Παρασκευή, Φεβρουαρίου 29, 2008

Τρέχει με... 50 μέτρα την ώρα!

Ευρυζωνικότητα και οπτικές ίνες
Ένα εντυπωσιακό μηχάνημα κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στη πόλη μας. Τρέχει –ανάλογα το έδαφος- με 50 περίπου μέτρα την ώρα. Το μηχάνημα (ολοκαίνουργιο, όπως μου είπε ο επιβλέπων) κόβει, και ταυτόχρονα ανοίγει χαντάκι, για την τοποθέτηση του αγωγού σύνδεσης του ευρυζωνικού (1) δικτύου οπτικών ινών (2). Με το καλώδιο αυτό θα «ενωθούν» κατ αρχήν ο Δήμος με τις άλλες μεγάλες πόλεις του νομού μας, οι Δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία. Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθεί η ευρυζωνικότητα στη περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Από τους κασμάδες και παλάμες, από τα κομπρεσέρ και τα μεγαλύτερα σκαφτικά, τώρα πλέον στα πιο εξειδικευμένα μηχανήματα (για να μην αναφερθώ και στον περίφημο μετροπόντικα που πολλά μέτρα κάτω από τη γη «τρωει» το υπέδαφος για τη διάνοιξη μιας σήραγγας του Μετρό). Ο ειδικός αυτός γρήγορος κόφτης στον οποίο αναφέρομαι κάνει γρήγορο και «καθαρό» κόψιμο. Με τον τρόπο αυτό δεν κάνει μεγάλη ζημιά στο δρόμο και το έργο ολοκληρώνεται γρήγορα. Άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι «κουλούρες» που είναι τυλιγμένο το καλώδιο (ύψους 2 μέτρων)

(1) Ευρυζωνικότητα: Μια «μοντέρνα» λέξη της τελευταίας δεκαετίας. Στη χώρα μας «τρέχουμε» για να προλάβουμε τη περίφημη ψηφιακή σύγκλιση. Μια τηλεπικοινωνιακή σύνδεση είναι ευρυζωνική εάν α) προσφέρει διαρκή πρόσβαση –με χαμηλό κόστος- στο Ίντερνετ (δηλαδή παραμένει διαρκώς "ενεργή" ανεξάρτητα του αν τη χρησιμοποιώ ή όχι) και β) έχει υψηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων δηλαδή φωνής και η εικόνας (μπορούμε να έχουμε προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συναλλαγών με ευκολία και ταχύτητα, τηλε-διασκέψεις, τηλε-ϊατρική και πολλά άλλα)

(2) Οπτικές ίνες: Τα καλώδια οπτικών ινών χρησιμοποιούνται, κυρίως, από τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς για συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων, όπου οι απαιτήσεις σε ρυθμούς μετάδοσης είναι αρκετά αυξημένες. Η χρήση των οπτικών ινών έχει γίνει σήμερα συνώνυμη με την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και τείνει να επικρατήσει παντού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οπτική ίνα για να καλύψουμε απόσταση 5 χιλιομέτρων με τον εντυπωσιακό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων τα 10 Gbps. Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται και σε δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης (3) Ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να μεταφέρει εκατό τηλεοπτικά κανάλια ταυτόχρονα!

(3) Καλωδιακή τηλεόραση: Η καλωδιακή τηλεόραση είναι ένας άλλος τρόπος μετάδοσης ήχου και εικόνας. Αντί τα σήματα να διαβιβάζονται μέσω του αέρα, συλλέγονται και στέλνονται μέσω καλωδίων στο σπίτι μας. Οτι δηλαδή γίνεται και με τα τηλέφωνα όμως το σήμα εδώ έρχεται στο χώρο μας από τα καλώδια που έχει εγκαταστήσει ο πάροχος της καλωδιακής τηλεόρασης. Στο άμεσο μέλλον ΟΛΟΙ μας θα βλέπουμε τα τηλεοπτικά κανάλια «μέσα» από τα καλώδια! Τέρμα οι αναμεταδότες στη Φανερωμένη και το Σταυρό. Και το πιο εντυπωσιακό (που προβλέπω), τα καλώδια θα αντικαταστήσουν και τη μετάδοση καναλιών από δορυφόρους!

