (θολοσκεπής δίκλιτος) χρονολογείται περίπου στα 1300 και οι τοιχογραφίες μοιάζουν αρκετά με άλλες τοιχογραφημένες εκκλησίες της περιοχής (Άγιος Γεώργιος Καβουσιώτης, Άγιος Γεώργιος του Κρούστα) Ο αρχαιολόγος Bissinger χρονολογεί τις τοιχογραφίες γύρω στα 1310. Οι κατασκευαστικές φάσεις του ναού δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια. Σε πρώτη φάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ναού υποδεικνύουν πιθανή χρονολόγηση στις αρχές του 13ου αιώνα. Προσθήκες έγιναν το 14ο αιώνα και νεότερη είναι αυτή του 16ου αιώνα. Σύμφωνα με λίθινη επιγραφή (που δεν υπάρχει πλέον) ο ναός ανακαινίστηκε από τους Γεώργιο Μαζηζάνη και Γεώργιο Κοντογιάννη στα 1614.

Ο Άγιος Γεώργιος Καβουσιώτης
Ο ναός (μονόχωρος θολοσκεπής) χρονολογείται στα τέλη του 13ου, αρχές του 14ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες είναι δυο διαφορετικών τεχνοτροπιών. Η πρώτη είναι η «συντηρητική» και εμφανίζει ομοιότητες με το δεύτερο στρώμα του κεντρικού κλίτους της Κεράς και η δεύτερη «πιο ελεύθερη» χρησιμοποιεί περισσότερα χρώματα.

Η Κριτσά έχει πολλές παλιές εκκλησίες και θα πρέπει όλες σταδιακά να συντηρηθούν. Ήδη το πρόγραμμα συντήρησής τους έχει καθυστερήσει πολύ και αρκετές έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημίες. Περιηγητές που επισκέφθηκαν την περιοχή της Κριτσάς τις αρχές του περασμένου αιώνα αναφέρουν ότι αυτό που τους έκανε μεγάλη εντύπωση στο χωριό ήταν οι πολλές εκκλησίες και τα πολλά τρεχούμενα νερά!

Η Κρήτη το 13ο και 14ο αιώνα
Όπως διαβάσατε παραπάνω, οι 3 εκκλησίες χτίστηκαν τέλη 13ου με αρχές του 14ου αιώνα. Πως ήταν η ζωή στη Κρήτη τις εποχές αυτές; H νησί ήδη από το 1204 είχε κατακτηθεί από τους Βενετούς και είχε αρχίσει μια νέα περίοδος μακρόχρονης και επαχθέστατης δουλείας που θα διαρκέσει μέχρι το 1669. Στις αρχές του 14ου αιώνα θα γίνει η διαίρεση του νησιού σε τέσσερα μεγάλα διαμερίσματα (η επαρχία Μεραμπέλλου και το Οροπέδιο Λασηθίου ανήκαν στο διαμέρισμα του Χάνδακα - Candia) Χαρακτηριστικό της εποχής αυτής ήταν οι πολλές επαναστάσεις των Κρητικών εναντίον των Βενετών με μεγαλύτερη αυτή του Αλεξίου Καλλέργη το 1300.

Ι. Ν. Παναγίας Κερά
Έκανα και μια σύντομη επίσκεψη στη Πανάγια Κερά. Από τη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού διαβάζω σε κείμενο της αρχαιολόγου Γεωργίας Μοσχόβη: «Ο τρίκλιτος καμαροσκέπαστος με τρούλο ναός της Παναγίας της Κεράς είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός κατασκευάστηκε σταδιακά. Αρχικά κτίστηκε το κεντρικό κλίτος του ναού στον τύπο του μονόχωρου ναού με τρούλο, ενώ μεταγενέστερα προστέθηκαν τα δύο πλευρικά κλίτη που είναι αφιερωμένα στην Αγία Άννα το νότιο, και στον Άγιο Αντώνιο το βόρειο. Στο εσωτερικό όλες οι επιφάνειες του ναού έχουν διακοσμηθεί με αξιόλογες τοιχογραφίες που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές. Οι παραστάσεις χαρακτηρίζονται από την γραμμική απόδοση των μορφών και χρονολογούνται στα μέσα περίπου του 13ου αιώνα»

Ο ναός είναι ανοικτός για τους επισκέπτες κάθε μέρα μέχρι 3 η ώρα το απόγευμα. Το μήνα Μάιο επισκέφθηκαν το Ναό περίπου 6000 άτομα. Αντιθέτως ο Ιούνιος είναι πολύ πεσμένος, δηλαδή επιβεβαιώνεται και πάλι ότι, άλλοι είναι οι επισκέπτες του Απριλίου-Μαΐου (εναλλακτικός τουρισμός) και άλλοι αυτοί της θάλασσας!
Λεωνίδας Κλώντζας

Τετάρτη, Ιουνίου 18, 2008

Το Συμβούλιο Νέων Αγίου Νικολάου στην Υπουργό Παιδείας

Την περασμένη εβδομάδα, επισκέφθηκε την Κρήτη ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Βεβαίως, όταν λέμε Κρήτη εννοούμε τους 3 νομούς… Εμείς εδώ μάλλον είμαστε… «Πρώην Ελληνική Επαρχία της Ελλάδας» και σπάνια μας περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους οι Υπουργοί που κατά καιρούς “κατεβαίνουν” στη Κρήτη.

