Τετάρτη, Μαρτίου 19, 2008

Διατηρήστε τα μονοπάτια!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα στην ΑΝΑΤΟΛΗ τις δύο επιστολές σχετικά με το λιθόστρωτο μονοπάτι που ένωνε τη Φουρνή με την Πλάκα Ελούντας. Η επιστολή της κ. Καλλιόπης Κασωτάκη από τις Δωριές και του κ. Ευκλείδη Φαλκωνάκη από τη Φουρνή θίγουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής μας. Από τη μια μεριά λοιπόν νοιώθω ικανοποίηση γιατί αρχίζουν επιτέλους να ακούγονται περισσότερες φωνές για τη διατήρηση των μνημείων της παράδοσής μας, αλλά από την άλλη μεγάλη απογοήτευση, γιατί εμείς οι νεώτεροι "αλαφρά τη καρδία" καταστρέφουμε ανεξέλεγκτα αυτά που παραλαμβάνουμε. Το συγκεκριμένο μονοπάτι το έχω περπατήσει και η έξοδος στη παραλία της Πλάκας, μέσω του φαραγγιού του Χαυγά, είναι εντυπωσιακή.Εντυπωσιακά πλακόστρωτα καλντερίμια, πανέμορφα μονοπάτια μέσα από δάση, περάσματα από δύσβατα σημεία, αποτελούν σημαντικά διατηρητέα μνημεία μιας άλλης εποχής.

Από την εποχή του Μινώα μέχρι και πριν 80 περίπου χρόνια, από εκεί επικοινωνούσαν οι πρόγονοι μας. Και εμείς είμαστε ικανοί σε μια ώρα, με μια μπουλντόζα, να τα καταστρέψουμε. Δυστυχώς οι αρμόδιοι ουδέποτε κατάλαβαν την άξια τους και εμείς που αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή τους, πολλοί μας θεωρούν τουλάχιστον… γραφικούς. Στην Ευρώπη πολλά μονοπάτια έχουν συντηρηθεί, έχουν σημανθεί και αποτελούν μια σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Μάλιστα υπάρχει πρόγραμμα συντήρησης και ανάδειξης μονοπατιών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ένα τέτοιο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο Οροπέδιο του Καθαρού με ανάδειξη μέρους του μονοπατιού Κριτσάς - Καθαρού και Καθαρού - Τάπες). Οι Δήμοι Σητείας και Μαλίων έχουν ήδη προ πολλού εκμεταλλευθεί αυτά τα προγράμματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαντολογικά «έγκληματα» στο Νομό μας, είναι η καταστροφή μέρους του μονοπατιού που ένωνε το Οροπέδιο Καθαρού με το Οροπέδιο Λασηθίου (οι περίφημες «Στροφές τς Άλέξαινας») Από το μονοπάτι αυτό πέρασε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο δρόμο για την Ιεράπετρα μέσω Μαλών. Προ μηνών κάποιος (ποιος;) πήρε μια μπουλντόζα από τη λιμνοδεξαμενή του Οροπεδίου και άρχισε να ανεβαίνει το βουνό καταστρέφοντας το μονοπάτι. Έτσι! Για να πάει που; Ούτε 4x4 δεν αναβαίνει εκεί. Αλλά ποιος τα ελέγχει αυτά; Κανείς! Όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει! Πριν είναι λοιπόν πολύ αργά, οι κατέχοντες τις εξουσίες, ας δουν με ενδιαφέρον όλα αυτά και ας κάνουν επιτέλους κάτι. Η σήμανση των μονοπατιών βοηθά (κατά κάποιο τρόπο) στη διατήρηση τους. Να τονίσω οτι θεωρώ τα μονοπάτια του Νομού μας, ως τα καλύτερα της Κρήτης. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μονοπατιών. Σχεδόν κάθε κομμάτι του Νομού μας είναι και αρχαιολογικός χώρος. Επειδή λοιπόν είναι διαρκής η παρουσία ανθρώπων από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, υπάρχουν χιλιόμετρα μονοπάτια στις Οροσειρές των Καθαρού, του Λασηθίου, της Θριφτής, των Στειακών βουνών και της Ελούντας που βοηθούσαν στην επικοινωνία μεταξύ των χωριών και των καλλιεργειών.

