Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2009

«Νηστεύει ο δούλος του Θεού γιατί ψωμί δεν έχει!»

Η παροιμία αυτή «δένει» απόλυτα με την παγκόσμια οικονομική κρίση που όλοι συζητάμε αλλά απευχόμαστε. Βεβαίως εδώ, ο δούλος του Θεού αντιστοιχεί με τον φτωχό άνθρωπο που δεν έχει ούτε ψωμί να φάει και λέει ότι νηστεύει, δηλαδή κάποιοι άνθρωποι κάνουν κάτι από ανάγκη αλλά ισχυρίζονται ότι το κάνουν με τη θέλησή τους. Πάντως καλό θα ήταν, όσοι μπορείτε, να νηστέψετε, αν όχι για θρησκευτικούς λόγους, τότε για λόγους υγείας. Οι γιατροί θεωρούν ότι η νηστεία «καθαρίζει» τον οργανισμό και είναι ιατρικώς ενδεδειγμένη!

«Αν ρίξ’ ο Μάρτης δυο νερά κι’ o Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που’ χει πολλά σπαρμένα!»
Μετά τους παρατεταμένους «ξερούς» νοτιάδες, επιτέλους έβρεξε καλά! Ήταν αυτό που λέμε ποτιστική βροχή, χρήσιμη για την γεωργία αλλά και για τον άνθρωπο, αφού θα γεμίσουν οι πηγές και το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό. Με ευχαρίστηση βλέπουμε και τις χιονισμένες κορφές, αφού και τα χιόνια που θα λειώσουν θα είναι πολύτιμο νερό. Η παροιμία μιλάει για «δυο νερά του Μάρτη» αλλά απ’ ότι φαίνεται στους μετεωρολογικούς χάρτες, τουλάχιστον η πρώτη βδομάδα του μήνα μάλλον δεν θα έχει νερά και πιθανότατα θα ξαναρχίσουν οι νοτιάδες!

«Μάρτης γδάρτης παλουκοκάφτης!»
Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης (κανονικά από τις 21 του μηνός) και όλοι περιμένουμε τις πρώτες ζέστες ημέρες. Όμως επειδή φέτος o Φλεβάρης ήταν καλοκαιρινός, νομίζω ότι δεν θα έχει κανείς αντίρρηση, αν ο φετινός Μάρτης μας βγει «γδάρτης και παλουκοκαύτης». Από τον Απρίλη και μετά, θα ευχόμαστε για καλούς και ζεστούς καιρούς, γιατί θα έλθουν (αν έλθουν) οι τουρίστες μας. Ελπίζω μην είναι αληθινές κάποιες πληροφορίες, ότι η τουριστική σαιζόν θα αρχίσει από το τέλος του Μάη, αρχές Ιούνη!

Δεν βλέπουν τηλεόραση!
Οι κάτοικοι των Λακωνίων, με παρακάλεσαν να γράψω για ένα συχνό πρόβλημα που έχουν και αφορά την κακή τηλεοπτική λήψη που έχουν από το Σταυρό της Νεάπολης. Όπως λένε, με την πρώτη κακοκαιρία «χάνουν» τα κανάλια, και αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, ιδίως για τους ηλικιωμένος που δεν έχουν άλλου είδους διασκέδαση! Μάλιστα ένας από αυτούς μου είπε ότι, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας θα φύγει από το σπίτι του! Επικοινώνησα με τεχνικό ο οποίος βρισκόταν ήδη στο Σταυρό και προσπαθούσε να επισκευάσει τα κανάλια. Στην επιτόπια έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι έχει πέσει κεραυνός. Λίγα λεπτά πριν στείλω το κείμενο αυτό στην ΑΝΑΤΟΛΗ, επικοινώνησα ξανά μαζί του και με πληροφόρησε ότι η λήψη θα αποκατασταθεί πολύ σύντομα. Όσον αφορά το υπάρχον αλεξικέραυνο η απάντησή του ήταν ότι «…οι προδιαγραφές εδώ είναι άριστες και το αλεξικέραυνο βοήθησε ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές ζημιές!»

Καθαρή εικόνα από δορυφόρο!
Μια λύση για καλή τηλεοπτική λήψη είναι η δορυφορική τηλεόραση και, χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση την NOVA, να ενημερώσω ότι από 1ης Μαρτίου μπορούμε, επιτέλους, γίνουμε συνδρομητές, στην σχετικά λογική τιμή των 19.90 ευρώ το μήνα! Το πακέτο ονομάζεται «Start Pack» και περιλαμβάνει 4 αθλητικά κανάλια (Νovasports Ηighlights, Eurosport1 & 2, Motors TV), 4 ντοκιμαντέρ ( Discovery, Animal Planet, National Geographic, Travel), 3 παιδικά (Jetix, Cartoon, Boomerang), 2 μουσικά (MTV, MAD TV), 9 ειδησεογραφικά (CNN, BBC, Euronews κλπ), 5 κανάλια μόδας και ψυχαγωγίας (Ε! Entertainment, TV5, Fashion TV, World Fashion, F-Men), τα μεγαλύτερα ελληνικά κανάλια ελεύθερης λήψης (Mega, ANT1, Alter, Star, Alpha, Μακεδονία , ΣΚΑΙ, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Κανάλι Βουλής) και πολλά ελεύθερα (250-500) δορυφορικά κανάλια και ραδιοφωνικά προγράμματα.

Όπως αυτά έγιναν γνωστά!
Ευχαριστώ τον καθηγητή φιλόλογου Μανώλη Κλώντζα για τις σωστές παρατηρήσεις που έκανε. «Θα πρέπει να γράφουμε τα ονόματα όπως αυτά έγιναν γνωστά στον κόσμο»! Προ ημερών είχαν γράψει για την «οδό Γεωργίου Σεφέρη» και αυτό είναι λάθος γιατί η σωστή γραφή είναι «Γιώργου Σεφέρη» Αντίστοιχα, ο Παλαμάς είναι Κωστής και όχι Κωνσταντίνος αλλά ο Καβάφης είναι Κωνσταντίνος και όχι Κώστας. Απλές παρατηρήσεις για να γράφουμε σωστά Ελληνικά. Μια άλλη παρατήρηση που έκανε, αφορούσε τη σωστή γραφή της Μονής Βατοπεδίου. Δεν έχει σχέση με το… παιδί και να γράφεται με άλφα γιώτα! (αι) Έβαλα στην αναζήτηση Google (η νέα Ελληνική λέξη είναι…γκουγκλάρω!) την λέξη Βατοπέδι και μου έβγαλε 212.000 αποτελέσματα ενώ στην λέξι Βατοπαίδι βγήκαν 91.000 αποτελέσματα!

Τα μηχανάκια να μην κλείνουν τις διαβάσεις!
Μια μητέρα που κυκλοφορεί με το μωρό στο καροτσάκι της, με παρακάλεσε να γράψω για το πρόβλημα που έχει με τα μηχανάκια. Σε κάποια σημεία της πόλης, ιδίως εκεί που υπάρχουν στέκια για να διασκεδάζουν οι νεαροί της πόλης μας, υπάρχουν πολλά μηχανάκια που κλείνουν τις διαβάσεις. Αυτό αναγκάζει την μητέρα να κατεβεί από το πεζοδρόμιο και να περπατήσει με το μωρό στο δρόμο. Οι δρόμοι της πόλης μας είναι στενοί και είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να το θελήσουν οι αρμόδιοι…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2009

Δυο σημαντικές δημοπρασίες…

Προχθές είχα διατυπώσει κάποιες απορίες για τα έργα που (δεν) γίνονται στο Σελινάρι και είχα ζητήσει, αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα, να μας ενημερώσει σχετικά. Η Αντινομάρχης κ. Μαρία Πρατσίνη είχε την καλοσύνη να με πληροφορήσει ότι, τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει, επειδή δεν έχει γίνει ακόμα η σχετική δημοπρασία, η οποία προβλέπεται για τις 17 Μαρτίου (ο προϋπολογισμός των έργων στο Σελινάρι είναι 2.5 εκατομμύρια ευρώ) Ο αποκλεισμός της λωρίδας προς Ηράκλειο έγινε για λόγους ασφαλείας. Η Αντινομάρχης με ενημέρωσε επίσης και για μια άλλη, πολύ σημαντική δημοπρασία, που θα γίνει στις 10 Μαρτίου και αφορά τον, περιβόητο πια, δρόμο Αγίου Νικολάου - Καλού Χωριού. Ας ελπίσουμε ότι και στις δύο δημοπρασίες θα βρεθούν εργολάβοι ούτως ώστε τα έργα να ξεκινήσουν (και να ολοκληρωθούν) σύντομα, γιατί πρόκειται για σημεία του Νομού που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Να μαζέψουμε παλιές φωτογραφίες!
Έχω μια ιδέα και σήμερα θα ήθελα να την «μοιραστώ» μαζί σας. Οι παλιές φωτογραφίες, που όλοι έχουμε στα σπίτια μας, είναι μέρος της ιστορίας μας και το υλικό αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θεώρησα λοιπόν σωστό να μαζέψω όσο πιο πολλές μπορώ, παλιές φωτογραφίες από την πόλη του Αγίου Νικολάου και την ευρύτερη περιοχή μας. Καλώ όλους τους συμπολίτες, να μου «δώσουν» όποια ή όποιες παλιές φωτογραφίες έχουν, να τις αντιγράψω και να τις επιστρέψω την ίδια μέρα. Απώτερος σκοπός η έκδοση ενός βιβλίου με τις σημαντικότερες φωτογραφίες μαζί με τις σχετικές επεξηγήσεις. Σας καλώ να βάλετε τις φωτογραφίες σε ένα φάκελο με το όνομά σας, να τις αφήσετε στο βιβλιοπωλείο της Άννας Καρτέρη και, όπως είπα παραπάνω βήμα, θα επιστραφούν σε μερικές ώρες. Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι τοπία αλλά και πρόσωπα γιατί συχνά έχει ενδιαφέρον ο χώρος που «βγήκε» η φωτογραφία αλλά και η ενδυμασία. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους θα βοηθήσουν. Μέσω της ΑΝΑΤΟΛΗΣ θα ενημερώνω για τον αριθμό των φωτογραφιών που θα έχω παραλάβει και κάποιες από αυτές θα δημοσιεύονται άμεσα.

Το πλυσίματα στον Αλμυρό
Προ ημερών είχα γράψει ότι, η πρώτη μου γνωριμία με τον Αλμυρό ήταν πολλά χρόνια πίσω, όταν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου και των γύρω χωριών, έφερναν στο ποτάμι τις ανάπλες τους για να τις πλύνουν! Τα περισσότερα πλυσίματα γινόταν δεξιά της σημερινής εισόδου. Το σημείο αυτό τώρα έχει μπολοκαριστεί από τα πολλά σκουπίδια και κάποιο μηχάνημα. Όμως το καλό είναι ότι η ροή του νερού συνεχίζεται κανονικά και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Στο σημείωμα αυτό είχα ζητήσει και παλιές φωτογραφίες από τις γυναίκες να πλένουν τις ανάπλες τους. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Αλέκο Στεφανάκη για τις φωτογραφίες που μου έδωσε. Τραβήχτηκαν πριν από 26 χρόνια, τον Αύγουστο του 1988.

Οι αχινοί «δείχνουν» καθαρή θάλασσα!
Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο κοίταζα τους αχινούς και με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα ότι, σε σχέση με πέρσι, είναι πολλοί περισσότεροι. Θυμήθηκα μια συνέντευξη της βιολόγου κ. Αργυρώ Ζενέτου η οποία είχε επισημάνει ότι «…θέλετε να διαπιστώσετε αν η θάλασσα που κολυμπάτε είναι καθαρή; Αναζητήστε αχινούς, κοχύλια και αστερίες! Η ύπαρξή τους θα σας βγάλει από κάθε αμφιβολία. Και ευτυχώς στον τόπο μας, το θαλάσσιο οικοσύστημα παραμένει πλούσιο και υγιές» Άρα, με βάση τα παρακάτω, ο παραλιακός είναι καθαρός και γίνεται καθαρότερος. Πριν φτιαχτεί η αποχέτευση στην πόλη, είχα ανησυχήσει γιατί οι αχινοί είχαν σχεδόν εξαφανιστεί και το χρώμα σε φύκια και βράχια είχε αλλάξει. Επειδή το θέμα έχει σχέση με την οικολογία, τέτοιες διαπιστώσεις, μόνο αισιοδοξία μπορούν να μας δώσουν, σε μια εποχή που το περιβάλλον βιάζεται! Για να καταλάβετε τη διαφορά, στο σημείο όπου ναυάγησε το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» στη Σαντορίνη, εξαφανίστηκαν οι αχινοί!

Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό!
Ούτε μια ούτε δυο αλλά τριάντα δυο (32) φορές πήγε στο Δικαστήριο, πρώην Κοινοτάρχης κοντινού χωριού του Δήμου μας, για υποθέσεις της Κοινότητάς του. Αυτά, και πολλά άλλα, μου έλεγε χθες, κουνώντας το κεφάλι του, απελπισμένος για την ώρα και τη στιγμή που ανακατεύθηκε με τα κοινά! Την τετραετία της θητείας του, έκαμε διάφορα απαραίτητα έργα, όχι για τον ίδιο αλλά για το κοινό καλό του χωριού, αρχικά με τη ανοχή των αρμοδίων, στα οποία όμως μετά ανακατεύθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Λιμενικό, για να βρεθεί τελικά κατηγορούμενος στα Δικαστήρια, χωρίς να παίρνει τη νομική βοήθεια που του υποσχέθηκαν. Μεγάλη μπερδεμένη ιστορία που όμως μας θυμίζει για άλλη μια φορά, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποια χώρα ζούμε…

Πέντε χρόνια Κυβέρνηση!
Ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ Αγίου Νικολάου κ. Γιάννης Γάλλος με πληροφόρησε ότι, την Παρασκευή 6 Μαρτίου θα γιορταστεί η 5η επέτειος της νίκης στην εξουσία, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. (στο Ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ). Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργός κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Εγώ απλά να συμπληρώσω ότι η εκδήλωση γίνεται σε μια δύσκολη για την Κυβέρνηση περίοδο, με τις δημοσκοπήσεις να μην είναι ευνοϊκές…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

Το σωστό Οροπέδιο είναι Λασυθίου!

Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ιωάννη Καραβαλάκη με θέμα, το όνομα του Οροπεδίου στο «Λασίθι» (στη συνέχεια πήρε το όνομα η επαρχία και ο νομός Λασιθίου) Μας δίνει σημαντικά στοιχεία για το «από που προέρχεται» και «πόσο παλιό είναι». Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις ανακοινώσεις του διακεκριμένου αρχαιολόγου, Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών κ. Χαρ. Κριτζά, που έγιναν μετά από ανακάλυψη επιγραφής στην Κρύα Βρύση Σύμης. Η επιγραφή μιλάει «περί της γειτονικής φυλής των Λασυνθίων» και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το όνομα Λασίθι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. (σχετίζεται και με την ανάγνωση πήλινων πινακίδων της Κνωσού όπου αναγράφεται το τοπωνύμιο ra-su-to το οποίο σταδιακά ερμηνεύτηκε σαν Λάσυνθος) Σύμφωνα με τον κ. Καραβαλάκη «…η νέα επιγραφικά τεκμηριωμένη ετυμολογία του ονόματος του Οροπεδίου, επιβάλει τη νέα ορθρογράφησή του, από Λασίθι με γιώτα (ι) σε Λασύθι με ύψιλον (υ), σαν μαρτυρία της ιστορικής συνέχειας του ονόματος του τόπου μας μέσα στο χρόνο…» Στο μνημείο που υπάρχει στο κέντρο της πλατείας του Αγίου Νικολάου, η επαρχία «Λασσηθίου» γράφεται με δυο σίγμα (σ), ήτα (η) και γιώτα (ι)! Ίσως ο χαράκτης να επηρεάστηκε από το Λατινικό Lassithi. Το τοπωνύμιο Λασίθι ήταν γνωστό από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας αφού αναφέρεται στο πρακτικό διανομής της γης στους Ενετούς εποίκους (Carta Concessonis του 1212)

Μετά το καλώδιο… η σωλήνα!
Μετά το προχθεσινό κόψιμο του ηλεκτρικού καλωδίου από το συνεργείο που έφτιαχνε τον αγωγό ομβρίων υδάτων στην οδό Παλαιολόγου, σειρά είχε χθες, το τρύπημα αγωγού νερού από συνεργείο που έκανε έργα της ΔΕΗ. Απ’ ότι φαίνεται είναι δύσκολο να γίνουν έργα (σκαψίματα) στους Ελληνικούς δρόμους και να μην υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες». Στην ερώτηση ποιος φταίει , η απάντηση είναι μάλλον…όλοι! Μια κακή εκτίμηση, ένα ελλιπές σχεδιάγραμμα, μια απροσεξία, μπορεί να οδηγήσουν σε ταλαιπωρία όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς που ζημιώνονται οικονομικά από τις καθυστερήσεις αποπεράτωσης των έργων.

1,5 κινητό σε κάθε Έλληνα!
Μετά από την κινηματογραφική απόδοση στον Κορυδαλλό, μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τα κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα Πληροφορηθήκαμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 18.5 εκατ. κινητά από τα οποία 13.5 εκατ. είναι καρτοκινητά, δηλαδή σε κάθε Έλληνα αναλογεί σχεδόν … 1.5 τηλέφωνο! Στο μυαλό μου έρχεται ο καημός ενός πατέρα που μου έλεγε προ ημερών ότι είναι απελπισμένος, και δεν ξέρει τι να κάνει με την κόρη του, η οποία κάνει τόσα πολλά τηλεφωνήματα που του δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα! Προτείνω να της πάρεις ένα καρτοκινητό και να ξεκαθαρίσεις, χωρίς πολλές κουβέντες, ότι «αυτός» είναι ο χρόνος ομιλίας που έχεις και «κανόνισε πόσο θα μιλάς!» Άλλη λύση δεν βλέπω, γιατί αν της στερήσεις το «αγαπημένο» της κινητό, είναι σαν να αφαιρείς ένα… σημαντικό κομμάτι από τη ζωή της!

Οι «γραμμές» στους δρόμους…
Εταιρεία τηλεπικοινωνιών, έσκαψε χαντάκι στο δρόμο Παχειάς Άμμου -Αγίου Νικολάου και χρησιμοποίησε σαν «οδηγό», την άσπρη γραμμή, στο δεξιά πλευρά του δρόμου, όπως ερχόμαστε προς Άγιο Νικόλαο. Η γραμμή αυτή είναι πολύ χρήσιμη για ασφαλή οδήγηση, ιδιαίτερα τη διάρκεια της νύχτας, πόσο μάλλον αν βρέχει και η ορατότητα δεν είναι καλή. Το βάψιμο της γραμμής επιβάλλεται να γίνει άμεσα. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει σε αρκετούς επαρχιακούς δρόμους οι οποίοι είτε δεν έχουν καθόλου διαγράμμιση είτε καθυστερεί να ξαναφτιαχτεί αυτή, μετά από έργα που έγιναν για τη βελτίωση του οδοστρώματος. Όσον αφορά τις διαγραμμίσεις μέσα στον Άγιο Νικόλαο, καλό θα ήταν αυτές να γίνεται με την καλύτερη ποιότητα της ειδικής μπογιάς. Έχω παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι, που η κίνηση είναι μεγαλύτερη, η «φρέσκια» διαγράμμιση, μετά από χρήση μια εβδομάδας, φαίνεται παλιά! Στις μεγαλουπόλεις, που υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα, πως αντέχουν οι γραμμές σε τόσο φόρτο κυκλοφορίας;

Ένα βάρβαρο φαινόμενο
Τον τελευταίο μήνα έχουν πεθάνει από ρίψη φόλας, τουλάχιστον 25 σκυλιά στην περιοχή της Πλάκας Ελούντας. Αυτό είναι εγκληματικό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης αυτού του βάρβαρου φαινομένου. Καταγγελίες υπάρχουν και για άλλες περιοχές του Δήμου μας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009

Η Καλύβα του… Καραγκιόζη!

«Οι παιδοπνευμονολόγοι λένε ότι το καλύτερο σπίτι για να περάσει το παιδί μια ίωση του αναπνευστικού είναι η καλύβα του Καραγκιόζη που… μπάζει από παντού!» Αυτή ήταν η απάντηση παιδιάτρου της πόλης μας, συζητώντας μαζί του για τις φετινές ιώσεις των παιδιών. Πράγματι, παλαιότερα τα σπίτια μας έμπαζαν από παντού, ο αέρας «σφύριζε» μέσα στα δωμάτια και δεν είχαμε τα σύγχρονα, «κλεισμένα αεροστεγώς», σπίτια! Δεν υπήρχαν τα καλοριφέρ, που πολλές φορές κάνουν «φούρνους» τα σπίτια, και τα παιδιά ήταν συνεχώς έξω στη γειτονιά. Ποιος παλαιότερος δεν θυμάται το μαγκάλι, που προσπαθούσε να ζεστάνει λιγάκι ένα δωμάτιο; Ο γιατρός επισημαίνει ότι «…ο σύγχρονος τρόπος ζωής που κάνουμε, είναι αυτός που επιδεινώνει την εικόνα των ιώσεων που ειδικά φέτος είναι πολύ αυξημένες με παρατεταμένα συμπτώματα. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση όσον αφορά τις ιώσεις βαδίζει προς το χειρότερο. Ενδιαφέρον έχει, όχι η συχνότητα των φαινομένων, γιατί όλα τα παιδιά αρρωσταίνουν, αλλά η βαρύτητα που έχουν, αφού τώρα έχουμε υψηλούς πυρετούς και μεγαλύτερη διάρκεια στην αποθεραπεία. Οι ιοί είναι πλέον πιο ισχυροί, λόγω των μεταλλάξεων και πολλές φορές «κολλά» όλη η οικογένεια. Ο υπερπροστατευτισμός των γονέων, η διατροφή, η ατμόσφαιρα, όλα είναι διαφορετικά. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι, τα τσιγάρα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τα παιδιά όσον αφορά τις χρόνιες παθήσεις…» Εγώ θυμάμαι ότι, όταν ήμουν παιδί, ο «κύκλος» της ίωσης έκλεινε σε 3-5 ημέρες, ενώ τώρα η αποθεραπεία είναι συχνά μετά από 10 ημέρες και τα συμπτώματα μας ταλαιπωρούν για αρκετό καιρό.

Το Πέρασμα από το Σελινάρι
Ξαναπέρασα από το Σελινάρι και ξανακοίταξα… ψηλά στα βράχια, για να δω τα έργα που γίνονται, με σκοπό να σταματήσουν οι κατολισθήσεις των βράχων. Και πάλι δεν είδα καμιά κίνηση! Θα παρακαλούσα, αν κάποιος ξέρει ή έχει δει κάτι, που εγώ δεν γνωρίζω, να μας ενημερώσει σχετικά. Ήδη διανύουμε τον τέταρτο μήνα από τη στιγμή που έκλεισαν την δεξιά λωρίδα προς Ηράκλειο. Αν θυμάμαι καλά, το έργο θα ολοκληρωνόταν πριν το ξεκίνημα της νέας τουριστικής σαιζόν. Συνέχισα προς τον Άγιο Νικόλαο και πλησιάζοντας προς την σήραγγα Βραχασίου, τα αυτοκίνητα από την απέναντι λωρίδα, μου αναβόσβηναν τα φώτα τους. Κατάλαβα ότι παραπάνω υπήρχε αστυνομικό μπλόκο και -παρ’ όλο που δεν έτρεχα- ελάττωσα περισσότερο την ταχύτητά μου, για να μην δεχθώ κλίση. Πριν τη σήραγγα, υπάρχουν σήματα με τα όρια που θα πρέπει να κινούνται τα αυτοκίνητα, νομίζω ξεκινούν από 60 και μετά 50, μέχρι και 40 χιλιόμετρα λίγο πριν την είσοδο στη σήραγγα. Ήμουν σίγουρα ότι οδηγούσα αργά, δεν κοίταζα το κοντέρ του αυτοκινήτου μας και νομίζω ότι, σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δεν υπήρχαν το προειδοποιητικά φώτα, αυτοί που με ακολουθούσαν θα με έβριζαν με την γνωστή δημοφιλή Ελληνική λέξη! Πλησιάζοντας το μπλόκο, το αστυνομικό όργανο μου έκανε σήμα να σταματήσω. Πολύ ευγενικά ο αστυνομικός μου λέγει «παραβιάσατε το όριο ταχύτητας… τρεχάτε με 67 χιλιόμετρα την ώρα…» Πράγματι είχε δίκιο γιατί στο σημείο αυτό η ταμπέλα έγραφε 50! Κάναμε μια φιλική κουβέντα, ο αστυνομικός να μιλά για το γράμμα του νόμου και εγώ να εξηγώ ότι τα σήματα είναι «…όχι και τόσο σωστά» και ότι «…είναι δύσκολο να οδηγεί κάποιος με 40 χιλιόμετρα την ώρα πριν μπει στη σήραγγα». Θεωρώ ότι, με την ταχύτητα αυτή, αν δεν υπάρχει αστυνομία, όλα τα αμάξια θα προσπαθήσουν να με προσπεράσουν και αυτό συνεπάγεται κίνδυνο δημιουργίας ατυχήματος. Η συζήτηση ήταν πολιτισμένη και γενικά θεωρώ ότι η παρουσία της αστυνομίας στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου είναι χρήσιμη. Αποχαιρέτησα και ξεκίνησα, με 40 χιλιόμετρα την ώρα, την πορεία μου προς τον Άγιο. Θα πρέπει να ήταν το πιο αργό και βασανιστικό πέρασμα της σήραγγας, που έκανε οδηγός τα τελευταία 30 χρόνια!

Δεν αυξάνεται ο φόρος στην ρακί!
Το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τηλεοπτικό ρεπορτάζ, σχετικά με τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, σε ανακοίνωση του διευκρίνισε ότι «…η πρόσφατη αύξηση κατά 20% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά, δεν αφορά στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) με τους παραδοσιακούς άμβυκες (καζάνια)…» Πάλι καλά που γλύτωσε η ρακούλα μας από τις δαγκάνες της Εφορείας!

Η Λαϊκή Αγορά
Επαγγελματίες του Κέντρου της πόλης έχουν θορυβηθεί από τις πληροφορίες ότι υπάρχει σκέψη, η Λαϊκή Αγορά θα μεταφερθεί αλλού (στον παραποτάμιο δρόμο;). Θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τα καταστήματά τους. Τις Τέταρτες, η κίνηση της πόλης στο Κέντρο είναι μεγάλη λόγω της καλής φήμης που έχει η «Λαϊκή του Αγίου», η οποία φέρνει επισκέπτες από όλη την ευρύτερη περιοχή. Μου είχαν αναφέρει ότι το καλοκαίρι οργανώνονται και εκδρομές με τουρίστες στην πόλη μας, με μοναδικό σκοπό την επίσκεψη στη Λαϊκή! Δηλαδή έχουμε, μια άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Όπως είναι οι τουριστικές προβλέψεις φέτος, καλό θα είναι να μην προσπερνάμε τίποτα και να εξετάζουμε με πολύ σοβαρότητα όλα όσα θα μπορούσαν να φέρουν επισκέπτες στην πόλη μας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009

Οι περιοχές «Αμμούδι» και «Λύκεια» αναβαθμίζονται!

Μια μεγάλη τουριστική περιοχή της πόλης μας, από το Αμμούδι μέχρι τα φανάρια, στην έξοδο προς Ηράκλειο, αλλάζει σταδιακά προς το καλύτερο. Ο Άγιος Νικόλαος «γιγαντώνεται» περιφερειακά και τα έργα οδοποιίας είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στην περιοχή που προανέφερα, είναι σε εξέλιξη τρία σημαντικά έργα

α) Στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι οι οδοί Αγίου Αντωνίου και Γεωργίου Σεφέρη, οι οποίοι είναι ήδη ασφαλτωμένοι και απομένουν μόνο κάποια έργα στα πεζοδρόμια. Είναι δυο σημαντικοί δρόμοι γιατί θα διευκολύνουν την πρόσβαση προς το 4o Δημοτικό Σχολείο, την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και τις πολλές νέες κατοικίες που έχουν φτιαχτεί στην περιοχή.

β) Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και τα έργα της οδού Μίνωος. Είναι ο δρόμος που ξεκινά από το Αμμούδι και στο ύψος των Λυκείων συνεχίζει ευθεία για να συναντήσει περιφερειακό της Ελούντας. Ο δρόμος έχει ανοιχτεί, μέρος των πεζοδρομιών έχει κατασκευαστεί και τα έργα αναμένεται να τελειώσουν σύντομα. Με την ολοκλήρωση του δρόμου αυτού, θα έχουμε γρήγορη πρόσβαση προς Ξερόκαμπο ή Ελούντα, αποφεύγοντας τα φανάρια.

γ) Το τρίτο σημαντικό έργο που είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται στην πλατεία που υπάρχει μπροστά από την ταβέρνα «Συνάντηση». Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, σχεδίασε όμορφες παρεμβάσεις (πετρόχτιστα, καθιστικά, κιόσκι) και ήδη, χωρίς να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες, έχει αλλάξει η όψη της περιοχής. Οι εργασίες γίνονται με επιστασία του Δήμου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Ένα καλώδιο… «έσβησε» όλη την πόλη!

Στην οδό Παλαιολόγου, από τη γέφυρα μέχρι την αρχή της ανηφόρας προς το νοσοκομείο, είναι σε εξέλιξη το έργο της δημιουργίας «αποχέτευσης ομβρίων υδάτων». Η μπουλντόζα, στα χθεσινά τελευταία σκαψίματά της, έκοψε ένα πολύ σημαντικό ηλεκτροφόρο καλώδιο, το οποίο μάλιστα δεν φαινόταν στα σχέδια της ΔΕΗ, που είχε ο εργολάβος. Όλη η πόλη «βυθίστηκε» στο σκοτάδι για αρκετή ώρα και η επανατροφοδοσία επανήλθε σταδιακά. Το έργο της αποχέτευσης στο χώρο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, σε έντονες βροχοπτώσεις, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα μπροστά από τα μαγαζιά. Όπως μου είπε καταστηματάρχης της περιοχής «…αυτό το έργο το περιμέναμε χρόνια τώρα!»