Ο Υπουργός Παιδείας και ο Γενικός Γραμματεύς Νέας Γενιάς Παντελής Σκλιάς, ζήτησαν να δουν τα Τοπικά Συμβούλια Νέων του νησιού μας. Είναι ένα νέος θεσμός που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος. Από τον Άγιο Νικόλαο πήγαν η Πρόεδρος Ιωάννα Αρετάκη, η Αντιπρόεδρος Μαρία Περάκη, η Γραμματέας Κατερίνα Κουκουράκη και το μέλος Αλέξανδρος Σκύβαλος. Έγινε συζήτηση κυρίως για θεσμικά θέματα, για τον τρόπο λειτουργίας του νέου θεσμού και συζητήθηκαν πολλές απορίες των Συμβουλίων Νέων της Κρήτης. Η συζήτηση διήρκησε αρκετή ώρα και οι εκπρόσωποι του Αγίου Νικολάου, επέστρεψαν από το Ηράκλειο ικανοποιημένοι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς «…τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους νέους και τις νέες, ηλικίας 15-28 ετών, να συμμετέχουν ενεργά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν, αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος». Τα Συμβούλια συνεργάζονται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποι του Αγίου Νικολάου τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση την πολύ καλή συνεργασία που έχουν με το Δήμο μας, καθώς έχουν συμμετοχή σε αρκετές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικά είναι ικανοποιημένοι από το ότι ο Δήμος τους υπολογίζει και σε πολλά θέματα ζητά τη γνώμη τους (εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει με τα Συμβούλια Νέων των άλλων Νομών της Κρήτης). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίδεται σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ναρκωτικά. Σίγουρα ο θεσμός είναι πολύ σωστός και έρχεται σε μια εποχή που οι νέοι μας έχουν πολλά προβλήματα και ανησυχίες. Η κοινή, συλλογική συζήτηση, μαζί με τη φροντίδα του Κράτους, ίσως βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Άλλωστε στα νιάτα έχουμε στηρίξει όλες τις ελπίδες μας…
Λεωνίδας Κλώντζας

Τρίτη, Ιουνίου 17, 2008

«Χρώμα Ψυχής», η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Καναβάκη

«Χρώμα Ψυχής», ονόμασε η συμπολίτισσά μας ζωγράφος, Ειρήνη Καναβάκη, την έκθεση ζωγραφικής της που ξεκίνησε στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Η κ. Καναβάκη γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και είναι μια αυτοδίδακτος ζωγράφος. Από τα μαθητικά της χρόνια φάνηκε η «κλίση» της προς τη ζωγραφική και μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει αρκετά έργα. Σήμερα, για πρώτη φορά, αποφάσισε, να εκθέσει τα έργα αυτά στο κοινό. Η ζωγραφική της είναι σε πανί και σε παλιό ξύλο. Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι τα ωραία χρώματα που χρησιμοποιεί και η ποικιλία των θεμάτων. Καράβια, θάλασσες, τοπία, πρόσωπα, γυμνά, είναι μερικά από τα θέματα.

Αρκετός κόσμος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου. Για την Ειρήνη Καναβάκη και το έργο της μίλησε ο Πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μανώλης Θραψανιώτης. Ο κ Θραψανιώτης έκαμε ειδική αναφορά στην σημασία που έχει να παρουσιάζονται στη Πινακοθήκη έργα τοπικών καλλιτεχνών και παρότρυνε και άλλους δημιουργούς να παρουσιάζουν τα έργα τους «Η δουλειά που παρουσιάζει η κ. Ανδρουλάκη αξίζει και είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Επηρεασμένη από τη καταγωγή της και το οικογενειακό της περιβάλλον μας έχει δώσει δείγματα υψηλής ζωγραφικής. Ο ΠΟΔΑΝ στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, ιδίως ανθρώπων που ζουν στη πόλη μας και αυτό αφορά όχι μόνο τη ζωγραφική αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες» Ο κ. Θραψανιώτης επίσης ανέφερε ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού έχουν προγραμματιστεί άλλες 10 εκθέσεις, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις Touch. Ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ έκαμε ειδική αναφορά στην ανάγκη εξεύρεσης μόνιμου χώρου έκθεσης και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει σχετικές ενέργειες. Για το έργο της Ελένης Ανδρουλάκη έκαμε μια σύντομη αναφορά και υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ Inka Πεδιαδίτου «…η τέχνη είναι μια μορφή επικοινωνίας και η Ειρήνη Καναβάκη, επικοινωνεί από τη ψυχή της» ενώ τους παρευρισκόμενους ευχαρίστησε και η ζωγράφος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου (ώρες λειτουργίας, το πρωί από 11.00 έως 14.00 και το βράδυ από 18.00 έως 21.00).
Λεωνίδας Κλώντζας

Πέμπτη, Ιουνίου 12, 2008

5 Αγγλίδες τουρίστριες στην Κρήτη του 1929!

