
Ένα εντυπωσιακό μηχάνημα κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στη πόλη μας. Τρέχει –ανάλογα το έδαφος- με 50 περίπου μέτρα την ώρα. Το μηχάνημα (ολοκαίνουργιο, όπως μου είπε ο επιβλέπων) κόβει, και ταυτόχρονα ανοίγει χαντάκι, για την τοποθέτηση του αγωγού σύνδεσης του ευρυζωνικού (1) δικτύου οπτικών ινών (2). Με το καλώδιο αυτό θα «ενωθούν» κατ αρχήν ο Δήμος με τις άλλες μεγάλες πόλεις του νομού μας, οι Δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία. Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθεί η ευρυζωνικότητα στη περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Από τους κασμάδες και παλάμες, από τα κομπρεσέρ και τα μεγαλύτερα σκαφτικά, τώρα πλέον στα πιο εξειδικευμένα μηχανήματα (για να μην αναφερθώ και στον περίφημο μετροπόντικα που πολλά μέτρα κάτω από τη γη «τρωει» το υπέδαφος για τη διάνοιξη μιας σήραγγας του Μετρό). Ο ειδικός αυτός γρήγορος κόφτης στον οποίο αναφέρομαι κάνει γρήγορο και «καθαρό» κόψιμο. Με τον τρόπο αυτό δεν κάνει μεγάλη ζημιά στο δρόμο και το έργο ολοκληρώνεται γρήγορα. Άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι «κουλούρες» που είναι τυλιγμένο το καλώδιο (ύψους 2 μέτρων)
(1) Ευρυζωνικότητα: Μια «μοντέρνα» λέξη της τελευταίας δεκαετίας. Στη χώρα μας «τρέχουμε» για να προλάβουμε τη περίφημη ψηφιακή σύγκλιση. Μια τηλεπικοινωνιακή σύνδεση είναι ευρυζωνική εάν α) προσφέρει διαρκή πρόσβαση –με χαμηλό κόστος- στο Ίντερνετ (δηλαδή παραμένει διαρκώς "ενεργή" ανεξάρτητα του αν τη χρησιμοποιώ ή όχι) και β) έχει υψηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων δηλαδή φωνής και η εικόνας (μπορούμε να έχουμε προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συναλλαγών με ευκολία και ταχύτητα, τηλε-διασκέψεις, τηλε-ϊατρική και πολλά άλλα)
(2) Οπτικές ίνες: Τα καλώδια οπτικών ινών χρησιμοποιούνται, κυρίως, από τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς για συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων, όπου οι απαιτήσεις σε ρυθμούς μετάδοσης είναι αρκετά αυξημένες. Η χρήση των οπτικών ινών έχει γίνει σήμερα συνώνυμη με την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και τείνει να επικρατήσει παντού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οπτική ίνα για να καλύψουμε απόσταση 5 χιλιομέτρων με τον εντυπωσιακό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων τα 10 Gbps. Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται και σε δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης (3) Ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να μεταφέρει εκατό τηλεοπτικά κανάλια ταυτόχρονα!
(3) Καλωδιακή τηλεόραση: Η καλωδιακή τηλεόραση είναι ένας άλλος τρόπος μετάδοσης ήχου και εικόνας. Αντί τα σήματα να διαβιβάζονται μέσω του αέρα, συλλέγονται και στέλνονται μέσω καλωδίων στο σπίτι μας. Οτι δηλαδή γίνεται και με τα τηλέφωνα όμως το σήμα εδώ έρχεται στο χώρο μας από τα καλώδια που έχει εγκαταστήσει ο πάροχος της καλωδιακής τηλεόρασης. Στο άμεσο μέλλον ΟΛΟΙ μας θα βλέπουμε τα τηλεοπτικά κανάλια «μέσα» από τα καλώδια! Τέρμα οι αναμεταδότες στη Φανερωμένη και το Σταυρό. Και το πιο εντυπωσιακό (που προβλέπω), τα καλώδια θα αντικαταστήσουν και τη μετάδοση καναλιών από δορυφόρους!
Χάριν της ιστορίας θα μεταφέρω ένα απόσπασμα από το μικρό φυλλάδιο που εξέδωσε πριν από πολλά χρόνια ο Κώστας Νικ. Μασσάρος με τίτλο “Η νεώτερη ιστορία του Αγ. Νικολάου Κρήτης” Γράφει λοιπόν ότι... «όταν για πρώτη φορά βάλανε τα τηλέφωνα μεταξύ Κριτσάς και Αγίου Νικολάου, ο πατέρας μου πήγε στο θάλαμο για να μιλήσει με τον προϊστάμενο Σταυρακογιάννη, που έπινε πολύ ρακί. Όταν ρώτησε το πατέρα μου αν ακούγεται καλά του είπε «πως δεν ακούγεται καλά... αλλά βγάζεις καημένε Γιάννη μια ρακιά...» και αυτός τον πίστεψε λέγοντας «...ακούγεται μωρέ Νικολή καλά;…”
Λεωνίδας Κλώντζας - 29 Φεβρουαρίου 2008
www.satleo.gr