Οι αρνητικές ειδήσεις βάπτουν τον τουρισμό!
Όλοι συζητούν ότι η φετινή τουριστική περίοδος πιθανόν να μην είναι καλή, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Εγώ θα διαφωνήσω, γιατί το πρόβλημα της χώρας μας, είναι άλλου. Όταν η Ελλάδα είναι συνεχώς στο επίκεντρο αρνητικών ειδήσεων (σπάσιμο βιτρινών, απεργίες, αποδράσεις), αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια που αποτρέπει τον τουρισμό προς τη χώρα μας. Μετά τα τελευταία γεγονότα, ίσως «πιάσαμε πάτο» στα όσα κακά συμβαίνουν στη χώρα μας, ίσως ταρακουνηστήκαμε αρκετά και, επιτελούς, κάτι θα αλλάζει! Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Στο δικομματικό πια κράτος μας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (σε συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα) , ας ξεχάσουν για λίγο τις διαφορές τους και ας καθίσουν μαζί για να βρουν λύσεις. Όλοι συμφωνούν ότι «δεν πάει άλλο» και η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο καλύτερα για όλους μας.

Σέχτα…
Το τελευταίο καιρό είναι στην επικαιρότητα η λέξη «Σέχτα («Επαναστατών»). Με ρώτησαν για τη σημασία της λέξης «Σέχτα» και δίνω μια απάντηση, χωρίς όμως να έχω κατανοήσει πλήρως την σημασία της. Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη «Σέχτα» είναι ομάδα στους κόλπους πολιτικού κόμματος με δογματικές αντιλήψεις και «Σεχταρισμός» είναι ένα σύνολο δογματικών απόψεων και ενεργειών που οδηγούν επαναστατικές ομάδες να αποσπασθούν από την μάζα των εργαζομένων, λόγω κυρίως της επίμονης άρνησής τους. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό secta (οδός, πορεία), του ρήματος sequor (ακολουθώ). Αν κατάλαβα καλά, είναι μια ομάδα μέσα σε μια άλλη ομάδα. Όμως θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση: «Το πρόβλημα δεν είναι η βία αλλά η ανοχή της κοινωνίας στη βία»

«Κυνήγι Θησαυρού»
Μπορεί την Κυριακή να βρισκόμουν στα βουνά του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, αλλά συμμετείχα… νοερά στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού που γινόταν στην πόλη μας. Ομολογώ ότι το διασκέδασα, γιατί κατά κάποιο τρόπο έλαβα κι’ εγώ μέρος, προσπαθώντας να απαντήσω, μέσω του κινητού μου, στα τηλεφωνήματα φίλων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Ζητούσαν τη βοήθεια σε κάποιες ερωτήσεις-γρίφους και παρ’ όλη την προσπάθεια όλης της παρέας, που περπατούσαμε μαζί, η βοήθεια μας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Πάντως αποφασίσαμε ότι, του χρόνου, καλά να’ μαστε θα λάβει μέρος στο «Κυνήγι» και ο Ορειβατικός Σύλλογος!

Απορίες… Έλληνα στην Αγγλία!
Συμπολίτης μας είχε 22 χρόνια να επισκεφθεί το… χωριό της γυναίκας του, στην Αγγλία! Όταν επέστεψε, του έκανα την ερώτηση «μετά από τόσα χρόνια, ποιες ήταν οι αλλαγές που είδες στη χώρα αυτή και που διαφέρει από την Ελλάδα;» Δεν δυσκολεύτηκε να μου απαντήσει:
α. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν καπνίζει κανείς. Υπάρχουν ειδικοί χώροι για το κάπνισμα.
β. Στους δρόμους υπάρχει σεβασμός στον πεζό, ο οποίος έχει την απόλυτη προτεραιότητα.
γ. Οι τιμές στα προϊόντα είναι λογικές και φτηνές.
Συγχρόνως μου διατύπωσε την απορία του «γιατί άραγε οι Εγγλέζοι νεαροί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, αλλάζουν τόσο πολύ όταν βρίσκονται στη χώρα μας; Γιατί να συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα στα Μάλια;». Η απάντηση, αγαπητέ Γιώργο είναι, απλή. Στην Ελλάδα, «τους παίρνει» να κάνουν ό,τι κάνουν! Στην Αγγλία υπάρχει οργάνωση, νόμος και τάξη. Εδώ ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και η κοινωνία μας, εν ονόματι του τουρισμού, ανέχεται τα πάντα στον βωμό του κέρδους!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Φεβρουαρίου 21, 2009

Παλαιό Ελαιουργείο Αρχαύλη

Υπογράφτηκε, την Πέμπτη, εργολαβική σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και της τεχνικής εταιρείας «Χ. Λυδάκης Α.Ε.» Με τη σύμβαση αυτή ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναθέτει στην ανάδοχο εταιρεία την εκτέλεση του έργου "αποπεράτωση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στο παλαιό Ελαιουργείο Αρχαύλη στην Κριτσά". Το έργο είναι προϋπολογισμού 545.000 ευρώ (η χρηματοδότησή του θα γίνει από πιστώσεις ΘΗΣΕΑΣ) και η αποπεράτωση προβλέπεται να γίνει εντός 9 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για τις κοινωνικές ανάγκες της Κριτσάς. Οι πρώτες εργασίες ανακαίνισης του Ελαιουργείου έγιναν πριν από πέντε χρόνια και έκτοτε το έργο δεν προχώρησε. Τώρα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αυτής φάσης, η Κριτσά θα διαθέτει πολύ σύντομα ένα σύγχρονο κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Σύμφωνα με τα σχέδια, προβλέπεται Εκθεσιακός Χώρος ογδόντα τ.μ.(με πατάρι), Γραφείο Πληροφοριών και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (170 καθίσματα όπως αυτά του ΡΕΞ) με υπερυψωμένη σκηνή. Ο χώρος θα διαθέτει σύγχρονες μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, εξαερισμό και οι εξωτερικοί χώροι να είναι όλοι με πετρόχτιστα. Ο πρόεδρος της Κριτσάς κ. Μανώλης Πάγκαλος μας λέγει ότι «…το έργο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα της Κριτσάς. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνονται, σε ένα σύγχρονο χώρο, εκδηλώσεις, ομιλίες ακόμα και δημοτικά συμβούλια Επίσης στον εκθεσιακό χώρο να μπορέσουμε να δείξουμε προϊόντα του χωριού και στοιχεία της παράδοσής μας. Το Γραφείο Πληροφοριών θα είναι πολύ χρήσιμο για τους επισκέπτες μας και γενικά η αίθουσα αυτή θα αναβαθμίσει το χωριό και θα βοηθήσει στην αποκέντρωση»

Την δεκαετία του 1930 , η Κριτσά είχε πολλά ελαιοτριβεία, σύμφωνα με κάποια μαρτυρία, αυτά ήταν τουλάχιστον 10. Ήταν η εποχή που τα εργοστάσια, χρησιμοποιούσαν τις μυλόπετρες για το άλεσμα του ελαιόκαρπου. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις λέξεις μποξάδες και μαντίλες! Αργότερα ήλθαν πιο εξελιγμένες μέθοδοι για να φτάσουμε σταδιακά στα σύγχρονα αυτόματα ελαιουργεία. Την εποχή της ακμής του ελαιουργείου Αρχαύλη, στην Κριτσά λειτουργούσε παράλληλα και το ελαιουργείο του Καρύδη. Το καλό παρθένο λάδι είναι πια συνώνυμο με το όνομα Κριτσά και αυτό αποδεικνύεται και τα πολλά διεθνή βραβεία που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια. Το χωριό θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την καλή ποιότητα λαδιού που παράγει και είναι σημαντικό το ότι πρόσφατα συνήψε κάποιες συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην διεθνή προώθησή του. Όπως η Χίος έχει εκμεταλλευθεί την περίφημη μάστιγα της, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Κριτσά με το μοναδικό λάδι της. Δεν επιτρέπεται να φεύγει κανείς τουρίστας από το Λασίθι, χωρίς να έχει αγοράσει ένα μπουκαλάκι λάδι!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Αντί να δίνουν… παίρνουν!

Οροπέδιο Καθαρού, 21-02-2009 (ανταπόκριση Γιάννη Σιγανού) «Εδώ και είκοσι τέσσερις ώρες χιονίζει συνεχώς. Η εξωτερική θερμοκρασία είναι 3 βαθμοί Κελσίου, αλλά μέσα στο χώρο μου το θερμόμετρο δείχνει 25 βαθμούς!» Ευχαριστώ τον… ασκητή του Καθαρού, Γιάννη Σιγανό για την ανταπόκρισή του. Εγώ ζηλεύω που δεν βρίσκομαι εκεί! Απ’ ότι φαίνεται, η εβδομάδα «που μας μπαίνει» θα είναι του χιονιά!

Αντί να δίνουν… παίρνουν!
Η κόντρα μεταξύ των Δήμων και της Κυβέρνησης για το τέλος παρεπιδημούντων, συνεχίζεται. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί αποδόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι Δήμοι απάντησαν στον υπουργό ότι «…τα 420 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας προορίζονται για να καλύψουν το κόστος όλων των κρατικών αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στους Δήμους (παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές υπηρεσίες, συντήρηση σχολείων, δρόμων κ.λπ.)» και καταλήγουν με το ερώτημα «…αν νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να διατηρούμε φωτισμό ή υπηρεσίες καθαριότητας στις τουριστικές περιοχές, και άρα να υποβαθμίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας, τότε να βγούνε και να το πούνε ευθέως». Ιδιαίτερα βαρύ θα είναι το πλήγμα στους τουριστικούς Δήμους, όπως είναι ο δικός μας. Βεβαίως, συζητήσιμο είναι αν οι πόροι από τα ανταποδοτικά τέλη πηγαίνουν στους σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκαν...

«Αναζητώντας την Αγριοροδαρά»!
(λέγεται και παιόνια ή τουρκοροδαρά και τα φύλλα της θυμίζουν αγριοσέλινο. Τα λουλούδια βγαίνουν κατά τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού και έχουν εντυπωσιακά χρώματα. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και θεωρείται η βασίλισσα των βοτάνων λόγω και των θεραπευτικών της ιδιοτήτων). Δυο ενδιαφέροντα έντυπα βρέθηκαν στα χέρια του. Το πρώτο είναι μια έκδοση της «Πνευματικής Εστίας Οροπεδίου Λασιθίου» (2006) με τον τίτλο «Αναζητώντας την Αγριοροδαρά». Στο βιβλίο αυτό (120 σελίδων) μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέροντα άρθρα του παιδιάτρου συγγραφέα Εμμανουήλ Σπανάκη, ο οποίος με πολύ ευαισθησία μιλά για τον τόπο που γεννήθηκε (δημοσιεύθηκαν την περίοδο 1995-2005 στην εφημερίδα «Σπαθί») Στα άρθρα αυτά, ο συγγραφέας προσπαθεί να περισώσει ότι απέμεινε από την παράδοση και είναι φανερή η αγωνία του για το μέλλον. Διαβάζουμε για το όραμά του «…να αναστήσουμε όλους τους πεθαμένους ανεμόμυλους του τόπου μας, να δημιουργήσουμε ένα απέραντο υπαίθριο Μουσείο το οποίο να επιδεικνύομε με υπερηφάνεια ως λαμπρόν έργον του Λαϊκού μας πολιτισμού» Στο βιβλίο υπάρχουν άρθρα, για αξιόλογους ανθρώπους του Οροπεδίου, για τοπικά παρατσούκλια, πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, αλλά και αναφορές στα δύσκολα γυμνασιακά του χρόνια. Στο τελευταίο άρθρο του βιβλίου του, θα βρει και την…αγριοροδαρά, που έψαχνε για πολλά χρόνια και χρειάσθηκε μια μικρή περιπέτεια για να την ανακαλύψει!

Τα μνημεία ανήκουν, κυρίως, στις τοπικές κοινωνίες
Το δεύτερο έντυπο είναι, η διμηνιαία εφημερίδα «Δίκτη», όργανο του Συλλόγου Λασιθιωτών «Δικταίος» και ήδη βρίσκεται στο 25ο έτος της κυκλοφορίας της. Από τα ενδιαφέροντα άρθρα, θα ξεχωρίσω αυτό με τον τίτλο «Αξιοποίηση του Δικταίου Άνδρου» του Ιωάννη Καραβαλάκη, που γράφτηκε με αφορμή την απαγόρευση σε τηλεοπτικό συνεργείο, να πάρει κάποια πλάνα και στο Σπήλαιο. Επειδή η περίπτωση αυτή μοιάζει αρκετά με πρόσφατη απαγόρευση σε άλλο τηλεοπτικό συνεργείο, να ανέβει στην Σπιναλόγκα, σας μεταφέρω κάποια σχόλιά του «… οι κάτοικοι επί δεκαετίες ολόκληρες καλούσαν την πολιτεία να βοηθήσει στην αξιοποίηση του σπηλαίου με την ελπίδα ότι σε κάτι θα ωφελούνταν ο τόπος, αλλά η πολιτεία εκώφευε. Μόνο όταν ο ήχος των κερμάτων από τα εισιτήρια, άρχισε να ακούγεται στην Αθήνα, τότε οι υπηρεσίες ανακινήθηκαν, όπως οι ψυχές των πιστών, που βρίσκονται εν αναμονή στο καθαρτήριο, αναπηδούν στον ήχο των κερμάτων που πέφτουν στο δίσκο. Οι τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους, αποτελούν αμίσθους και μόνιμους φύλακες των χώρων αυτών και θα πρέπει να έχουν και αυτοί κάποιο οικονομικό όφελος. Επιβάλλεται λοιπόν να αλλάξει ο σημερινός τρόπος διαχείρισης και να συνεργαστούν το Υπουργείο πολιτισμού με το Δήμο… ». Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Καραβαλάκη, ότι δεν είναι δυνατόν οι τοπικές κοινωνίες να μην έχουν κι αυτές ένα μικρό έσοδο από τα χιλιάδες ευρώ που εισπράττει το Υπουργείο πολιτισμού και να πηγαίνουν όλα στην Αθήνα. Αυτό είναι άδικο γιατί τα μνημεία κάθε τόπου, ανήκουν, κυρίως, στις τοπικές κοινωνίες.

Που πάνε τα μπάζα;
Συμπολίτης μας, την εβδομάδα που μας πέρασε, φόρτωσε το αυτοκίνητο του με μπάζα και τα μετέφερε στην περιοχή του ΧΥΤΑ για να τα αποθέσει. «Πήγα στην πύλη και ο υπάλληλος που βρισκόταν εκεί μου ζήτησε την άδεια κυκλοφορίας (;) του αυτοκινήτου μου… του την έδωσα… μετά μου ζήτησε τη σχετική άδεια από το Δήμο… του είπα ότι δεν το γνώριζα ότι χρειάζεται… και αυτός μου απάντησε να πάω πίσω στο Δήμο για να βγάλω! Του εξήγησα ότι, έτσι όπως είμαι φορτωμένος, είναι αδύνατον να επιστέψω στην πόλη… αυτός ήταν ανένδοτος… έφυγα και έριξα τα μπάζα και σε ένα διπλανό χωράφι!» Το παραπάνω περιστατικό ήταν το δεύτερο παρόμοιο που μου μετέφεραν μέσα σε λίγες ημέρες. Άρα υπάρχει πρόβλημα! Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε η άδεια αυτή να εκδίδεται επί τόπου στο χώρο του ΧΥΤΑ. Να σημειώσω ότι ο υπάλληλος αυτός δουλεύει για την εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι για το Δήμο. Ο Δήμος έβγαλε την απόφαση αυτή με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για το τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε σύντομα αν δεν διαχειριστούμε σωστά τα απορρίμματα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

«Ο τουρισμός είναι το οξυγόνο της Ελληνικής οικονομίας!»