Το 1929, πέντε νεαρές κοπέλες από την Αγγλία απεφάσισαν να κάνουν κάτι πολύ παράτολμο για την εποχή! Να ταξιδεύσουν με ιστιοφόρο από τη Μασσαλία στη Κρήτη! Το ταξίδι έγινε και τις εμπειρίες τους περιέγραψαν στο περίφημο Αμερικάνικο περιοδικό «National Geographic», τεύχος Φεβρουαρίου του 1929. Ξεκίνησαν από τη Μασσαλία και ακολουθώντας την πορεία, Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία, Παλέρμο, Διώρυγα Κορίνθου, έφθασαν στο Φάληρο. Ένα ταξίδι 9 εβδομάδων, μόνες τους σε αφιλόξενες θάλασσες και σε δύσκολες εποχές. Μετά από ξεκούραση λίγων ημερών, αναχώρησαν για τη Κρήτη. Στο παρακάτω κείμενο σας μεταφέρω κάποια αποσπάσματα από τις εμπειρίες τους, όπως τις περιέγραψαν στο Αμερικάνικο περιοδικό. Το πλήρες κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, το 2003.
Στη φωτογραφία, το πέρασμα στο Σελινάρι, το 1929. Οι περισσότεροι προτιμούσαν να το ανεβαίνουν με τα πόδια, παρά να διακινδυνεύουν με το αυτοκίνητο!

Το ταξίδι
* Ύστερα από δεκαπέντε ώρες ταξίδι
από τον Πειραιά, αφού πλεύσαμε γύρω απ' τα Κυκλαδίτικα νησιά της Μήλου και της Αντιμήλου, φάνηκε το μακρύ ορεινό περίγραμμα της Κρήτης.

* Η Κρήτη έχει μήκος 257 χιλιόμετρα. Θα μπορούσε να τη διασχίσει κανείς πολύ εύκολα με το σιδηρόδρομο, σε λίγες ώρες το πολύ, αν υπήρχε σιδηρόδρομος στο νησί. Τώρα, όμως, χρειάζονται πολλές ημέρες για να καλυφθεί οδικώς η Κρήτη από τη μια της άκρη μέχρι την άλλη.

* Σήμερα, για να φτάσει ο ταξιδιώτης στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, θα πρέπει να εμπιστευτεί τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς - γαϊδούρια ή μουλάρια — που περνούν μέσα από αφιλόξενα περάσματα και μονοπάτια. Κι αν είναι απαραίτητο να εξοικειωθεί με την κούραση και τις ανάγκες των ζώων αυτών, είναι επίσης σημαντικό να λάβει σοβαρά υπόψη του την απέχθεια των Κρητικών να ταξιδεύουν νύχτα!

* Περπατώντας από κατηφορικό μονοπάτι, βλέπαμε ξαφνικά να απλώνονται μπροστά μας μεγάλα οροπέδια, όπως αυτό του Λασιθίου, που στο παρελθόν ήταν λίμνη. Πάλι όμως έπρεπε να ακολουθήσουμε κάποιο κακοτράχαλο μονοπάτι με πολλές στροφές, όπου ακόμα και τα μουλάρια γλιστρούσαν και σκόνταφταν. Οι οπλές των ζώων που είχαν περάσει παλιότερα από κει είχαν αφήσει έντονα τα ίχνη τους και η διάβαση γινόταν επικίνδυνη.

* Φτάνοντας σε ένα φαρδύ, ψηλότερο πέρασμα, βλέπαμε που και που τους ανεμόμυλους, είκοσι ή και πιο πολλούς ακόμα, σε μακριά σειρά. Κάθε ανεμόμυλος ήταν χτισμένος σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται όλη τη δύναμη του ανέμου που τα μεγάλα φτερά του χρειάζονταν για να κινηθούν

* Στις απότομες πλαγιές των βουνών, ήταν χτισμένοι οι νερόμυλοι, μέσα σε χαράδρες και σε ρέματα. Οι νερόμυλοι δούλευαν μόνο το χειμώνα, διότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνήθως δεν βρέχει για να έχουν νερό.

* Πού και πού συναντούσαμε κάποιον αγρότη που γύριζε στο χωριό του, κουβαλώντας πάνω στο κεφάλι ένα ξέχειλο κοφίνι με σταφύλια. Θα σταματούσε οπωσδήποτε να διαλέξει τα πιο καλά τσαμπιά και να μας τα προσφέρει με συγκινητική απλότητα. Μόλις κάναμε δεκτή την προσφορά του, έδειχνε την ευχαρίστηση του με ένα δυνατά γέλιο.

* Η άρδευση γίνεται με έξυπνο τρόπο: με μεγάλους ανεμόμυλους, που ανεβάζουν το νερό, ή με μαγκανοπήγαδα, τα οποία περιστρέφονται ανυψώνοντας το νερό που αντλείται με κουβάδες.

