
Ποιος πληρώνει το βαρκάρη! (1977)
Αφορμή του σημερινού άρθρου ήταν το γεγονός ότι, μετά από πολλά χρόνια, βρήκα σε κασέτα το περίφημο σήριαλ του BBC «Ποιος πληρώνει το βαρκάρη» (“Who pays the ferryman”) που γυρίστηκε πριν από 31 χρόνια (το 1977) στην Ελούντα. (…ένας Βρετανός, που με το όνομα Λέανδρος είχε πολεμήσει τη διάρκεια της Κατοχής στη Κρήτη κατά των κατακτητών, επιστρέφει στο νησί για να βρει την «αγαπημένη» του, που γνώρισε τότε αλλά δεν ξέχασε ποτέ… Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…) Με συγκίνηση είδα στην ταινία γνωστές φυσιογνωμίες, που σήμερα είναι μιας κάποιας ηλικίας. Με νοσταλγία είδα τη παλιά Ελούντα με τα λίγα σπιτάκια στη παραλία και την εκκλησία να ξεχωρίζει στη πλατεία. Ο Βάρδας από τον Κρούστα να παίζει τη λύρα του και οι Ελουντιανοί κομπάρσοι να χορεύουν και να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγή του BBC. Η εποχή αυτή σίγουρα έχει αφήσει πολλές καλές αναμνήσεις στους ηλικιωμένους σήμερα Ελουντιανούς. Εξαιρετική συμμετοχή στο έργο είχαν οι Έλληνες ηθοποιοί Μπέτυ Αρβανίτη, ο Τάκης Εμμανουήλ και ο Νίκος Βερλέκης και φυσικά ξεχωρίζει η εκπληκτική μουσική του Γεραπετρίτη συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.
Τα φεγγαρογνέματα (1964)
Πολλά χρόνια πριν (το 1964), είχε «γυριστεί»στην Ελούντα και στον Άγιο Νικόλαο ένα πολύ ωραίο ρομαντικό έργα με την Αμερικανίδα ηθοποιό Χεϊλυ Μίλλς, παραγωγής του Γουόλτ Ντίσνευ. Ήταν το έργο «Τα φεγγαρογνέματα» (The Moon Spinners), μια μεγάλη παραγωγή που άλλαξε την οικονομία της περιοχής, καθώς «έπεσαν» πολλά λεφτά στο τόπο μας. Πολλοί επαγγελματίες δούλεψαν παρά πολύ και ο «φτωχικός» Άγιος Νικόλαος γνώρισε δόξες. Δεν θα ξεχάσω τους Πατρινούς καλλιτέχνες των καρναβαλικών αρμάτων που δούλευαν εκεί στη λίμνη για πολλές εβδομάδες για να φτιάξουν τα άρματα του Καρνάβαλου για τις ανάγκες του έργου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το τρίκυκλο μεταφορικό μέσο που μέρα νύχτα κουβαλούσε τα υλικά για τις ανάγκες του έργου. Τη χρονιά αυτή είχα τη τύχη να δω από κοντά και το «ιερό τέρας» Γουόλτ Ντίσνευ. Τον θυμάμαι να περπατά στον κεντρικό δρόμο και δεν είναι εύκολο να εξηγήσω το… δέος που ένοιωσα περπατώντας δίπλα του. Την εποχή αυτή (χωρίς τηλεόραση) το μοναδικό παιδικό περιοδικό που κυκλοφορούσε ήταν το «Μίκυ Μάους» που μπορούσαμε να αγοράσουμε από το βιβλιοπωλικό του Ραφαϊλάκη στην πλατεία. Όταν το έργο ήλθε στη πόλη μας, μας πήγαν ομαδικώς, όλο το σχολείο, στον κινηματογράφο «ΛΑΜΠΗΣ» για να δούμε την ταινία (ήταν κατάλληλη για ανηλίκους!) Ωραίες (;) εποχές!
Οι λωτοφάγοι (1972)
Οι «Λωτοφάγοι» (The Lotus Eaters) γυρίστηκε στη περιοχή μας το 1972 και ήταν και αυτό μια παραγωγή του BBC. Μια δραματική ιστορία του Έρικ, ενός Βρετανού βετεράνου από το πόλεμο της Κορέας, που κατηγορείται για το φόνο ενός κοριτσιού και της Ανν, μιας κατασκόπου που κάποια στιγμή ο Ερικ θα ερωτευθεί και στη συνεχεία θα κάνουν μαζί μια δραματική αποστολή. Το σίριαλ είχε μεγάλη επιτυχία στη Αγγλία.
Η νεράιδα και το παλικάρι (1969)
Βαθύ μίσος χωρίζει τις δύο οικογένειες των Βροντάκηδων και των Φουρτουνάκηδων στην Κρήτη, που δεν λέει να ξεχασθεί. Όπως λένε οι ίδιοι, οι προπαππούδες των προπαππούδων τους είχαν αλληλοσκοτωθεί αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος άρχισε πρώτος. Το Κατερινιώ (Αλίκη Βουγιουκλάκη) κόρη του καπετάν Φουρτουνάκη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), αρραβωνιάζεται παρά τη θέλησή της τον καπετάν Σκανδαλάκη (Σπύρος Καλογήρου). Την ώρα που χορεύουν φθάνει από την Αθήνα ο γιος του καπετάν Βροντάκη (Γιάννης Αργύρης), ο Μανούσος (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) και χωρίς να ξέρει ποια είναι η αρραβωνιαστικιά του καπετάν Σκανδαλάκη την φλερτάρει... (η συνέχεια στην… τηλεόραση που μεταδίδει το έργο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο)
Αξέχαστες στιγμές έζησαν οι Αγιονικολιώτες το 1969, όταν γυρίστηκε στη περιοχή μας το έργο «Η νεράιδα και το παλικάρι». Στη Λίμνη, στη βίλλα του Κουνδούρου και στην Κριτσά, η Άλικη και Δημήτρης «γύρισαν» μια ερωτική περιπέτεια που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Θυμάμαι πολύ καλά τα γυρίσματα στη Λίμνη… άλλωστε την εποχή αυτή, όλος ο Άγιος Νικόλαος «ζούσε» για το έργο αυτό. Ιδιαίτερα απολαυστικός στα γυρίσματα του ήταν ο μεγάλος μας ηθοποιός Διονύσης Παπαγιανόπουλος. Θυμάμαι και το γιο της Αλίκης, μωρό τότε στο καροτσάκι, με τη… νταντά του να κάνουν βόλτα στο λιμάνι.
Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1957)
Προάγγελος των παραπάνω επιτυχιών ήταν ο ερχομός στη Κρήτη του Ζυλ Ντασέν και της Μελίνας Μερκούρη για τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», που γυρίστηκε στη Κριτσά το 1957. Ολοκληρωμένο άρθρο για τα γυρίσματα του έργου στη Κριτσά θα διαβάσετε σύντομα στην «ΑΝΑΤΟΛΗ».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