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να κατανοήσομε ότι, η «βαριά βιομηχανία» της Ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Όπως δήλωσε γνωστός τουριστικός παράγοντας «…ο τουρισμός είναι το οξυγόνο της Ελληνικής οικονομίας, το ισχυρό αντίδοτο σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που δημιουργήθηκε». Η Ελλάδα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της ιστορίας και του πολιτισμού και είναι πέμπτη στον κόσμο, σαν επιθυμητός τουριστικός προορισμός. Αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 100 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία και το 80% αυτών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν την Ελλάδα σαν επιθυμητό τουριστικό προορισμό. Δυστυχώς καμιά Κυβέρνηση δεν είδε, με το ενδιαφέρον που όφειλε, τα προβλήματα του τουρισμού και αν οι εξελίξεις δεν πάνε φέτος κατ’ ευχήν, o τουρισμός ίσως να είναι το πρώτο πεδίο που η Ελλάδα θα γνωρίσει την πραγματική οικονομική κρίση. Όσον αφορά στην περιοχή μας, αν τα ξενοδοχεία απασχολήσουν λιγότερα άτομα, αν τα πολλά εστιατόρια και μαγαζιά δεν δουλέψουν όσο πρέπει, τότε θα φανεί και στη τοπική αγορά η οικονομική κρίση. Από τον τουρισμό εξαρτώνται όλα τα επαγγέλματα στον Άγιο Νικόλαο, όλα είναι σαν ένα ντόμινο που το ένα κομμάτι θα παρασύρει το άλλο! Βεβαίως όλα αυτά τα απεύχομαι, αλλά καλό είναι «να έχουμε τα μέντε μας!» (μέντε, από την ιταλική λέξη mente που σημαίνει νους)

Ωδείον Αγίου Νικολάου, έτος 1939!
Προχθές έγραψα για τις τρεις γενιές μουσικών, που συνευρέθηκαν στην εκδήλωση του «Λυκείου των Ελληνίδων» Νομίζω ότι η πόλη μας έχει παράδοση στη μουσική και αυτή συνεχίζεται. Έψαξα τις παλιές φωτογραφίες της μητέρας του και ανακάλυψα μια φωτογραφία από το Ωδείο του Αγίου Νικολάου, το έτος 1939. Μαθήτρια του Ωδείου ήταν και η 15χρονη, τότε, μητέρα μου. Όπως βλέπετε τα περισσότερα παιδιά μάθαιναν βιολί…

Τα αρχαία μας… περισσεύουν!
Ξεκίνησε χθες σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, η εκσκαφή ενός οικοπέδου. Επειδή βρίσκεται δίπλα σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, την απομάκρυνση των μπαζών εποπτεύει αρχαιολόγος. Προσωπικά δεν ξέρω τι να ευχηθώ, γιατί υποθέτω ότι άλλες είναι οι επιθυμίες του ιδιοκτήτη και άλλες αυτές των αρχαιολόγων. Το μεγάλο ζήτημα είναι τι τα κάνουμε τα πολλά αρχαία που ανακαλύπτονται…και δεν είναι και λίγα, αφού έχουν γεμίσει οι αποθήκες των Μουσείων και δεν υπάρχουν χώροι για να εκτεθούν. Τώρα θα μου πείτε, εδώ δεν υπάρχουν φύλακες για να μείνει ανοιχτό το Μουσείο Αγίου Νικολάου και η Λατώ! Συζητάμε συνεχώς για την επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά εγώ θα προτείνω να παραμείνουν εκεί για να διαφημίζουν τον ελληνικό πολιτισμό και, όχι μόνο αυτό, αλλά να δώσουμε και άλλα (από αυτά που είναι καταχωνιασμένα στα υπόγεια) και στα υπόλοιπα Μουσεία του κόσμου γιατί αυτό θα είναι, εκτός των άλλων, και η καλύτερη τουριστική διαφήμιση για τη χώρα μας…

Ένα παλιό πεύκο κινδυνεύει!
Απέναντι από την ΑΣΤΕΑΝ, λίγα μέτρα πριν τη Γέφυρα, υπάρχει το πηγάδι που έως το 1933 κάλυπτε τις ανάγκες της πόλης μας σε πόσιμο νερό. Με το νερό αυτό, οι Αγιονικολιώτες γέμιζαν τα ντεπόζιτα τους, τα οποία μετέφεραν με κάρα στα σπίτια τους. Δίπλα στο πηγάδι υπάρχει ένα παλιό πεύκο. Συμπολίτης μας που μένει στην περιοχή αυτή, έχει παρατηρήσει ότι, τον τελευταίο καιρό, το πεύκο γέρνει επικίνδυνα και κινδυνεύει να πέσει κάτω με ένα δυνατό αέρα. Θα πρέπει άμεσα, η αρμόδια υπηρεσία να επέμβει και να το στηρίξει, πριν είναι αργά!

Χαμομήλι Αλβανίας, πατάτες Αιγύπτου!
Πρόσφατα αγόρασα φακελάκια με χαμομήλι και επάνω έγραφαν «φτιαγμένα στην Αλβανία». Χθες αγόρασα πατάτες και αυτές ήταν από την Αίγυπτο. Μάλιστα ο καταστηματάρχης μου είπε ότι οι πατάτες αυτές, αυτήν την εποχή, είναι πολύ καλύτερες από τις δικές μας. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι δυο Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, σιγά-σιγά εκτοπίζονται από αντίστοιχα εισαγόμενα. Τι να σχολιάσει κανείς, όταν μια, υποτίθεται, αγροτική χώρα σαν την Ελλάδα, κάνει εισαγωγές τέτοιων προϊόντων! Και δεν είναι μόνο αυτά, αφού η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από αγροτικά προϊόντα που έρχονται εδώ από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου! Τελικά εμείς εδώ, ούτε αγροτική χώρα είμαστε, ούτε βιομηχανική… όλοι ψάχνουμε για μια θέση στο Δημόσιο!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009

Εμείς πάντως ανησυχούμε…

Χθες το πρωί μίλησε στην τηλεόραση του Mega ο υπουργός τουρισμού κ. Κ. Μαρκόπουλος. Άκουσα ότι:
* Όσοι ανησυχούν για τον φετινό τουρισμό θα διαψευσθούν
* Ζήτησε από τους τουριστικούς επιχειρηματίες, «φθηνές διακοπές», ειδικά για τους Έλληνες επισκέπτες…
* Παρά τα… μικροπροβλήματα (!) με τα τέλη παρεπιδημούνταν δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια…
* Θα επιδοτηθούν ξενοδοχεία για να μαζεύουν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους…
* Μόνο την… σκόνη από τον τουρισμό της Κίνας να πάρουμε, θα έχουμε κερδίσει…

Καρέτα - Καρέτα στην Κολοκύθα
Προ ημερών ξεβράστηκε στην Κολοκύθα Ελούντας μια θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα. Ήταν μεγάλη σε μέγεθος, μήκους ενός μέτρου και πλάτους 70 εκατοστών. Δυστυχώς η αιτία του θανάτου της ήταν το χτύπημα από προπέλα πλοίου. Η χελώνα αυτή είναι προστατευόμενο είδος (ιδίως από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF) γιατί απειλείται με εξαφάνιση. H θαλάσσια χελώνα Καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στoν ιστορία του πλανήτη μας. Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα αλλά για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η Καρέτα απειλείται με εξαφάνιση. H υποβάθμιση και η καταστροφή των τόπων που γεννούν, η αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των παραλιών και η άναρχη τουριστική ανάπτυξη έχει μειώσει τις διαθέσιμες παραλίες για την εναπόθεση των αυγών τους. Υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα! Χελώνες Καρέτα- Καρέτα εμφανίζονται συχνά στην περιοχή του Καλού Χωριού.

Κύριε… Κύριε… Κύριε…
Δεν ξέρω αν εσάς σας ενοχλεί, όμως εμένα με εκνευρίζει. Πηγαίνω σε μια εκδήλωση και εκεί παρευρίσκονται οι επίσημοι όπως, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος. ο διευθυντής Α, ο Διευθυντής Β και ο εκπρόσωπος Τάδε. Ο πρώτος ομιλητής που θα ανέβει στο βήμα θα αρχίσει τις προσφωνήσεις (Κύριε… Κύριε… Κύριε…), πολλές φορές διστακτικά γιατί ίσως να μην ξέρει ποιοι παρευρίσκονται αλλά (το χειρότερο γι’ αυτόν) δεν είναι σίγουρος αν τους προσφωνεί με τη σωστή σειρά! (σειρά σπουδαιότητας) Τελειώνει ο πρώτος ομιλητής, ανεβαίνει ο δεύτερος, αρχίζει κι αυτός τις προσφωνήσεις, το ίδιο ο τρίτος και ο τέταρτος και… πάει λέγοντας! Πιστεύω ότι είναι καλύτερο και πιο σεμνό θα ήταν, αν οι προσφωνήσεις γίνονται μόνο από τον πρώτο ομιλητή και οι υπόλοιποι να λένε το «αξιότιμες κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πολύ που μας τιμάται με την παρουσία σας» Ίσως αρκετοί επίσημοι να αρέσκονται στην επανάληψη προσφώνησης του ονόματός τους, όμως είμαι σίγουρος ότι αυτοί είναι η εξαίρεση… Ή δεν είναι;

«Πώς θα πάμε μπροστά;»
Αυτή ήταν η ερώτηση που έκανε δημοσιογράφος, στην… «σεξοβόμβα» της εποχής μου, Μάρθα Καραγιάννη. Έδωσε την παρακάτω, πολύ σωστή απάντηση, «…όποιος πρωθυπουργός πάρει το πολιτικό κόστος και πει "θα βγω μόνο για μια τετραετία, αλλά θα κάνω αυτά που πρέπει", τότε κάτι θα αλλάξει. Ο πρωθυπουργός που θα πει "θα κάνω αυτά και αυτά, και ας μην ξαναβγώ ποτέ", αυτός είναι που θα αφήσει έργο. Ποιος όμως αγαπά πραγματικά τον τόπο πιο πολύ από την καρέκλα του;».

Μια χωματερή στον Κρούστα
Θα παρακαλούσα πολύ τους φίλους Κρουστιανούς να σταματήσουν να πετάνε μπάζα 500 μέτρα από το χωριό τους, στο δρόμο προς την Πρίνα (αριστερά). Όπως γράφει μια ταμπέλα που έχει στηθεί εκεί «μεταφέρετε χόρτα, κλαδιά, ξύλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές, σίδερα στη θέση Κοψές». Αυτός είναι ένας δρόμος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και το καλοκαίρι περνάνε από εκεί πολλοί επισκέπτες μας.

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο!
Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πμιανιπσήτεο Κμτρπιαίζ, δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθεποτημενα τα γταμαμρά μσέα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενιαί στη στωσή θαέη. Τα υλοπιόπα μροπούν να ενιαί σε τχίυεας θιέεσς και να μροπετίε να τις δαβιάεστε χρωίς πλβημορα. Ατυό γνίταει γαιτί ο εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη άλλα την λξέη σαν σνύλοο. Ατίπτσυεο ε;
Κι όμως αληθινό, όπως θα διαπιστώσατε! Ευχαριστώ πολύ τον συμπατριώτη μας οφθαλμίατρο κ. Αντώνη Τσομπανάκη που μου έστειλε το σχετικό κείμενο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009

Τρεις γενιές μουσικών!

Η εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων, που έγινε την περασμένη Κυριακή, μου έδωσε την αφορμή να κάνω τις παρακάτω σύντομες, αλλά με ιδιαίτερη σημασία, σκέψεις.

Μέχρι τώρα, ο δάσκαλος της μουσικής Γιώργος Συντιχάκης χρησιμοποιούσε, για συνοδεία της χορωδίας, ένα, το πολύ δυο, μουσικά όργανα. Στην εκδήλωση της Κυριακής, την χορωδία συνόδευσε μια μικρή ορχήστρα (πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν, κλαρίνο και φλάουτο). Άρα, η πρώτη σημαντική επισήμανση είναι ότι, εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί στην πόλη μας ένα ωραίο ορχηστικό σύνολο. Η δεύτερη, αλλά πιο σημαντική επισήμανση είναι ότι την Κυριακή συνυπήρξαν τρεις γενιές μουσικών, ο δάσκαλος (Γιώργος), οι μαθητές του (Μανώλης, Γιάννα, Μαρία) και οι μαθητές… των μαθητών! (Ελένη, Βαγγέλης, Μάριος). Με τον Γιώργο Συντυχάκη συζήτησα χθες τις παραπάνω δυο επισημάνσεις και η κουβέντα στη συνέχεια «πήγε» στο μέλλον της μουσικής στον Άγιο Νικόλαο. Όπως λέγει χαρακτηριστικά «…θα πρέπει να δέσουμε τις γενιές μεταξύ τους, να δώσουμε συνέχεια στη μουσική…» για να μου εξομολογηθεί στη συνεχεία, τολμώ να γράψω συγκινημένος, ότι «… η φιλαρμονική και η χορωδία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωή μου και πάντα με προβλημάτιζε το μέλλον, ο καημός μου είναι η «συνέχεια»! Για την φιλαρμονική είμαι ευτυχισμένος γιατί ο Μανώλης Σπυριδάκης είναι ένας άξιος μουσικός και συνεχιστής του έργου. Τώρα θα πρέπει να δούμε την χορωδία…»

Αγαπητέ δάσκαλε, θέλω να σου πω ότι η προχθεσινή αγωνία σου με συγκίνησε ιδιαίτερα και συμμερίζομαι τις σκέψεις σου. Έχεις προσφέρει πολλά στη μουσική της πόλης μας και, νάσαι πάντα καλά, να συνεχίσεις. Από την συζήτησή μας διαπίστωσα ότι είσαι ευτυχής που οι «μαθητάδες σου» (όπως τους αποκαλείς) βγήκαν αντάξιοι του δασκάλου τους. Να μείνεις ήσυχος, η μουσική στην πόλη μας είναι, χάρις σε σένα, σε καλά χέρια! Ξέρω ότι δεν σου αρέσουν τα παίνια, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και αυτήν γράφω.