* Ενώ η απειλή της πειρατείας έχει από καιρό εκλείψει, πενήντα χρόνια πριν οι Τούρκοι καταπίεζαν τους παράκτιους οικισμούς με τη δικαιολογία ότι έπαιρναν μέτρα προστασίας για το λαθρεμπόριο. Το πρώτο σπίτι στον Άγιο Νικόλαο χτίστηκε το 1870. Σήμερα η πόλη έχει 1.200 κατοίκους και είναι εξαγωγικό λιμάνι.

* Το Ηράκλειο κοντεύει να ξεπεράσει σε πληθυσμό τους 40.000 κατοίκους. Τα προάστια με τα κατάλευκα σπίτια τους εκτείνονται πέρα από τα παλιά οχυρά της.

* Τα παράκτια χωριά είναι πολύ απομονωμένα. Μόλις και μετά βίας διακρίνονται την ημέρα, ενώ τη νύχτα δεν φαίνονται καθόλου, αφού δεν διαθέτουν τον παραμικρό φωτισμό. Μοιάζουν να έχουν «ριχτεί στη θάλασσα» από το βουνό που φράζει το πέρασμα προς το εσωτερικό. Βρίσκονται στο έλεος των δυνατών νότιων καταιγίδων που, εκτός των άλλων, τους αποστερούν και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

* Οι καινούργιες οδοί που έχουν κατασκευαστεί διευκόλυναν τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά συχνά θα δει κανείς αυτοκίνητο κι εκεί όπου δεν υπάρχουν ακόμα δρόμοι. Λίγο η λάσπη των μουλαρόδρομων, λίγο οι πέτρες και οι θάμνοι, όποιος ταξιδεύει με αυτοκίνητο δεν ξέρει πότε ή εάν θα φτάσει στον προορισμό του, παρόλο που το όχημα του, σε πινακίδα με μεγάλα γράμματα, γράφει: «Εξπρές».

Tα προϊόντα
* Η σταφίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Κρήτης. Φτάνοντας στη Σητεία, στην ανατολική Κρήτη, βρήκαμε τεράστιες ποσότητες ξανθής σταφίδας που στέγνωναν στον ήλιο, απλωμένες παντού πάνω στις αποβάθρες, πριν συσκευαστούν σε κιβώτια προς εξαγωγή.

* Η Αλεξάνδρεια απέχει μόνο 36 ώρες από το Ηράκλειο, και μικρά ατμόπλοια φορτωμένα με κοφίνια γεμάτα σταφύλια πηγαινοέρχονται συνεχώς το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

* Η Κρήτη κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των ελαιοπαραγωγών περιοχών. Το λάδι βγαίνει με τη βοήθεια πρωτόγονων πιεστηρίων που τα χειρίζονται οι ίδιοι οι αγρότες και, σε μεγαλύτερες ποσότητες, στα εργοστάσια. Αρκετό από το παραγόμενο επιτραπέζιο λάδι καταναλώνεται στην Αμερική.

* Φυσική εξέλιξη αυτής της βιομηχανίας είναι και η παραγωγή του πυρηνελαίου, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σπουδαιότητα για την οικονομία του νησιού. Το πυρηνέλαιο συλλέγεται με δεύτερη σύνθλιψη του πολτού που απέμεινε μετά την πρώτη, η οποία δίνει το επιτραπέζιο λάδι. Από δύο περίπου κιλά ελιές μπορούμε να παραγάγουμε μισό κιλό επιτραπέζιο λάδι και ένα κιλό πολτό, που αποδίδει το 10% του βάρους του σε πυρηνέλαιο.

* Από τα πιο ενδιαφέροντα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης είναι τα κίτρα. Στα περίχωρα πολλών λιμανιών και παραθαλάσσιων περιοχών μπορεί κανείς να δει μεγάλα ανοιχτά βαρέλια γεμάτα θαλασσινό νερό όπου επιπλέουν κίτρα κομμένα στη μέση

* Από τα πιο φημισμένα προϊόντα του νησιού, επίσης, είναι το δίκταμο, ένα βότανο που φύεται στο όρος Δίκτη. Στο Μεσαίωνα απέδιδαν σε αυτό το βότανα σχεδόν θαυματουργές ιαματικές ιδιότητες. Το δίκταμο θεωρήθηκε αποτελεσματικό και σε τραυματισμούς ανθρώπων.

* Οι καπνοκαλλιέργειες της Κρήτης έχουν σημειώσει αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο επαναπατρισμός Ελλήνων έφερε και στο νησί της Κρήτης αρκετούς έμπειρους καπνοπαραγωγούς από τη Μικρά Ασία.

Η ύπαιθρος
* Η φιλοξενία στην ελληνική ύπαιθρο αποτελεί μακραίωνη παράδοση, και η Κρήτη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Όποτε φτάναμε σε κάποιο χωριό, νεαρά κορίτσια με λευκές μαντίλες έβγαιναν έξω να μας προϋπαντήσουν και, πιάνοντας μας απ' το χέρι, μας συνόδευαν στα σπίτια τους.