Στο Δήμο μας είναι υπό κατασκευή ένας καλαίσθητος χάρτης της περιοχής (ενδεικτική η φωτογραφία) που θα περιλαμβάνει (εκτός των άλλων πληροφοριών) και ορισμένα μονοπάτια στα οποία θα γίνει σήμανση και ελπίζουμε οτι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για τους επισκέπτες της περιοχής μας.
Λεωνίδας Κλώντζας - 19 Μαρτίου 2008
www.satleo.gr

Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2008

Έρχονται τα πρόστιμα σκουπιδιών των 10 ευρώ...

Πλησιάζει η τουριστική περίοδος...
Μέσα Μαρτίου πλέον, ο καιρός είναι ανοιξιάτικος και η πόλη ξυπνά από το χειμερινό της λήθαργο. Η περιοχή μας «ζει» από τον τουρισμό και όλοι έχουν αρχίσει -όσο πιο καλά μπορούν- να καθαρίζουν και να περιποιούνται το «χώρο» γύρω από τον οποίο θα κινηθούν τους επόμενους 7 μήνες . Όμως, όλοι εμείς, ζούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο χώρο που λέγεται Άγιος Νικόλαος. Αν η πόλη μας δεν είναι καθαρή, τότε ο τουρισμός μας πλήττεται και η οικονομία του τόπου, κατ επέκταση, θα γνωρίσει μεγαλύτερη κρίση.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής μας είναι τα σκουπίδια. Θα τολμήσω να γράψω μερικά πράγματα, που όλοι ξέρουμε, αλλά καμία φορά «ξεχνάμε» να τα εφαρμόσουμε. Όταν κάποιος επισκεφθεί μια καθαρή πόλη στο εξωτερικό και τον ρωτήσουμε στην επιστροφή, τι του έκανε εντύπωση, πολλές φορές παίρνουμε την απάντηση «δεν είδα ούτε τσιγάρο κάτω» Αυτό μετράει σε μια πόλη. Ας θεωρήσουμε τον Άγιο Νικόλαο σαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Ο Διευθυντής του ξενοδοχείου (Δήμαρχος) φροντίζει και όλοι οι χώροι είναι πάντα καθαροί. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, αν έστω και για λίγα λεπτά υπάρχουν βρώμικοι χώροι σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Όμως, όσο καλός και αν είναι ο Δήμαρχος, αν εμείς δεν δείξουμε σωστή κοινωνική συμπεριφορά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά και τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι μας.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Τα σκουπίδια τα βάζουμε ΠΑΝΤΑ μέσα στο κάδο. Αν ο κάδος είναι γεμάτος, τότε αναζητάμε άλλο κάδο. Τώρα που υπάρχουν και οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης, σχεδόν πάντοτε (ιδίως τους χειμερινούς μήνες) υπάρχει χώρος για να βάλουμε τα σκουπίδια μέσα στους κάδους. Σύντομα θα προστεθούν και άλλοι κάδοι, όποτε ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουμε δικαιολογία. Επίσης αν ο κάδος είναι κλειστός, ας μη διστάσουμε να αγγίξουμε το καπάκι για να τον ανοίξουμε. Πολλοί κάδοι ανοίγουν και με το πάτημα ειδικού μοχλού. Σημαντικό επίσης είναι να σπάμε τις χάρτινες κούτες. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε ο όγκος και υπάρχει περισσότερος χώρος στους κάδους ανακύκλωσης. Είναι πολύ εγωιστικό εκ μέρους μας, να βάζουμε μια μεγάλη κούτα, άσπαστη μέσα στο κάδο και να μην αφήνουμε τους συμπολίτες μας να εξυπηρετηθούν και αυτοί. Συζητώντας με τον αρμόδιο για την καθαριότητα αντιδήμαρχο Σπύρο Μασσάρο μου είπε οτι υπάρχει απόφαση της Δήμου για επιβολή προστίμων σε όποιον αφήσει σάκους έξω από κάδους (ευτυχώς το πρόστιμα είναι σχετικά μικρά, 10 ευρώ!) . Πριν λοιπόν μας επισκεφθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί , ας προσέξουμε την «σκουπεδική» συμπεριφορά μας. Νομίζω οτι η πόλη μας είναι μικρή σε έκταση και γι αυτό είναι πολύ εύκολο να την έχουμε πάντα καθαρή. Όλοι θα κερδίσουμε.