Η Χορωδία της Αγίας Τριάδας θα προσφέρει…
Στην εκδήλωση διαβάστηκε η παρακάτω επιστολή του πρωτοπρεσβύτερου Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη. Σ’ αυτήν ο Πατήρ γράφει για προσφορά στο Λύκειο, μαθημάτων Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής μουσικής αλλά και της Χορωδίας, όποτε αυτή ζητηθεί. «Με πολλή χαρά χαιρετίζομε τη νέα περίοδο του Παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων της πόλεώς μας και συγχαίρομεν εσάς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ευχόμεθα, η νέα αυτή περίοδος, να είναι γόνιμη και δημιουργική. Εμείς στεκόμαστε δίπλα σας. Η Χορωδία της Αγίας Τριάδος είναι στη διάθεσή σας, οσάκις την θελήσετε. Ως Χορωδία, με το ανθρώπινο δυναμικό και τις γνώσεις που διαθέτομε, είμεθα διατεθειμένοι, στα μουσικά τμήματα που θα διαμορφώσετε, να διδάξομε μαθήματα Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής μουσικής με προθυμία και ανιδιοτέλεια, καθώς και να δεχθούμε την ένταξη νέων μελών στη Χορωδία μας. Με εκτίμηση και αγάπη, Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης»

Σωστή ένταση της μουσικής
Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στον συντοπίτη δάσκαλο και λυράρη Δημήτρη Σγουρό, έναν από τους νέους πιο σημαντικούς και αυθεντικούς εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού στο χώρο της μουσικής. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μαθαίνω ότι ασχολείται με την συλλογή και έκδοση παλιών Κρητικών παραδοσιακών τραγουδιών της περιόδου 1860-1910, που έχει καταγράψει ο πατέρας της Κρητικής λαογραφίας Παύλος Βλαστός, από το Βυζάρι του Ρεθύμνου. Την Κυριακή ακούσαμε ένα γλυκό και «καθαρό» ήχο της λύρας, στη σωστή ένταση, ώστε οι μελωδίες να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά μας. Είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι λυράρηδες. Η τρίχορδη λύρα είναι ένα «σκληρό» μουσικό όργανο και για να ακουστεί ευχάριστα δεν χρειάζονται δυνατές μικροφωνικές εγκαταστάσεις…

Οι ξένοι μαθαίνουν χορό…
O μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος, είπε στην ομιλία του ότι «το Λύκειο θα πρέπει να εμπλουτισθεί και με παραδόσεις μεταναστών που μένουν στον τόπο μας, να δώσει και να πάρει…» Η πρόεδρος του Λυκείου κ. Παρούλα Κουτσάκη, με πολύ ικανοποίηση ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει μαθήματα χορού σε αλλοδαπούς, οι οποίοι «το διασκεδάζουν και μερικοί… ξεπερνούν ακόμα και τους ντόπιους»

Μνήμες άλλης εποχής…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της παράδοσής μας, που εκτίθενται στο χώρο του Λυκείου. Μοναδικά κομμάτια από παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα, υφαντά, εργόχειρα, σκεύη, «όλα κειμήλια φορτωμένα με μνήμες και εικόνες των παιδικών μας χρόνων από τους παππούδες τις γιαγιάδες ή τους γονείς μας» Εντύπωση μου έκανε και ένα παλιό σίδερο που είχε τοποθετηθεί πάνω σε φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου του 1937!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Ο Δίας είναι Κρητικός!

Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί ένα μικρό κείμενο που έγραψα προ ημερών στην ΑΝΑΤΟΛΗ, με τον τίτλο «που γεννήθηκε ο Δίας;», ήταν η αφορμή να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συγκεκριμένα είχα γράψει «…ο γιατρός κ. Κώστας Σουρέας θεωρεί ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιον όρος στην Αρκαδία και όχι στο Δικταίον Άνδρον! Το Λύκαιον όρος ήταν το ιερό βουνό των αρχαίων Αρκάδων και εκεί γεννήθηκε ο Δίας, τον οποίο ανάθρεψαν οι νύμφες. Σε αυτές τον παράδωσε η μάνα του, η Ρέα, για να τον γλιτώσει από τον άνδρα της, τον Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του. Αργότερα ήλθε ο Δίας από την Αρκαδία στην Κρήτη και τον μεγάλωσε η Αμάλθεια».

Η συνέχεια δόθηκε προχθές, όταν διάβασα ότι ο Δήμαρχος του Οροπεδίου κ. Μηλιαράς, έχει βγάλει… πιστοποιητικό γεννήσεως στον Δία και σήμερα ο φίλος Νίσπιτας δημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο άρθρο για την καταγωγή του Δία. Προσωπικά ουδέποτε αμφέβαλα ότι ο Δίας είναι Κρητικός. Βεβαίως η μυθολογία δεν είναι απαραίτητα και ιστορία και αφού υπάρχει το στοιχείο του μύθου (δεν είναι γεγονός), σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις. Πάντως εγώ, στο σχολείο διδάχτηκα ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Δικταίον Άνδρον, αυτό ξέρει όλος ο κόσμος και αυτά λένε και τα γραπτά κείμενα που παραθέτει ο Νικήτας. Άρα ότι και να λένε οι Αρκάδες, «ο Δίας είναι δικός μας…!»

Έσπευσα να αγοράσω, όπως μου το ζήτησε, την «Τράμπα», μια εφημερίδα «στην υπηρεσία της διάσωσης και διάδοσης του Μεραμπελιώτικου σπίρτου»! Επειδή δεν ήμουν σίγουρος για τη σημασία της λέξης, στο λεξικό μου διαβάζω ότι «…τράμπα είναι η ανταλλαγή, η αλλαξοκωλία -με την καλή έννοια- και μαζί με το ρήμα κάνω σχηματίζει την έκφραση κάνω τράμπα!» Όμως, επί της ουσίας, θέλω να τον συγχαρώ, γιατί η «Τράμπα» του είναι απολαυστική, μέσα στο πνεύμα των αποκριάτικων ημερών. Έξυπνα πνευματώδη κείμενα, πολύ επίκαιρα όπου καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα:
Η κρίση που μας έρχεται,
δεν είναι σαν τον κάλο,
είναι ξυλάγγουρο μακρύ
χονδρό και τιποτ΄άλλο!

Πολύ σημαντική και χρήσιμη η ιδέα του να μαζέψει πολλά παρατσούκλια (παρονόμια) της περιοχής μας. Είναι μια σημαντική προσφορά της εφημερίδας, για λόγους ιστορικούς.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
(μου είπες να αγοράσω την «Τράμπα» με χρέωσή σου. Εγώ την πλήρωσα κανονικά, όχι για να σε προσβάλω, αλλά γιατί απ’ ότι διάβασα «για νάρθει η ΤΡΑΜΠΑ φίλοι μου, στα χέρια σας και φέτος, ήκοψα το βαρύ γλυκό και τονε πίνω σκέτο, τα έξοδα είναι πολλά και ήδειασα την τσέπη…)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009

Ψάξτε για τον Κρυμμένο Θησαυρό!

Τελευταία ημέρα σήμερα, για να δηλώσετε συμμετοχή στο κυνήγι του «Κρυμμένου Θησαυρού». Η φράση παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, όπου οι πειρατές ήταν τα αφεντικά στην θάλασσα (το ουσιαστικό θησαυρός είναι λέξη αρχαιοελληνικής προέλευσης). Όπως δήλωσε κ. Πόπη Κοζύρη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης «…το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού ζωντανεύει και παρασύρει την πόλη στο ρυθμό της Αποκριάς μια και όλοι όσοι συμμετέχουν είναι μεταμφιεσμένοι και τριγυρνούν μέσα στους δρόμους προσπαθώντας να λύσουν τους γρίφους και να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό…» Η ιδέα του κρυμμένου θησαυρού ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια και στο παιχνίδι αρχικά συμμετείχαν μόνο φίλοι. Όμως από πέρυσι, με τη στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού, παίρνουν μέρος όσοι επιθυμούν και φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Βεντέμα στην Κριτσά φέτος!
Η λέξη«βεντέμα» προέρχεται από τη βενετική λέξη Vendemma που σημαίνει πλούσια σοδειά, συγκομιδή. Στην Κρητική διάλεκτο, η λέξη σημαίνει αυξημένη παραγωγή λαδιού. Η Κριτσά, αλλά και άλλες περιοχές, έχει φέτος βεντέμα, δηλαδή είναι χρονιά με μεγάλη παραγωγή λαδιού. Φέτος η παραγωγή θα είναι σχεδόν διπλάσια από πέρσι αφού, από τους 260 τόνους που μαζεύτηκαν πέρσι, φέτος μέχρι στιγμής φτάνουν τους 480 τόνους, οπότε αναμένεται να ξεπεράσουν τους 500! Υπολογίζεται ότι έχει μαζευτεί περίπου το 80% της παραγωγής. Να σημειωθεί ότι φέτος ο καιρός βοήθησε πολύ και δεν χάθηκε σχεδόν καμιά μέρα από το λιομάζωμα. Το εργοστάσιο της Κριτσάς θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τέλος του μήνα και, αν χρειαστεί, μερικές ημέρες του Μαρτίου. Δυστυχώς η παραγωγή είναι μεγάλη αλλά η τιμή μικρή! Ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς προσπαθεί να πουλήσει για να πληρωθούν οι παραγωγοί.

Οι πάπιες του Αλμυρού
Δυο συμπολίτες μας με πήραν τηλέφωνο και παρακάλεσαν να γράψω κάτι για τις πάπιες στον Αλμυρό, δίπλα από την εκκλησία της Ανάληψης. Προ ημερών τοποθετήθηκε ένα άσκημο και αντιαισθητικό πράσινο πλέγμα μπαλκονιών, για να τις εμποδίζουν να βγαίνουν στο δρόμο. Όπως πληροφορήθηκα κάποιες έχουν σκοτωθεί από διερχόμενα αυτοκίνητα και αρκετές φορές έχει αποφευχθεί ατύχημα την τελευταία στιγμή. Επίσης μου επεσήμαναν ότι μάλλον έχουν έλλειψη τροφής και ότι κάποιοι τσιγγάνοι κάνουν “κάτι” που δυσκολεύομαι να πιστεύω. Τα γράφω με επιφύλαξη. Σωστό είναι να περιοριστούν οι πάπιες μόνο στο χώρο του βιοτόπου. Όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα κομψό κάγκελο περίφραξης, γιατί από εκεί περνούν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο Τουρκικός τουρισμός πάει καλά!
Αν η ανακοίνωση της υπουργείου τουρισμού της Τουρκίας αληθεύει, τότε οι Βρετανοί φέτος επιλέγουν Τουρκία για τις διακοπές τους. Παρά την παγκόσμια κρίση, οι κρατήσεις φέτος από Άγγλους τουρίστες για Τουρκία, έχουν αυξηθεί κατά 30% ενώ στον υπόλοιπο κόσμο παρατηρείται μείωση περίπου 60%. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος ψάχνει να βρει κάπου που θα περάσει καλά αλλά και οικονομικά. Μήπως πρέπει άμεσα να κάνουμε κάτι με τις τιμές στη χώρα μας; Προ ημερών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες από τον τουρισμό του εξωτερικού, συστήνει στα μέλη της να διαθέτουν τα δωμάτια Έλληνες τουρίστες, με τιμές 10% χαμηλότερες από αυτές των ξένων επισκεπτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι κρατήσεις από τις παραδοσιακές αγορές (Αγγλία - Γερμανία) εμφανίζουν μέχρι στιγμής πτώση έως 30% ενώ από τις άλλες μεγάλες αγορές, (Γαλλία, Ιταλία, Σκανδιναβία), η μείωση είναι περίπου 10% - 30%.

Είμαστε πρωταθλητές!
Διάβασα σε γνωστό μεγάλο blog, επιστολή που υπογράφει “αγανακτισμένος πολίτης που δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει κανένα κόμμα» ότι «…μεγάλη είναι η οργή μου για την τιμή της βενζίνης στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο νομό Λασιθίου, όπου η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει πάνω από 1 ευρώ το λίτρο! Που ξανακούστηκε αυτό, σε περίοδο κρίσης, εμείς εδώ να την πληρώνουμε σε μεγαλύτερη τιμή, ενώ η τιμή της βενζίνης πέφτει διεθνώς! Το καπέλωμα πάει σύννεφο. Που είναι η κυβέρνηση; Που είναι το Υπουργείο ανάπτυξης;» Την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώς Σχοιναράκη, στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη διαβάζουμε ότι «…διαπίστωση του κάθε καταναλωτή που επισκέπτεται για λίγο άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι ότι οι τιμές στα πρατήρια εκεί είναι αρκετά χαμηλότερες απ’ ο,τι στην Κρήτη…» Η κ. Σχοιναράκη κάνει λόγο για αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ακούει κανείς;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Ο απολογισμός από τα «Γυρίσματα»

Πέντε ημέρες μαζί με το συνεργείο της τηλεόρασης του Σκάι, ήταν για μένα μια μοναδική εμπειρία. Θα προσπαθήσω να κάνω έναν σύντομο απολογισμό. Κατ’ αρχήν έμαθα πολλά πράγματα για το πως γυρίζονται αυτά τα καταπληκτικά ντοκιμαντέρ που βλέπουμε στην τηλεόραση. Μερικές φορές, για μια απλή σκηνή ολίγων δευτερολέπτων μπορεί να χρειαστεί προσπάθεια μιας ολόκληρης ώρας! Είδα ότι τους ενδιέφερε και η τελευταία λεπτομέρεια γιατί πάντα αναζητούσαν το τέλειο. Επίσης είδα τις προόδους της τεχνολογίας, όσον αφορά τη λήψη, καθώς το συνεργείο χρησιμοποιούσε κάμερα High Definition η οποία πολλές φορές «έγραφε» καλύτερα απ’ ότι έβλεπε το μάτι μας. Την Παρασκευή το συνεργείο επισκέφθηκε τη Κριτσά, περπάτησε στα γραφικά σοκάκια της, συνομίλησε με κατοίκους του χωριού και πέρασε από το σπίτι όπου ο Ζυλ Ντασσέν και η Μελίνα Μερκούρη, το 1957 «γύρισαν» πολλές σκηνές από το «Χριστός Ξανασταυρώνεται». Πολύ όμορφη και «ζεστή» ήταν η παρουσία της Νταβραδολένας (Ελένης Παγκάλου) και της Χαρίκλειας Βάρδα. Στο παραδοσιακό τους σπίτι γυρίστηκαν πολύ ωραία πλάνα, μας είπαν ωραίες μαντινιάδες και στο τέλος πρόσφεραν και νόστιμες Κριτσώτικες μυζηθρόπιτες (Χίλια ευχαριστούμενα μέσα από την καρδιά μας γιατί τιμάτε την Κριτσά ωσά και τα παιδιά μας. Οσά τη μυζηθρόπιτα θα σε τουλουπανιάσω να σε φιλώ γλυκά - γλυκά ώσπου να σε χορτάσω!) Για το χωριό μίλησαν ο πρόεδρος Μανώλης Πάγκαλος και ο Γιώργος Αφορδακός. Κλείνοντας να επαναλάβω ότι η εκπομπή μεταδίδεται καθημερινά 18:30 - 19:15 από την τηλεόραση του Σκάϊ. Τα «Γυρίσματα» στην περιοχή μας προβλέπεται να προβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Πάντα υπάρχει ένα… αλλά!
Κι’ επειδή όλες αυτές τις μέρες, γράφω συνεχώς καλά λόγια για τα «Γυρίσματα» θα πρέπει να επισημάνω και κάποια αρνητικά. Η δημοσιογράφος Σοφία Τσίπα «κατέβηκε» με ένα συγκεκριμένο πλάνο όσον αφορά τα γυρίσματα, ύστερα από μια έρευνα που είχε γίνει στην Αθήνα αλλά και κάποιων προτάσεων δικών μας. Δεν ήθελαν καμιά παρέκκλιση, απ’ αυτά τα οποία είχαν γραμμένα, με αποτέλεσμα να περνάμε δίπλα από σημαντικά τοπία και μνημεία και να τα προσπερνάμε, απλά γιατί δεν ήταν στο χαρτί τους. Επίσης, παρέλειψαν να επισκεφθούν τα άλλα σημαντικά χωριά της περιοχής μας (θέλαμε να τους πάμε στις παραλίες του Καλού Χωριού και σε μελισσοκόμο της Πρίνας), δηλαδή δεν υπήρχε αυτό που λέμε «ευελιξία» (ή flexibility, για να χρησιμοποιήσω και μια λέξη των ημερών). Επίσης, υποθέτω λόγω άγνοιας, δεν επισκέφθηκαν τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κριτσάς, παρ’ ότι πέρασαν έξω από το εργοστάσιο και τους είπαμε ότι «αυτό εδώ το λάδι έχει πάρει τα πολλά διεθνή βραβεία». Τέλος, επειδή εγώ δεν ήμουν και δεν θα είμαι τότε πολιτικός, πήρα και κάποια άλλου είδους μαθήματα, όμως μερικές φορές «καλύτερα τ’ αμίλητα παρά τα μιλημένα»