* Ολόγυρα στο δωμάτιο υπάρχουν φωτογραφίες νεαρών ζευγαριών, όπου πάντοτε ο άντρας είναι καθιστός, ενώ η γυναίκα στέκεται δίπλα του όρθια. Κάτι που ποτέ δεν λείπει από το σπίτι είναι η ρομαντική φωτογραφία ενός αδελφού ή συγγενή, με ξυρισμένο πρόσωπο. Φωτογραφία σταλμένη συχνά από την Αμερική από κάποιον Κρητικό που έφυγε κάποτε για να κάνει την τύχη του στο Νέο Κόσμο και που συνήθως επιστρέφει για να πεθάνει στην πατρίδα. Εξαιτίας της αποδημίας αυτής, η αγγλική γλώσσα μιλιέται σε αρκετά χωριά της Κρήτης, ακόμα και στα πλέον απομακρυσμένα.

Εδώ τελειώνει η περιγραφή. Θεωρώ ότι είναι μια από τις καλύτερες μαρτυρίες που έχουμε για την Κρήτη αυτής της εποχής. Πόσο άλλαξαν από τότε τα πράγματα, αλλά –το σπουδαιότερο- πόσο θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, αν δεν κάνουμε κάτι για το περιβάλλον που κάθε μέρα κάθε βάναυσα κακοποιούμε.
Λεωνίδας Κλώντζας

Τρίτη, Ιουνίου 10, 2008

Το… «ξεχασμένο» Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας!

Είναι στο κέντρο της πόλης μας… περπατάμε απέξω σχεδόν κάθε μέρα… δεν ξέρουμε που βρίσκεται… έχει σημαντικά δείγματα της Κρητικής τέχνης… θα μπορούσε να είναι και αίνιγμα! Δυστυχώς, το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, οι περισσότεροι από εμάς, ούτε ξέρουμε που βρίσκεται, ούτε το έχουμε επισκεφθεί ποτέ!

Το λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1978 από την Πολιτιστική Εταιρεία Ανατολικής Κρήτης (ΠΕΑΚ), η οποία το διαχειρίζεται μέχρι σήμερα. Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια του Αγίου Νικολάου, δίπλα στη γέφυρα της λίμνης. Τον βασικό πυρήνα της συλλογής του Μουσείου αποτελούν αντικείμενα κάθε είδους, δωρεά της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου (επί προεδρίας του ιατρού Ιωάννου Ζωγραφάκη). Στην πορεία του χρόνου και μέχρι σήμερα η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς με αντικείμενα που δωρίζονται στο Μουσείο ή αγοράζονται από τη Διοίκηση της Εταιρείας. Πρωτεργάτης της δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου είναι ο τωρινός πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης της πόλης μας, Στρατής Κουρουπάκης. Τα εκθέματα (περισσότερα από 1000) είχε φυλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο για πολλά χρόνια σε διάφορες αποθήκες και μπαούλα, μέχρι το 1978, όταν τελικά κατάφερε «να τα πάρει» από τη Κεντρική διοίκηση της Περιηγητικής Λέσχης Αθηνών (η οποία τα διεκδικούσε). Μόλις εγκρίθηκε η παραχώρησή τους, αμέσως ιδρύθηκε η ΠΕΑΚ και έτσι δρομολογήθηκε η έκθεση τους στο σημερινό χώρο (επί Χούντας τα διεκδικούσε και ο «περίφημος» Γεωργαλάς για να τα μεταφέρει στο Ηράκλειο, αλλά τελικά τα γλυτώναμε και απ αυτόν!) Πρώτος πρόεδρος της ΠΕΑΚ ήταν o Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης και σημερινός πρόεδρος είναι ο Γιώργος Ανδρουλάκης.

Το Μουσείο περιέχει συλλογή αποτελούμενη από αυθεντικά και σπάνια δείγματα της Κρητικής τέχνης, κυρίως υφαντά και κεντήματα, ορισμένα από τα οποία είναι μοναδικά (π.χ. το κιλίμι με τις αλλεπάλληλες σειρές πυκνών διακοσμητικών με βάση τον ρόμβο, που εικονίζεται στο εξώφυλλο, διαστάσεων 2.15μ. επί 1.75μ., προέρχεται από την Κριτσά και χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα). Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης ενός παραδοσιακού Κρητικού νοικοκυριού, μια συλλογή από παλαιές ιερές εικόνες, πλούσια συλλογή ξυλόγλυπτων μικροαντικειμένων, χειρόγραφα και άλλα ιερατικά βιβλία, παλαιά έγγραφα αναφερόμενα στην τοπική ιστορία, εργαλεία γεωργικής χρήσης, αργαλειός, παλιές κασέλες, παλιές φωτογραφίες, νομίσματα, παραδοσιακά μουσικά όργανα κ.α. Εντυπωσιακή είναι η συλλογή όπλων του στρατηγού Ιωάννη Αλεξάκη, με κομμάτια από την εποχή της τουρκοκρατίας στην Κρήτη αλλά και όπλα - μαρτυρίες από τους Βαλκανικούς Πολέμους όπου έλαβε μέρος ο ίδιος. Εξαιρετική είναι η συλλογή από τσεβρέδες, κρητικές πετσέτες και άλλα κεντήματα, δωρεά της Χρυσούλας Ξανθουδίδου-Κούνδουρου.