Απ΄ εδώ ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κρήτη και εμείς θα πρέπει να γίνουμε και πάλι πρωτοπόροι. Τελειώνοντας θέλω να ενημερώσω για μια οικολογική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες στη πόλη μας. Πρωτεργάτες καμιά δεκαριά συμπολίτες μας. Σκοπός τους είναι η δημιουργία μιας ενεργής ευέλικτης ομάδας που θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει όλους μας για τα οικολογικά προβλήματα της περιοχής και συνάμα να πιέσει τους αρμόδιους . Σε πρώτη φάση η Ομάδα θα καταγράψει όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές (μπάζα) που υπάρχουν στα χωριά του Δήμου μας. Τις επόμενες ημέρας θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση και θα κληθούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην σημαντική αυτή πρωτοβουλία.
Λεωνίδας Κλώντζας - 17 Μαρτίου 2008
www.satleo.gr

Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2008

Άνθησαν οι ασπάλαθοι!

«από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα»

Νωρίς άνθησαν φέτος οι ασπάλαθοι
(επιστημονικά η ονομασία τους είναι «καλυκοτόμη η εριότριχος Calycotome Villosa) Το «παρεξηγημένο» αυτό φυτό συνήθως ανθίζει μετά από 2-3 εβδομάδες. Όμως φέτος οι δυνατοί νοτιάδες των τελευταίων ημερών, μπέρδεψαν τα φυτά και άλλαξαν το τοπίο (οι αμυγδαλιές ανθοφόρησαν κανονικά αλλά με το δυνατό αέρα έμειναν μέσα σε λίγες ημέρες μόνο τα φύλλα... αλλά και κάποιοι βολβοί που περίμενα να βγάλουν το άνθος τους τον άλλο μήνα... «ενηλικιώθηκαν» σε 2-3 ημέρες!. Δεν ξέρω αν πρέπει όλα αυτά να τα εντάξουμε στις πολυσυζητημένες αλλαγές του περιβάλλοντος αλλά νομίζω οτι το φαινόμενο –προς το παρόν- δεν είναι ασυνήθιστο)

Τα βουνά μας είναι γεμάτα με ασπάλαθους. Περιοχές, όπως ο Θύλακας, ο λόφος της Δεξαμενής είναι γεμάτες από το φυτό αυτό. Το λουλούδι τους είναι κίτρινο και την εποχή της ανθοφορίας προσφέρουν μοναδικές στιγμές ομορφιάς. Όμως, όταν ξεραθεί το φυτό είναι επικίνδυνο λόγω των μυτερών αγκαθιών του. Απλώνεται γρήγορα και πολλές περιοχές γίνονται αδιάβατες από τους πολλούς και πυκνούς –πολλές φορές 2 μέτρα- ασπάλαθους.* Μυθολογικά ο ασπάλαθος συνδέθηκε με την μετά θάνατο τιμωρία των αδίκων. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι με τα ακανθωτά κλαδιά του Ασπάλαθου κτυπούσαν και τιμωρούσαν τους τυράννους στον Άδη.

"Επί Ασπαλάθων..." λέγεται ποίημα του Σεφέρη που αναφέρεται στην μετα θάνατο τιμωρία των αδίκων...«...τ΄ όνομα του κίτρινου θάμνου δεν άλλαξε από κείνους τους καιρούς...» «τον έδεσαν χειροπόδαρα» μας λέει «τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο κουρέλι...»

Στη σύγχρονη εποχή ο ασπάλαθος... «τιμωρεί» μόνο τους πεζοπόρους των βουνών. Η πορεία ανάμεσα σε ασπαλάθους είναι πολλές φορές μαρτύριο. Αν μάλιστα το καλοκαίρι η ενδυμασία είναι κοντό παντελονάκι, τότε τα σημάδια του μαρτυρίου είναι εμφανή...

Ο λαός μας πολλές φορές αναφέρεται στις «αγκάθες» και συχνά θα ακούμε τις φράσεις «από αγκάθι βγαίνει ρόδο κι από ρόδο βγαίνει αγκάθι» αλλά και ότι «αγκάθια έχει στον κώλο του»!

Και αφού μιλάμε με παροιμίες, να πούμε ότι φέτος προς το παρόν ο μήνας δεν είναι «Μάρτης, γδάρτης παλουκοκαύτης». Ίσως φέτος ο καιρός να είναι «από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα» Τέλος πάντων... «Μάρτης είναι, νάζια κάνει, μία κλαίει , μία γελάει»...
Λεωνίδας Κλώντζας - 10 Μαρτίου 2008
www.satleo.gr