«Είστε από το Σκάϊ;»
Θα σας διηγηθώ και δυο ιστοριούλες από την διάβα μου στα βουνά και τα λαγκάδια, τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο όμορφο περιστατικό έγινε στον κακοτράχαλο δρόμο από το Οροπέδιο Καθαρού στο Οροπέδιο Λασιθίου (Λάκο του Καδή), όταν συναντήσαμε σε ένα «παράξενο» σημείο «στο πουθενά», έναν γεροντάκο να μαζεύει ξύλα για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τον χαιρετίσαμε, του είπαμε «πως πάει η ζωή» και επειδή δεν άκουγε πολύ καλά, επαναλάβαμε τις ερωτήσεις πολλές φορές. Ξαφνικά, μέσα στην… ασυνεννοησία μας, με ένα πλατύ χαμόγελο και με σχετικό ενθουσιασμό αναφωνεί «είστε από το Σκάϊ;» Η δημοσιογράφος και οι τεχνικοί δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός αυτό! Μπορεί να έχουμε άγνοια σε πολλά πράγματα αλλά το «χαζοκούτι» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας…

«Η… ιδανική γυναίκα»!
Το δεύτερο περιστατικό, που μας έκανε να γελάσουμε, έγινε σε καφενεδάκι του Οροπεδίου Λασιθίου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από κάποιο χωριό και να μη συναντήσεις ανθρώπους που θα σου διηγηθούν κάποιες γραφικές ιστορίες. Εκεί λοιπόν συναντήσαμε έναν… «ανθισμένο» γεροντάκο ο οποίος, στο τέλος κάθε ιστορίες που διηγούνταν, μας έλεγε «…εμένα η γυναίκα μου, κάθε πρωί μου δίνει 200 ευρώ και μου λέει πάρτα και κάντα οτι θες!» Όλοι συμφωνήσαμε μαζί του ότι μάλλον έχει βρει την τέλεια γυναίκα, την ιδανική για κάθε άντρα! Ψάχτε την! Η παραπάνω ιστορία θα ήταν ιδιαιτέρα διασκευαστική αν μπορούσε κανείς να μεταφέρει πάνω στο χαρτί, τις εκφράσεις και τον τρόπο που μιλάει κάποιος…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Μια νέα εποχή ξεκινά για το Λύκειο των Ελληνίδων

Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Παρούλα Κουτσάκη και οι συνεργάτιδές της, μας υποδέχθηκαν (την Κυριακή, 15/02/2009) στο νέο, μεγάλο και άνετο χώρο τους (190 τ.μ.), που βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης μας (Κ. Σφακιανάκη 9). Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, από τον περασμένο Αύγουστο, ανέλαβε το δύσκολο έργο της επαναλειτουργίας του Λυκείου με κύρια προβλήματα τα οικονομικά και την στέγασή του. Όπως λέγει η κ. Κουτσάκη «…σήμερα αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση, χαρά και δικαίωση για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε, με ανύπαρκτα οικονομικά μέσα και υποδομή, ώστε να μπορούμε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να εγκαινιάζουμε αυτήν την αίθουσα…»

Την εκδήλωση άνοιξε η δημοσιογράφος κ. Άννα Καραγιαννάκη η οποία αναφέρθηκε στην λειτουργικότητα τους νέου χώρου και ευχήθηκε, το Λύκειο να μην αποτελέσει μόνο εντευκτήριο φιλανθρωπίας και πολιτισμού, αλλά να αποτελέσει μορφωτικό και ψυχαγωγικό σαλόνι όπου θα οργανώνονται διαλέξεις, εσπερίδες, μαθήματα χορού και μουσικής, μια πραγματική γωνιά πολιτισμού. Μίλησε για την ιστορία του Λυκείου και έκανε ειδική αναφορά στην λαογράφο Ειρήνη Παπαδάκη από το Χαμέζι της Σητείας, η οποία οραματίσθηκε κι’ έκανε πράξη την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Λυκείου κ. Παρούλα Κουτσάκη, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «…με τη σημερινή ευκαιρία επιθυμώ, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των μελών του Συμβουλίου. θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά όλους, ανεξάρτητα από το ύψος και το είδος της προσφοράς ή δωρεάς με την οποία έχουν μέχρι σήμερα ενισχύσει το έργο μας. Μια ιδιαίτερη αναφορά σε όσους προσέφεραν όλα αυτά τα υπέροχα αντικείμενα που έχομε εκθέσει και που θαυμάσατε. Μοναδικά κομμάτια από παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα, υφαντά, εργόχειρα, σκεύη, χρηστικά αντικείμενα, όλα κειμήλια φορτωμένα με μνήμες και εικόνες των παιδικών μας χρόνων από τους παππούδες τις γιαγιάδες ή τους γονείς μας, τα οποία πιστεύομε πως εκτεθειμένα στο χώρο αυτό θα αποτελούν ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο, αφού την αίθουσα μας επισκέπτονται κάθε εβδομάδα πολλά παιδιά νέοι και ενήλικες, μαθητές των τμημάτων χορού , αλλά και αιώνιο μνημόσυνο για τους δημιουργούς αυτών των έργων…»

Για το έργο και στους σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων μίλησε αναλυτικά η κ. Μαρία Κώτσου-Πασά, αντιπρόεδρος του κεντρικού Λυκείου. Τις ομιλίες «έκλεισε» ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος λέγοντας ότι «…χαιρόμαστε γιατί ο Σύλλογος των Ελληνίδων, με τη νέα πρόεδρο κ. Παρούλα Κουτσάκη και τις συνεργάτιδές της, είναι σε καλά χέρια.. Το Λύκειο των Ελληνίδων πρέπει να είναι ένα φυτώριο, ένα μικρό Πανεπιστήμιο. Δεν είναι μόνο η παράδοση, είναι η ζωή αλλά και το τώρα, είναι το νυν και το αεί της Εκκλησίας. Η κοινωνία μας στον Άγιο Νικόλαο είναι πλέον πολυ-φυλετική και πολυ-πολιτισμική και γι’ αυτό το Λύκειο των Ελληνίδων πρέπει να εμπλουτιστεί και με παραδόσεις μεταναστών που μένουν στον τόπο μας Δεν πρέπει να είμαστε ένα γκέτο, το Λύκειο των Ελληνίδων πρέπει να ανοίξει, θα έλεγα να “εκκλησιάσουμε” τους ανθρώπους αυτούς. Αγαπώ πολύ την πόλη του Αγίου Νικολάου, αλλά το Λύκειο δεν πρέπει να είναι μόνο της πόλεως του Αγίου Νικολάου καθώς τώρα έχουμε ένα μητροπολιτικό Δήμο. Σας λέγω για παράδειγμα ότι, την μεγαλύτερη πολιτιστική παράδοση στην Κρήτη την είχε η Κριτσά…θα την αφήσουμε απ’ έξω; Έχουμε πολλά χωριά και πολλές παραδόσεις. Στις μαντινάδες δεν άκουσα για Άγιο Νικόλαο αλλά για Μιραμπέλλο και θέλω αυτό να είναι ενωμένο…»

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν μουσικό. Η τετράφωνη μικτή χορωδία της Αγίας Τριάδας, με διευθυντή τον ακούραστο δάσκαλο της μουσικής Γιώργο Συντυχάκη «τραγούδησε» γνωστά τραγούδια. Για άλλη μια φορά η Χορωδία προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στην κοινωνία του Αγίου Νικολάου. Με πολύ κόπο και αγωνία ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, ο Γιώργος Συντυχάκης και τα σαράντα μέλη της χορωδίας «δίνουν και την ψυχή τους» γι’ αυτήν την ωραία προσπάθεια. Την χορωδία συνόδευσαν οι μουσικοί, Μανώλης Σπυριδάκης στην κιθάρα, Γιάννα Παπαδάκη στο Φλάουτο, Μαρία Απαλάκη στο ακορντεόν, Ελένη Καμαράτου στο πιάνο, Βαγγέλης Λαζόπουλος στο κλαρίνο και Μάριος Βολλάς στο φλάουτο. Ευχάριστη έκπληξη για όλους, αποτέλεσε η συνύπαρξη του συντοπίτη λυράρη Δημήτρη Σγουρού, μαζί με την χορωδία, ερμηνεύοντας Μεραμπελλιώτικες κοντιλιές και αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο (στο λαούτο ήταν ο Μανώλης Πάγκαλος πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος της Κριτσάς και ο Αλέξης Τζανάκης)

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, η αντινομάρχης κ. Μαρία Πρατσίνη ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νίκος Πάγκαλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σόφη Γιαννικάκη και ο πρόεδρος του Θεραπευτηρίου κ. Γιώργος Γαλανάκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Κουτάκη μας δήλωσε ότι «…στο χώρο αυτό, εκτός από τις συνεδριάσεις, γίνονται κι όλες οι δραστηριότητες του Λυκείου, όπως τα μαθήματα χορού αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες που είναι στο ξεκίνημά τους και θα ανακοινώσουμε σύντομα. Σήμερα μας τιμά με την παρουσία της η κ. Μαρία Κώτσου-Πασά , η οποία είναι αντιπρόεδρος του κεντρικού Λυκείου και έφορος παραρτημάτων. Την ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια της όλο αυτό το διάστημα, που μοιράστηκε την αγωνία μας και μας έδωσε τις συμβουλές της για την οργάνωση και ανασυγκρότηση του παραρτήματός μας…» Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ και στα ωραία Κρητικά παραδοσιακά γλυκίσματα που μας προσέφεραν οι κυρίες του Λυκείου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Σάββατο, Φεβρουαρίου 14, 2009

Ο απολογισμός από τα «Γυρίσματα»

Πέντε ημέρες μαζί με το συνεργείο της τηλεόρασης του Σκάι, ήταν για μένα μια μοναδική εμπειρία. Θα προσπαθήσω να κάνω έναν σύντομο απολογισμό. Κατ’ αρχήν έμαθα πολλά πράγματα για το πως γυρίζονται αυτά τα καταπληκτικά ντοκιμαντέρ που βλέπουμε στην τηλεόραση. Μερικές φορές, για μια απλή σκηνή ολίγων δευτερολέπτων μπορεί να χρειαστεί προσπάθεια μιας ολόκληρης ώρας! Είδα ότι τους ενδιέφερε και η τελευταία λεπτομέρεια γιατί πάντα αναζητούσαν το τέλειο.

Επίσης είδα τις προόδους της τεχνολογίας, όσον αφορά τη λήψη, καθώς το συνεργείο χρησιμοποιούσε κάμερα High Definition η οποία πολλές φορές «έγραφε» καλύτερα απ’ ότι έβλεπε το μάτι μας. Την Παρασκευή το συνεργείο επισκέφθηκε τη Κριτσά, περπάτησε στα γραφικά σοκάκια της, συνομίλησε με κατοίκους του χωριού και πέρασε από το σπίτι όπου ο Ζυλ Ντασσέν και η Μελίνα Μερκούρη, το 1957 «γύρισαν» πολλές σκηνές από το «Χριστός Ξανασταυρώνεται». Πολύ όμορφη και «ζεστή» ήταν η παρουσία της Νταβραδολένας (Ελένης Παγκάλου) και της Χαρίκλειας Βάρδα. Στο παραδοσιακό τους σπίτι γυρίστηκαν πολύ ωραία πλάνα, μας είπαν ωραίες μαντινιάδες και στο τέλος πρόσφεραν και νόστιμες Κριτσώτικες μυζηθρόπιτες (Χίλια ευχαριστούμενα μέσα από την καρδιά μας γιατί τιμάτε την Κριτσά ωσά και τα παιδιά μας. Οσά τη μυζηθρόπιτα θα σε τουλουπανιάσω να σε φιλώ γλυκά - γλυκά ώσπου να σε χορτάσω!) Για το χωριό μίλησαν ο πρόεδρος Μανώλης Πάγκαλος και ο Γιώργος Αφορδακός. Κλείνοντας να επαναλάβω ότι η εκπομπή μεταδίδεται καθημερινά 18:30 - 19:15 από την τηλεόραση του Σκάϊ. Τα «Γυρίσματα» στην περιοχή μας προβλέπεται να προβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Πάντα υπάρχει ένα… αλλά!
Κι’ επειδή όλες αυτές τις μέρες, γράφω συνεχώς καλά λόγια για τα «Γυρίσματα» θα πρέπει να επισημάνω και κάποια αρνητικά. Η δημοσιογράφος Σοφία Τσίπα «κατέβηκε» με ένα συγκεκριμένο πλάνο όσον αφορά τα γυρίσματα, ύστερα από μια έρευνα που είχε γίνει στην Αθήνα αλλά και κάποιων προτάσεων δικών μας. Δεν ήθελαν καμιά παρέκκλιση, απ’ αυτά τα οποία είχαν γραμμένα, με αποτέλεσμα να περνάμε δίπλα από σημαντικά τοπία και μνημεία και να τα προσπερνάμε, απλά γιατί δεν ήταν στο χαρτί τους. Επίσης, παρέλειψαν να επισκεφθούν τα άλλα σημαντικά χωριά της περιοχής μας (θέλαμε να τους πάμε στις παραλίες του Καλού Χωριού και σε μελισσοκόμο της Πρίνας), δηλαδή δεν υπήρχε αυτό που λέμε «ευελιξία» (ή flexibility, για να χρησιμοποιήσω και μια λέξη των ημερών). Επίσης, υποθέτω λόγω άγνοιας, δεν επισκέφθηκαν τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κριτσάς, παρ’ ότι πέρασαν έξω από το εργοστάσιο και τους είπαμε ότι «αυτό εδώ το λάδι έχει πάρει τα πολλά διεθνή βραβεία». Τέλος, επειδή εγώ δεν ήμουν και δεν θα είμαι τότε πολιτικός, πήρα και κάποια άλλου είδους μαθήματα, όμως μερικές φορές «καλύτερα τ’ αμίλητα παρά τα μιλημένα»