Το Μουσείο είναι ανοικτό κάθε μέρα, το πρωί από τις 10.30 έως τις 2.30 και το απόγευμα από 6 έως 8 (κάθε Δευτέρα είναι κλειστά). Εργάζεται μια υπάλληλος. Η κίνηση των επισκεπτών στο Μουσείο είναι παρά πολύ μικρή. Συνήθως το επισκέπτονται δέκα (10!) άτομα την ημέρα και καλή κίνηση θεωρείται η είσοδος 30 ατόμων. Αν υπολογίσουμε ότι το εισιτήριο εισόδου είναι 3 ευρώ, τότε έχουμε ημερήσια έσοδα 30 -90 ευρώ! (δηλαδή δεν καλύπτονται ούτε τα στοιχειώδη έξοδα του Μουσείου) Εντυπωσιακά νούμερα που πρέπει να μας προβληματίσουν. Άρα, το ερώτημα είναι, γιατί τόσο μικρή κίνηση σε ένα Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δίπλα από το Γραφείο Πληροφοριών του Δήμου; (απ όπου καθημερινά περνούν πάρα πολλοί επισκέπτες μας) Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι το Μουσείο «δεν φαίνεται»! Κρυμμένο δίπλα στη πιάτσα των Ταξί, άχρωμο και με μια μικρή ταμπέλα στα Ελληνικά, είναι σχεδόν αδύνατον να το προσέξει κάποιος!

Σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της εισόδου του Μουσείου, ο Δήμος (μέσω της ΔΕΤΑΔΑΝ) θα βελτιώσει αισθητικά τον απ έξω χώρο και θα φτιαχτούν δυο καλαίσθητες επιγραφές (τις οποίες επιμελείται η Μάρω Δαγιάντη). Αξίζει να αναφέρω και ένα μικρό περιστατικό που συνέβη χθες, την ώρα που βρισκόμουν στο Μουσείο. Ήλθε ένα ζευγάρι αλλοδαπών, ρώτησε εάν είναι η είσοδος ελεύθερη, η υπάλληλος τους είπε ότι το εισιτήριο εισόδου είναι 3 ευρώ… το βρήκαν ακριβό και αποχώρησαν! Σημεία των δύσκολων –οικονομικών- καιρών; Υποθέτω ότι δεν έχουν καθίσει ακόμα για καφέ στη πόλη!
Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένας χώρος που αξίζει να επισκεφθούμε. Ιδίως οι νέοι μας, για να μάθουν «πως ζούσαν οι γονείς και οι παππούδες τους» και έτσι –ίσως- εκτιμήσουν αυτά που απολαμβάνουν σήμερα…
Λεωνίδας Κλώντζας

Φωτιά στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορρημάτων) Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 5 οχήματα και 10 άνδρες. Επί τόπου βρέθηκε άμεσα ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης και όλοι οι αρμόδιοι του Δήμου (οι υπεύθυνες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Μαρία Ταβλά και Όλγα Τσαγκαράκη, η Μαργιούλα Ελισάβετ από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ο Γιάννης Λασθιωτάκης, υπεύθυνος του «Πράσινου», ο Κώστας Αγγελάκης, υπεύθυνος του έργου και άλλοι) Άμεση ήταν και η συνδρομή της Ομάδας Διάσωσης. Οκτώ άτομα, υπό τον Δημήτρη Κουλουγουσίδη, βοήθησαν στο να μην επεκταθεί η φωτιά στους γύρω χώρους.

Το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας με το Διοικητή της Πυροσβεστικής αντιπύραρχο Ηλία Βολυράκη, μας είπε ότι «η φωτιά δεν έχει σβήσει ακόμα τελείως... στο χώρο παρέμενε πυροσβεστικό όχημα όλη τη νύχτα και σήμερα παρακολουθούμε την εξέλιξή της, μέχρι να σβήσει ολοσχερώς»
Στην ερώτηση, αν υπάρχει κάποια υπόνοια πως ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Βολυράκης μας είπε «Για να πούμε ότι μπήκε από μόνη της είναι δύσκολο, για να πούμε ότι την έβαλαν, δεν έχουμε αποδείξεις! Οπωσδήποτε, θα γίνει σχετική προανάκριση για να δούμε αν προκύψει κάτι. Το θέμα είναι ότι πρέπει να παρθούνε μέτρα για όλους γενικά τους ΧΥΤΑ. Υπάρχουν οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι, θα πρέπει να υπάρχει φύλακας, να υπάρχουν σωστές εγκαταστάσεις πυρόσβεσης (με παροχή νερού τουλάχιστον 30 κυβικών) και να υπάρχει περίφραξη που να ασφαλίζει. Γενικά, προβλήματα υπάρχουν στους περισσοτέρους ΧΥΤΑ της χώρας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πρωταρχικά την ασφάλεια του χώρου, καθώς πολλές καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, που εκδηλωθήκαν σε πολλά μέρη της χώρας, ξεκίνησαν από τους ΧΥΤΑ»
Στην ερώτησή μας, για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν την Κυριακή οι πυροσβέστες, η απάντηση ήταν ότι «…σε τέτοιου είδους φωτιές δεν βοηθά η ρίψη νερού, παρά μόνο το σκέπασμα με χώμα. Για τους λόγους αυτούς, η Πυροσβεστική φρόντισε, με ρίψεις νερού να εμποδίσει την επέκταση της φωτιάς (ιδίως στη δίπλα καινούργια μεμβράνη) και αργότερα με μηχανήματα μεταφέρθηκαν χώματα (που δεν υπάρχουν πολλά στη περιοχή) για να αρχίσει το «σκέπασμα» της φωτιάς και να υποχωρήσει αρκετά, αργά το βράδυ»
Λεωνίδας Κλώντζας