Χάριν της ιστορίας θα μεταφέρω ένα απόσπασμα από το μικρό φυλλάδιο που εξέδωσε πριν από πολλά χρόνια ο Κώστας Νικ. Μασσάρος με τίτλο “Η νεώτερη ιστορία του Αγ. Νικολάου Κρήτης” Γράφει λοιπόν ότι... «όταν για πρώτη φορά βάλανε τα τηλέφωνα μεταξύ Κριτσάς και Αγίου Νικολάου, ο πατέρας μου πήγε στο θάλαμο για να μιλήσει με τον προϊστάμενο Σταυρακογιάννη, που έπινε πολύ ρακί. Όταν ρώτησε το πατέρα μου αν ακούγεται καλά του είπε «πως δεν ακούγεται καλά... αλλά βγάζεις καημένε Γιάννη μια ρακιά...» και αυτός τον πίστεψε λέγοντας «...ακούγεται μωρέ Νικολή καλά;…”
Λεωνίδας Κλώντζας - 29 Φεβρουαρίου 2008
www.satleo.gr

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2008

Είχα καλές προθέσεις...

Όλα ξεκίνησαν εκείνο το πρωινό του χιονιά της περασμένης εβδομάδας. Έψαχνα να βρω ένα καλό σημείο της πόλης μας για να «τραβήξω» μια φωτογραφία των χιονισμένων βουνών του Καθαρού. Σκέφτηκα οτι, ένα εντυπωσιακό σημείο είναι το ύψωμα που χτίζεται ο Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας. Πήγα λοιπόν εκεί και το πρώτο πράμα που αντίκρισα δίπλα στο μεγαλόπρεπη ναό ήταν, σκαλωσιές του καμπαναριού, πέτρες για το κτήριο, εργοταξιακά υλικά και μια κατασκευή με ένα τεράστιο πρόχειρο WC στο πλάι. Αμέσως σκέφτηκα οτι –έστω και προσωρινά- δεν ταιριάζουν αυτά τα πράγματα δίπλα στο ναό και ιδιαίτερα το WC. Τράβηξα λοιπόν μια φωτογραφία και την έστειλα στην ΑΝΑΤΟΛΗ για να ευαισθητοποιήσω τους υπεύθυνους. Δεν κατηγόρησα και, πολύ περισσότερο, δεν ήθελα να υποτιμήσω ούτε τους ιερείς, ούτε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ούτε τους εκατοντάδες πιστούς που από το υστέρημα τους προσπαθούν να ολοκληρώσουν αυτό το τεράστιο έργο. Και ξέρω πολύ καλά τις θυσίες που έχουν κάνει...

Τα τελευταία χρόνια έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στα... σκουπίδια της πόλης μας. Τους τελευταίους μήνες συμμετέχω και στην Ομάδα Καθαριότητας του Δήμου (χωρίς να είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα). Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ιδιαίτερα στην ανακύκλωση όπου έχει γίνει σημαντικό έργο. Όταν λοιπόν πήρα τη φωτογραφία αυτή, στο μυαλό μου ήταν η γενικότερη εμφάνιση της πόλης και τίποτα περισσότερο. Τα πράγματα είναι απλά, πολύ απλά (αυτό εννοούσα, όταν έγραφα «χωρίς κανένα σχόλιο»). Ουδέποτε σκέφτηκα οτι με τη δημοσίευση της φωτογραφίας αυτής θα υποτιμούσα καθ οιονδήποτε τρόπο το τεράστιο έργο που γίνεται στον Ι.Ναό. Όταν έστειλα τη φωτογραφία στην ΑΝΑΤΟΛΗ νόμιζα οτι προσέφερα υπηρεσία στον Ι.Ναό και τη πόλη! Όμως κάποιοι το είδαν διαφορετικά. Ειλικρινά λυπάμαι αν τους στενοχώρησα . Σίγουρα δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους μου. Όπως είπα παραπάνω τα πράγματα είναι απλά, πολύ απλά. Εύχομαι η συζήτηση αυτή να βοηθήσει ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα το έργα του Ι.Ναού. Επίσης χαίρομαι που υπάρχει σχέδιο ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου.
Λεωνίδας Κλώντζας - 27 Φεβρουαρίου 2008
www.satleo.gr