«Είστε από το Σκάϊ;»
Θα σας διηγηθώ και δυο ιστοριούλες από την διάβα μου στα βουνά και τα λαγκάδια, τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο όμορφο περιστατικό έγινε στον κακοτράχαλο δρόμο από το Οροπέδιο Καθαρού στο Οροπέδιο Λασιθίου (Λάκο του Καδή), όταν συναντήσαμε σε ένα «παράξενο» σημείο «στο πουθενά», έναν γεροντάκο να μαζεύει ξύλα για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τον χαιρετίσαμε, του είπαμε «πως πάει η ζωή» και επειδή δεν άκουγε πολύ καλά, επαναλάβαμε τις ερωτήσεις πολλές φορές. Ξαφνικά, μέσα στην… ασυνεννοησία μας, με ένα πλατύ χαμόγελο και με σχετικό ενθουσιασμό αναφωνεί «είστε από το Σκάϊ;» Η δημοσιογράφος και οι τεχνικοί δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός αυτό! Μπορεί να έχουμε άγνοια σε πολλά πράγματα αλλά το «χαζοκούτι» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας…

«Η… ιδανική γυναίκα»!
Το δεύτερο περιστατικό, που μας έκανε να γελάσουμε, έγινε σε καφενεδάκι του Οροπεδίου Λασιθίου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από κάποιο χωριό και να μη συναντήσεις ανθρώπους που θα σου διηγηθούν κάποιες γραφικές ιστορίες. Εκεί λοιπόν συναντήσαμε έναν… «ανθισμένο» γεροντάκο ο οποίος, στο τέλος κάθε ιστορίες που διηγούνταν, μας έλεγε «…εμένα η γυναίκα μου, κάθε πρωί μου δίνει 200 ευρώ και μου λέει πάρτα και κάντα οτι θες!» Όλοι συμφωνήσαμε μαζί του ότι μάλλον έχει βρει την τέλεια γυναίκα, την ιδανική για κάθε άντρα! Ψάχτε την! Η παραπάνω ιστορία θα ήταν ιδιαιτέρα διασκευαστική αν μπορούσε κανείς να μεταφέρει πάνω στο χαρτί, τις εκφράσεις και τον τρόπο που μιλάει κάποιος…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Ο «Χριστός Ξανασταυρώνεται» και ο ντελάλης της Κριτσάς

Βρισκόμαστε στο 1957 και η Κριτσά ζούσε στους ρυθμούς του έργου «ο Χριστός ξανασταυρώνεται» που επρόκειτο να γυρίσουν στο χωριό τους ο Ζυλ Ντασσέν και η Μέλινα Μερκούρη. Στα γυρίσματα συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι και διαβάστε πως περιγράφει τις ετοιμασίες του χωριού, ο τοπικός ανταποκριτής της εποχής, στην εφημερίδα «Απογευματινή»

Απογευματινή, Νεάπολης Κρήτης, του ανταποκριτού μας
Η Κριτσά, η γραφική κωμοπόλις της Δυτικής (ο ανταποκριτής κάνει λάθος αφού το σωστό είναι Ανατολικής) Κρήτης βρίσκεται σε συναγερμό. Οι 5.500! (το θαυμαστικό είναι δικό μου) ορεσίβιοι κάτοικοι της ετοιμάζονται οι ίδιοι και ετοιμάζουν και το κεφαλοχώρι τους για το γύρισμα της ταινίας του Ζυλ Ντασσέν «ο Χριστός ξανασταυρώνεται» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Ήδη όλες οι πληροφορίες, μετά από την επίσκεψη στην Κρήτη του σκηνοθέτου, των συνεργατών του και της κ. Μελίνα Μερκούρη επιβεβαιώνουν ότι η περίφημη ταινία θα γυριστεί εκεί. Εις την οριστική αυτήν απόφασιν συνετέλεσαν κατά γενικήν ομολογίαν οι προσπάθειες του βουλευτού κ. Στυλιανού Κούνδουρου και οι φροντίδες του προέδρου της Κριτσάς κ. Γιάννης Ταβλάς. Ο κ.Ταβλάς επιστατεί αυτοπροσώπως για την διαμόρφωση της πλατείας της κωμοπόλεως καταλλήλως ώστε να συγκεντρώσει απ’ τη μια μεριά ότι ενδιαφέρει την κινηματογράφηση κι’ απ’ την άλλη για να εξαφανίσει κάθε τι που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο αυτό. Τις σχετικές δαπάνες των εργασιών, αποζημιώσεως των κατοίκων κλπ έχει αναλάβει η Κοινότης που ας σημειωθεί ότι είναι αρκετά πλουσία. Τον κ. Ταβλά συνήντησα σήμερον και μου εδήλωσεν ότι η κοινότης Κριτσάς αποφάσισε μεγάλας οικονομικάς θυσίας, δια να συντελέσει από τεχνικής πλευράς, στην επιτυχία της κινηματογράφησης του έργου του συμπατριώτη μας συγγραφέα Νικολάου Καζαντζάκη. Η κοινότητα συν τοις άλλοις θα προσφέρει δωρεάν δείπνο και φαγητό εις ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προτίμηση του μέρους τους. Προσθέτως προσφέρει πληθώραν και ποικιλίαν κομπάρσων και απέραντη ηλιόλουστη έκταση…»

Η ταινία «ο Χριστός ξανασταυρώνεται» ήταν η πρώτη μεγάλη ξένη παραγωγή που γυρίστηκε στη χώρα μας. Πολλές ιστορίες από τα γυρίσματα της ταινίας του Ζυλ Ντασέν, έχουν μείνει ανεξίτηλες στο νου των, ηλικιωμένων πια, κατοίκων της Κριτσάς! Όλο το χωριό τότε «ζούσε» για τη ταινία αυτή. Στη Κριτσά ακόμα σώζεται ένα παλιό σπίτι όπου έγιναν πολλά γυρίσματα του έργου. Θα πρέπει αυτό να ενοικιαστεί ή να αγοραστεί από το Δήμο και με το υπάρχον υλικό (οπτικοακουστικό) να δημιουργηθεί ένα μικρό «Μουσείο Μελίνας και Ζυλ Ντασέν»

Ο Ντελάλης της Κριτσάς
Την εποχή των γυρισμάτων, ντελάλης για τα ανάγκες του έργου ήταν ο Μανώλης Αφορδακός. Η λέξη είναι μάλλον τούρκικη και σημαίνει «αυτός που ανακοινώνει τα μαντάτα» Ο ντελάλης διαλαλούσε τα νέα, τις παραγγελίες ή τα εμπορεύματα που έφερναν οι πραματευτάδες. Τα παλιά χρόνια που δεν είχαν ανακαλυφτεί το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και τα μεγάφωνα, οι αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και να τους πουν για κάποια πράγματα ή αποφάσεις που τους αφορούσαν. Ο ντελάλης έβαζε την παλάμη στο στόμα, σαν χωνί, κι έπαιρνε τις γειτονιές… φωνάζοντας για το τι γινόταν και το τι θα γίνει. Με λίγα λόγια ήταν μια κινητή εφημερίδα.

Ο ντελάλης της ταινίας Μανώλης Αφορδακός, θυμάται από την εποχή των γυρισμάτων του «Χριστός Ξανασταυρώνεται» “Εγώ δούλευα στην ταινία και ως κομπάρσος και ως ντελάλης. Ήμουν αυτός που θα ειδοποιούσε όλους τους κομπάρσους, ποιοι θα δουλεύουν την επόμενη μέρα. Όλοι είχαν έναν αριθμό. Συνολικά ήταν γραμμένοι 2200 κομπάρσοι αλλά δεν δούλευαν όλοι την ίδια μέρα. Εγώ ανέβαινα το βράδυ στα πιο ψηλά σημεία του χωριού και όλοι ήταν έξω και περίμεναν να ακούσουν ποιοι (αριθμοί) θα είναι αυτοί που θα πάνε στη δουλειά την επόμενη μέρα Φώναζα οτι «αύριο καλούνται αυτοί και αυτοί οι κάτοικοι για τις ανάγκες της ταινίας» Το επόμενο πρωί τους βάζαμε σε μια γραμμή, μαζί με τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, παίρναμε την κάρτα με το νούμερό τους και το βράδυ την έπαιρναν πίσω μαζί με την πληρωμή. Έκανα τη δουλειά του ντελάλη για τρεισήμισι μήνες. Στην ταινία δούλεψαν όχι μόνο Κριτσώτες αλλά και Κρουστιανοί, γιατί οι κάτοικοι του χωριού μας δεν συμπληρώνουν τον αριθμό των κομπάρσων που χρειάζονταν. Ο Ντασσέν και η Μελίνα έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τους συγχωριανούς μου γιατί και στη σχολή να είχαν πάει, δεν θα τα κατάφερναν καλύτερα. Μας έλεγε κάτι ο Ντασέν και εμείς με την πρώτη φορά το πετυχαίναμε, ούτε σχολή να είχαμε βγάλει! Μόνο μια φορά θυμάμαι, όταν γυρίζαμε μια σκηνή στο Νικηθιανό που την κάναμε μετά από προσπάθεια μιας ολόκληρης μέρας. Ο Ντασέν ήταν καταπληκτικός άνθρωπος πολύ προσιτός και η Μέλινα εξαίρετος άνθρωπος και ηθοποιός…”

Ο τελευταίος ντελάλης της Κριτσάς ήταν ο Κουρλέτος. Ανέβαινε στον Αφέντη Χριστό και ακουγόταν μέχρι τον Παλαίμυλο. Αν κάποιος έφερνε στην Κριτσά ένα προϊόν για να το πουλήσει, ο Κουρλέτος ήταν αυτός που θα το διαλαλούσε σε όλο το χωριό.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2009

«Ζείτε σε μια πανέμορφη πόλη»!

Αυτή είναι η φράση που μου είπε χθες, όχι μια αλλά πολλές φορές, η δημοσιογράφος του Σκάϊ που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην πόλη μας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, λόγω των «Γυρισμάτων», επισκέπτεται συνεχώς διάφορα μέρη της Ελλάδας και ξέρει να συγκρίνει. Νομίζω ότι η εκπομπή αυτή, που ολοκληρώνεται αύριο και προβλέπεται να προβληθεί στον Σκάϊ αρχές Μαρτίου, θα είναι μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την περιοχή μας. Προσπαθώ, τις ημέρες αυτές, να δω την πόλη μας, με τα μάτια του τηλεοπτικού συνεργείου. Θέλω να διαγράψω από το μυαλό μου ότι έχω δει και ξέρω, για την πόλη μου και να την ζήσω σαν να την βλέπω για πρώτη φορά. Χωρίς αμφιβολία ζούμε σε έναν παράδεισο! Όσες φορές και να δω τις όμορφες γωνιές του τόπου μου, ποτέ δεν θα χορτάσω να τις βλέπω. Βεβαίως, θα μου πείτε, αυτό είναι φυσικό να το λέω εγώ, που γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ («αν δεν παινέσεις το σπίτι σου) όμως το βλέπω και στα μάτια των επισκεπτών μας.

Στον βιότοπο του Αλμυρού
Προχθές περπάτησα την παραλία του βιότοπου Αλμυρού. Καμιά σχέση με το καλοκαίρι, γιατί χωρίς τις ξαπλώστρες, έχει μιαν ομορφιά μοναδική. Η πρώτη μου γνωριμία με τον Αλμυρό ήταν πολλά χρόνια πριν όταν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου και των γύρω χωριών έφερναν στο ποτάμι τις ανάπλες τους για να τις πλύνουν. Η εικόνα αυτή είναι πολύ καθαρή στο μυαλό μου και έψαξα να βρω κάποια φωτογραφία της εποχής αλλά δυστυχώς δεν βρήκα! Τα περισσότερα πλυσίματα γίνονταν στο δεξιό μέρος της τωρινής εισόδου. Αν με ρωτήσετε τι υπάρχει τώρα εκεί, με λύπη μου θα σας ενημερώσω ότι υπάρχουν πολλά σκουπίδια και κάποιο μηχάνημα. Θα πρέπει άμεσα να καθαριστεί και να «ανοίξει» το μέρος, γιατί υπάρχει, και εκεί, μια σταθερή έξοδος του νερού. Βασικά αυτό που χρόνια τώρα λέμε να γίνει, και δεν γίνεται, είναι η οριοθέτηση του Αλμυρού ώστε να μην υπάρξουν άλλες καταπατήσεις. Το συνεργείο του Σκάϊ τράβηξε καταπληκτικά πλάνα από το ποτάμι αλλά και τους γλάρους που νωχελικά έκαναν το μπάνιο τους στην παραλία.

Που γεννήθηκε ο Δίας;
Ο γιατρός κ. Κώστας Σουρέας, διάβασε ένα κείμενό μου για τον θεό Δία και χθες που τον αντάμωσα ήταν κατηγορηματικός! Ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιον όρος στην Αρκαδία και όχι στο Δικταίον Άνδρον! «Το Λύκαιον όρος ήταν το ιερό βουνό των αρχαίων Αρκάδων και εκεί γεννήθηκε ο Δίας, τον οποίο ανάθρεψαν τρεις Νύμφες: η Νέδα, η Θεισόα και η Αγνώ. Σε αυτές τον παράδωσε η μάνα του, η Ρέα, για να τον γλιτώσει από τον άνδρα της, τον Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του. Αργότερα ήλθε ο Δίας από την Αρκαδία στην Κρήτη και τον μεγάλωσε η Αμάλθεια» (σύμφωνα με τον κ. Σουρέα όταν λέμε Κρόνο γεννούμε τον «χρόνο»). Έψαξα λίγο περισσότερο το θέμα και βρήκα ότι οι Αρκάδες πίστευαν ότι σε περιοχή της Αρκαδίας που φέρει το όνομα Κρητέα ανατράφηκε ο Δίας και ότι αυτή είναι η Κρήτη που αναφέρουν οι Κρήτες στις παραδόσεις τους και όχι η Κρήτη, το νησί! Ότι θέλετε πιστεύετε!