Ένας πλήρης Αθλητικός Υγειονομικός Σταθμός στα Λακώνια!

Στα πλαίσια πρόσφατης απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), για καθιέρωση «Συστήματος Κάρτας Υγείας Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή», δημιουργήθηκε στα Λακωνία (παλαιό Δημοτικό Σχολείο στα Φλαμουριανά) ένας πλήρης αθλητικός υγειονομικός σταθμός. Από 15 Απριλίου 2008, όλοι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές υποχρεούνται να έχουν «Κάρτα Υγείας», την οποίαν θα παρέχουν οι κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Στον νομό μας, η ΕΠΣΛ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λασηθίου) κινητοποιήθηκε άμεσα και έθεσε σε λειτουργία ένα υγειονομικό σταθμό-πρότυπο. Μάλιστα η ΕΠΣΛ είναι πρωτοπόρος, αφού είναι μια από τις πρώτες Ενώσεις στην Ελλάδα που ξεκίνησαν το σύστημα.

Ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Απέναντι από την αρχαία Λατώ, το παλιό Δημοτικό των Λακωνίων, έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό, μοντέρνο ιατρείο που καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες προδιαγραφές της αθλιατρικής. Μεταξύ άλλων, οι ποδοσφαιριστές εξετάζονται, σε υπέρηχο καρδιάς, ηλεκτροκαρδιογράφημα, αρτηριακή πίεση, γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, γενική ούρων, ταχύτητα καθίζησης ερυθροκυττάρων, σφύξεις και άλλα! Όλα αυτά τα στοιχεία είναι σε online (άμεση) επικοινωνία με την ΕΠΟ, η οποία έχει αμέσως όλα τα ιατρικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών ανά την Ελλάδα. Βεβαίως, για να λειτουργήσει το Κέντρο έπρεπε να βρεθεί και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, οι γιατροί. Στο Κέντρο των Λακωνίων υπεύθυνοι ιατροί είναι οι εξαίρετοι επιστήμονες, Αντώνης Τσικαλουδάκης (καρδιολόγος) και η Άντζελα Σάριτς (ιατρός γενικής ιατρικής) Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λασηθίου, Μανώλης Σταυρακάκης, θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη και το Πολιτιστικό Σύλλογο των Λακωνίων, που με την άμεση βοήθειά τους, έγινε δυνατή η δημιουργία του Υγειονομικού Σταθμού στο συγκεκριμένο χώρο.

Προ ημερών επισκέφθηκαν το Σταθμό και ο Νομάρχης Λασηθίου Αντώνης Στρατάκης καθώς και ο υποδιοικητής της ΔΥ.ΠΕ Κρήτης Μανόλης Πεπόνης, οι οποίοι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή. Ιδιαιτέρα σημαντική είναι και η βοήθεια του ειδικού γραμματέα της Ένωσης, Μανόλη Ατσαλάκη. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα κάποιες ελλείψεις (όπως γραμμή γρήγορου ιντερνετ) αλλά και για αυτά, ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ, ελπίζει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, το Σύστημα Κάρτας Υγείας Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή, είναι “…η μεγαλύτερη κα σημαντικότερη παρέμβαση της Ομοσπονδίας και των Ε.Π.Σ. Μελών της στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί αγγίζει θέματα (υγείας, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ) που έχουν άμεση σχέση με την ίδια τη ζωή των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών”
Λεωνίδας Κλώντζας

Σάββατο, Ιουνίου 07, 2008

Έπεσα στη… μαύρη τρύπα!

Άνοιξε το Μουσείο
Είναι η είδηση της εβδομάδας. Μετά από πολύ καιρό άνοιξε ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Έπρεπε να μπει ο Ιούνιος για να βρεθεί – επιτέλους- τρόπος να γίνει ο διορισμός των υπαλλήλων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα και του χρόνου. Είναι λυπηρό, επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, να έρχονται να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας, και να βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Τι άλλα έχουμε να τους προσφέρουμε, εκτός από τη θάλασσα, τον ήλιο και τα αρχαία μας;

Η Μαύρη Τρύπα!
Προ ημερών παρακολούθησα -για λίγο- τις εργασίες του συνεδρίου των αστροφυσικών που γίνετε στη πόλη μας. Είχα τη τύχη να συναρτήσω τον διάσημο αστροφυσικό της NASA Δημοσθένη Καζάνα. Έψαξα στο διαδύκτιο, και βρήκα εντυπωσιακά στοιχεία για το επιστημονικό έργο του κ. Καζάνα. Μου είπε πολλά πράγματα για τους γαλαξίες, τα άστρα, τις ακτίνες x και τις μαύρες τρύπες… αλλά αν σας πω ότι κατάλαβα τα περισσότερα, θα είμαι ψεύτης! Παρ όλες τις γνώσεις που έχω για τους δορυφόρους –ασχολούμαι πολύ με τη δορυφορική τηλεόραση- δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τις σκέψεις ενός επιστήμονα της αστροφυσικής. Έπεσα στη… μαύρη τρύπα!

