
Παλαιότερα (προ ίντερνετ) στοιχεία για τον καιρό μας έδιναν, αρχικά το ραδιόφωνο και μετά η τηλεόραση. Ήταν οι εποχές που οι προβλέψεις δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν τα μέσα που σήμερα διαθέτουν. Η μεγάλη αλλαγή ήλθε με την χρήση των μετεωρολογικών δορυφόρων. Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε ειδικά για μετεωρολογικές ανάγκες ήταν o Tiros-1 (το 1960) και έστειλε στη Γη περίπου 23.000 φωτογραφίες. Οι δορυφόροι αυτοί βρίσκονται σε τροχιές περιστροφής με την ίδια ταχύτητα περιστροφής της Γης ώστε να βρίσκονται συνεχώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης. Οι πληροφορίες που στέλνουν από το διάστημα βοηθούν τους επιστήμονες να προβλέψουν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων σε ένα τόπο για τις επόμενες 4, 5 ακόμα και 10 ημέρες. Τέτοιου είδους δυνατότητες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές στην καθημερινότητά μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κύματα ψύχους, ή πλημμυρών, τυφώνες και άλλα φαινόμενα που κυριολεκτικά παραλύουν συχνά ολόκληρες ηπείρους θα μπορούν να είναι λιγότερο καταστροφικά αν υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη. Οι νεότεροι δορυφόροι έχουν εκπληκτικές δυνατότητες και έχουν ανοίξει πραγματικά νέους ορίζοντες στους μετεωρολόγους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος «…οι σύγχρονοι μετεωρολογικοί δορυφόροι ξεπερνούν κάθε προηγούμενο αφού οι δυνατότητές τους σε σχέση μ’ εκείνον του 1960 είναι όσο το ακόντιο με το πολυβόλο!»
Με τα μέσα που διαθέτουν σήμερα οι μετεωρολόγοι, μας δίνουν την εξέλιξη των καιρικών φαινόμενων με εκπληκτική ακρίβεια. Μπορούν να μας πληροφορήσουν, τι ώρα θα ξεκινήσει η βροχή στο Ηράκλειο και σε πόση ώρα είναι πάνω από τον Άγιο Νικόλαο. Ποτέ βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απρόβλεπτες ατμοσφαιρικές διαταραχές μπορούν να αλλάξουν σε λίγα λεπτά τα δεδομένα και η οποιαδήποτε πρόβλεψη που έχουμε να είναι ανακριβής. Παλαιότερα τα αεροπλάνα «έπεφταν» σε καταιγίδες με τις γνωστές άβολες αναταράξεις. Τώρα οι πιλότοι έχοντας μπροστά τους χάρτες του καιρού (συνεχώς ανανεώμενοι) μπορούν να οδηγήσουν τα αεροπλάνα τους με περισσότερη ασφάλεια, αλλάζοντας την πορεία και το ύψος θέσης του αεροσκάφους τους.
Δρίμες
Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα γράψει για την πρακτική πρόβλεψη του καιρού. Με βάση τις παρατηρήσεις των 5 πρώτων και των 5 τελευταίων ημερών του Αυγούστου, κάποιοι «παλιοί» μας δίνουν τις προβλέψεις τους. Αυτή είναι μια πολύ παλιά μέθοδος, η οποία βεβαίως δεν δίνει ιδιαίτερα ακριβείς προβλέψεις, όμως καλό θα είναι να συνεχίσουμε να μελετάμε τις δρίμες γιατί όλη αυτή η διαδικασία έχει σχέση με την παράδοσή μας, που οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή.
Το βαρόμετρο
Ένα χρήσιμοι εργαλείο για τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους είναι το βαρόμετρο. Με αυτό μετράμε την ατμοσφαιρική πίεση. Κάποιες ώρες πριν έλθουν τα σύννεφα πάνω από εκεί που έχουμε τοποθετήσει το βαρόμετρο, αυτό θα διαβάσει την αλλαγή του καιρού και θα «πέσει». Αντίθετα με την απομάκρυνσή τους, το βαρόμετρο θα «ανέβει»…
Η πρόβλεψή μου…
Την εποχή μας, με την χρήση του ίντερνετ, μπορούμε όλοι μας να κάνουμε τους «μικρούς μετεωρολόγους». Πολλές ιστοσελίδες μας δίνουν πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες που στέλνουν στη Γη οι μετεωρολογικοί δορυφόροι. Με βάση αυτές, μπορούνε σχετικά εύκολα να παρατηρήσουμε τα βαρομετρικά που θα μας πλησιάζουν. Αυτό που είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε από τις φωτογραφίες αυτές, είναι η διεύθυνση των ανέμων. Αυτή εξαρτάται από άλλες παραμέτρους και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο σε μας, τους μη ειδικούς, να προβλέψουμε την φορά και την ένταση των ανέμων. Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω κι εγώ τη δική μου πρόβλεψη των επόμενων 10 ημερών με βάση τα στοιχεία που έχω το πρωί της Τέταρτης. Μέχρι την Κυριακή, δυστυχώς, δεν θα βρέξει! Από αύριο θα έλθουν ασθενείς νοτιάδες και η θερμοκρασία θα ανέβει αρκετά, ιδίως το μεσημέρι. Πιθανή βροχή θα έχουμε από Δευτέρα καθώς έρχονται ξανά βοριάδες και η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά. Στο σημερινό δορυφορικό χάρτη βλέπετε αυξημένη συννεφιά νότια της Κρήτης να κινείται νοτιοανατολικά και για αυτό, λογικά σήμερα το πρωί ο καιρός στον Άγιο Νικόλαο θα είναι συννεφιασμένος...
Και τέτοιες καταιγίδες…
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε εκφράσεις του καιρού για να εκφράσουμε πιο παραστατικά κάποιες καταστάσεις. Λέμε για παράδειγμα ότι «θα έλθει καταιγίδα αλλαγών λόγω της οικονομικής ύφεσης» όμως, δεν είναι ασυνήθιστη και η αγενής φράση «τον κακό σου τον καιρό», που λέμε σε κάποιον αν είμαστε πολύ θυμωμένοι μαζί του…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