Από που φυσά ο αέρας;
Αυτήν την εποχή του λιομαζώματος, δεν χρειάζεται να δω το δελτίο καιρού για να μάθω την φορά του αέρα. Ούτε πρέπει να βγω έξω από το σπίτι μου για να νοιώσω τον κρύο βοριά ή τον «αρρωστημένο» νοτιά. Αυτό που αρκεί να κάνω είναι να κοιτάξω έξω από το παράθυρο μου και δω «προς τα που» πάει ο καπνός από τα κλαδιά των ελιών που καίνε οι ελαιοπαραγωγοί μετά το μάζεμα της ελιάς. Συγκεκριμένα, στον κάμπο της Κριτσάς, αν ο καπνός πηγαίνει προς Καλό Χωριό τότε έχουμε βοριά και αν έχει διεύθυνση προς Λακώνια, νοτιά…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

«Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων θέλει να δώσει ζωή»

Σήμερα θα ήθελα να προσυπογράψω σε δυο πολύ ενδιαφέροντα και αξιόλογα κείμενα. Το πρώτο κείμενο το διάβασα στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Κυριακής και το υπογραφεί ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, ο άνθρωπος που «δημιούργησε» την νέα «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων». Στο κείμενο αυτό είδα την αγωνία του στην εξεύρεση των ανθρώπων, που η Μονάδα «θα υπηρετήσει». Το δυναμικό της είναι για 25 άτομα αλλά δυστυχώς τα περισσότερα από τα άτομα που έχουν ζητήσει να στεγαστούν δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αυτήν την στιγμή, μόνο 9 άτομα έχουν τις προϋποθέσεις αυτές και μπορούν να γίνουν δεκτά, άρα υπάρχουν θέσεις και για όλους. Στη Μονάδα γίνονται δεκτοί, άνδρες και γυναίκες που «…δεν πάσχουν από άνοια, δεν είναι κατάκοιτα και δεν πάσχουν από μεταδοτικό νόσημα ή νόσημα που απαιτεί ειδική νοσηλεία»

Διαβάζω στο κείμενο: «Όσο ο γέρος ή η γριά κρατούνται κάπως, δηλαδή μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, η Βουλγάρα ή η Ουκρανέζα οικονομούν τα πράγματα μια χαρά. Λίγο το επίδομα του ΟΓΑ από τη μια, λίγο το συμπλήρωμα από την άλλη, νέοι και γέροι βολεύονται και δεν ανησυχούν. Όταν, όμως οι γέροι καταπέσουν, τότε «ενδιαφέρονται» τα παιδιά, για να παρκάρουν κάπου τους ανοικονόμητους γέρους, σαν τα πιο ασύμφορα και ενοχλητικά πράγματα. Αυτό το έχομε διαπιστώσει τώρα με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, που έγινε με προοπτική να μπορέσομε να δώσομε μια νέα ποιότητα ζωής σε άτομα της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Το Ίδρυμα αυτό δεν είναι για κατάκοιτους. Είναι για άτομα που μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, για να μπορούν να βιώσουν τη συντροφικότητα και τη σπιτική ζεστασιά που τους λείπει. Να ζήσουν ξέγνοιαστα από τα βάρη της καθημερινής μέριμνας και εκτός από τη στέγη, το φαγητό, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, να ζήσουν, να ενδιαφερθούν και να περιθάλψουν πνευματικά την ξεχασμένη ψυχή τους…»

Να υπενθυμίσω ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν, φαγητό, ύπνο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι για να λειτουργήσει η Μονάδα χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Το προσωπικό θα είναι τουλάχιστον 10 άτομα (μάγειρας, βοηθός μαγείρου, καθαρίστριες, νοσοκόμες, τραπεζοκόμοι) και όλα τα έσοδα της Μονάδας θα προέρχονται αποκλειστικά από τις δωρεές των ανθρώπων.

«Μια όμορφη εικόνα πόλης, ομορφαίνει και τον κάτοικό της¨!
Το δεύτερο αξιόλογο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από επιστολή ενός νέου Αγιονικολιώτη 22 ετών, που τώρα ζει μακριά από την πόλη του, αλλά νοιάζεται γι’ αυτήν. Όλα όσα προτείνει είναι σωστά και συγχρόνως πραγματοποιήσιμα. Όπως λέγει και ο ίδιος, απλά χρειάζεται καλύτερη οργάνωση γιατί ο Άγιος Νικόλαος έχει τις καλύτερες βάσεις για να αναπτυχθεί «ευρωπαϊκά»

Διαβάστε τι μας προτείνει:
Ενδιαφέρομαι για τα κοινά και την εξέλιξη της πόλης μας και θα ήθελα να παραθέσω κάποιες προτάσεις οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της.
1) Τα εισιτήρια της αστικής συγκοινωνίας, θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλα τα περίπτερα που κοντά υπάρχουν στάσεις,
2) Θα έπρεπε οι διαβάσεις να βάφονται σχεδόν κάθε μήνα από συνεργεία της πόλης έτσι ώστε να είναι φανερές και να λειτουργούν όλα σωστά συμφώνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας
3) Να τοποθετηθούν καλύτερες και καθαρότερες ταμπέλες που θα κατευθύνουν σωστά, όχι μόνο έναν Έλληνα αλλά ένα και ξένο τουρίστα. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε τουριστική πόλη και πρέπει να σεβόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο τον επισκέπτη.
4) Να δημιουργηθούν πεζοδρομία με πράσινο και ένας ωραίος ποδηλατόδρομος στον παραλιακό δρόμο του της πόλης που θα δίνει την ευκαιρία στον Αγιονικολιώτη κάτοικο να κάνει βόλτες με ασφάλεια. Αν έχεις έναν ποδηλατόδρομο θα απολαμβάνεις υπεροχές βόλτες και παράλληλα θα είναι και ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής. Θα δοθεί ζωή στην πόλη και θα αλλάξει ο “αέρας” της.

Μια όμορφη εικόνα πόλης, ομορφαίνει και τον κάτοικό της. Επίσης, όταν θα δεις μια σωστή και οργανωμένη διάβαση να σταματήσεις και να παραχωρήσεις προτεραιότητα στον πεζό. Νομίζω ότι η πόλη του Αγίου Νικολάου, συγκριτικά με τις υπόλοιπες στην Κρήτη έχει τις καλύτερες βάσεις για να αναπτυχθεί ευρωπαϊκά με περισσότερο πράσινο, ποδηλατόδρομους, διαβάσεις, καλύτερη ασφαλτόστρωση και γενικά οργάνωση. Ας αποκτήσουμε αυτό που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ΔΕΔΟΜΕΝΟ και ας μη φαντάζει όνειρο σε μας» Καταλήγει λέγοντας ότι «…οι παραπάνω ιδέες απευθύνονται σε δημοτικούς συμβούλους και καλό θα ήταν να εισακουστούν καθότι η νεολαία βλέπει τα πράγματα πιο ανοικτά…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 10, 2009

«Αναζητώντας» την αρχαία Καμάρα…

Συνοδεύοντας το συνεργείο της τηλεόρασης του Σκάϊ σε διάφορα ωραία σημεία της πόλης μας, τους ζήτησα να τραβήξουν κάποια πλάνα από την αρχαία Καμάρα, στο Κέντρο της πόλης μας «Αυτή είναι η ιστορία της πόλης μας, η Καμάρα» τους είπα και ένιωσα λίγο παράξενα γιατί δεν νομίζω ότι ενθουσιάστηκαν ή ένοιωσαν τίποτα ιδιαίτερο με ό,τι είδαν. Έναν χορταριασμένο τόπο που έκρυβε ότι έχει απομείνει από την αρχαία πόλη. Το μόνο καλό ήταν ότι το μεγάλο χορτάρι έκρυβε τα σκουπίδια. Πέρισυ, την ημέρα που η Οικολογική Ομάδα καθάρισε τον χώρο, πέρασαν από εκεί και οι αρμόδιοι για να μας πουν «μπράβο» για την πρωτοβουλία, για να μας πουν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει λεφτά για να αγοράσει το σημαντικό αυτό χώρο («τέτοιους χώρους έχει ένα σωρό η Ελλάδα!»), ότι δεν δίνει λεφτά για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και τέλος μας είπαν ότι θα μπει μια καλαίσθητη ταμπέλα για να εξηγεί τι είναι αυτά που βλέπουν οι επισκέπτες της πόλης μας. Γνωρίζοντας τη χώρα που ζω, προτείνω τα παρακάτω εύκολα, εν όψει και της νέας τουριστικής σαιζόν:
α) να καθαριστεί σωστά ο χώρος
β) να περιποιηθούν τους δρόμους γύρω από το τετράγωνο (κάδοι σκουπιδιών, παρκάρισμα κλπ)
γ) να τοποθετηθεί γύρω-γύρω, ένα κομψό ξύλινο καγγελάκι
δ) να βάλουν -επιτέλους- αυτήν την ταμπέλα και
ε) να μπει μια άλλη ταμπέλα στη γωνία του κεντρικού δρόμου (απέναντι από το περίπτερο του Χρίστου) που θα οδηγεί τους επισκέπτες να δουν «κομμάτι» από μια δωρική καλοδιατηρημένη πόλη του 3ου αιώνα π.Χ. τον αρχαίο Άγιο Νικόλαο. Αυτά τα πέντε απλά μέτρα δεν κοστίζουν, δεν χρειάζονται άδειες αρμοδίων και θα ομορφύνουν κάπως την Καμάρα.

Οι αρμόδιοι δεν έδωσαν την άδεια!
Η Σπιναλόγκα, η Παναγία Κερά και όλα τα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή μας, ανήκουν σε όλους εμάς γιατί είναι η ιστορία και η παράδοσή μας. Το συνεργείο του Σκάι ζήτησε την άδεια για να κινηματογραφήσει πάνω στη Σπιναλόγκα και να δείξει σε όλη την Ελλάδα την ιστορία του νησιού. Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έδωσαν την άδεια. Το κανάλι ήλθε από την Αθήνα για να διαφημίσει τον τόπο μας και ζήτησε να πάει εκεί, απ’ όπου το κράτος εισπράττει χιλιάδες ευρώ κάθε μέρα. Σκέπτομαι ότι αν ο Δήμος ήταν αυτός που εισέπραττε τα ευρώ αυτά κάθε μέρα, σήμερα δεν θα ανησυχούσε αν θα πάρει τα τέλη παρεπιδημούντων. Είναι να μας πιάνει τρέλα για το πως σκεπτόμαστε στη χώρα αυτή! «Διυλίζουμε τον κώνωπα και την κάμηλον καταπίνουμε»!

Άμεσος χωροταξικός σχεδιασμός
Από την ανακοίνωση της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Ακτών και των Παραλιών» εγώ κρατώ τις δυο παρακάτω προτάσεις που είναι και η ουσία του προβλήματος «Είναι χρέος του Δήμου και της Νομαρχίας να προχωρήσει και σε άμεσο χωροταξικό σχεδιασμό, βασισμένο σε ακτομηχανικές μελέτες, ώστε να καθοριστούν τα όρια των παρεμβάσεων επί των παραλιών. Έτσι θα ξέρουν και οι επενδυτές τα περιθώρια σχεδιασμού στα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια…»

Οι «Θύρες του Αγίου Νικολάου
Διάβασαν κάποια καλά παιδιά αυτό που έγραψα προ ημερών ότι σε διπλανό τοίχο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κάποια άλλα καλά παιδιά έγραψαν το «ΘΥΡΑ 7 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ» Στην αρχή σκέφτηκαν να πάνε να σβήσουν την προσβλητική για την ιερότητα του χώρου γραφή. Φαίνεται όμως ότι άλλαξαν γνώμη και αποφάσιζαν να προσθέσουν κάτι δικό τους. Πήγαν λοιπόν και συμπλήρωσαν τα παρακάτω: «Hooligans of gate 13 Γαύροι, Φλώροι». Στην συνέχεια έσβησαν τη «Θύρα 7» και έγραψαν τη δικιά τους… Θύρα την 13! Αν υπάρχει και άλλη… Θύρα στην πόλη μας (ίσως της ΑΕΚ) ας πάνε και αυτοί να συμπληρώσουν για να τελειώσουμε μια και καλή…

Βουκολικό τοπίο μέσα στην πόλη μας!
Είναι ωραίο να βλέπεις ακόμα τέτοιες εικόνες μέσα στην πόλη. Ο βοσκός κατέβασε το κοπάδι του στα παράλια και όλοι μαζί περπατάνε μέσα στο ποτάμι δίπλα στον παραποτάμιο δρόμο. Εικόνες χαμένες πια στις πόλεις, ακόμα και στα περισσότερα χωριά… Μέχρι πρόπερσι θυμάμαι και ένα γεροντάκι να κατεβαίνει την οδό Καραμανλή με το γαϊδουράκι του. Όσοι τουρίστες επισκέπτονται τα χωριά μας, τους βλέπω να κατεβαίνουν βιαστικά από τα αυτοκίνητά τους για να προλάβουν να φωτογραφήσουν τα «ζωντανά» που περνούν στο πλάι του δρόμου (κατσίκες πρόβατα, γαϊδούρια) συνοδεύοντας στα χωράφια τους ιδιοκτήτες τους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Ονοματοθεσία και Αριθμοθεσία των δρόμων της πόλης

Ένα σημαντικό έργο είναι σε εξέλιξη στην πόλη μας. Συνεργείο του Δήμου άρχισε να τοποθετηθεί τις πινακίδες -ονοματοθεσία- στους δρόμους επέκτασης του νέου σχεδίου πόλης και συγχρόνως να τοποθετεί τους αριθμούς -αριθμοθεσία- σε κάθε κτίριο. Έτσι θα μπει τάξη στις πληροφοριακές πινακίδες οδών και αριθμών μέσα στη πόλη καθώς η έλλειψη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια, την δυσκολία της διανομής της αλληλογραφίας από τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους και την αδυναμία προσανατολισμού των τουριστών και επισκεπτών μέσα ορισμένα σημεία της πόλης.

Για το έργο, μας μιλάει ο υπεύθυνος εργοδηγός του Δήμου κ. Γιάννης Λουκάκης «Δίνουμε προτεραιότητα στις περιοχές που έχει γίνει διάνοιξη των δρόμων, έχουν ασφαλτωθεί και έχουν γίνει τα πεζοδρόμια, δηλαδή είναι έτοιμοι δρόμοι. Ξεκινήσαμε από την περιοχή Λαγκός (πρακτορείο ΚΤΕΛ) και θα συνεχίσουμε προς Κοπράνες (πίσω από το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων) Τα δυο αυτά σημεία είναι τα πιο ευαίσθητα που δημιουργούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα στους ταχυδρόμους. Επίσης αλλάξαμε τους αριθμούς στην οδό Καζάνη (από το Ιατρικό Κέντρο μέχρι το 3ο Δημοτικό Σχολείο) και επειδή η οδός Λασιθίου (από το τέλος της Επιμενίδου μέχρι τα Μπουζούκια) έχει μετονομαστεί σε οδό Ανδρέα Παπανδρέου, βάζουμε και εκεί τις κατάλληλες ταμπέλες….»

Επειδή το νέο Σχέδιο πόλης προβλέπει πρασιά σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα, δεν υπάρχουν τοίχοι για να τοποθετηθούν οι ταμπλέτες ονομασίας. Γι’ αυτό φτιάχνονται ιστοί και επάνω τους τοποθετούνται οι ταμπέλες με τα ονόματα των οδών. Πρωτοτυπία αποτελεί και ο νέος τρόπος γραφής αφού κάτω από το όνομα υπάρχει και επεξήγηση. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Λαγκός διαβάζουμε: οδός Ρήγα Φεραίου, Διαφωτιστής, οδός Πηγάσου, Μυθικός Ίππος, οδός Διονύσου, Αρχαίος Θεός, οδός Λουϊς Παστέρ, Ιατρός, οδός Υγείας, Αρχαία Θεά κλπ. Σύμφωνα με το πλάνο, η ονοματοθεσία και η αριθμοθεσία θα συνεχιστεί και στις επόμενες περιοχές που έχουν ενταχθεί στο νέο σχέδιο πόλης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