Το περιβάλλον εορτάζει κάθε μέρα!
Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μερικές φορές το χρόνο. Φέτος στη πόλη μας υπήρξε αρκετή δραστηριότητα για το πολύπαθο περιβάλλον (καθαρισμός αρχαίων, εκδηλώσεις στην Ανάληψη, στον Αλμυρό και στη Πλατεία, διαφημιστικά καπελάκια του Δήμου, καθαρισμός του βυθού της Λίμνης και του Λιμανιού, καθαρμός της Δεξαμενής, συναυλία…) Αυτό που με στενοχωρεί είναι η υποκρισία ορισμένων για το περιβάλλον. Το καταστρέφουν για 364 ήμερες το χρόνο και το θυμούνται την 365η!

Τα Blogs
Τα blogs είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας. Είναι ιστοσελίδες στο ίντερνετ που φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα. Το καλό με τα Blogs είναι ότι είναι ελεύθερα (υπάρχει ελευθερία έκφρασης) το κακό με τα Blogs είναι ότι είναι… ελεύθερα (ο καθένας μπορεί να γράφει “ότι του κατέβει”… αλήθεια η ψέματα, ο αναγνώστης το κρίνει!) Ο Δήμος, προσπαθώντας να είναι “μέσα στα πράγματα” ετοιμάζει το δικό του Blog και σύντομα θα το παρουσιάσει τους δημότες.

Τα σκοτάδια του Κεντρικού
Πολλοί καταστηματάρχες του Κεντρικού δρόμου (Ρούσου Κουνδούρου) διαμαρτύρονται για το φωτισμό. Πολλές λάμπες στους στύλους έχουν καεί και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για την ασφάλεια των μαγαζιών τις νυκτερινές ώρες. 4 αμάξια, 2 αστυνομικοί!
Στην πλατεία έγιναν διαγραμμίσεις για το παρκάρισμα 4-5 αμαξιών. Είναι εξοργιστικό, να βλέπω 2 τροχονόμους, να ρυθμίσουν το πάρκιγκ 4 αμαξιών! Επίσης να αναφέρω κάτι σημαντικό, μετά τις –πρόσφατες- διαγραμμίσεις των διασταυρώσεων. Τώρα που έγιναν, οι τουρίστες που θέλουν να περάσουν απέναντι, πατάνε το πόδι τους στο οδόστρωμα και θεωρούν αυτονόητο ότι τα αμάξια θα σταματήσουν για να περάσουν. Όμως αυτό πολλές φορές δεν γίνεται και σίγουρα είναι δυσφήμιση για τη πόλη. Προτεραιότητα έχει ο πεζός…

Το κηπουλάκι μπρος στη Παναγία
Επιτέλους μπήκε το χώμα στο μικρό κηπουλάκι μπροστά από τη Παναγιά τη Βρεφοτρόφο. Προχθές φυτεύτηκαν και 3 ρογδιές. Υπάρχει ήδη, πολλά χρονιά τώρα, η “κολώνα” του Νίκου Κούνδουρου. Το τριγωνάκι αυτό, με κάποιες μικρές ακόμα παρεμβάσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά αφού η εκκλησία της Παναγιάς είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης μας. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τα υπολείμματα της Ενετοκρατίας, μας οδηγούν 500 χρόνια πίσω και σε συνδυασμό με τα αρχαία μπροστά στο κτίριο του ΟΤΕ (2000 χρόνια πίσω), δίνουν στον επισκέπτη την εικόνα μιας άλλης εποχής της περιοχή μας. Σημαντική ήταν η συμβολή της Μάρως Κανά στο φύτεμα των δένδρων.

Τα σκυλάκια πάνε βόλτα!
Πολλά παραπόνα ακούω για τα “απορρίμματα” των σκύλων! Καλό είναι να αγαπάμε τα ζώα και να τα παγαίνουμε βόλτα. Αλλά, όταν τα σκυλάκι μας “λερώσει” το δρόμο, θα πρέπει να κρατάμε κάτι μαζί, ώστε ο δρόμος να παραμείνει καθαρός. Αυτό γίνεται στις πολιτισμένες χώρες. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραλιακά σημεία που το πρόβλημα είναι σοβαρό και… εμφανές! Το χειμώνα βρέχει και ο δρόμος καθαρίζει, όμως το καλοκαίρι καλό είναι να γίνουμε… Ευρωπαίοι…Καλή εβδομάδα
Λεωνίδας Κλώντζας